Startsida Fotboll Säsongen 2007 Läsvärt Artiklar och nyheter

Nyblivna familjefadern Wilton Figueiredo fick beträda planen i andra halvlek Men det var Norrköping, här David Nordbeck, som jublade.

Cupen är glömd. Nu väntar gladiatorspel!

Jaha, tidigt respass ur cupen. Igen! Detta som var 90-talets adelsmärke har nu blivit ett sorgebarn. Missräkningen att tvingas säga adjöss redan före skolavslutningen, till denna om inte prestigefyllda så dock goda möjlighet att nå Europaspel, är nu uppe i en svit på fyra dystra år i rad.

I och för sig känns Svenska Cupen tyvärr i liten mån som försäsongsmatcherna: en säkerhetsventil mentalt är att man kan glädje sig mer åt en vinst, än man grämer sig åt en förlust. Måhända är detta en efterkonstruktion, men så upplever jag det i skrivande stund. Och visst finns det någon sorts charm över att en tid dominera turneringen fullständigt, och en annan era vara totalt iskalla, istället för att puttra i ljummen mellanmjölk år efter år?

Möjligheten att följa fajten, bortsett från för de tappra som reste till Idrottsparken mot torsdagskvällen, var sämre än en generell träningsmatch i dagens tidevarv. Nu blir man snarast uppbragd över att det inte står någon sändning att finna. IFK Norrköping-AIK får ju anses som ett anrikt möte, så man undrar ju varför 4+-kanalen eller någon liknande inte fann plats på agendan. För sina barnbarn kommer man i framtiden kunna berätta att man i sin ungdom inte kunde se vilken match man ville. Ock, ock…tänka sig!

AIK Media har bidragit med flera godsmakande tillägg till det allmänna AIK-utbudet. Tyvärr tycks detta, åtminstone i nuläget, ge att webbradion får stå tillbaka. Till och med träningsmatchen i Portugal i mars fick man rapporter från, men nu var även denna röst stum från Östergötland. Bara att hoppas på nytändning.

Så man fick följa det dystra dramat via Norrköpings Tidnings minutrapportering på webben. Långsamt tickade detaljuppgifterna fram, med ungefär en uppdatering var tredje minut. AIK tycktes ha mest och bäst i första halvlek, att döma av tillfällen värda att redovisa. I hemmalagets presenterade startelva gav Kristoffer Arvhage närtidsminnen. Han lär väl vara en av få spelare i AIK:s historia som aldrig deltagit i en allsvensk trupp i svart tröja. Får väl läsa om det vid tillfälle under ”500 AIK: are” på den här sajten…

Angående AIK:s startelva och matchning kan man också konstatera att cupen är eftersatt. Inklämd på ett nöddatum fyra dagar före årets hittills viktigaste match, och bara tre dagar efter en lagom viktig, ger att jag förstår delar av Rickard Norlings pusslande. Nu kan det ju ses som en spektakulär nonchalans mot turneringen att byta ut HELA centrallinjen, och endast låta Mats Rubarth och Markus Jonsson vara de ordinarie förstavalen på respektive position. Halvtidsbytena gav sitt till samma resonemang, även om den nyblivne familjefadern Wilton Figueiredo fick anträda gräset.

I mitten av andra halvlek tickar så 1-0-resultatet fram och jag känner direkt att detta nog är kört. Det hade glesnat betänkligt vad gällde uppgifter om konstruktiva anfall från Gnagets sida. Detta tycks vara signum för ett lag som förlorat formen. Upptakten är betydligt bättre än slutet, så även mot Halmstad. Är detta en träningsfråga?

Att det blev en till bland nu ganska många resultatmässiga missräkningar under säsongsupptakten kan i sig få en att tappa tålamodet. Men, i paritet med mina tankegångar i ingressen, magknipet gäller mer prestationsförmågan på måndag än dysterhet över att cupsagan 07 är all.

För ett bakslag i derbyt som resultat av ett krampaktigt spel skulle förmodligen skapa orkanliknande missmod i många AIK-led. Då kommer det krävas huvuden på fat. Samtidigt som det enda och bästa tänkbara, oavsett resultat i ett enskilt derby, är att sluta leden och jobba vidare på utstakade vägar som det rådde konsensus kring för bara ett par månader sedan.

Glöm inte att våra antagonister också har ett knackigt maskineri. En tät kamp som ingen vill förlora är att vänta. Bägge lagen har frånvaroproblem framåt. En målsnål kryssmatch är nog inte ett alltför vågat tips. Att vi redan vunnit ett derby, och att flera spelare nu är på väg tillbaka från skador, eller utvilade efter ledighet i torsdags, är andra mentala små plåster under ångestfylld väntan. Dessutom, ryktas det, har vi redan vunnit tifo-matchen.

Cupen är glömd. Nu väntar gladiatorspel!

Av Stefan Livstedt Läs mer!
Foto: Bildbyrån
[070526]

Åsikterna i denna krönika är författarens egna och inte nödvändigtvis AIK Fotbolls.

 

 

Läs även

Om matchen

Avskiljare