Startsida Fotboll Säsongen 2006 Läsvärt Artiklar och nyheter

"Vi har fått stödet av föreningen"

AIK:s nummer 18, Emilia Reimer har efter denna säsong valt att lägga skorna på hyllan, det är dock inte det sista vi kommer att se av henne i AIK-kretsar. AIK webbradio träffade Emilia efter lagets sista träning innan vinterledigheten.

Du har bestämt dig för att sluta med fotbollen. Varför då?
- Det är nog av flera anledningar, men huvudanledningen är nog att jag har fått ett riktigt bra jobb som jag känner att jag vill satsa på. Man blir sliten till slut när man går hemifrån sex-sju på morgonen och kommer hem nio på kvällen i värsta fall. Jag vill kunna känna att jag kan sitta kvar på jobbet till klockan sju ifall jag behöver det. Ska jag göra någonting vill jag göra det så bra som möjligt och inte halvdant. Det är lite det jag kände nu på slutet, vilket är en annan anledning till varför...

Menar du att fotbollen tar upp för mycket tid från jobbet eller tvärtom?
- Oavsett när jag gör någonting vill jag att det ska bli så bra som möjligt och då gör jag hellre något bra än flera saker halvbra. Vilket jag kände att det blev nu på slutet av säsongen. Jag presterade inte tillräckligt på matcherna på grund av stressen och då är det inte roligt.

Vad är det för andra anledningar?
- Det är väl mest det, men såklart lockar det att göra saker man aldrig har gjort förr, för att man i princip alltid har spelat match eller tränat. Saker som till exempel att hälsa på en vän i Malmö eller åka till London en weekend. Men jag kommer säkert att sakna fotbollen fruktansvärt mycket, man har ju spelat sen man var fem.

Hur kommer det att kännas att lämna tjejerna?
- Riktigt sorgligt, usch! Det var riktigt sorgligt i lördags på vår avslutningsfest. I år har det varit hur grymt som helst i AIK.

Du har fått vara lagkapten eftersom Hanna Jöhnk blev skadad, Hur har det känts?
- Väldigt roligt. Tråkigt då att jag kanske inte har varit lika bra på planen som jag hade velat. Men det har varit jätteroligt. Synd att Jöhnk blev skadad. Som sagt, det är ett ärofyllt uppdrag och man växer såklart med uppgiften.

Du har varit i AIK i tre år, vilken säsong var roligast?
- Dom har varit roliga på olika sätt. Första säsongen, för att det var första säsongen i AIK. En större klubb, bra satsning och vi vann norrettan. Vilket inte var otippat, men det var ändå en liten skräll och vi förlorade inte en enda match under hela säsongen.

- Andra året var också roligt för då fick vi spela i Allsvenskan. Det var första gången jag prövade på det, men jag tycker att det var sämre stämning i laget då jämfört med hur det varit nu.

- I år när vi gick upp direkt igen. Det tycker jag är stort, och i år måste jag säga att utav dom här tre säsongerna är lätt den bästa gemenskapen och det "goaste" gänget. Jag är väldigt nöjd med organisationen runt omkring, som materialare, tränare och så vidare.

Alla spelare har sagt att stämningen varit på topp, varför har det varit så bra stämning?
- Jag vet inte. Det är någon kombination av allting. Vi känner att vi har fått stödet av föreningen och styrelsen. Bara såna enkla saker, men att det funkar och sen självklart att det går bra. Förra året var det mer att man skulle hitta syndabockar, "det är backarnas fel", "det är Kristers fel", "det är fystränarens fel". Det skulle alltid vara någons fel. Men det är alltid roligt när det går bra, sen är vi en skön mix av gammalt och ungt, rutinerade och orutinerade, norrlänningar och stockholmare.

Det pratas om att du ska vara kvar med AIK på något sätt, vad känner du att du kan bidra med?
- Jag har läst sportmanagement i tre år, ekonomi, logik och ledarskap och jobbade i somras på Nordea. Så det är kanske lite på marknadslinjen och jag har pratat med AIK och det kanske finns planer på att vara här runt Skytteholm mer, eller vad man ska säga. Men jag ska fortsätta med det jobb jag har, sen får jag väl se om dom vill ha min hjälp och vad jag kan bidra med. Men jag tror att jag har en hel del att komma med när det gäller matcher. Matcharrangemangen har varit obefintliga och inte varit något arrangemang. Det har mest varit så att vi kommer och spelar en match och dom närmast sörjande kommer och tittar.

Kanske lite mer variation i musiken som spelas i högtalarna, til exempel?
- (Skratt) Ja, det är egentligen våran lagskiva som ska ligga här nere i omklädningsrummet som brukar spelas innan varje match. Det är alla spelarna som har valt en låt var. Det är kanske därför det är en sådan kass musik, jag vet inte. Det skulle vara roligt ifall det kändes att när man kom till Max eller ingången till Skyttan att det var match på gÂng. Nu märker man inte det förrän man står en meter från planen och ser att det är några där. Vi vill ha lite mer skönare känsla, lite stämning och hitta en målgrupp att vända sig till. För det borde finnas en målgrupp för damfotbollen också. Vi får hitta något sätt att göra lite derbystämning.

Då tackar jag dig Emilia för allt du gjort för AIK och önskar dig lycka till i fortsättningen och så hoppas jag att vi ses igen.
- Tack själv. Vi kommer att ses, jag får väl kommentera lite med dig i webbradion.

Intervju: Marcus Bühlund, AIK Webbradio
Text: Max Nilson
Foto: Magnus Neck
[061122]