Startsida Fotboll Säsongen 2006 Läsvärt Artiklar och nyheter

HBK som vanligt

Ni som inte sett Halmstad spela 2006 kan räkna med ungefär samma spelidé som säsong 2005, eller 2004, eller 2003... För kontinuitet är ett nyckelord i den halländska klubben och taktiken är enkel; gamla vanliga 4-4-2-formationen fylld med spelare som sätter kollektivet i första hand.

En klubb som Halmstad kan givetvis inte mäta sig ekonomiskt med de allra största i allsvenskan, och detta påverkar taktiken något. Försvinner en spelare från klubben blir det svårt hitta en ersättare med exakt samma spelsätt. Därför kan detaljer i spelet skilja mellan åren, men få klubbar i Sverige kan uppvisa en mer helgjuten tro på verksamheten. Tränaren brukar sitta kontraktstiden ut, och spelaromsättningen är i regel blygsam.

Kontinuiteten till trots, mycket har inte fungerat i år. 4-10 i målskillnad, 8 poäng på 10 matcher är svagt. Det är framför allt offensiven som inte fungerat, som ett vapen mot detta har klubben under sommaruppehållet värvat rutinerade anfallaren Magnus Arvidsson från Hansa Rostock i Tyskland. Denne nätade direkt i debuten mot IFK Göteborg i senaste omgången.

Defensiven har inte heller varit klockren, men mittbacksparet med Tommy Jönsson och Tomas Zvirgzdauskar är fysiskt grymt starkt och bra på huvudet. Ytterbackarna kan mycket väl följa med upp i offensiven, men på Råsunda mot allsvenska trean så avvaktar de sannolikt lite, i alla fall inledningsvis.

På mitten saknas ett stort namn, Dusan Djuric. Teknikern drog på sig två gula mot IFK Göteborg och är således avstängd nu. Det blir svårt för tränaren Jan Andersson att ersätta Djuric, som med sin spelintelligens är en viktig länk mellan mittfältet och anfallet. Däremot kan tränaren glädja sig över att Magnus ”Turbo” Svensson återigen är redo för spel efter skada. Andreas Johansson som spelar central mittfältare är en av få som utmärkt sig positivt under säsongen, räkna med honom i startelvan.

I anfallet är Magnus Arvidsson given. Trots sina 33 år fyllda är det en spelare att hålla ögonen på, väldigt snabb och dessutom en skicklig avslutare. Fjolårets skyttekung, Gunnar Heidar Thorvaldsson, har under sommaren lämnat klubben. I och med att han gjorde 16 mål förra säsongen är det givetvis ett avbräck, men faktum är att han varit ur form i år.

På Råsunda tror jag gästerna kommer ligga rätt lågt med laget och täcka ytor. I och med Halmstads snabba spetsar längst fram blir instick och kontringar något för AIK att se upp med. I löpdueller kan de svartgula mittbackarna få det tufft, kommunikationen mellan försvaret och målvakt blir därför extra viktig.
  Dessutom bör AIK undvika att slå för mycket höga bollar. Både centralt på mitten och i försvaret är Halmstad svårslaget i luften.

Text: Max Schüllerqvist Läs mer!
Foto: Bildbyrån
[060721]

 

 

Läs även

Inför matchen

Avskiljare