Startsida Fotboll Säsongen 2006 Läsvärt Artiklar och nyheter

Johan Anegrund.

Motståndarkollen: Så spelar Örgryte

Återigen ställs AIK:s 4-4-2-spel mot 4-3-3. Sist (Öster-AIK) gick det lysande, men nu ställs Gnaget mot ett mer meriterat lag som siktar högt i tabellen.

Göteborgslaget har en intressant trupp, med en sylvass Ailton som klarast lysande stjärna. Örgrytes lag är utformat enligt följande: rutin bakåt och talang framåt. Många etablerade namn hittar vi långt bak i banan, såsom Dick Last och Johan Anegrund.

I sina bästa stunder spelar ÖIS ett snabbt, tekniskt och rörligt anfallsspel, med många spelalternativ. Inledningsvis har offensiven bara fungerat halvdant, men i och med att spelare på mittfältet kommit åter efter skador har det sett bättre ut. Mittfältet lyckas ta tag i spelet mer och mer.

Rutin bakåt som sagt, få spelare i allsvenskan har varit med så länge som Dick Last, 37, i Örgrytes mål. Fortfarande håller veteranen en hög jämn nivå, reaktionssnabb och läser spelet bra. Fyra insläppta på två matcher (GAIS och Malmö FF) är dock en tuff start.

Mittbacken Johan Anegrund leder och styr försvaret med stor pondus, hans närvaro betyder mycket. Det är istället på ytterbackspositionerna man kan se lite brister. Hårdföra Valter Thomas Jr har tagit klivit ut som högerback och på vänsterposition spelar i regel Anders Prytz. Prytz, som gör sin 15:e säsong i klubben, är offensiv, men snabbheten och tekniken brister något.

3-manna-mittfältet får slita hårt för att täcka upp ytorna som kan uppstå på kanterna. Den spelare som definitivt är given på mitten är Magnus Källander. Kan spela både i den offensiva rollen eller som en av två balansspelare. Han jobbar, sliter och kan även slå den avgörande passningen. Finländaren Tuomas Uusimäki startar troligtvis också på Råsunda, för att öka den fysiska styrkan på mitten.

Skadan på Ailton i premiären mot GAIS har vållat stora problem. Få lag, för att säga inget i allsvenskan bygger så mycket på en spelare i offensiven. Brassen missar troligen även denna match, men bör vara tillbaka i spel om någon vecka. Skadan har rört om i laguppställningen, diverse anfallskombinationer har testats.

De snabba spelarna i anfallet, såsom Clifford Mulenga och Boyd Mwila är tekniska och farliga i fart. Om dem tillåts vända upp och bryta in eller slå inlägg får AIK det jobbigt. I den centrala rollen prioriteras fysik i Ailtons frånvaro. Unga Erik Johannesen kan agera target. Sist, i cupspelet, provade Örgryte med den annars defensiva spelaren Ivica Skiljo för dennes huvudspel och tuffhet.

Den omskrivna Ola Toivonen då? Han kommer säkerligen att starta matchen, frågan är bara var. Som offensiv mittfältare, central anfallare, eller eventuellt som ytter. Enda målskytten i laget hittills.

Avspark måndag kl 15.00 på Råsunda. AIKs form avgör?.

Text: Max Schüllerqvist Läs mer!
Foto: Bildbyrån
[060415]

 

 

Läs även

Inför matchen

Avskiljare