Startsida Fotboll Säsongen 2006 Läsvärt Artiklar och nyheter

Joakim Sjöhage (till vänster), Anders Svensson och Stefan Ishizaki jublar hemma mot Häcken.

Moståndarkollen: Så spelar Elfsborg

Förr var Borås känt för sin textilindustri och sitt eviga regnande. Nu har staden även ett bra fotbollslag som det pratas om. Elfsborg har imponerat i säsongsinledningen, och är fortfarande obesegrat.

Det är ett nytt Elfsborg vi får se i år. Det tidigare effektivt bedrivna kontringsspelet har övergetts. Med en rad klasspelare försöker laget nu föra matcherna på ett helt annat sätt. Det mest imponerande i Borås-laget är mittfältet, som inte tillåter långbollande från backlinjen. Ofta försöker mittfältet anfalla genom kanterna där Anders Svensson och Stefan Ishizaki varit lyckosamma. Två speltyper som skiljer sig åt, Svensson utmanar inte lika mycket, utan briljerar mer med sin spelintelligens. "Ishi" är mycket mer en kantslickare, och har hittils mäktat med två mål i allsvenskan. Centralt på mitten hittar vi talangen Samuel Holmén, som har ett vasst skott och en stor arbetskapacitet. Det defensiva ansvaret tillfaller mestadels finländaren Jari Ilola.

Anfallssparet Mathias Svensson-Joakim Sjöhage får mig att tänka på Newcastles gamla radarpar Shearer-Bellamy. För er som inte minns, en stor stark targetspelare tillsammans med en snabb avslutare. Sjöhage verkar (tyvärr) ha hittat formen lagom till matchen mot AIK, två mål sist mot ÖIS.

Tidigare år har Elfsborg saknat en ledarfigur, framför allt i backlinjen. Någon som ryter till när det behövs. Till denna säsong värvades Andreas Augustsson (29) från norska division ett. Den fina inställning på planen smittar av sig, hela försvaret spelar numera med större pondus. Så här säger Magnus Lindblad, webmaster Guliganerna, om nyförvärvet:
  "Helt otroligt att han inte spelat i allsvenskan tidigare. Att ingen har uppmärksammat honom. Han är nicksäker och farlig vid fasta situationer. Den perfekta mittbacken. Det ryktas att han under första träningen tryckte till Anders Svensson rejält som sen undrade vem f-an den nye killen var."

För att sammanfatta lite, en mycket svår match, men med hemmaplan och nästan hela truppen disponibel har AIK goda chanser. Elfsborgs kortpassningsspel kan störas om det blir fysiskt, det gäller och ligga tätt, inte minst på Anders Svensson som trots sin kantplats har något av en fri roll i offensiven.

Tack till Magnus Lindblad, från Guliganerna (fristående supporterförening till IF Elfsborg) för värdefulla synpunkter, samt Eric Sjölin (ordförande) för dennes tid.

Text: Max Schüllerqvist Läs mer!
Foto: Bildbyrån
[060508]

 

 

Läs även

Inför matchen

Avskiljare