Startsida Pil Fotboll Pil Damer Pil Matcher 2005 Pil AIK - Mallbacken

Lördag 14/5 kl 16.00
AIK - Mallbackens IF
1-0 (1-0)

Nazanin Vaseghpanah gör matchens enda mål.

En skön seger

AIK tog sin första seger i årets Damallsvenska genom att besegra Mallbackens IF på hemmaplan med 1-0 (1-0). Det var ingen kanonmatch, men AIK hade hela tiden ett visst grepp om den och vann rättvist.

Allsvenskan

Innan match ringde sig AIK:s målvakt Sofie Holmqvist sjuk och med Cissi Andersson fortfarande revbenskadad fick nyförvärvet Jenny Lundkvist göra debut i AIK-målet. En debut som hon skötte mycket bra med fler lugna, säkra ingripanden.
När väl matchen blåstes igång fick AIK:s Madelene Göras lämna planen redan efter sju minuter med en misstänkt korsbandskada. Dessutom fanns en handfull spelare på läktaren som inte är matchklara efter skador/sjukdom. Trots allt detta och andra ändringar i laget hade AIK första halvlek i ett visst grepp.

Efter ett par AIK-chanser där skotten gick utanför målramen, fick Mallbacken matchens första riktigt heta chans efter 25 minuter. Bollen rann förbi hela AIK-försvaret och Mallbackens anfallare kastade sig fram och nådde bollen före AIK:s målvakt, men bollen rullade utanför stolpen. Det här var Mallbackens enda riktigt heta målchans på hela matchen, i övrigt hade de några skottlägen där avsluten gick på fel sida om stolparna men inget som var riktigt farligt.

I 27:e minuten spelar Lena Persson fram bollen till Nazanin Vaseghpanah som helt omarkerad skjuter bollen rakt i famnen på målvakten. Men Naza tog snabbt revansch.
Matchens enda mål kom i den 31:a minuten. Lina Hedkvist passade en fripark till Lisen Åkerlund som inte riktigt fick någon chans att skjuta, istället passade hon via en försvarare till en helt fristående Nazanin Vaseghpanah som prickade in vinstmålet tätt intill vänstra stolpen.

Halvleken innehåller ytterligare en bra målchans när Lena Persson plötsligt blir ren i straffområdet, men även detta skott gick rakt på målvakten. Första halvleken slutar 1-0 till AIK, en ledning som var ganska klar efter en ett visst AIK-övertag under halvleken.

Nazanin Vaseghpanah och Anna Lundin anfaller.

Andra halvleken blir inte så välspelad utan det är mycket spel på mittplan. AIK skakar ändå fram halvlekens första vassa målchans när Lina Hedkvist försöker skruva in bollen i bortre burgaveln, men Mallbackens målvakt räddar bollen till hörna. Femton minuter senare får inhopparen Josefin Wejner chansen när bollen på något märkligt sätt rullar ut till henne, som helt fri i straffområdet skjuter över ribban.

När det var en kvart kvar av matchen radar AIK upp tre målchanser inom loppet av fyra minuter. Hodan Siid-Ahmed börjar med att omarkerad framför målvakten nicka utanför, Naza provare lite senare med att lobba men bollen går utanför. Lina Hedkvist avslutar sedan med att med sträckt vrist. skjuta en frispark stenhårt i stolpen.

På övertid rinner en AIK-frispark förbi alla försvarare och anfallare och målvakten är helt överpelad, men bollen rinner också tätt utanför stolpen. Mallbacken hade inte en enda riktigt vass chans i andra halvlek, men skapade några halvchanser som inte förvaltades speciellt bra. AIK:s målvakt fick väl egentligen inte rädda ett enda skott på hela matchen.

AIK vinner matchen rättvist och kanske borde segermarginalen varit lite större, men måste nog göra fler mål på alla chanser som de skapar om det ska hålla mot bättre lag. Mallbacken var inte speciellt bra denna match och agerade väldigt osäkert i försvaret.

AIK:s tränare Christer Söderberg kommenterade kort matchen: "Det var jätteskönt med en vinst. Det är svårt att gå ut och spela en "måste-match" efter några raka förluster och det visade sig på planen ibland. Jag tycker att vi gjorde en hygglig match och skapar ganska många bra målchanser. Mallbacken har väl egentligten bara en bra målchans. Första halvlek har vi ett bra grepp om, men i andra blir det mera ställningskrig. Men det var skönt med en denna vinst som ger oss lite arbetsro."

Text: Anders Hedell
Foto: Terrapix Photo
[050514]

Matchfakta

Händelseförlopp
7'   AIK Göras ut, Siid-Ahmed in
26'   AIK Hodan Siid-Ahmed
31' 1-0 AIK Nazanin Vaseghpanah (Lisen Åkerlund)
47'     Slut på första halvleken
56'   AIK Sofia Ström
57'   AIK Lundin ut, Wejner in
78'   AIK Siid_Ahmed ut, Bergendal in
95'     Slut på andra halvleken

Fakta
Publik:  284 st
Domare:  Marie-Louise Svanström
Matchens AIK-are:  Lena Persson
 

 

Laguppställning
  1  Jenny LundKvist
  2  Lisen Åkerlund
  3  Sara Andersson
  4  Sofia Ström
  5  Anna-Karin Andersson
  6  Lina Hedkvist
  7  Therese Sandstrsöm
  8  Madelene Göras (7)
  9  Anna Lundin (57)
10  Lena Persson
11  Nazanin Vaseghpanah
Avbytare
 Hodan Siid-Ahmed (7 in), (78 ut)
 Josefin Wejner (57)
 Anna Bergendal (78)

Avskiljare

Statistik

Spelarstatistik
Mot vår motståndare genom tiderna

AIK hittills i år

Försäsongen
Allsvenskan
Cuper

Aktuell tabell

Länk till tabellen (extern sida)

Läs även om

Matchbilder
Hemma-arenan
Biljettinformation