Startsida Fotboll 500 AIK:are Börje Leback

BÖRJE LEBACK - AIK:s LAGKAPTEN UNDER 1970-TALET

Börje Leback 1978.

Börje Leback var en av 1970-talets stora AIK:are. Han var den hårt arbetande, lojale lagspelaren som hatade att förlora. Samspelet med tvillingbrodern Yngve öppnade ofta för farliga anfall. Börje var en av de viktigaste spelarna bakom AIK:s förvandling från ett mediokert bottenlag (1969-70) till ett av Sveriges absolut bästa och mest underhållande lag (1972-75). De var under dessa år som Börje själv var på topp som spelare och han var AIK:s lagkapten 1974-78. Börje gjorde aldrig någon A-landskamp men han har blivit utsedd till Sveriges genom tiderna tredje bästa fotbollsspelare som aldrig gjort en A-landskamp.

Fullständigt namn: Hans Börje Leback.
Född: 10 september 1948 i Stockholm.
Bott: Stockholm hela livet (Kungsholmen 1948-49, Svedmyra, Älvsjö, Stureby 1973-).
Arbete: Ingenjör, ITT Flygt.
Familj: Fru Ewa, barnen Daniel (född 1974), Cecilia (1977-78), David (född 1979), Annika (född 1986).
Idrottssläktingar: Den en timme yngre tvillingbrodern Yngve Leback (196 allsvenska matcher i AIK 1971-78).
Matchdata: 187cm, 76kg.
Favoritlag: AIK (sedan 1971), Älvsjö AIK.
Moderklubb: Långsjö IF.
Allsvenska AIK-matcher: 166.
Allsvenska AIK-mål: 24.
Allsvensk AIK-debut: 14 april 1971 (AIK-Åtvidabergs FF, 0-0).
Första allsvenska AIK-mål: 18 april 1971 (Örebro SK-AIK 1-3, Börje gjorde 0-1 i 45:e minuten).
Utvisningar: Inga.
Position: Mittfältare.
Bästa AIK-minnen: AIK:s matcher mot Djurgården, speciellt Djurgården-AIK 3 juni 1971 (första tvillingderbyt för Börje, och Börje gjorde avgörande 2-1 på straff i 80:e minuten).
Mindre roliga AIK-minnen: Skadorna (speciellt brutet okben 1975 och benbrott 1976).
Bästa AIK-mål: 0-1-målet mot Öster 11 maj 1972.
Bästa AIK-match: 4-0 mot Djurgårdens IF 7 juni 1973.
Bästa AIK-kamrater: Samtliga han spelat med.
U21-landslagsman.
Allsvensk straffstatistik: 13 slagna straffar, 12 mål och 1 miss.

Spelarkarriär:
Långsjö IF (1958-59).
Älvsjö AIK (1960-70).
AIK (1971-78).
Vasalunds IF (1979-81).

Tränarkarriär:
Älvsjö AIK (1983-94, A-lagstränare 1983-85, ungdomstränare 1986-94).

Matcher och mål i AIK
Säsong Allsvenskan
1971 20 5
1972 22 2
1973 25 6
1974 24 2
1975 23 5
1976 4 3
1977 24 -
1978 24 1
Totalt 166 24

Matchstatistik
Allsvenskan 166 70 46 50 244-217 186 1,12 p/match

BÖRJE LEBACK - TVILLINGARNA LEDDE AIK TILL 70-TALETS FRAMGÅNGAR

Tvillingarna Börje och Yngve Leback inledde karriären som 10-åringar i Långsjö IF. Ett par år senare gick de över till Älvsjö AIK och spelade där i ungdoms-, junior- och seniorlag. Börje spelade vänsterytter, Yngve vänsterinner eller center. De spelade en final i S:t Erikscupen, 1964, mot Brommapojkarna, förlust 1-2. 22 år gamla kände sig tvillingarna redo att pröva spel i Allsvenskan. Så långt spelade Börje också handboll i division 3-laget Iris.

Djurgårdens IF hade tagit kontakt med Yngve men de var enbart intresserade av Yngve, inte av Börje Leback. När då Bruno Nyberg i AIK meddelade att AIK ville ha båda bröderna så var valet självklart. Vintern 1971 började träningen i AIK och Börje minns, mer än 35 år senare, första tiden i AIK.
- Det var ett drömläge att komma till AIK. Flera av de gamla spelarna hade slutat och jag kände att jag kunde ta en plats på mittfältet. Jag var långt efter konditionsmässigt men jag hade ett bra skott och bolltekniskt hängde jag bra med. Så småningom fick jag upp flåset, det var nästan bara konditionsträning första vintern, och jag lyssnade mycket på de äldre spelarna. Speciellt Owe Ohlsson var en bra förebild. Vi hade också en styrka genom att vi visste precis hur den andre spelade. Jag visste hur Yngve sprang och hur han ville ha bollen.

AIK:s silverlag 1972. Bröderna Börje och Yngve Leback är spelarna som står längst till höger, bredvid lagledaren Lennart Hemming.

Börje gick in direkt som ordinarie på mittältet i AIK:s allsvenska startelva. En plats som han, förutom vid de tillfällen han var skadad eller placerad som innerback, skulle hålla i åtta år. Debutmatchen spelades mot Åtvidabergs FF i april 1971, en match som slutade 0-0, och förutom bröderna Leback fanns en annan allsvensk debutant på planen, Ralf Edström i Åtvidaberg. I matchen efter, borta mot Örebro, blev det succé. AIK vann med 3-1 och Börje gjorde de två första målen. Vi klipper från Dagens Nyheter, dagen efter matchen:
"Börje Leback sköt i första halvlekens sista sekunder mycket psykologiskt 1-0 till AIK på ett skott från ca 25 meters håll. Det kom sedan Örebro haft åtskilliga chanser att ta ledningen.
- Jag visste inte om jag skulle passa eller skjuta direkt, säger Börje. Men jag hade tid att ladda och fick i väg ett höjdskott. Det blev en sådan där lurig boll som droppade starkt nedåt just vid Örebromålet, där vinden tog den.
2-0 kom efter 67 minuter. Yngve Leback drog upp ett snyggt anfall på vänsterkanten. ÖSK:s Pajen Jonsson måste hårdtackla Yngve så fränt att han gick i däck. Utmärkte domaren Curt Liedberg pekade obevekligt på straffpunkten.
- Jag var utsedd som straffläggare, säger Börje Leback. Landslagsmålvakten Sven-Gunnar Larsson ropade till mig ”att nu har du din första chans att avgöra en allsvensk match”. OK, svarade jag och satte bollen i krysset. Sånt känns härligt."

Börje (till höger) och Yngve Leback efter Djurgården-AIK, 7 juni 1973. AIK vann med 4-0.

Börje beskriver straffmålet, och Sven-Gunnars kommentar före straffen, på exakt samma sätt när han berättar om målet 2006.
- Jag var straffläggare redan i Älvsjö och jag tränade mycket straffar. Jag brukade avsluta varje träningspass med att slå några straffar.

Börje Leback var, förutom 1972, 1977 och när han var skadad, AIK:s ordinarie straffläggare. Han sköt totalt 13 allsvenska straffar och missade bara en. Med det är han en av tidernas bästa straffskyttar i AIK. Bara Börje Leander och "Pära" Kaufeldt har gjort fler allsvenska straffmål i AIK. Börjes enda miss kom mot Landskrona BoIS 1975 och Börje har förklaringen till missen:
- Vi hade en ny tränare då, Keith Spurgeon. Han var lite speciell och bland annat började han instruera mig hur jag skulle skjuta straffar. Jag hade ju skjutit straffar i tio år och aldrig missat någon. Men nu skulle jag ändra på ansatsen och annat och det där bidrog till att jag missade mot Landskrona.

Men innan Spurgeon kom till AIK hade Börje varit med om några fantastiska år. 1972 var AIK och Åtvidaberg Sveriges bästa lag och Åtvid vann Allsvenskan bara en poäng före AIK. Det var i hemmamatchen mot Öster, 2-3 och AIK:s enda förlust under hela året, i september som AIK förlorade guldkampen.
- Vår ordinarie målvakt Ronny Gustafsson var skadad och så ringde vår reservmålvakt Leif Karlsson sig sjuk på matchdagen. Vi fick ställa en junior i målet, Michael Kanslätt, och han kunde inte göra så mycket åt målen. Men det påverkade vårt spel, vi blev mer försiktiga och defensiva, och kunde inte spela ut som vi hade gjort tidigare under året.
- Annars var 1972 ett fantastiskt år. Vi var en lagmaskin där alla jobbade för varandra. Vi levde tätt ihop, vi trivdes tillsammans från styrelsen till varenda spelare i laget. Vi hade roligt helt enkelt.

Börje Leback tillsammans med Ove Nilsson, efter den allsvenska premiären mot Gif Sundsvall 1975 då Ove gjorde två mål och Börje ett på straff. AIK vann med 3-0.

Just detta att trivseln och lagandan var en viktig faktor för AIK:s framgångar 1972 är det många av Börjes lagkamrater som intygar. Och det är många av lagkamraterna som vittnar om att just Börje och Yngve Leback var de viktigaste bakom denna trivsel och laganda. Jim Nildén, lagkamrat med Börje 1971 och sedan med i ledarstaben, säger att "både Börje och Yngve var oerhört populära, Börje var mer ledare än Yngve". Börjes tvillingbror Yngve säger att "Börje är mer utåtriktad". Börje igen:
- När vi kom till AIK undrade vi var alla tog vägen. När träningarna tog slut dröjde det inte många minuter förrän alla hade stuckit hem till sitt. Vi var ju vana från Älvsjö att man umgicks tillsammans efter träningarna. Men så småningom började vi få in det där i AIK också. Vi gick ut på stan och tog någon öl, defintivt inte kröka till, men vi umgicks och hade roligt.

1972 var också året då Börje Leback gjorde sitt livs mål. Det var i bortamatchen mot Öster, ett Öster med landslagsmålvakten Göran Hagberg i mål som på de fyra första matcherna inte hade släppt in ett mål. Stellan Kvärre i Dagens Nyheter skrev:
"23-årige Börje Leback sköt på torsdagen AIK till allsvensk serietopp. Och som han sköt. Från 25 meters håll dundrade han med vänstern på en rökare som tycktes gå rakt på Östermålvakten Göran Hagberg. Men så ändrade bollen plötsligt riktning och en förvånad Hagberg kunde konstatera att hans riksbekanta nolla var spräckt. Efter 397 minuters spel hade Östermålvakten tvingats kapitulera för första gången i årets allsvenska."

Börje berättar själv 34 år efter målet:
- Det var ett drömmål, ett sådant mål man gör en gång i livet. Jag drev bollen från mittlinjen, hade ingen att spela, så jag sköt i stället. Och fick på en drömträff. Göran Hagberg i målet hann inte röra sig.

Bland de bästa svenska fotbollsspelarna genom tiderna - som aldrig spelat i A-landslaget

Börje Leback var med på några landslagsläger och han satt på bänken vid två A-landskamper. Men han fick aldrig göra någon A-landskamp. 2005 blev han av SFS (Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker) rankad på delad tredje plats av alla svenska fotbollsspelare som aldrig spelat en A-landskamp. Före sig hade han bara Rolf Zetterlund och Gunnar "Säffle" Andersson.

Börje fick heller aldrig vinna någon stor titel med AIK. Men han var nära. Våren 1976 gick AIK till cupfinal efter seger mot regerande svenska mästarna Malmö FF i semifinalen. Börje gjorde där ett mål, på straff, när AIK vann med 2-1. Men lagom till cupfinalen blev Börje skadad och kunde inte vara med.

Nära var han också, flera gånger, att få DN-pokalen, utmärkelsen som bäste spelare i tvillingderbyna mellan AIK och Djurgården.
- Matcherna mot Djurgården var kanske de allra roligaste. Mycket folk på läktarna och vi vann för det mesta. 4-0-matchen 1973, när vi ledde med 2-0 efter ett par minuter, glömmer jag aldrig.

Börje spelade totalt tolv allsvenska derbyn mot Djurgården. AIK vann sju, två slutade oavgjorda och bara tre vanns av Djurgården.

Brutna ben - både 1975 och 1976

Börje Lebacks bästa år var 1971-75. Hösten 1975 började motgångarna. I en match mot Hammarby (21 augusti 1975) överfölls Börje bara sekunder efter avspark av Hammarbys Reidar Sjölund och slogs knock-out med en armbåge i ansiktet. Okbenet gick av och medan Börje låg utslagen på gräset gick Hammarby till anfall och gjorde matchens enda mål. När han sedan som bäst behövdes på planen, när AIK fick en straff i slutet av matchen, låg Börje på Karolinska sjukhusets röntgenavdelning. Björn Lundberg, straffvikarien, missade straffen. Yngve Leback sade direkt efter matchen att "det var rena överfallet, ingen tvekan om att Sjölunds grej var medveten, det här glömmer jag aldrig". Börje har en liknande uppfattning, trots att känslorna har hunnit svalkas i 31 år.
- Hammarby centrade och jag rusade fram. Från sidan kommer en armbåge och jag stupar direkt. Okbenet var av och jag såg två bollar, två domare, två av allting. En olycka kan inte gå till på det sättet. Det var ett rent överfall. Efter matchen uppmanades jag av Torsten Adenby (djurgårdare) att polisanmäla överfallet. Han satt på läktaren och såg det hela.

Börje Leback 1974.

Reidar Sjölund gjorde bara fem allsvenska matcher i sin karriär. Det enda fotbollssverige minns av honom är att det var han som brutalt överföll och bröt okbenet på Börje Leback.

Våren 1976 började ännu olyckligare för Börje. Efter tio minuter i bortamatchen mot Örgryte sprang Börje ihop med hemmalagets mittfältare Stefan Allbäck, Stefans höftben träffade rakt på Börjes smalben. Båda benpiporna i vänster underben gick av. Smällen lät som ett pistolskott och hördes ända upp på läktarna. Det tog nästan ett år innan Börje var tillbaka på fotbollsplanerna. Den här gången var det dock en olycka. Allbäck var själv gråtfärdig efter olyckan och Börje, när han låg på båren och skulle bäras ut, kallade till sig Allbäck och sade att "det här är inte ditt fel, en ren olyckshändelse".
- Visst var det en olyckshändelse, säger Börje 2006. Jag vände upp, slår en tunnel och sätter ned vänster fot samtidigt som Allbäck glidtacklar. Jag hade hela tyngden på vänsterbenet när hans höft träffade smalbenet.
- Vår läkare Andris Kreisbergs gjorde ett fantastiskt bra jobb och jag har i dag inga men av skadan.

Börje kom tillbaka 1977 och spelade då ofta innerback, tills Sven Dahlkvist flyttades ner på den platsen. Men varken 1977 eller 1978 blev något av Börjes bästa år. Dels hade skadeuppehållet hela 1976 säkert gjort sitt till men framför allt plågades Börjes dotter svårt av sjukdom. Han ägnade det mesta av sin tid och kraft åt sin sjuka dotter och fotbollen blev inte lika viktig. Flera etablerade spelare lämnade också AIK under de här åren och AIK var på väg utför. 1977 hängde AIK med ett nödrop kvar i Allsvenskan och AIK:s sjunde plats 1978 var mycket smickrande med hänsyn till det spel som presterades. Börje sade då att "görs inget kommer AIK åka ur".

Varken Börje eller Yngve Leback fick något nytt kontrakt 1979, och AIK åkte ur Allsvenskan. Avskedet blev bittert men efter den tråkiga avslutningen i AIK har båda blivit väl omhändertagna av AIK. Sedan många år är Börje ordförande i AIK-ringen, den samling av gamla AIK-spelare som brukar träffas en gång i månaden.
- Jag lärde känna Gurra Sjöberg den gamle AIK-målvakten, och under Gurras sista år fick jag hans medlemsring i AIK-ringen. "Den ska du ha", sade Gurra. Då kände jag mig stolt.

Börje (till vänster) och Yngve Leback följde med AIK:s supportertåg till Malmö 1992 och såg AIK vinna första SM-guldet på 55 år.

Börje Leback var den hårt jobbande, lojale lagspelaren som hatade att förlora. Tillsammans med tvillingbrorsan Yngve var de ett radarpar som i början av 1970-talet var en av de viktigaste orsakerna till att AIK lyftes från att vara ett mediokert bottenlag till att bli ett av Allsvenskans absolut bästa lag. Efter AIK-tiden spelade Börje några år i Vasalunds IF, som inte var alltför långt bort från att gå upp i Allsvenskan. Han har sedan verkat som tränare i Älvsjö AIK, först för A-laget och sedan för de pojklag där hans söner har spelat.

Tvillingbröderna var, och är, förvillande lika varandra och känner man dom inte närmare är det lätt att ta fel. Det händer fortfarande att Börje träffar på personer som "känner honom" innan de kommer på att det är "fel" Leback de pratar med. Men medan det finns mängder med historier om hur Yngve har lättat upp stämningen i olika situationer har vi haft svårare att hitta sådana historier om Börje.
- Jag tog mer ansvar som kapten och då kunde man inte hålla på som Yngve, menar Börje med glimten i ögat.

Börje följer fortfarande AIK på nära håll. Han ser de flesta hemmamatcher och även en och annan bortamatch. Och han ser positivt på AIK:s framtid.
- AIK utvecklas bra, med bra tränare och kontinuitet på ledarsidan. Se till att spelarna har roligt och att det är kvalitet på träningspassen. Bättre att träna mindre med bra kvalitet än att jaga antal träningspass.

Ha roligt var något som Börje för det mesta hade när han spelade. Och roligt hade vi som hade förmånen att följa Börje och AIK på fotbollsplanerna under 1970-talet.

Anders Johrén (2006)

Börje Lebacks samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

 978 1971-04-14 Åtvidabergs FF H Råsunda      0-0 (0-0) Vänstermittfä 
 979 1971-04-18 Örebro SK    B Eyravallen    3-1 (1-0) Vänstermittfä 2
 980 1971-04-24 Östers IF    H Råsunda      1-1 (1-0) Vänstermittfä 
 981 1971-05-02 IFK Luleå    B Skogsvallen    4-0 (2-0) Vänstermittfä 
 982 1971-05-09 Örgryte IS   H Råsunda      1-1 (1-0) Vänstermittfä 
 983 1971-05-12 Hammarby IF   B Råsunda      0-2 (0-1) Vänstermittfä 
 984 1971-05-31 IF Elfsborg   H Råsunda      3-1 (2-1) Vänstermittfä 2
 985 1971-06-03 Djurgårdens IF B Råsunda      2-1 (1-1) Vänstermittfä 1
 986 1971-06-13 IFK Norrköping H Råsunda      0-0 (0-0) Vänstermittfä 
 987 1971-06-17 Landskrona BoIS B Landskrona IP   0-0 (0-0) Mittfältare  
 988 1971-06-23 Malmö FF    B Malmö Stadion   1-5 (0-2) Vänstermittfä 
 989 1971-08-11 Malmö FF    H Råsunda      0-4 (0-1) Mittfältare  
 990 1971-08-19 Örgryte IS   B Nya Ullevi    0-1 (0-1) Vänstermittfä 
 991 1971-08-24 Hammarby IF   H Råsunda      1-0 (0-0) Vänstermittfä 
 992 1971-08-29 IFK Norrköping B Idrottsparken   1-5 (0-2) Vänstermittfä 
 993 1971-09-07 Landskrona BoIS H Råsunda      1-1 (1-0) Mittfältare  
 994 1971-09-12 IF Elfsborg   B Ryavallen     0-1 (0-0) Vänstermittfä 
 995 1971-09-20 Djurgårdens IF H Råsunda      1-0 (0-0) Vänstermittfä 
 996 1971-09-26 Åtvidabergs FF B Kopparvallen   2-8 (1-6) Vänstermittfä 
 997 1971-10-02 Örebro SK    H Råsunda      1-0 (1-0) Vänstermittfä 
1000 1972-04-15 Örgryte IS   H Råsunda      2-2 (2-2) Vänstermittfä 
1001 1972-04-23 Åtvidabergs FF B Kopparvallen   0-0 (0-0) Vänstermittfä 
1002 1972-05-01 Örebro SK    B Eyravallen    1-0 (0-0) Vänstermittfä 
1003 1972-05-07 Malmö FF    H Råsunda      2-1 (0-0) Vänstermittfä 1
1004 1972-05-11 Östers IF    B Värendsvallen   2-0 (1-0) Mittfältare  1
1005 1972-05-17 IFK Norrköping H Råsunda      1-1 (1-1) Vänstermittfä 
1006 1972-05-28 Gais      B Nya Ullevi    3-2 (2-1) Mittfältare  
1007 1972-06-01 Djurgårdens IF H Råsunda      1-1 (0-0) Vänstermittfä 
1008 1972-06-05 Halmstads BK  H Råsunda      1-1 (0-0) Mittfältare  
1009 1972-06-13 Hammarby IF   B Råsunda      3-0 (1-0) Vänstermittfä 
1010 1972-06-21 Landskrona BoIS H Råsunda      1-1 (1-0) Vänstermittfä 
1011 1972-08-10 Halmstads BK  B Örjans Vall    2-0 (0-0) Mittfältare  
1012 1972-08-17 Landskrona BoIS B Landskrona IP   2-2 (1-1) Mittfältare  
1013 1972-08-22 Hammarby IF   H Råsunda      2-2 (0-1) Mittfältare  
1014 1972-08-27 Malmö FF    B Malmö Stadion   1-1 (1-1) Mittfältare  
1015 1972-09-03 Örebro SK    H Råsunda      1-1 (1-1) Mittfältare  
1016 1972-09-10 IFK Norrköping B Idrottsparken   4-1 (3-1) Mittfältare  
1017 1972-09-24 Östers IF    H Råsunda      2-3 (0-2) Mittfältare  
1018 1972-10-02 Djurgårdens IF B Råsunda      2-1 (0-1) Vänstermittfä
1019 1972-10-08 Gais      H Råsunda      3-1 (1-1) Högermittfält 
1020 1972-10-22 Örgryte IS   B Nya Ullevi    3-2 (2-2) Mittfältare  
1021 1972-10-29 Åtvidabergs FF H Råsunda      2-1 (1-1) Mittfältare  
1022 1973-04-17 IK Sirius    H Råsunda      0-1 (0-0) Högermittfält 
1023 1973-04-23 IF Elfsborg   B Ryavallen     1-1 (1-0) Mittfältare  
1024 1973-04-28 Åtvidabergs FF H Råsunda      1-2 (0-1) Mittfältare  
1025 1973-05-07 Örgryte IS   B Nya Ullevi    0-2 (0-1) Mittfältare  
1026 1973-05-10 Östers IF    H Råsunda      1-1 (0-1) Mittfältare  
1027 1973-05-17 Malmö FF    B Malmö Stadion   0-2 (0-2) Innerback   
1028 1973-05-28 IF Saab     H Råsunda      4-1 (2-0) Högermittfält 1
1029 1973-06-03 Gais      B Nya Ullevi    3-1 (2-1) Mittfältare  1
1030 1973-06-07 Djurgårdens IF B Råsunda      4-0 (3-0) Högermittfält 1
1031 1973-06-17 Landskrona BoIS H Råsunda      1-2 (0-1) Mittfältare  
1032 1973-06-20 Örebro SK    H Råsunda      1-1 (0-0) Mittfältare  1
1033 1973-06-28 Hammarby IF   B Råsunda      0-3 (0-0) Mittfältare  
1034 1973-07-04 IFK Norrköping B Idrottsparken   0-1 (0-0) Mittfältare  
1036 1973-08-16 Örebro SK    B Eyravallen    3-2 (1-2) 12:e (inbytt) 
1037 1973-08-21 Hammarby IF   H Råsunda      2-1 (1-1) Mittfältare  
1038 1973-08-26 Landskrona BoIS B Landskrona IP   2-0 (2-0) Mittfältare  
1039 1973-09-04 Djurgårdens IF H Råsunda      0-3 (0-0) Högermittfält 
1040 1973-09-09 Malmö FF    H Råsunda      3-0 (0-0) Vänstermittfä 1
1041 1973-09-16 Östers IF    B Värendsvallen   0-2 (0-0) Vänstermittfä 
1042 1973-09-22 Åtvidabergs FF B Kopparvallen   3-0 (2-0) Mittfältare  
1043 1973-09-25 Örgryte IS   H Råsunda      4-0 (4-0) Mittfältare  1
1044 1973-10-06 Gais      H Råsunda      2-0 (2-0) Mittfältare  
1045 1973-10-14 IF Saab     B Folkungavallen  2-0 (2-0) Mittfältare  
1046 1973-10-21 IF Elfsborg   H Råsunda      2-2 (1-0) Mittfältare  
1047 1973-10-27 IK Sirius    B Studenternas IP  2-1 (2-0) Mittfältare  
1048 1974-04-13 Gais      B Nya Ullevi    1-0 (0-0) Vänstermittfä 
1049 1974-04-21 Östers IF    H Råsunda      2-1 (0-0) Vänstermittfä 
1050 1974-04-28 Brynäs IF    H Råsunda      2-2 (1-0) Mittfältare  
1051 1974-05-05 IK Sirius    B Studenternas IP  1-1 (1-0) Mittfältare  
1052 1974-05-09 Åtvidabergs FF H Råsunda      1-0 (1-0) Vänstermittfä 
1053 1974-05-12 Landskrona BoIS B Landskrona IP   0-2 (0-1) Vänstermittfä 
1054 1974-05-14 Djurgårdens IF B Råsunda      2-0 (0-0) Vänstermittfä 
1055 1974-05-19 Malmö FF    H Råsunda      1-0 (1-0) Vänstermittfä 
1056 1974-05-26 IF Elfsborg   B Ryavallen     3-1 (1-1) Vänstermittfä 
1057 1974-05-30 Hammarby IF   H Råsunda      2-0 (1-0) Vänstermittfä 
1058 1974-07-25 Halmstads BK  B Örjans Vall    0-1 (0-0) Vänstermittfä 
1059 1974-08-01 IFK Norrköping H Råsunda      2-0 (1-0) Vänstermittfä 
1060 1974-08-04 Örebro SK    H Råsunda      3-0 (1-0) Vänstermittfä 
1061 1974-08-11 Örebro SK    B Eyravallen    2-2 (2-0) Vänstermittfä 
1062 1974-08-15 Landskrona BoIS H Råsunda      1-0 (0-0) Vänstermittfä 1
1063 1974-08-22 Åtvidabergs FF B Kopparvallen   2-3 (1-2) Vänstermittfä 1
1064 1974-08-25 IF Elfsborg   H Råsunda      4-2 (0-2) Vänstermittfä 
1065 1974-08-27 Hammarby IF   B Råsunda      0-1 (0-0) Vänstermittfä 
1066 1974-09-08 Malmö FF    B Malmö Stadion   1-2 (1-1) Mittfältare  
1067 1974-09-12 Djurgårdens IF H Råsunda      3-2 (1-2) Vänstermittfä 
1068 1974-09-15 IFK Norrköping B Idrottsparken   2-0 (2-0) Vänstermittfä 
1069 1974-09-22 Halmstads BK  H Råsunda      1-0 (0-0) Mittfältare  
1070 1974-09-29 Östers IF    B Värendsvallen   0-6 (0-2) Vänstermittfä 
1071 1974-10-05 Gais      H Råsunda      0-1 (0-0) Vänstermittfä 
1074 1975-04-20 GIF Sundsvall  H Råsunda      3-0 (2-0) Mittfältare  1
1075 1975-04-27 Gais      B Nya Ullevi    1-2 (0-1) Mittfältare  
1076 1975-05-01 Örebro SK    B Eyravallen    2-1 (1-1) Mittfältare  
1077 1975-05-04 IFK Norrköping H Råsunda      3-1 (2-1) Mittfältare  
1078 1975-05-11 Landskrona BoIS B Landskrona IP   2-1 (1-1) Vänstermittfä 
1079 1975-05-15 Hammarby IF   H Råsunda      4-1 (2-0) Mittfältare  
1080 1975-05-20 Halmstads BK  H Råsunda      1-0 (0-0) Mittfältare  
1081 1975-05-25 IF Elfsborg   B Ryavallen     1-2 (1-0) Högermittfält 
1082 1975-05-29 Djurgårdens IF H Råsunda      1-2 (0-1) Vänstermittfä 
1083 1975-06-08 Malmö FF    B Malmö Stadion   0-1 (0-0) Mittfältare  
1084 1975-06-12 Åtvidabergs FF B Kopparvallen   2-0 (2-0) Vänstermittfä 
1085 1975-06-17 Örgryte IS   H Råsunda      1-1 (0-0) Högermittfält 
1086 1975-06-24 Östers IF    B Värendsvallen   1-0 (0-0) Vänstermittfä 1
1087 1975-07-03 Östers IF    H Råsunda      2-4 (1-1) Vänstermittfä 1
1088 1975-07-31 Halmstads BK  B Örjans Vall    1-2 (1-1) Mittfältare  
1089 1975-08-07 IF Elfsborg   H Råsunda      3-0 (1-0) Mittfältare  2
1090 1975-08-17 Landskrona BoIS H Råsunda      2-2 (0-1) Vänstermittfä 
1091 1975-08-21 Hammarby IF   B Råsunda      0-1 (0-1) Högermittfält 
1095 1975-09-21 Malmö FF    H Råsunda      1-2 (1-2) Mittfältare  
1096 1975-09-27 GIF Sundsvall  B Idrottsparken   1-0 (0-0) Vänstermittfä 
1097 1975-10-05 Örebro SK    H Råsunda      1-1 (0-0) Vänstermittfä 
1098 1975-10-19 IFK Norrköping B Idrottsparken   2-2 (1-1) Vänstermittfä 
1099 1975-10-26 Gais      H Råsunda      3-1 (1-1) Vänstermittfä 
1100 1976-04-11 IFK Sundsvall  H Råsunda      1-3 (0-1) Högermittfält 
1101 1976-04-19 Kalmar FF    B Fredriksskans   3-3 (1-2) Vänstermittfä 2
1102 1976-04-22 Åtvidabergs FF H Råsunda      2-3 (0-3) Vänstermittfä 1
1103 1976-05-03 Örgryte IS   B Nya Ullevi    0-0 (0-0) Vänstermittfä 
1126 1977-04-11 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    1-1 (0-1) Innerback   
1127 1977-04-16 Östers IF    H Råsunda      2-1 (1-1) Innerback   
1128 1977-04-23 Halmstads BK  B Örjans Vall    1-1 (1-0) Innerback   
1129 1977-05-01 Malmö FF    H Råsunda      1-1 (1-1) Innerback   
1130 1977-05-07 BK Derby    B Folkungavallen  0-1 (0-1) Innerback   
1131 1977-05-12 Hammarby IF   H Råsunda      0-3 (0-0) Innerback   
1132 1977-05-22 Landskrona BoIS B Landskrona IP   2-0 (1-0) Innerback   
1133 1977-05-30 IFK Sundsvall  H Råsunda      2-2 (1-1) Innerback   
1134 1977-06-02 Djurgårdens IF B Råsunda      1-1 (0-1) Innerback   
1135 1977-06-13 IFK Norrköping H Råsunda      1-2 (0-2) Innerback   
1136 1977-06-18 IF Elfsborg   H Råsunda      1-1 (0-0) Innerback   
1138 1977-07-03 Örebro SK    H Råsunda      3-3 (1-2) Vänstermittfä 
1139 1977-07-31 Örebro SK    B Eyravallen    0-1 (0-0) Vänstermittfä 
1140 1977-08-07 Östers IF    B Värendsvallen   0-0 (0-0) Vänstermittfä 
1141 1977-08-11 IFK Göteborg  H Råsunda      3-6 (1-3) Vänstermittfä 
1142 1977-08-14 IFK Norrköping B Idrottsparken   0-5 (0-0) Innerback   
1143 1977-08-23 Djurgårdens IF H Råsunda      2-0 (0-0) Vänstermittfä 
1145 1977-09-01 Hammarby IF   B Råsunda      0-0 (0-0) Vänstermittfä 
1146 1977-09-11 IF Elfsborg   B Ryavallen     0-1 (0-1) Vänstermittfä 
1147 1977-09-18 Kalmar FF    H Råsunda      1-1 (0-1) Vänstermittfä 
1148 1977-09-24 Landskrona BoIS H Råsunda      3-0 (0-0) Vänstermittfä 
1149 1977-10-02 IFK Sundsvall  B Idrottsparken   1-1 (1-0) Vänstermittfä 
1150 1977-10-09 Malmö FF    B Malmö Stadion   3-1 (2-1) Vänstermittfä 
1151 1977-10-16 Halmstads BK  H Råsunda      2-2 (1-2) Vänstermittfä 
1152 1978-04-09 Malmö FF    B Malmö Stadion   1-3 (1-2) Vänstermittfä 
1153 1978-04-15 IFK Göteborg  H Råsunda      0-2 (0-1) Högermittfält 
1154 1978-04-23 Västerås SK   B Arosvallen    2-0 (1-0) Vänstermittfä 
1155 1978-05-04 IF Elfsborg   B Ryavallen     1-3 (0-1) Mittfältare  
1156 1978-05-07 Landskrona BoIS H Råsunda      0-1 (0-0) Vänstermittfä 
1159 1978-07-09 Halmstads BK  H Råsunda      0-0 (0-0) Vänstermittfä 
1160 1978-07-12 IFK Norrköping B Idrottsparken   1-0 (1-0) Vänstermittfä 
1161 1978-07-26 Östers IF    H Råsunda      0-0 (0-0) Vänstermittfä 
1162 1978-07-30 Örebro SK    B Eyravallen    1-2 (1-1) Vänstermittfä 
1163 1978-08-07 Kalmar FF    H Råsunda      4-2 (2-1) Vänstermittfä 
1164 1978-08-13 Åtvidabergs FF B Kopparvallen   3-0 (2-0) Vänstermittfä 
1165 1978-08-20 Åtvidabergs FF H Råsunda      2-1 (1-0) Vänstermittfä 
1166 1978-08-24 Kalmar FF    B Fredriksskans   0-1 (0-0) Vänstermittfä 
1167 1978-08-28 Örebro SK    H Råsunda      3-2 (1-0) Vänstermittfä 
1168 1978-09-07 Hammarby IF   B Råsunda      1-1 (1-0) Vänstermittfä 
1169 1978-09-10 Västerås SK   H Råsunda      2-0 (0-0) Vänstermittfä 1
1170 1978-09-17 Halmstads BK  B Örjans Vall    2-1 (2-0) Vänstermittfä 
1171 1978-09-21 Djurgårdens IF H Råsunda      0-4 (0-2) Vänstermittfä 
1172 1978-09-24 IFK Norrköping H Råsunda      2-1 (1-0) Vänstermittfä 
1173 1978-10-07 Östers IF    B Värendsvallen   0-5 (0-2) Vänstermittfä 
1174 1978-10-11 Malmö FF    H Råsunda      1-1 (1-1) Vänstermittfä 
1175 1978-10-14 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    1-2 (1-0) Vänstermittfä 
1176 1978-10-21 IF Elfsborg   H Råsunda      2-1 (1-1) Mittfältare  
1177 1978-10-29 Landskrona BoIS B Landskrona IP   1-1 (1-0) Vänstermittfä