Startsida Fotboll Säsongen 2007 Läsvärt Artiklar och nyheter

Midsommardans på Karlberg.

Midsommartider i Sverige

Det stundar midsommartider i Sverige. Ljusa nätter, midsommarstänger, långbord dukade med vita dukar ute i det fria. Barn med midsommarblomster knutna som en krans runt huvudet. Vänner, bekanta, samvaro.

Eller med andra ord; regn, snålblåst och kontroverser på temat: "Ska vi sitta ute eller inne, det kan börja regna, fast de är ju synd att inte sitta ute", eller "räcker maten verkligen?". Till det också en otrevlig mängd incidenter som verkligen inte hör en glädjens högtid till, där allehanda nyhetsuppläsarna konstaterar att "det var, som vanligt, en stökig midsommar på många håll i Sverige". Allt är, med andra ord som det brukar vara.

För undertecknad har det senaste halvårets största högtider inte inneburit det de normalt brukar innebära. Julen firades i Thailand och midsommar kommer att tillbringas på ett bröllop. Om detta nu kommer att innebära de nödvändiga tillbehör och attribut som hör en anständig midsommar till eller inte, återstår att se. När detta skrivs (tordagskväll- midsommaraftonens morgon) lever jag fortfarande i nervös och spänd förväntan.

Efter ett, vad det verkar, havererat mailkonto i veckan, kunde min krönika inför Gefle-matchen inte distribueras. Vad jag ändå skrev där, var att jag inte tänker mig nedlåtas till att bli en av de som visslar ut laget på Råsunda.

Visst, ilska, besvikelse och frustration; det känner även jag, men att bua, vissla och skrika smädelser efter slutsignal, det har aldrig hjälp någon eller några att stärka självförtroendet. Självklart, som spelare och ledare i AIK är man införstådd med höga krav och mål, men som supporter och anhängare måste man ändå ha en viss eftertänksamhet och urskiljning. Förra årets kanonsäsong, som nykomlig, är naturligtvis inte lätt att upprepa. Att förbättra resultatet från förra året innebär SM-guld. Som sagt, ibland är kraven inte rimliga, eller lätta att leva upp till.

Det viktiga är att AIK etablerar en god grund att bygga vidare på. Det är därför tryggt att höra Ola Andersson stryka under att ledarstaben inte drabbas av panik eller frossa för att mål, poäng och spel inte ramlar in eller klickar på samma sätt som förra säsongen, när jag kommer hem, våt och kall som en hund och kollar in eftersändningen av PPV-sändningen. Det finns inte ett lag som spelar bra och vinner varje match, varje år. Inte ens Chelsea, eller Inter.

Nåväl. Strömvallen i Gävle, mot Gefle. Ingen match att bara gå in och hämta tre poäng i. Vädret gjorde väl sitt till också, det fullkomligen hällregnade och det krävdes en del för att hålla sig något så när torr. Vete tusan om jag torkat än?

Någon sambafotboll blev det därvidlag inte heller. Regnet och ett stukat självförtoende tillät inte det. Tycker mig dock ana antydningar till att det, åtminstone finns tecken om att det ska lossna snart. Spelarna kämpar och tar i, och mot Gefle fanns det något fler idéer om hur spelet runt offensivt straffområde skulle skötas. Kantspelet behöver förbättras, och varierandet mellan kortpassningsspel och långa bollar, ligger just nu tonvikten på det senare alternativet. När kreativiteten återkommer (brukar komma per automatik när självförtroendet är gott) och balansen mellan kortpassningsspel och ett mer direkt spel hittas, ja då tror jag åter att vi får uppleva goda "skördetider".

Fram tills dess kan vi som supportrar bara stötta och uppmuntra. Jag hoppas att en självförtoendeknuff kommer nu på måndag, borta mot GAIS. Makrillarna är svåra att slå hål på och det skulle stärka som en snaps på midsommar om de svartgula kunde jobba till sig lite medgång.

Det krävs ofta så lite. Ett par enkla mål, tre säkra poäng, självförtroende på uppgång, alla tror på det man gör, alla vågar mer, det mesta går lättare. Det brukar inte vara svårare än så. Inte enklare heller. Det kan tag ett tag att komma dit. Det krävs tid och tålamod, men när det vänder brukar det gå snabbt. Enkel amatörpsykologi.

Så varför ska det inte kunna komma redan på måndag – ju förr, desto bättre. Och får jag vänta ända tills Trelleborgsmatchen på Råsunda, så gör jag det. Gör Ni?

Fram tills att detta sker, så önskar jag Er alla en trevlig midsommarhelg. Fira med sans och vett, ta vara på nära och kära.

Själv skickar jag en alldeles särskild tanke åt min mor och far, systrar och inte minst min bror - Ni är bäst!

Ad interim.

Av Göran Strömberg Läs mer!
Foto: anders h
[070622]

Åsikterna i denna krönika är författarens egna och inte nödvändigtvis AIK Fotbolls.

 

 

Läs även

Inför matchen

Avskiljare