Startsida Pil Fotboll Pil Damer Pil Matcher 2005 Pil Hammarby - AIK

Söndag 22/5 kl 16.00
Hammarby IF - AIK
4-0 (1-0)

Derbyförlust trots bra spel

AIK förlorade sista matchen innan EM-uppehållet mot Hammarby med 4-0 (1-0). Trots att AIK spelade jämnt eller stundtals bättre än Hammarby under drygt 60 minuter, var det Hammarby som gjorde målen och avgjorde matchen.

Allsvenskan

AIK släppte som vanligt in ett tidigt skitmål, den här gången var det en totalt misslyckad Hammarby-hörna som AIK-försvaret misslyckades med att få bort från straffområdet och istället kunde Annelie Norén göra 1-0 redan efter åtta minuter. Men sedan var det AIK som tog över matchen och svarade för alla heta målchanser under resten av halvleken.

Lena Persson hade det svårt mot Hammarbys försvar. Foto: anders h

AIK:s Nazanin Vaseghpanah hade två målchanser i den 15:e och 18:e minuten. Det första skottet räddade Hammarbys målvakt och det andra skottet smet precis utanför stolpen.
Även AIK:s Yolanda Odenyo hade två ordentliga målchanser. Först en nick på en hörna som gick tätt utanför stolpen och sedan en stenhård frispark från 25 meter som prickade ribban.

Första halvlek slutade 1-0 till Hammarby, ett resultat som inte helt speglade matchbilden.

I andra halvlek fortsätter AIK att spela bra, utan att skapa några riktigt heta målchanser. AIK får ett mål bortdömt för offside och någon minut senare kan istället Hammarby kontra in 2-0 efter att AIK:s försvar gått bort sig på egen planhalva. När Salina Olsson sedan cykelparkar in 3-0 sex minuter senare var matchen avgjord.

Resten av matchen präglades av mycket spel på mittplan utan att något av lagen skapar speciellt mycket. Tio minuter före slutet kan Hammarbys Jessica Landström fastställa slutresultatet till 4-0 med sitt adnra mål för dagen. Ett riktigt snyggt mål där hon läckert vinklar in bollen på ett lågt inlägg. Även här kan man konstatera att AIK:s försvarare inte hängde med i markeringen, tyvärr.

Hammarby vinner matchen fullt rättvist, även om segersiffrorna var lite i överkant och inte helt speglar matchbilden. Men i fotboll gäller det att ta till vara på chanserna och göra mål, något som Hammarby var mycket bättre på i detta derby.

AIK:s tränare Christer Söderberg konstaterade efter matchen: "Vi spelar riktigt bra sextio minuter och är bättre än Hammarby, men vårt problem är att vi släpper in för enkla mål. Vi skapar chanser åt Hammarby genom att vi är för passiva i vårt straffområde. Om vi fått 1-1 i första halvlek tror jag att matchen hade fått en annan utgång. Men ett lag måste förtjäna tur, det är inte något man bara får. Jag tror vi får igång vårt anfallspel när vi får vårt defensiva spel att fungera."

Text: Anders Hedell
[050522]

Matchfakta

Händelseförlopp
8' 1-0 HIF Anneli Norén
46'     Slut på första halvleken
53'   AIK Hedkvist ut, Siid-Ahmed in
53'   AIK Lundin ut, Wejner in
60' 2-0 HIF Jessica Malmström
66' 3-0 HIF Salina Olsson
80'   AIK A-K Andersson ut, Reimer in
83' 4-0 HIF Jessica Malmström
91'     Slut på andra halvleken

Fakta
Publik:  857 st
Domare:  Susanne Borg
Matchens AIK-are:  Sara Andersson
 

 

Laguppställning
  1  Sofie Holmqvist
  2  Lisen Åkerlund
  3  Sara Andersson
  4  Sofia Ström
  5  Anna-Karin Anderssson (80)
  6  Yolanda Odenyo
  7  Therese Sandström
  8  Lina Hedkvist (53)
  9  Anna Lundin (53)
10  Lena Persson
11  Nazanin Vaseghpanah
Avbytare
 Hodan Siid-Ahmed(53)
 Josefin Wejner (53)
 Emilia Reimer (80)

Avskiljare

Statistik

Spelarstatistik
Mot vår motståndare genom tiderna

AIK hittills i år

Försäsongen
Allsvenskan
Cuper

Aktuell tabell

Länk till tabellen (extern sida)