Startsida Fotboll Säsongen 2006 Matcher
AIK-Östers IF

Söndag 27 augusti 2006, kl 17.00
AIK-Östers IF
5-1 (3-0)

Råsunda Fotbollstadion, Solna

Tvåmålsskytten Miran Burgic jublar tillsammans med Kenny Pavey, som svarade för tre målgivande passningar. Foto: Bildbyrån

Fem mål av tre anfallare

AIK fortsätter vinna och den här gången stort. Östers IF besegrades med 5-1 inför 18.110 åskådare på Råsunda. Alla fem målen gjordes av anfallare, de två första av Miran Burgic, de två nästföljande av Wilton Figueiredo och det femte och sista av Daniel Mendes. Kenny Pavey spelade fram till tre mål.

Längre ned på denna sida:
Fakta
Händelseförlopp
Laget
Övrigt
Rikard Norling och Nebojsa Novakovic bjöd på ett par överraskningar inför matchen mot Öster. Två spelare fick göra debut från start: junioren Pierre Bengtsson och matchens profil Miran Burgic.

Det tog en kvart, plus sex sekunder, för Miran att punktera matchen genom att göra två mål! Det första efter lite drygt åtta minuters spel efter att Wilton Figueiredo skjutit ett skott, som målvakten inte fick grepp om. Miran var snabbt där och satte lätt in returen. Sju minuter senare var det dags igen! Kenny Pavey avancerade kraftfullt med bollen och slog ett inlägg som Miran lättade in ur en mycket snäv vinkel.

Sen skulle det dröja 17 minuter innan 3-0 kom. Återigen var det Pavey som står för förspel och passning och den här gången blev det Wilton som fick bollen strax innanför straffområdesgränsen och behärskat slog in bollen.

Halvtidsresultatet 3-0 återspeglar ganska väl spelet i halvleken, trots att Öster hade ett litet statistiskt spelövertag (47-53)! Dock var det främst på egen planhalva de hade kontroll över bollen. Framåt såg det lite räddhågat och okoncentrerat ut. Avsluten på mål (7-1 till AIK) säger mer om hur spelet såg ut.

Den andra halvleken skulle också bjuda på tre mål, men det blev Öster som inledde målandet genom Pavel Zavadil, knappt tio minuter in i halvleken. Så långt och ytterligare några få minuter till såg det lite väl avkopplat ut från AIK:s sida, som om de tänkte att en tremålsledning är så lugnt, att det bara är att defilera. Wilton Figueiredo insåg att så var det inte. Markus Jonsson bröt ett Österanfall långt nere i eget straffområde, tittade upp och såg Wilton högt upp på plan tillsammans med två Österförsvarare, slog en lång, väl avvägd boll, som Wilton sprang på, touchade den förbi Östers utrusande målvakt och la enkelt in den i öppet mål. 4-1 och matchen var definitivt punkterad.
  Både Pierre Bengtsson och Miran Burgic byts ut med 22 respektive 14 minuter kvar av matchen och Mirans ersättare, Daniel Mendes, får sedan sätta matchens sista mål i den 89:e spelminuten efter en perfekt nick på Paveys inlägg.
  Två mål av Miran och Wilton och tre assists av Pavey!

Det var en rolig och händelserik match. Spelmässigt var AIK bäst i den första halvleken, men de sista 20-25 minuterna i den andra var också riktigt bra. Öster ska ha beröm trots förlusten. De försökte hela matchen spela offensivt, stundtals både roligt och fyndigt, men hade inte AIK:s styrka och vilja i avslutningarna. Men det är roligt med ett lag som vill försöka spela fotboll även vid ett Råsundabesök.

Daniel Örlund hade en tämligen lugn afton, Östers avslut var oftast rejält höga! Han var dock med och dessutom säker de gånger han behövde ingripa.

Backlinjen spelade lugnt och säkert trots vissa besvär ibland med Östers rörlighet och snabbhet. Pierre Bengtsson var nervös inför debuten som vänsterback, men gjorde det utmärkt trots att han fysiskt fortfarande väger lite lätt. Nervositeten syntes inte. Han kom inte med i anfallen på samma sätt som i juniorlaget, mest beroende på att våra anfall var snabba och oftast ledde till snabba avslut eller försök.
  Mittbackarna tvingade oftast Öster att söka sig ut på kanterna och tog säkert hand om de bollar som kom in i mitten.
  Markus Jonsson var, som under hela säsongen hittills, säker och bra i uppspelen och hann också delta i en del anfall och fick på ett hyfsat skott, som målvakten dock klarade.

Mittfältet, där Daniel Tjernström fick gå ner på vänsterbacken efter Pierres byte, hade den svåraste uppgiften eftersom mittfältet var Östers starkaste lagdel. De klarade dock av matchen med bravur.
  Kenny Pavey upphör aldrig att förvåna och imponera. Han verkar fullkomligt outtröttlig. Sista kvarten blev han tydligt målsugen och tog några skott, när han borde ha passat, men då kunde man ju unna honom det! Han började säsongen utomordentligt, men har ändå blivit bättre och bättre! Det finns kanske namnkunnigare mittfält i Allsvenskan än vårt, men inget jag skulle byta det mot!
  Mats Rubarth var uppenbarligen på spelhumör och var vid ett par tillfällen mycket nära ett sologenombrott.
  Dulee Johnson var som vanligt rörlig, bollsäker och på rätt plats, nästan varje gång det krävdes.
  Daniel Tjernström, både mittfältare och back denna match, stod för den säkerhet och beslutsamhet som vi vant oss vid. Han har en nyckelroll i det nya lagbygget.

Miran Burgic sade inför matchen att han är en striker och hans jobb är att göra mål - och det gör han! Han finns eller hinner till rätt plats vid rätt tillfälle. Han kommer att spela en betydelsefull roll i AIK framöver, om inte Europas storlag förstår vad som är på gång.
  Wilton Figueiredo är också en stor offensiv tillgång, inte bara för de mål han gör utan också för den tid och det utrymme han skapar för sina lagkamrater. OK, han tar ibland avslut när han kanske borde passat, men det blir ibland mål vid dessa tillfällen!
  Daniel Mendes spelade inte särskilt länge, men gjorde ändå mål igen. Såna avbytare kan vinna en jämn match. Mattias Moström och Gabriel Özkan byttes också in, rörde om och störde Öster, men hann inte göra så mycket under sin speltid.

Nebojsa Novakovic var, naturligtvis, glad och nöjd på presskonferensen efter matchen, inte minst med Miran och Pierre, som många säkert trodde var en chansning. Han berömde också Öster för deras vilja att spela fotboll och inte bara täppa till bakåt.

Nu leder AIK serien igen och har gjort mest mål av alla lag. Det nya AIK går från klarhet till klarhet och många mycket bra spelare får tålmodigt vänta på sin tur! Nästa match, om två veckor, är det seriefinal mot Elfsborg borta! Det trodde ingen av den svenska fotbollsexpertisen inför säsongen...

Text: Bappe Bjuggren Läs mer!
Foto: Bildbyrån, Magnus Neck och anders h (startelvan)
[060827, 060830]

Pierre Bengtsson gjorde allsvensk debut. Foto: Magnus Neck

Miran Burgic firar med AIK-bänken och västra läktaren. Foto: Magnus Neck

Fakta
Resultat 5-1 (3-0)
Varningar 0-3 (0-0)
Utvisningar 0-0 (0-0)
Skott 23-22 (11-10)
- på mål 15-5 (7-1)
- utanför mål 7-11 (4-4)
- i målställningen 0-0 (0-0)
- täckta skott 1-6 (0-5)
Offside 2-3 (1-2)
Hörnor 6-5 (2-1)
Frisparkar 14-17 (6-8)
Bollinnehav%47-53 (48-52)
Publik 18.110 på Råsunda Fotbollstadion, Solna
Domare Åke Andreasson, Stenungsund
Ass. domare Henrik Andrén, Karlstad
Henrik Bogdan, Göteborg
FjärdedomareJohan Hamlin, Bro
Väder Sol, 22 grader
Matchdräkt AIK: Svarta tröjor, vita byxor
ÖIF: Röda tröjor, blå byxor
Övrigt AIK började spela mot det södra målet

Händelseförlopp
Första halvlek
8.031-0Miran Burgic (Wilton Figueiredo)
15.062-0Miran Burgic (Kenny Pavey)
32.083-0Wilton Figueiredo (Kenny Pavey)
46.00 Slut på första halvlek
Andra halvlek
54.483-1Pavel Zavadil (Ingmar Teever)
56.55VarÖIF: Mario Vasilj
61.114-1Wilton Figueiredo (Markus Jonsson)
76.48VarÖIF: Tomas Backman
88.175-1Daniel Mendes (Kenny Pavey)
92.58VarÖIF: Jamba Asha
93.19 Slut på andra halvlek

Startelvan mot Öster. Bakre raden från vänster: Mats Rubarth, Daniel Arnefjord, Dulee Johnson, Niklas Sandberg, Daniel Örlund, Daniel Tjernström. Främre raden: Miran Burgic, Wilton Figueiredo, Kenny Pavey, Pierre Bengtsson, Markus Jonsson. Foto: anders h

Laguppställning
StartelvaBM+PV/USkAnm
1Daniel Örlund 0+00/0 0
18Markus Jonsson 0+10/0 2
13Daniel Arnefjord 0+00/0 2
3Niklas Sandberg 0+00/0 0
28Pierre Bengtsson (69)0+00/0 0 (1)
14Kenny Pavey 0+30/0 3
30Dulee Johnson 0+00/0 1
8Daniel Tjernström (K) 0+00/0 0
23Mats Rubarth (84)0+00/0 3
9Miran Burgic (79)2+00/0 4 (2)
10Wilton Figueiredo 2+10/0 5
AvbytareBM+PV/USkAnm
29Gabriel Özkan (69)0+00/0 1
26Daniel Mendes (79)1+00/0 2
16Mattias Moström (84)0+00/0 0
22Nicklas Bergh
24Nicklas Carlsson
Skadade/sjuka: Jimmy Tamandi (sjuk), Dennis Östlundh, Kristian Haynes.
Avstängd: Bernt Hulsker.
Utlånade: Per Karlsson, Robert Åhman-Persson.
Deltog ej: Markus Karlsson, Admir Catovic, Brwa Nouri, Márcio Saraiva.
Teckenförklaring: B=Byte. M+P=Mål+målgivande passningar. V/U=Varningar/utvisningsminuter. Sk=Skott. Anm=Anmärkning (förklaring nedan)

Motståndaren
Laguppställning: 31 Robin Malmqvist, 2 Helgi Danielsson, 3 Fredrik Bild, 7 Pavel Zavadil, 10 Fredrik Gustafsson (K, 29), 12 Mario Vasilj (65), 14 Tomas Backman, 17 Ingemar Teever, 19 Emin Nouri, 20 Teafore Bennett, 21 Paulo Figueiredo. Avbytare: 5 Jamba Asha (29), 6 Freddy Borg (65), 8 Peter Wibrån, 15 Daniel Svensson, 75 Robert Veselovsky.

Anmärkningar
(1) Pierre Bengtsson gjorde allsvensk debut.
(2) Miran Burigc gjorde sitt första tävlingsmål för AIK.
Övrigt. 5-1 är AIK:s största hemmaseger någonsin över Öster. 18.110 är nytt publikrekord för en match mellan AIK och Öster.

 

 

- Föregående match
- Nästa match
- Övriga matcher

Om matchen
- Milstolpar och kuriosa
- Krönika: Strömberg
- Krönika: Livstedt
- Bildspel från matchen
- Fokus på: mittfältet
- Matchens lirare
- Robert Teleki om Östermatchen
- Minut för minut

Intervjuer
- Miran Burgic
- Pierre Bengtsson

Historik
- AIK-Öster genom tiderna

Inför matchen
- Läget i lagen (med länkar till mer läsvärt inför matchen)

Övrigt
- Allt om säsongen
- Statistik
- A-truppen
- Läsvärt

Avskiljare

27 augusti
AIK-Öster 5-1
Halmstad-Häcken 2-2
GAIS-Helsingborg inst
28 augusti
Göteborg-Elfsborg 1-1
Kalmar-Gefle 2-1
Malmö-Örgryte 4-2
Hammarby-Djurgården 0-3

Avskiljare

AIK 16 32-16 32
IF Elfsborg 16 29-14 31
Malmö FF 16 29-21 28
IFK Göteborg 16 24-15 27
Djurgårdens IF 16 21-13 27
Hammarby IF 16 26-21 26
Kalmar FF 16 21-18 23
Gefle IF 16 16-24 19
Helsingborgs IF 15 21-21 18
GAIS 15 15-20 17
Halmstads BK 16 11-20 15
BK Häcken 16 17-27 12
Örgryte IS 16 15-27 11
Östers IF 16 11-31 10
Tabellen visar antal matcher, målskillnad och poäng.
Hammarby IF fråntaget tre poäng efter matchen Hammarby-Djurgården.

Avskiljare

Wilton Figueiredo 16 9+5
Dulee Johnson 16 0+2
Daniel Tjernström 16 1+0
Daniel Örlund 16 0+0
Kenny Pavey 15 3+6
Markus Jonsson 15 5+1
Mats Rubarth 14 1+7
Niklas Sandberg 14 1+0
Nicklas Carlsson 11 1+0
Daniel Arnefjord 11 0+0
Bernt Hulsker 10 2+1
Jimmy Tamandi 10 0+0
Mattias Moström 10 0+0
Kristian Haynes 8 1+0
Markus Karlsson 8 0+0
Derek Boateng 7 1+1
Daniel Mendes 5 3+1
Gabriel Özkan 4 2+0
Miran Burgic 4 2+0
Nenad Lukic 3 0+0
Márcio Saraiva 3 0+0
Dennis Östlundh 2 0+0
Johan Mjällby 1 0+0
Pierre Bengtsson 1 0+0
Per Karlsson 0 0+0
Admir Catovic 0 0+0
Robert Åhman-Persson 0 0+0
Robert Johansson 0 0+0
Nicklas Bergh 0 0+0
Brwa Nouri 0 0+0
Spalterna anger antal matcher och mål+målgivande passningar.

Avskiljare

Varningar och utvisningar
Mats Rubarth 4/1
Bernt Hulsker 3/1
Nicklas Carlsson 3/0
Kenny Pavey 3/0
Derek Boateng * 2/0
Jimmy Tamandi * 2/0
Markus Jonsson * 2/0
Niklas Sandberg 0/1
Markus Karlsson 1/0
Daniel Tjernström 1/0
Mattias Moström 1/0
Dulee Johnson 1/0
Daniel Arnefjord 1/0
Wilton Figueiredo 1/0
Spalterna längst till höger anger varningar/utvisningar.
* Avstängd efter nästa varning. ** Avstängd nästa match.

Avskiljare