Startsida Fotboll Säsongen 2007 Läsvärt Artiklar och nyheter

Elin Ekblom Bak till AIK!

AIK har gjort klart med yttermittfältaren Elin Ekblom Bak. Elin har de tre senaste säsongerna spelat i Djurgården och var under säsongen 2007 kanske den spelaren i Damallsvenskan som låg bakom flest mål i serien. Totalt har hon spelat 108 matcher i högsta serien och svarat för 25 mål.

26-åriga Elin Ekblom Bak har under flera säsonger varit en av Damallsvenskans allra bästa mittfältare och har legat bakom mängder av mål. Totalt har hon passat fram till 28 mål i Damallsvenskan under de två senaste säsongerna!

AIK har i och med värvningen av Elin värvat den första utländska damspelaren som spelat i spanska Primera Division. Hon spelade 2002 i Espanyol, men reglerna tillät inte henne att spela seriematcher utan det blev bara cup- och träningsmatcher. Reglerna ändrades först efter att advokaten Jean-Louis Dupont - som senare företrädde Marc Bosman - kopplats in, men då hade Elin redan hunnit lämnat Spanien.

Efter att ha flyttat hem till Stockholm och spelat några matcher med Sätra SK i division 1 hörde Hammarby IF av sig och lockade över henne för spel i Damallsvenskan. Det blev två säsonger i Hammarby innan hon flyttade till Djurgården/Älvsjö 2005 där det blev två andraplatser och en tredjeplats i den allsvenska tabellen.

Säsongen 2004 debuterade Elin i det svenska A-landslaget under fyrnationsturneringen i Kina. I segermatchen mot Kanada den 1 februari 2004 kom hon in istället för Malin Moström i den 71:a minuten och övertog lagkaptensbindeln. Totalt har det blivit fyra A-landskamper och ett mål i det svenska A-landslaget. Målet kom den 15 juli 2006 mot USA i Blaine, Minnesota då Sverige föll med 2-3 efter ett sent segermål för USA. Elin kvitterade till 2-2 i den 91:a minuten efter att hennes långskott från högerkanten gått in i krysset. I U21-landslaget har hon spelat tio matcher och gjort två mål.

Elins A-landskamper:
2004-02-01 Kanada-Sverige 1-3 (0-2), inbytt i 71:a
2004-06-26 Italien-Sverige 2-1 (0-1), utbytt halvtid
2006-07-15 USA-Sverige 3-2 (1-0), inbytt 65:e
2006-07-18 Kanada-Sverige 4-2 (2-1), utbytt i halvtid

I säsongens två möten mellan AIK och Djurgården svarade Elin för sammanlagt två mål och tre målgivande passningar. Hon var matchens gigant på Kristinebergs IP då hemmalaget krossade AIK med 7-0. Djurgårdens Victoria Svensson kom trea i skytteligan med 17 mål och nästan samtliga framspelningar under säsongen kom från Elin på högerkanten. Totalt blev det under hennes tre säsonger hos konkurrenterna 86 tävlingsmatcher och 24 mål.

- Jag hade beslutat mig för att lägga skorna på hyllan, men AIK gav mig ett så pass bra socialt, fotbollsmässigt och ekonomiskt erbjudande som samtidigt tog hänsyn till min arbetssituation så jag tyckte det kändes motiverande att fortsätta. Dessutom är det inspirerande att få byta miljö och ingå i en professionellt framåtsträvande förening, säger Elin till AIK:s hemsida.

- Vi får en av allsvenskans bästa yttermittfältare till oss. Elin tillför kvalitet och kunnande till våra unga talangfulla spelare och samtidigt förstärks det offensiva spelet. Elin gjorde fyra mål och svarade för 15 målgivande passningar i Damallsvenskan 2007, säger AIK damfotbolls spelaransvarige Peter Johansson.

Text: Stefan Mellerborg Läs mer!
Foto: Bildbyrån
[071129]