Startsida Pil Fotboll Pil Mer läsvärt Pil Säsongen 2004

Avskiljare

1916 sänkte Sverige, bestående av nästan enbart AIK:are och djurgårdare, Danmark med 4-0. Det var Sveriges första seger någonsin mot Danmark.
Från vänster: Rune Bergström, AIK, Ivar "Iffa" Svensson, AIK, "Ragge" Wicksell, Djurgården, Bruno Lindström, AIK, Karl "Köpings" Gustafsson, Djurgården, Herbert "Peta" Almqvist, Westermalm, Götrik "Putte" Frykman, Djurgården, Louis Groth, AIK, Carl Karlstrand, Djurgården, Sten "Knata" Söderberg, Djurården, Theodor "Thodde" Malm, AIK.

När AIK och Djurgården tillsammans skrev historia

Även om AIK och Djurgården varit bittra rivaler allt sedan klubbarnas bildande så har de också skrivit svensk fotbollshistoria tillsammans. Den 9 november 1916 kunde bland annat följande läsa i Stockholms tidningar: ”Man storknade då man skulle tömma den rågade glädjebägaren. Det säges att det ej är hälsosamt för en som hungrat länge att plötsligt placeras framför fyllda fat.” (Idrottsbladet) ”Vad en generation drömt om – ty sådana här drömmar ha generationerna nu för tiden – är fullkomnat: vi ha slagit danskarna. Slut fred nu, så att vi få slå engelsmännen också.” (Dagens Nyheter) ”År 1914 besegrade Danmark England i en federationsmatch. Nu har Sverige besegrat Danmark och därmed ryckt upp sig vid sidan av dessa länder och Holland som ett av de främsta fotbollsspelande länderna i världen” (Svenska Dagbladet)

Orsaken till tidningarnas glädjeyttringar var att ett svenskt landslag eller federationslag som man sade på den tiden hade besegrat Danmark i fotboll. Ett svenskt lag sammansatt av fem spelare från AIK: Rune Bergström (högerytter), Iffa Svensson (cemter), Bruno Lindström (högerhalv), Louis Groth (vänsterhalv) och Todde Malm (högerback) och fem spelare från Djurgården Ragge Wicksell (vänsterback), Kalle Köpings-Gustafsson (högerinner), Putte Frykman (centerhalv), Calle Karlstrand (vänsterytter) och Knata Söderberg (vänsterinner) kompletterat med målvakten Peta Almqvist från Westermalm hade slagit tillbaka ett danskt landslag med 4 mål mot 0. Det var inte bara den första segern mot läromästaren och den blivande arvfienden utan också den första gång Sverige gjorde mål på danskarna. De fem tidigare federationsmatcherna hade med danskarnas siffror först slutat: 8-0, 10-0, 2-0, 2-0, 2-0. Den svenska nollan spräcktes av djurgårdaren Calle Karlstrand redan i matchens 3:e minut framspelad av Iffa Svensson. Två noll gjordes av gjordes Kalle Köping i 28:e minuten, en spelare som förövrigt gått till historien som det svenska landslagets första målskytt genom att han 1908 spräckte den norska nollan i den svenska debutlandskampen på Walhalla i Göteborg. Trean slogs sedan in av Iffa Svensson i 32:a minuten och fyran av 4-0 Rune Bergström i 75:e. Lagen delade alltså broderligt även på målskyttet.

Tilläggas kan att svenskarna segrade trots, eller kanske tack vare, att stockholmsfotbollens störste lirare AIK:s vänsterinner Helge ”Ekis” Ekroth saknades. Match spelades ju under pågående världskrig och Ekis hade inte fått permission från det militära och kunde därför inte delta i det förberedande träningsläger svenskarna satt upp ute i Saltsjöbaden. Som förberedelse inför matchen hade man nämligen legat på internat i en vecka och specialgnuggats av de amerikanska fystränarna Davenport och Ellis. Ett internat som nog gjorde sitt till för att säkra den svenska segern. Matchen spelades nämligen på en blöt och hal plan och som Svenska Dagbladets skribent noterade: ”Teknik och energi triumfera ju alltid över enbart teknik.”

Ekis var nämligen en bollartist utöver det vanliga och inte en energiskt kämpande spelare. Han ansågs av sin samtid spela fotboll med humor vilket inte alltid gått hem hos förståsigpåare. Det sägs att AIK:s lagkapten Knutte Nilsson, AIK-stilens skapare, ofta ansåg sig ha anledning att skrika på Ekis för att han skulle passa. I Sportlexikon beskrivs han enligt följande: ”Ekroth är en av dom originellaste och tekniskt bästa spelare Sverige haft men lät sig rätt ofta förledas till ett alltför individuellt betonat spel” och är därmed tillsammans med 1910-talets andra stora bolltrollare Erik Börjesson ensamma om att få sin spelstil kritiserad i Sportlexikon.

*Anmärkningar: Kalle Köping-Gustafsson representerade inte Djurgården utan IFK Köping då han var svensk premiärmålskytt.
Även Hammarby IF har i nästan ograverat skick representerat Sverige i en landskamp. Det skedde 1921 och man tackade för förtroendet genom att förlora med 3-0 mot Finland på Stadion.

Av Hans Bolling
[040906]

Avskiljare

 

Läs även

Artiklar med mera
Schema och referat
Statistik
A-truppen
Biljetter

Om matchen

Avskiljare