Startsida Pil Fotboll Pil Damer Pil Matcher 2005 Pil QBIK - AIK

Söndag 17/7 kl 16.00
QBIK - AIK
2-1 (2-0)

Förlust efter usel insats

AIK förlorade den viktiga matchen mot bottenkollegan QBIK på bortplan med 2-1 (2-0). Första halvlek var bedrövlig av AIK-tjejerna och andra halvlek var bara stundtals lite bättre.

Allsvenskan

På ett soligt och varmt Tingvalla IP i Karlstad var det bara ett lag som visade upp något fotbollskunnande i första halvlek. Det är nog fel att säga att QBIK gjorde en bra halvlek, men det är ingen underdrift att säga att AIK-spelarna svarade för en bedrövlig insats under första halvlek. AIK-arna vann inga närkamper, passade sällan till egna spelare och hade dessutom oerhört svårt att rensa bort bollen från eget straffområde.

För QBIK första mål som kom i den 17:e minuten hade inte mindre än tre AIK-spelare chansen att slå bort bollen från eget straffområde, men den hamnade istället till slut hos QBIK,s tyska sommar-nyförvärv Jennifer Meier som snyggt skruvade in bollen i bortre krysset.

Tre minuter senare skapar AIK halvlekens enda farliga chans. Lena Persson sliter sig fri från sin greppvilliga bevakare och kommer helt fri mot mål. Mittbacken tar bakifrån tag i Lena tröja och sliter ner henne. Rött kort tyckte några, gult kort ansåg alla att det borde vara, men domaren verkade ha glömt kortleken hemma och dömde med viss tvekan frispark till AIK. Domaren hade fler tillfällen under matchen när spelare från båda lagen borde fått se det gula kortet för tröjdragningar eller fasthållningar, men friade märkligt nog alla gånger.

På övertid i den 46:e minuten gjorde Jennifer Meier sitt andra mål för dagen. En AIK-försvarare misslyckades med en nedtagning och bollen hamnade återigen hos Jennifer som drog till med sträckt vrist och bollen for otagbart upp i vänstra krysset. I övrigt fick AIK:s målvakt Jenny Lundqvist svara för ett par riktigt fina räddningar på skott från nära håll.

Jag tror att alla närvarande AIK-are vill glömma den första halvleken, så då gör vi väl det…

Andra halvlek började med ett helt annat AIK-lag på plan. Helt plötsligt började AIK spela fotboll längs med marken och lyckades sätta QBIK under press de första 15-20 minuterna Både Therese Sandström och Nazanin Vaseghpanah fick på bra skott som var när att resultera, men det var först i den 51:a minuten som AIK lyckades reducera. Efter lite målvaktsstrul på en AIK-hörna så höll sig inhopparen Josefin Wejner framme och petade in bollen. Tio minuter senare hade Therese Sandström återigen ett gyllene läge att kvittera, men skottet gick tätt över ribban.

AIK-pressen bedarrade sakta och kvalitén på matchen sjönk betänkligt. AIK provade med lyrbollar mot QBIK:s fyrtorn till backar, en taktik som var dödsdömd från början. QBIK avslutar matchen med två vassa målchanser där AIK:s målvakt svarar för fina räddningar. Med lite tur kunde AIK ändå fått med sig en poäng när Josefin Wejner var framme i slutminuten och oroade QBIK:s målvakt, men bollen gick precis utanför stolpen.

QBIK vann rättvist efter att ha varit mycket bättre än AIK i den första halvleken. För oss som har sett AIK spela fotboll mot Malmö FF och Kopparberg/Göteborg efter EM-uppehållet, var den här matchen en stor gåta. Kan verkligen ett helt lag kollapsa så här på bara några dagar?
Några AIK-are svarade i varje fall för godkända insatser: Jenny Lundqvist i målet gjorde fler högklassiga räddningar, Sara Andersson höll oftast ihop backlinjen bra och inhopparen Josefin Wejner ställde till det ordentligt i QBIK;s bakre led.

AIK:s tränare Christer Söderberg kommenterade matchen: "Jag kan inte förklara varför vi spelade så dåligt som vi gjorde, bara konstatera att vi var jävligt dåliga. Framförallt i första halvlek där vi mest stod och tittade på och inte vann någonting på plan. Josefin Wejner svarar för ett piggt inhopp, men mer glädjeämnen fanns det inte. Totalt sett var det här en riktigt usel insats!".

Text: Anders Hedell
[050717]

Matchfakta

Händelseförlopp
14'   AIK Jöhnk ut, Ström in
17' 1-0 QBIK Jennifer Meier
46' 2-0 QBIK Jennifer Meier
47'     Slut på första halvleken
46'   AIK Lundin ut, Wejner in
51' 2-1 AIK Josefin Wejner
64'   AIK Hedkvist ut, Bergendal in
92'     Slut på andra halvleken

Fakta
Publik:  922 st
Matchens AIK-are:  Sara Andersson
 

 

Laguppställning
  1  Jenny Lundqvist
  2  Anna-Karin Andersson
  3  Sara Andersson
  4  Hanna Jöhnk (14)
  5  Maria Moustakakis
  6  Therese Sandström
  7  Yplanda Odenyo
  8  Lina Hedkvist (64)
  9  Anna Lundin (46)
10  Lena Persson
11  Nazanin Vaseghpanah
Avbytare
 Sofia Ström (14)
 Josefin Wejner (46)
 Anna Bergendal (64)

Avskiljare

Statistik

Spelarstatistik
Mot vår motståndare genom tiderna

AIK hittills i år

Försäsongen
Allsvenskan
Cuper

Aktuell tabell

Länk till tabellen (extern sida)