Startsida Pil Fotboll Pil Damer Pil Matcher 2005 Pil AIK - KIF Örebro

Lördag 16/4 kl 16.00
AIK - KIF Örebro
0-1 (0-1)

AIK förlorade i premiären

AIK:s fotbollstjejer förlorade sin premiärmatch i Damallsvenskan mot KIF Örebro med 0-1 (0-1). Premiärnerverna satt utanpå tröjan hos många AIK-spelare och gästerna kunde ganska enkelt ta hem tre poäng.

Allsvenskan

AIK började med att direkt ta ett visst grepp om matchen och under de första tio minuterna avlöste AIK-anfallen varandra utan att direkt resultera i några heta målchanser.

Anna Bergendal försöker ta sig förbi sin back. Foto: Terrapix Photo

I den 11:e minuten kom det första av en rad misstag i AIK:s normalt så säkra försvarslinje, det resulterade i ett friläge för en KIF Örebro-anfallare men AIK:s utmärkte målvakt Sofie Holmqvist var snabbt ute och kunde rädda skottet.
Tre minuter senare var det dags gör nästa AIK-misstag. Den här gången var det en back som istället för att rensa bort bollen, la den framför fötterna på KIF:s Louise Östman som helt fri mitt framför målet enkelt kunde placera in matchens enda mål vid ena stolpen.

Efter målet kommer AIK:s lilla övertag av sig och matchen glider över i KIF Örebros favör. Resten av halvleken är inte så välspelad och lagen skapar inte heller alltför många målchanser. Det är mest spel på mittplanen, ett spel som KIF Örebro behärskade bättre.
Första halvleken bjuder dock på ytterligare två frilägen för KIF Örebro. Det första får Kristine Lilly som får en ordentlig felträff och skjuter nästan bollen till inkast. Det andra får Louise Östman, men AIK:s målvakt gör en suverän fotparad på det välplacerade skottet.

AIK skapade inte mycket under första halvlek, men två målchanser kunde vi ändå notera. Therese Sandström får tag på bollen efter en hörna, men skjuter över. Halvleken slutar med att Lena Persson lyckas vända bort sin försvarare och skjuter tätt utanför krysset.

KIF Örebro rivstartar andra halvlek och redan efter ett par minuter så får målskytten Louise Östman ett jätteläge när hon helt omarkerad mitt framför målet nickar bollen mot bortre stolpen, men den smiter utanför stolpen. Sedan är det faktiskt AIK som lyckas skapad de vassaste chanserna. I den 55:e minuten dribblar AIK:s Anna Bergendal förbi sin back och passar snett bakåt till Lena Persson som skjuter över. Tio minuter senare var samma personer i farten igen, Anna passade till Lena som skjuter ett välplacerat skott som skulle smitit in vid bortre stolpen om inte KIF Örebros målvakt hade legat som ett streck i luften och lyckats tippa den till hörna. En helt otrolig målvaktsräddning.

Flygande nick av Anna Lundin. Foto: anders h

KIF Örebro svarar med att skapa ytterligare två frilägen i den 66:e och 73:e minuten. Det ena räddas av AIK:s målvakt och den andra lobbar Kristine Lilly utanför. AIK flyttar upp lite mer folk i slutet av matchen för att försöka kvittera och skapar ett visst tryck mot KIF Örebro-målet. Närmast ett AIK-mål den här dagen var Yolanda Odenyo som i den 78:e minuten slog till på volley, men fick se bollen ta i ribban.

Som helhet var det inget snack om att KIF Örebro var värda segern. Tack vare AIK:s duktige målvakt och matchens bästa AIK:are Sofie Holmqvist samt en viss ineffektivitet hos KIF-anfallarna stannade resultatet vid 0-1. Och med lite tur kunde faktiskt AIK fått in en kvitteringsboll i andra halvlek. Vi får hoppas att AIK-tjejerna kan skaka av sig nerverna till nästa match och börja spela sitt vanliga spel igen, det här var nog deras sämsta match i år (tyvärr).

AIK:s tränare Christer Söderberg var besviken efter matchen: "Vi kommer inte upp i vår normala kapacitet idag och skapar nästan ingenting. Spelmässigt gör vi en OK första halvlek, men inte en godkända andra. Vi vinner inga bollar eller dueller på mittfältet och är dessutom slarviga när vi ska sätta igång vårt anfallsspel från backlinjen. I tidigare matcher har det alltid varit vi som blivit starkare ju längre halvleken lider, men idag var det tvärtom. Ännu en lärdom som vi ska dra efter den här matchen är att vi måste vårda bollen mycket bättre."

Text: Anders Hedell
[050416]

Matchfakta

Händelseförlopp
14' 0-1 KIF Louise Östman
33'   AIK Sara Andersson
46'     Slut på första halvleken
57'   AIK Siid-Ahmed, Hedkvist in
61'   AIK Vaseghpanah ut, Lundin in
91'     Slut på andra halvleken

Fakta
Publik: 813 st (på Skytteholms IP)
Domare: Mohammad Dabestani
Matchens AIK-are: Sofie Holmqvist
 

 

Laguppställning
  1  Sofie Holmqvist
  2  Emilia Reimer
  3  Yolanda Odenyo
  4  Sara Andersson
  5  Maria Moustakakis
  6  Madelene Göras
  7  Therese Sandström
  8  Hodan Siid-Ahmed (57)
  9  Anna Bergendal
10  Lena Persson
11  Nazanin Vaseghpanah (61)
Avbytare
 Lina Hedkvist (57)
 Anna Lundin (61)
 Anna-Karin Andersson
 Sofia Ström
 Jenny Lundkvist

Avskiljare

Statistik

Spelarstatistik
Mot vår motståndare genom tiderna

AIK hittills i år

Försäsongen
Allsvenskan
Cuper

Aktuell tabell

Länk till tabellen (extern sida)

Läs även om

Matchbilder
Hemma-arenan
Biljettinformation