Startsida Fotboll Damer Läsvärt Pil Intervju

Avskiljare

AIK Webbradio intervjuar Christer Söderberg

AIK Webbradio gjorde inför träningsmatcherna en intervju med AIK:s tränare Christer Söderberg för några dagar sedan. Här kan ni läsa om vad han tycker om nyförvärven och vad han vill få ut av träningsmatcherna.

Christer Söderberg, AIK:s tränare

Hur har träningen fungerat i veckan inför träningsmatchen i helgen?
- Det har fungerat bra tycker jag. Vi rullar på och kör mycket och hårt. Vi kör varje dag måndag till fredag antingen fysträning på Bosön eller fotbollsträning på Skytteholm. Sedan är det match en dag i helgen (oftast lördag) och den andra dagen är ledig.

Hur länge har ni varit ute och tränat?
- Det här är fjärde veckan som vi tränat på Skytteholm, så det blir inte så många pass än så länge.

När ni tränar på Bosön, har ni haft någon speciell skadeförebyggande träning och hur har den gått till?
- Nej, vi kör den vanlig fysiska träningen på Bosön, med förhoppning om att det ska göra att vi slipper skador. Vi ska förhoppningsvis vara lite bättre förberedda och kan undvika skador det här året.

Det var ju extremt skadeläge förra säsongen. Hur ser skadeläget ut nu?
- Lisen Åkerlund har vrickat en fot och är väl egentligen den enda nya skadan. Annars har vi några spelare som är på väg tillbaka från skador förra året och kör rehab-träning, bland annat Hanna Jöhnk och Sofie Holmqvist.

En vrickad fot är väl inte så allvarligt om man jämför med förra säsongen?
- Nej, vi har klarat oss ganska bra än så länge (peppar, peppar) och får hoppas att det hänger i.

Våra nyförvärv kan du säga något kort om dem? Om vi börjar med Madelene Göras?
- En slitstark mittfältare som löper och jobbar oerhört hårt för laget. Hon ser tillsammans med hela gruppen väldigt bra ut på träningen. Vi har en bra verksamhet och grupp och jag tror att alla är väldigt nöjda och belåtna.

Vad kan du säga om hennes kollega på mittfältet, den "gamla" AIK-bekantingen Hodan Siid-Ahmed?
- Det är väl samma där. Hon verkar trivas som fisken i vattnet och känner väl att hon har kommit hem igen. En duktig fotbollspelare som förhoppningsvis kan ta det där sista klivet i år. Det hände väl inte så mycket under åren i Hammarby, men om hon kan lyfta sig ett snäpp till så blir hon mycket bra.

Therese Sandström, också en ny mittfältare?
- Det är sådan där klok spelare som jag tror att vi kommer få jättemycket nytta av. Hon spelade ju alla matcher i Allsvenskan för Linköping förra året och de var ju ett ganska starkt Allsvenskt lag. Jag tror att hon blir en viktig spelare för att få en bra balans på mittfältet.

I anfallet har vi förstärkt med Elin Hammarman, Josefin Wejner och Freja Egebrand?
- Elin flyttade ju precis upp till Stockholm och verkar vara fysiskt bra tränad, men ligger förstås lite efter när det gäller fotbollsträningen. Men hon fick visa upp sig i helgen och gjorde det bra.

Freja och Josefin?
- Freja har fått lite problem med fötterna (blånaglar som behöver punkteras), men jobbar och ligger i ändå.
- Josefin har nyss fyllt sjutton år och är oerhört ambitiös och duktig och ligger i. Hon är uttagen till F17-landslagets samling i slutet av februari. Det är en duktig spelare som AIK kanske nu, men framförallt i framtiden kommer få mycket nytta av.

Så har vi en ny målvakt också, Jenny Lundqvist?
- Hon kommer från Morön i botten, men varit ute och pluggat i Sverige och har nu flyttat till Stockholm. En stor målvakt som kanske är lite oslipad. Stefan, vår målvaktstränare, tror att hon med lite skolning kan blir riktigt bra.

OK, vem blir då förstemålvakt i AIK i år?
- Det blir ett angenämt problem för mig. Vi har två egna målvakter (Cissi och Sofie) som vi vet är riktigt, riktigt bra. Och sedan kommer Jenny också. Det kommer bli tuffa uttagningar.

Har du fått de spelare du ville ha?
- Ja, det tycker jag. Vi har valt medvetet att inte titta på de här... För det första tror jag att vi skulle få jättesvårt att få de här riktigt bra A-landslagspelarna.
- Utan vi har valt att försöka hitta spelare som är rätt tjejer framförallt och som kan tillföra AIK:s lag någonting både som människor och som fotbollspelare. Det har vi lyckats med tycker jag.

Det är en väldigt bred trupp nu. Vad finns det för fördelar respektive nackdelar med det?
- Fördelen är att vi inte blir så känsliga för skador. Det var vår styrka även förra året och en bidragande orsak till att vi kunde vinna Norrettan tror alla skador. Vi kunde alltid lyfta in en annan duktig spelare om vi fick en skada.
- Det är väl styrkan även inför den här säsongen. Vi är inte så sårbara och har inga superstjärnor som måste vara på plan för att det ska gå bra. Om någon blir sjuk eller skadad nu, så har vi minst en lika bra spelare vid sidan av.

Det är väl det som är lite av problemet samtidigt. Att få alla spelare att tycka att det är bra och roligt att hålla på, men ändå kanske inte få spela trots att man är duktig. Det kommer förhoppningsvis lösa sig på något bra sätt, som det gjorde förra året.

Vad är det du vill få ut av en träningsmatch. Vad tittar du på?
- Jag tittar på hur spelarna uppför sig på plan. Vad de har för fördelar och nackdelar, speciellt de här nya spelarna vill jag se hur de är i match.
- Nackdelen med om det är för många nya på planen är att det inte finns så många som kan hjälpa dem hitta rätt i spelsystemet. Nu har vi haft mycket nytt folk både på mittfältet och i anfallet under träningsmatcherna och det har väl märkts att de har haft lite svårt att hitta sina roller och positioner.

Men framförallt använder jag matcherna för att se hur de fungerar i laget, samt hur de kan förbättras eller förändras.

Hur kommer startelvan se ut i morgon?
- Det kommer bli lite blandat. Vi har valt att starta med två matcher mot lite lättare motstånd (blivande topplag från Norrettan) för att ge de nya möjligheter att visa upp sig, för att sedan bara matcha mot andra Allsvenska lag.

Du kör vidare med din offensiva taktik? Ni har inte börjat träna försvarsspel?
- Nej, inte än (skratt). Man tror ju på någonting, ett spelsystem, och då måste man ju jobba på det. Bara för att man har gått upp en division ska man inte börja spela defensivt. Vi har ett bra spel(system) och även om det är ett offensivt spel, så är det bara att titta på hur många mål vi släppte in förra året. Jag tycker att vi även hade en bra defensiv med det spelsystemet också.

Jag känner ingen oro för det. Förra året fick vi en väldigt bra balans i laget, där motståndarna hade mycket svårt att skapa heta chanser mot oss. Tittar vi på de båda träningsmatcherna i år så har våra motståndare knappt skapat en enda riktig målchans.

Tror du att våra motståndare i Allsvenskan kan bli lite förvånande över vår spelstil? Som nykomlingar kanske man förväntas ligga tillbaka lite grann?
- Ja, det kanske de blir. Jag tror också att matcherna som kommer nu när vi spelar mot andra Allsvenska lag kommer saker och ting visa sig vad det duger till, helt enkelt. FotbollsSverige är inte större än att våra motståndare kommer se/höra hur det går för oss.
- Framtiden får väl avgöra om vi är mogna att spela ett sådant här spel.

Ni kan inte mörka på matcherna och spela en extremt defensiv fotboll?
- Nej, jag tycker inte om det. Jag tycker att det är mycket roligare att försöka spela en offensiv, rolig fotboll. Det är roligt för alla, spelare, ledare och framförallt för de som kommer och tittar på matchen.

På lördag den 19 februari spelas första träningsmatchen mot Allsvenskt motstånd när Mallbacken gästar konstgräset på Skytteholms IP, matchen börjar klockan 16.15 (precis efter herrarnas träningsmatch).

AIK Webbradio

 

 
Är du intresserad av att få reda på det senaste som händer inom AIK:s samtliga sektioner? Är du sugen på att höra vad damernas tränare och spelare har att säga efter att ha spöat Umeå eller Djurgården/Älvsjö på Skytteholm? Vill du veta mer om AIK:s fotbollsherrar? Eller om Gnagets ärorika historia? För er har vi skapat AIK Webbradio!