Startsida Pil Fotboll Pil Mer läsvärt Pil Säsongen 2003

Avskiljare

"Nästa år blir stort!"

Gnagets nummer fem är skadad i baksidan på låret och har redan börjat rehabträningen. Pelle Nilsson är en av de mest uppskattade spelarna i AIK:s trupp men han kommer inte att ligga på rygg och njuta av populariteten.

Är säsongen över för din del Pelle?
- Ja, det blir ingen mer match för mig i år. Jag har kört lugnare rehabträning de senaste dagarna men knappt märkt nån förbättring alls i låret. Musklerna på baksidan av låret behöver byggas upp. Det är ingen jättefarlig skada, så jag kan träna rätt hyfsat efter ett tag. Ska man se det från den positiva sidan så får jag ju träna mer än de andra grabbarna och börja uppbyggnadsträningen för nästa säsong redan nu. Självklart vill jag lira fotboll men det är inget att göra åt det nu. Det viktigaste är att bli frisk.

Tur i oturen att skadan kom nu.
- Ja. Det är såna bitar man får tänka på. Om man bortser från Valencia så är det ju bara två matcher kvar, Sundsvall hemma och Enköping borta i sista omgången. Självklart vill vi vinna även de matcherna, men det gäller ju ingen topplacering eller så att spela om. Skulle jag bli skadad skulle det hända nu, om man kan säga så.

Ska du åka med ner till Spanien?
- Nej, jag får se matchen på TV4+. Ska absolut se den!
(Det visar sig senare att TV4 valt att inte sända matchen med motiveringen att ”den inte anses spännande”. Ingen svensk kanal kommer att sända matchen, och enligt "Exilgnagarna" har heller ingen spansk kanal köpt matchen).

Hur bedömer du din egen insats i år?
- Fram till nu har jag varit skadefri - det är bra. Det har ju varit lite upp och ner med laget. Varken jättebra eller dåligt. Jag kan bättre, det vet jag. Inget superår direkt men okej på flera sätt. Men klart man önskar att det hade gått bättre för AIK.

Om du tittar tillbaka sådär fem år i tiden när du spelade med Timrå - hur tycker du saker och ting har utvecklats för dig?
- Jag hade långt ifrån tänkt att det skulle gå så fort som det ändå gjorde. Från spel i division III med Timrå så gick det väldigt fort till att spela i allsvenskan. Jag kom ju till Giffarna Sundsvall när de gick upp i allsvenskan så det blev ett hopp rätt in. Första året i allsvenskan tror jag att jag lirade 24 matcher och jag hade inte trott att det skulle ske så snabbt. Men det har bara varit positivt och har gått över förväntan hittills. Jag har jobbat hårt för det och om jag fortsätter med det så kanske det går över förväntan i framtiden också.

Hur ser ditt vinterhalvår ut?
- Det blir mycket rehab. Självklart tar jag semester när de andra gör det - man behöver ju vila också. Jag hade ändå tänkt träna under vintern. Även om man är ledig från fotbollen så tränar man. Nu kanske jag får lägga upp det lite annorlunda. Vanligtvis åker jag tillbaka till Sundsvall varje år för att träffa familjen och så, fira jul hemma. Då kontaktar jag ett gym och kör lite blandad träning, inte bara styrketräning på egen hand. Det blir lite spinning, aerobics och pass med ledare. Det är ju svårt att löpträna ute på vintern så jag kör detta i stället. Och så brukar jag lira med grabbarna på fotbollsgymnasiet för att få lite bollkontakt. Det är kul.
Nu blir det lite annorlunda på grund av skadan - om jag inte blir frisk till december så blir det nog ingen fotboll på gymnasiet. Det får komma i andra hand, först och främst rehabträningen.

Finns det något som AIK kan göra annorlunda nästa säsong?
- Jo visst finns det det. Svårt att peka exakt på vad som gått dåligt i år. Vi började bra, gjorde många mål och poängen trillade in, släppte inte in så mycket mål. Sen kom en period där vi började hitta spelet men ändå förlorade matcherna. Det var vid 0-2-förlusten mot Helsingborg som det vände, trots att vi spelade rätt hyfsat. Det är svårt att säga exakt vad vi ska förbättra.
Vi har ju fått några nya spelare och när de fått tid på sig och en hel försäsong att spela in sig i laget så kommer det bli väldigt bra. Det tar ju ett tag, och går inte att bygga upp bara sådär. Jag tycker det ser bra ut inför nästa år, det har ju gått bättre och bättre nu på slutet. Vi har verkligen nåt stort på gång, det tror alla. Och så får vi ju tillbaka Adde - det är ett ”nyförvärv” som heter duga, kan jag säga! Även om han inte har gjort så många mål i AIK så är han i mina ögon den bästa spelaren i allsvenskan. Hans spel gör att motståndarnas försvarare blir rädda bara de vet att han är på planen. Han skapar oreda i försvaret bara med sitt namn. Det blir grymt - som ett nyförvärv. Nästa år blir stort!

Är det känslan hos alla i laget?
- Ja, det är en bra stämning. Alla känner att med det lag vi har ska det vara näst omöjligt att inte vinna. Får vi bara spelet att stämma och en grund att stå på nästa år så känner alla att det vore konstigt om vi inte skulle vinna nåt. Ambitionen i laget är stark.

Samma tränare nu i ett helt år.
- Det känns bra. Egentligen är det ju sjukt att vi hade tre tränare under ett år. Det har man aldrig varit med om tidigare och får förmodligen aldrig upppleva igen. Det var turbulent men egentligen så hade alla tre ganska liknande fotbollsfilosofi. Men det var ändå jobbigt, så det är bra att vi nu har en tränare som håller på att bygga någonting med oss. Man kan inte räkna med stordåd på en gång, han behöver tid att få ihop laget. Jag ska inte säga för mycket, men nästa år blir nåt extra...

Nummer 5 som lagkapten när Nordin lägger av någon gång?
- Det är inte fel! Skulle vara jättekul och underbart att vara kapten för AIK, nånting väldigt stort. Det är väl inget man siktar på att bli men det skulle vara en enorm ära att få bära den bindeln. Absolut!

Jag är lite nyfiken på om du är ute på nätet och kollar in AIK-sidor och vad som skrivs om dig och laget.
- Jag kollar väldigt mycket på nätet; på sport, lite AIK-sidor, lite allt möjligt. Mycket sport blir det ju, nyheter och så.

Du lär ju vara väldigt intresserad av fotboll men hur är det med hockeyn?
- Hockeyn... ja... Jag hade väldigt stort hockeyintresse när jag var liten vilket är naturligt när man kommer från Timrå, men det har bara blivit sämre och sämre för varje år.
Framför allt det här seriespelet blir ju riktigt tråkigt; de spelar hur många matcher som helst i veckan och det gäller egentligen ingenting. Det enda som gäller i serien är en lunk som leder till slutspelet. Slutspelet kan jag tycka är ganska intressant. Sen tycker jag inte hockeyn i sig är lika rolig som förut, det är för mycket spelförstöring hit och dit. Många tycker tvärtom men det är min åsikt i alla fall.
Fotboll är en gång i veckan, höjdpunkten på veckan för många som går på AIK:s matcher. Det skulle inte vara samma sak om vi spelade tre gånger i veckan. För många matcher förstör.

AIK Hockey är i djup ekonomisk kris nu. Skulle du kunna tänka dig att gå för att stödja laget?
- Ja absolut! Jag har inte varit så mycket på hockey i Stockholm som i Timrå, men visst skulle jag kunna gå.
Det jag har fastnat för mer är ändå innebandy. Jag har varit i Solnahallen och kollat ett antal gånger. Det är ett väldigt roligt spel, där man i och för sig knappt får röra varandra, men det händer ju alltid mycket. Speciellt när AIK och andra topplag spelar. En jävla fart, mycket teknik och snyggt spel.

Du är väldigt populär bland supportrarna. Kommentar?
- Kul att höra! Kommentar... ja... det är skitkul för mig. Jag anser att AIK har Sveriges bästa fans och det är roligt att få sån uppskattning, ramsor och sånt, kompisar hemma som pratar om det när man är där. Det känns väldigt stort. Att kliva in på Råsunda - nationalarenan - med fantastisk publik varje match, trots att det i år gått knackigt - det är helt fantastiskt. Men jag kommer inte att ligga på rygg och njuta av uppmärksamheten utan jobba hårt för att förtjäna uppskattningen och visa den tillbaka till supportrarna.
Det är ju klart att det är svårare att visa samma känslor efter en förlust men jag går ändå ut och visar tacksamhet eftersom de stöder oss i motgång.

Känner du hård press från fans?
- Jag är inte en sån person, jag är lugn och när det väl är match är jag enormt fokuserad på den. Tänker inte på vad nån säger eller hur många det är på läktarna. Det är inte så att man tänker ”oj, jag får inte göra fel här nu”, utan all fokus är på matchen.
Man märker mer av det på fritiden, men jag har inte upplevt det som negativt. Snarare är det självklart eftersom vi är ett lag som för några år sedan var i Champions League. Stort lag - stor press. Det ska det vara när vi - som jag tycker - är allsvenskans bästa lag.
Media skriver mer om AIK och det går ju inte att jämföra med till exempel Giffarna. Det står ju om AIK varje dag, det kan vara en småskada på träning som sen blåses upp på en löpsedel och liknande, så nog är det skillnad mot Sundsvall alltid.

Text: Pelle Jutehammar
Foto: Bildbyrån
[031013]

Avskiljare

 

Läs även

Om Per

Avskiljare