Startsida Fotboll Säsongen 2007 Läsvärt AIK i Portugal

AIK-bloggen från Portugal

AIK kommer dagligen att rapportera nerifrån träningslägret i Portugal.

"Ensam kvar..."

Dag 8 i Portugal. AIK spelade så sin träningsmatch mot Louletano i Portugal och jag satt på den lite trista arenan i snålblåst och kommenterade via mobil till webbradion. Svårare motstånd kunde man mött och frågan är om inte planen och vinden ställde till större bekymmer än motståndarna. AIK var aldrig hotat och 3 – 0 var en dag på jobbet, men om varje dag på jobbet innebar ett mål från 35 meter efter en frispark av Wilton så… Extra kul var att se Stefan Schwartz som såg matchen med Roffe Zetterlund på läktaren vid planen som omgavs av en velodrom.

Nu sitter jag ensam kvar på hotellet och skriver de sista raderna på årets äventyr i Portugal medan golfpensionärer från Danmark och England sitter i Loungen och röker och dricker. Spelarna åkte med buss direkt från arenan till Lissabon där jag ansluter imorgon bitti. Jag åker med David Fjäll kvart över fyra på morgonen … hua!

Det har varit ett privilegium att få rapportera till er som läser aik.se. På torsdag sitter man i Solnahallen och sänder AIK:s livsviktiga match i innebandy.

Obrigado alla gnagare!

Text: Henrik Schröder
[070321]

"Vi är överallt..."

Dag 7 i Portugal för AIK och det börjar dra ihop sig. Imorgon onsdag är inte bara matchdag utan också dagen då laget beger sig till Lissabon för att resa hem. Endast träning på förmiddagen idag och förberedelser för matchen mot Louletano DC.

Startelvan är redan uttagen och AIK kommer mönstra ett så starkt lag som möjligt även om alla kommer vara ombytta och tillgängliga för spel, utom Jonsson, Özkan och Per Karlsson som får vila upp sig. Tiden är enligt Nebojsa förbi då AIK luftar alla spelare i en träningsmatch eftersom det är så nära inpå premiären av Allsvenskan.

En handfull supporters har dykt upp, däribland några från Black Army och Kenny Paveys flagga kommer åter vaja på ett Portugisisk stadion när AIK spelar. Dessutom kommer engelsmän som bor på hotellet komma dit. En man som heter Clive syntes i en T-shirt med världens vackraste klubbmärke, han tillbringar somrarna i Sverige och går då på AIK:s matcher. Vi är tydligen överallt...

”Mental Mark” hade de sista genomgångarna med spelarna igår kväll och kunde konstatera att AIK 2007 är mycket starkare mentalt än förra året och Mark passade på att såga svenska landslaget i VM och menade att AIK är ett bättre lag fysiskt och mentalt än landslaget som inte vågade vinna.

Nebojsa ser fram emot matchen som han får coacha själv. Jag drog parallellen när jag pratade med Nebojsa till Norling som fick coacha själv på mot Arsenal när Stuart fick stå över. Nebojsa skrattade och konstaterade att den gången gick det bra tills Norling gjorde misstaget (enligt Nebojsa) att ta av Novakovic vid 1-1 och det slutade som vi vet med 3–1 till Arsenal.

Nebojsa kommer för övrigt coacha i träningsoverall, eftersom då känns det som att man fortfarande kan hoppa in...

Lyssna på intervjuer med Mark Francis och Nebojsa på Webbradions sida på aik.se och glöm inte att följa matchen på Webbradion. Matchen startar kl 16:00 svensk tid.

Tills dess,

Obrigado!

Text: Henrik Schröder
[070320]

"Impossible is Nothing!"

Dag 6 i Portugal och det är lite svalare och framförallt blåsigt.

Dulee lämnade lägret igår för landslagsuppdrag med sitt Liberia. Det innebar att Mats Rubarth blev själv på rummet. Förutom att Mats blev av med sin rumskompis så höll han på att bli av med hela rummet eftersom hans nyckelbricka inte fungerade sedan Dulee åkt. Först fick han nytt kort, när det inte hjälpte bytte man batterier i kortläsaren på låset och till slut fick man montera bort hela apparaten och dyrka upp det. Mats har sitt rum igen.

Gäster kommer och går på hotellet där en svensk flagga vajat sedan första dagen. Möjligen har spelarna i AIK fortfarande en bit kvar på försäsongsträningen, åtminstone den fysiska biten ty en äldre dam frågade mittbacken Carlsson om de var ett Snooker-lag på träningsläger.

”Mental Mark” Francis är tillbaka i Portugal där allt började för ett år sedan då han kom som mental rådgivare inför 2006 års Allsvenska. Han kommer följa upp de möten han haft med laget och spelarna sedan dess och de får förutom sedvanlig coachning också en liten bok med mål och råd att använda under säsongen. Åter fokuseras det på att hålla i 90 minuter, att våga spela ända in i mål och inte bli ängslig och tappa spelet när motståndarnas reduceringar kommer och kvitteringen hänger i luften. 2–2 mot Elfsborg är ett givet exempel för Francis. AIK 2007 ska klara hinder och motgångar och hålla hela distansen. På spelarnas tröjor står det på ryggen: ”Impossible is Nothing!”

För övrigt pågår en insamlig till ett nytt Play-Station till Per Karlsson, vilket gick sönder under sångtävlingen som vanns av Hulsker.

Obrigado!

Text: Henrik Schröder
[070319]

"Sjungandets okrönte konung"

Dag 5 i Portugal. Efter träningen i lördags var det fria aktiviteter och söndagen, idag alltså, helt ledig. Ledarna som var uttröttade efter sin drabbning med varandra gjorde gemensam sak under Ola Anderssons ledning och åt en god middag som innehöll annat än det som vanligen serveras till truppens kvällsmål.

Spelarna ville inte vara sämre och efter ha solat vid poolen och klunsat om vem som ska hoppa i (Östlundh och Rubarth har fortfarande inte badat) tillbringade man kvällen på kapten Tjernströms rum och spelade Sing-Star. Sjungandets okrönte konung är Hulsker som med sin oefterhärmliga insats till Alice Coopers Poison till och med överglänste Örlund.

Nu kunde inte kvällen sluta där så några av spelarna begav sig ut i den portugisiska natten i taxi för att återkomma i god tid till frukost.

Under söndagen har solandet bland spelarna vid poolen fortgått med sporadiska diskussioner om Magnus Hedman, men dagen kommer bli lugnare i väntan på måndagens träning som ju ska leda fram till onsdagens träningsmatch mot Luletano på Faro-Loulé Stadium. Statusen på spelarna är oförändrad även om Jonssons ljumskar fortfarande är lite slitna.

Hur gick det föresten mellan Nebojsas och Olas lag? Jo, Olas lag vann knappt med 4–3 till det ena lagets illa dolda förtjusning. Almgren, på det förlorande laget, var mycket besviken och förklarade hela vägen tillbaka till hotellet hur det kunde ha gott om inte, om inte...

På måndag nya tag!

Obrigado!

Text: Henrik Schröder
[070318]

"Den som vet mest vinner..."

Dag 4 i Portugal, solen gick upp 06:42 och har skinit sedan dess även om det nu på eftermiddagen smugit sig in ett soldis, kanske molnigt till kvällen och just när jag skriver detta kommer en åskknall.

Det har smugit sig in en vardagslunk i träningslägret och kanske kommer en tids ledighet välkommet. Efter förmiddagens träning som hölls lite längre blir det ingen träning förrän på måndag klockan 10.

Nebojsa håller i rodret sedan Norling åkt hem och dagens träning blev mer spel än taktikövningar och fys. Tre lag togs ut att spela en sjumannaturnering där första pris blev en nageltång. Det märks att spelarna hellre spelar fotboll än något annat. De tre lagen såg ut som följer: Lag 1 Sandberg , Östlundh; Pavey, R Åhman-Persson, Wilton, Karlsson; Burgic. Lag 2 Per Karlsson, Carlsson; Tamandi, Bengtsson, Johnson, Gerndt; Hulsker. Lag 3 Arnefjord, Rönning; Jonsson, Tjernström, Stephenson, Rubarth; Mendes. Lag 1 vann nageltången till stort jubel och allmän duschning med vattenflaskor före Lag 2 och Lag 3.

Det är tydligt att videogenomgångarna betyder mycket för spelarnas utveckling. Där kan Norling och Nebojsa berömma, kritisera, analysera och instruera. Filosofin är enkel, och som Dulee sa: ibland slarvar man och slappnar av när man leder med 2-0 och det är 20 kvar, då kan misstagen man då gör avgöra matchen. Lärdomen är att varje misstag räknas ända tills domaren blåser. Det låter enkelt men kräver övning mentalt och det ger genomgångarna på video. Dessa videoband för övrigt som Norling vårdar ömt och fått jobba för. I Superettan smög han in en kamera under jackan och filmade i smyg och kunde ostört bevaka motståndarna. Den som vet mest vinner…

Åskan har nu dragit förbi och senare åker ledare och lag in till stan, men inte förrän Nebojsa och Ola varit kaptener för var sitt lag med ledare och spelat en tuff match. Hur det gick berättar jag sen.

Glöm inte att lyssna på lite ljudklipp på webbradion.

Obrigado!

Text: Henrik Schröder
[070317]

"Badpremiär"

Fredag och dag 3 i Portugal där den största nyheten är att Rikard Norling har lämnat AIK och åkt hem, det är dock ingen fara på tränarsidan eftersom Nebojsa tar över. Anledningen till detta då? Norlings ska få tillökning i familjen när som helst och då väljer han att åka hem.

Solen fortsätter att skina och spelarna tog en lugn stund vid poolen för att sola. Dennis Östlundh tänkte bada, men 18 grader i vattnet var inte varmt nog, Eder ödmjuke bloggare tog sig dock ett dopp.

Frågan är om man i Portugal kunnat se tv-programmet ”Livräddarna” där allas vår brandman Bulten har en framträdande roll (läs Bappes artikel på aik.se)? Brandövning och katastroflarm blev det på hotellet strax före lunch och alla skulle utrymmas, men allt gick bra och Bulten - van räddningsledare - gav allt godkänt.

Träningarna löper på och spelarna vandrade upp till planen vid halv tio efter frukost och sedvanlig videogenomgång. Mittfältarna och backarna under ledning av Norling nötte försvarsspel och annat defensivt tänk. En fyrbackslinje sattes under stor press mot ett mål av ett mer än fulltaligt mittfält. Spelövningen startade strax utanför straffområdet så det var en begränsad yta vilket gav högt tempo och aningens tuffare spel än tidigare.

Anfallare och offensiva mittfältare stod under ledning av Nebojsa och man övade anfall och avslut i olika kombinationer. Alltifrån inlägg där spelare kom med fart till egna löpningar och avslut efter en touch. I mål stod Örlund och dirigerade den ensamme Pär Karlsson som ställdes mot ett anfall som skulle få de flesta backar att önska sig bort eller vad sägs om framstormande Wilton, Hulsker, Mendes och Burgic som skulle avsluta på Kenny Paveys inlägg. Karlsson sken efteråt och hade uppenbarligen haft riktigt kul.

Eftermiddagen blir fys och rehab vilket spelarna behöver som komplement till bollträningen och än så länge har Lindholm och gänget som ser till lagets hälsa bara friska spelare att ta hand om. Några ljumskar är trötta och en något hård plan tar ur spring i benen efter passen, men spelare som Jonsson, Östlundh och Özkan klarar sig bra. Östlundh, som skjuter hårdast och bäst enligt en källa i laget, är för övrigt på riktigt gott humör och ser fram emot premiären. Hans badpremiär lär vänta på sig i Portugal dock.

Vi hörs imorgon!

Obrigado!

Text: Henrik Schröder
[070316]

"Anfall är inte alltid bästa försvar"

Det är torsdag och dag 2 för AIK Fotboll i Portugal. Det är behaglig svensk sommarvärme, runt 20 grader, men solen steker desto mer från helt klar himmel. Spelarhotellet där 36 man från AIK befinner sig är en anläggning främst lämpad för golf, men en fotbollsplan med Fifa-mått och egen bevattning i mattan har givit Le Meridien Penina Golf och Resort ett gott rykte bland europeiska klubbar och landslag. Lag som Chelsea har tränat här och varje januari har spellediga lag i Europa förlagt sin träning hit. AIK har valt anläggningen med omsorg sedan förra året och tränarstaben har fått sin avskildhet och flexibla men ändå koncentrerade träningsmöjligheter.

Två pass om dagen väntar spelarna, först klockan 10 sedan eftermiddagspasset klockan 16. Vanligen blir det övningar med tränarna, men fystränare Lindholm har en hel del att göra även i år så mycket varvas med fys och rehab. Mycket av träningen går i början av lägret ut på att hitta rätt balans mellan anfall och försvar. Det har inte undgått någon, inte minst spelare och ledare, att AIK kan prestera framåt men som Nebojsa uttryckte det: anfall är inte alltid bästa försvar. Stor energi lades idag således på försvar och stor vikt fästes på målvakterna som förväntas dirigera sina backar och inte minst agera back själva. Det var hög ljudvolym när det blev två-målspel sista kvarten av förmiddagsträningen och det skulle omsättas i praktiken. Wiltons lag vann för övrigt på ett offsidemål enligt Nicklas Carlsson.

AIK kanske inte är ett stort namn i Europa jämfört med vissa storklubbar, men spelartruppen väcker uppmärksamhet på hotellet där de flesta gäster inte går runt i fotbollskläder och sandaler. Många frågar vilka vi är och då flera av gästerna är britter blir det gillande nickar när det är forna Champions League-laget AIK de stött på i lobbyn. En skotte kom fram och sa "the players speak English really well" och nickade mot en kille i Adidas-overall. Det var Kenny Pavey.

Håll utkik på aik.se så kommer det intervjuer med spelare och ledare i webbradion. Annars allt om AIK i Portugal i denna dagliga blogg.

Tills dess: Obrigado!

Text: Henrik Schröder
[070315]

AIK rapporterar från Portugal

Henrik Schröder kommer här på hemsidan att lämna dagliga rapporter nerifrån Portugal och AIK:s träningsläger.

Text: AIK Fotboll
Foto: Magnus Neck
[070315]

 

 

På denna sida

"Ensam kvar..."
"Vi är överallt..."
"Impossible is Nothing!"
"Sjungandets okrönte konung"
"Den som vet mest vinner..."
"Badpremiär"
"Anfall är inte alltid bästa försvar"
Henrik Schröder rapporterar