Startsida Pil Fotboll Pil Nyheter

Avskiljare

"Jag brinner för uppgiften"

AIK:s nye tränare Dušan Uhrin ger inte mycket för sina meriter men brinner inför uppgiften som tränare för AIK.

Han har en imponerande meritlista. EM-final med Tjeckien, två ligamästerskap och två cupsegrar med Sparta Praha, semifinal i Champions League, ett par kvartsfinaler i Cupvinnarcupen samt ytterligare ett antal titlar och uppdrag.
  - Men det där är historia. Nu är det AIK och framtiden som gäller, säger Dušan.

Herr Uhrin slog igenom som tränare under 90-talet. Våren 1991 vann Uhrins Sparta Praha ligan och under hösten kvalificerade sig laget för gruppspelet i Champions League genom att slå ut både Rangers och Olympique Marseille. På den tiden var det bara två grupper och vinnarna möttes i final. Sparta var faktiskt nära att nå ända fram och noterade såväl segrar över Barcelona och Dinamo Kyiv som ett par 1-1-matcher mot Benfica. Till slut var det dock Barça som vann gruppen och senare hela turneringen. Hemma i Tjeckoslovakien tog Sparta cupguld och slutade tvåa i ligan.
  Säsongen 1992-93 gav nytt ligaguld och kvartsfinal i Cupvinnarcupen sedan bland annat regerande mästaren Werder Bremen besegrats. Därefter lämnade Uhrin Prag-laget och blev den första förbundskaptenen för det tjeckiska landslaget.
Framgångarna där inkluderar EM-kvalseger före Holland och Norge och så naturligtvis det sensationella EM-slutspelet i England där Tjeckien gick ända till final där Tyskland vann efter förlängning.

Under sin tid i Sparta och som förbundskapten blev Uhrin fem gånger utsedd till ”Årets tränare” i Tjeckoslovakien och senare Tjeckien. Dessutom utsåg UEFA honom till ”Coach of coaches” efter EM-framgångarna 1996.
  De senaste åren har Uhrin varit tränare i israeliska Maccabi Haifa (ny kvartsfinal i Cupvinnarcupen), förbundskapten i Kuwait och dessutom hunnit med en kort sejour i tjeckiska FK Teplice. Tränarkarriären inkluderar också stopp på Cypern och i Algeriet.
  Det är en berest tränare som ersätter Peter Larsson och Olle Nordin i AIK och för första gången har vänt blickarna norrut.
  - Jag hade erbjudanden från Grekland och Cypern och en tjeckisk journalist frågade mig varför jag valde kylan i norr. Det må vara kallt här men jag brinner för uppgiften.

Uhrin skrev på kontraktet under tisdagen (28 maj) och hade på kvällen ett långt möte med Janne Stahre och Pär Millqvist, som fortsätter som assisterande tränare. På onsdagen åker han tillbaka till Prag för att återvända den 6 juni då spelarna är tillbaka från semester och inleder förberedelserna inför hösten med ett träningsläger i Vimmerby.
  - Jag vill ha en bra atmosfär i truppen, både bland ledare och spelare. Man ska känna sig glad varje gång det är träning. Jag har hört mig för om stämningen i truppen och fått förklarat för mig att den är bra. Min uppfattning är att alla måste vara hungriga med tanke på tabelläget.
  Hur AIK kommer att spela sedan Uhrin satt sin prägel på laget är dock för tidigt att sia om.
  - Ja, AIK har väldigt bra spelare men jag har bara sett tre matcher på video så det är för tidigt att säga hur det kommer att se ut. Nu måste jag lära känna spelarna och lägga upp träningen. Alla måste arbeta för ett bra resultat.

Uhrin berättar att han förespråkar en teknisk och strategisk fotboll och att han är en typisk tjeckisk tränare. Blir han inte utsedd till Årets tränare i Sverige kanske åtminstone vi får möjlighet att utse honom till Årets AIK-tränare. Sådana har det ju trots allt varit gott om denna säsong.

Text: Tommy Bäckman
Foto: Rolf Andersson
[020529]

Avskiljare

 

Dušan Uhrins meritförteckning
Förbundskapten för Tjeckien (1993-97) och för Kuwait (1999-2001)
EM-final med Tjeckien 1996.

Tränare för AC Sparta Praha, Bohemians Praha, Ruda Hvezda Club, FK Teplice, AEL Limassol (Cypern), Maccabi Haifa (Israel) och CMB Alger (Algeriet)
Tjeckisk mästare med Sparta Praha 1991 och 1993.
Tjeckisk cupvinnare med Sparta Praha 1992 och 1993.
Tjeckoslovakisk cupvinnare med Sparta Praha 1992.
Champions League-semifinal med Sparta Praha 1992.
Cupvinnarcup-kvartsfinal med Sparta Praha 1993.
Cupvinnarcup-kvartsfinal med Maccabi Haifa 1999.
Cypriotisk cupvinnare med AEL Limassol.
Algerisk cupvinnare med CMS Alger.