Startsida Fotboll Säsongen 2006 A-truppen 10. Nazanin Vaseghpanah

Nazanin Vaseghpanah

På Skytteholms konstgräs löper en glad figur med nummer tio på ryggen. Hennes namn är Nazanin Vaseghpanah och kopplingarna till en annan tia, Diego Armando Maradona, är många.

– Maradona är min idol och nummer tio tillhör bara honom och mig, säger Nazanin.

Nazanin Vaseghpanah, eller Naza som hon kallas, kom till Sverige från Iran när hon var två år. Tre år senare fick hon upp ögonen för hennes största, och kanske enda, intresse - fotbollen. Efter att ha börjat spela med sina bröder blev det spel i Reymersholms IK. Reymers byttes 2003 mot Nazanins favoritklubb, AIK.
– AIK betyder väldigt mycket för mig, inte bara för att det är en stor klubb. Jag har alltid varit AIK:are. Det är väldigt kul att spela i AIK och jag gör det helhjärtat. En av mina största drömmar är att vinna SM-guld med klubben.

Damfotbollsprofiler som Thomas Dennerby och Malin Swedberg har berömt Nazanin både som fotbollsspelare och person. Naza har representerat flera av de svenska ungdomslandslagen och drömmen är klar.
– Mitt största mål är att spela i damlandslaget, jag vill ju bli bäst. Det är det jag strävar efter och tränar för att uppnå.

Naza är en offensiv spelare med ett bra målsinne. Hennes favoritposition är dock inte i anfallet.
– Jag trivs bäst som central mittfältare. Ibland vill jag gå ut mot kanterna och dribbla lite mer men som central mittfältare får jag ha mycket boll. Det gillar jag.

Text: Hampus Petersson
Intervju: Marcus Bühlund Läs mer!
Foto: Magnus Neck
[061001]