Startsida Pil Fotboll Pil Damer Pil Matcher 2005 Pil AIK - Kopparberg/Göteborg

Söndag 3/7 kl 16.00
AIK - Kopparbergs/Göteborg FC
2-0 (2-0)

Övertygande seger

AIK tog tre välförtjänta och välbehövliga poäng när Damallsvenskan drog igång igen efter EM-uppehållet. Den här gången var det Kopparbergs/Göteborg som fick känna på hur starka AIK är på hemmaplan när AIK övertygande vann med 2-0 (2-0).

Allsvenskan

Kopparbergs/Göteborg började matchen bäst och skapade en viss press mot AIK:s straffområde under de 5-10 första minuterna, men mer än ett långskott som AIK:s duktiga målvakt Sofie Holmqvist räddade vid stolproten blev det inte.

Anna Bergendal och Lena Persson spelar sig igenom Kopparbergs/Göteborgs försvar.

Istället tog AIK:s mittfält hand om mittplanen, de vann nästan alla dueller och spelade ett strålande konstruktivt, offensivt spel. Det resulterade i ett par halvchanser för AIK som räddades av målvakten respektive ett avslut som gick strax över mål.

I den 23:e matchminuten tog AIK ledningen med 1-0. Yolanda Odenyo bröt ett uppspel på mittplan och spelade ut till Anna Lundin på kanten som slog ett lågt inlägg bakom backarna. Mitt i straffområdet störtade AIK:s Nazanin Vaseghpanah fram och sköt ett distinkt skott som räddades av målvakten, men inte bättre än att Naza själv kunde ta hand om returen och rulla in bollen i öppet mål. Två minuter senare frispelades Naza igen och provade en lobb denna gång, en lobb som gick över både målvakten och målet.

Hodan Siid-Ahmed provade också skottlyckan innan det var dags för AIK:s andra mål. I den 31:a minuten dribblar Nazanin Vaseghpanah bort sin back och spelar in bollen till Therese Sandström som strax utanför straffområdet vräker sig fram och liggande stöter in bollen strax innanför högra stolpen.

Första halvlek slutar 2-0 till AIK, ett resultat som Kopparberg/Göteborg ska vara mycket nöjda med. Siffrorna kunde ha varit större, så stor var AIK:s dominans på planen.

Andra halvlek börjar återigen med att Kopparberg/Göteborg tar hand om mittfältet och matchen. Under de första 10-15 minuterna har våra motståndare ett visst grepp om händelserna, men också förvånansvärt svårt att skapa några riktiga målchanser. AIK:s försvar tvingar dem ofta till att ta avslut långt utanför straffområdet, avslut som dessutom sällan träffar mål.

Yolanda Odenyo gjorde en strålande första timme.

AIK arbetar sig långsamt in i matchen igen och börjar ta över mittfältet igen. I den 62:a minuten provar Hodan Siid-Ahmed skottlyckan igen, men bollen smiter utanför målramen. Fem minuter senare frispelas AIK:s Lena Person av inhopparen Anna Bergendal, Lena hinner precis före målvakten och rullar bollen bredvid henne och tyvärr också utanför stolpen.

Med tio minuter kvar av matchen kommer plötsligt Kopparbergs/Göteborgs landslagsspelare Lotta Scehlin fri, men AIK:s målvakt Sofie Holmqvist gör en strålande fotparad. Minuten senare svarar AIK med att Yolanda skjuter en frispark i ribban.

Matchen avslutas med en vass målchans för vardera laget på övertid. Kopparbergs/Göteborg får ett läge i AIK:s straffområde efter en hörna och skjuter ett stenhårt skott som Sofie Holmqvist räddar strax under ribban. Minuten senare försöker Nazanin Vaseghpanah överlista K/G:s målvakt coh skruva in bollen i bortre krysset, men bollen går precis utanför.

Sammantaget gör AIK en mycket bra match och vinner mycket välförtjänt med ett par mål. AIK:s målvakt svarade för ett par kanonräddningar de få gånger som försvarslinjen sviktade. AIK:s mittfält svarade föe en strålande insats och Yolanda Odenyo var lysande i första halvlek. Anfallarna visade på en oerhörd löpvilja och kreativitet, något som gång på gång slet sönder Kopperbergs/Göteborgs försvar.

AIK:s tränare Christer Söderberg var strålande glad efter matchen: "Jag tycker att det är rättvisst att vi vinner. Vi gör en mycket bra match och spelar bra fotboll. Mittfältet var suveränt och vinner matchen åt oss. Det känns också skönt att vi inte vinner matchen för att vi kämpade till oss poängen, utan för att vi spelade en bra och underhållande fotboll. Visst hade Kopparberg/Göteborg ett par chanser att göra mål, men jag tyckte vi hade klart fler chanser att utöka ledningen. En strålande insats av tjejerna."

I och med segern så klättrar AIK ett antal placeringar i tabellen och ligger nu ovanför nedflyttningstrecket på nionde plats. På lördag väntar en tuff bortamatch mot Själevads IK som skuggar AIK i tabellen.

Text: Anders Hedell
Foto: anders h
[050703]

Matchfakta

Händelseförlopp
23' 1-0 AIK Nazanin Vaseghpanah (Anna Lundin)
31' 2-0 AIK Therese Sandström (Nazanin Vaseghpanah)
46'     Slut på första halvleken
46'   AIK Åkerlund ut, A-K Andersson in
64'   AIK Lundin ut, Bergendal in
79'   AIK Siid-Ahmed ut, Hammarman in
91'   AIK Yolanda Odenyo
94'     Slut på andra halvleken

Fakta
Publik:  514 st (på Skytteholms IP)
Domare:  Eva Ödlund
Matchens AIK-are:  Nazanin Vaseghpanah
 

 

Laguppställning
  1  Sofie Holmqvist
  2  Lisen Åkerlund (46)
  3  Sara Andersson
  4  Hanna Jöhnk
  5  Maria Moustakakis
  6  Therese Sandström
  7  Yolanda Odenyo
  8  Hodan Siid-Ahmed (79)
  9  Anna Lundin (64)
10  Lena Persson
11  Nazanin Vaseghpanah
Avbytare
 Anna-Karin Andersson (46)
 Anna Bergendal (64)
 Elin Hammarman (79)

Avskiljare

Statistik

Spelarstatistik
Mot vår motståndare genom tiderna

AIK hittills i år

Försäsongen
Allsvenskan
Cuper

Aktuell tabell

Länk till tabellen (extern sida)

Läs även om

Matchbilder
Hemma-arenan
Biljettinformation