Startsida Fotboll 500 AIK:are Per Kaufeldt

PER "PÄRA" KAUFELDT - AIK:s MESTE MÅLSKYTT GENOM TIDERNA

Per "Pära" Kaufeldt.

Per "Pära" Kaufeldt är AIK:s främste målskytt genom tiderna. Han gjorde 122* allsvenska AIK-mål 1924-34. Pära slog igenom på allvar under OS i Paris 1924, där Sverige kom trea, och han gjorde vintern efter ett gästspel i franska Stade Olympique Montpellierain. Han var stor som spelfördelare men ännu större som målskytt. Efter sin aktiva karriär var han tränare i AIK, Hammarby IF, Djurgårdens IF och Örebro SK.

Fullständigt namn: Per Ludvig Gösta Kaufeldt.
Smeknamn: Pära, fotbollens Napoleon.
Född: 1 augusti 1902 på Södermalm i Stockholm.
Död: 21 mars 1956 i Stockholm.
Begravd: Norra kyrkogården i Solna (mindre än fem meter från AIK:s grundare Isidor Behrens!).
Familj: Fru Lilly, döttrarna Birgit och Gun.
Idrottssläkt: Bröderna Anders, Gunnar och Elis som alla spelade fotboll i AIK, dock aldrig i Allsvenskan.
Bott: Stockholm (hela livet, född på Södermalm, uppvuxen i Hagalund, som vuxen bodde han större delen av livet på Breitenfeldsgatan).
Yrke/arbetsplats: Fotbollsspelare (Montpellier, Frankrike), Texaco (oljelagerarbetare), Stockholms Stadion (vaktmästare), fotbollstränare.
Moderklubb: Hagalunds IS.
Allsvenska AIK-matcher: 170.
Allsvenska AIK-mål: 122 (AIK-rekord, det har förekommit uppgifter om både 123 och 124 mål. En redogörelse över tveksamma mål finns på Pära Kaufeldts allsvenska mål).
Allsvensk AIK-debut: 3 augusti 1924 (AIK-Västerås IK, 5-1).
Första allsvenska AIK-mål: 3 augusti 1924 (AIK-Västerås IK 5-1, Pära gjorde 4-1 i 71:a minuten).
Utvisningar: Inga.

"Pära" Kaufeldt 1929.
Position: Center.
Lagkapten i AIK.
Svensk mästare: 1923 och 1932 (i AIK).
Svensk mästare i bandy: 1931 (i AIK).
A-landskamper i fotboll: 33 (1921-31) på vilka han gjorde 23 mål.
Olympisk bronsmedaljör: 1924 (Sverige kom trea i OS-fotbollen i Paris).
A-landskamper i bandy: 2.
Stor Grabb i fotboll.
Representerat AIK: Fotboll, bandy, ishockey.

Spelarkarriär (fotboll):
Hagalunds IS.
Tranebergs IF.
Westermalms IF.
Råsunda IS (-1918).
AIK (1918-24).
Stade Olympique Montpellierain (1924-25).
AIK (1925-34).

Tränarkarriär:
AIK (1935-40).
Hammarby IF (1940-44).
Djurgårdens IF (1944-50).
Örebro SK (1950-52).
AIK (1952-55).

Matcher och mål i AIK
Säsong Allsvenskan
1924-25 15 16
1925-26 20 12
1926-27 22 16
1927-28 20 14
1928-29 11 14
1929-30 18 8
1930-31 22 16
1931-32 21 10
1932-33 14 13
1933-34 7 3
Totalt 170 122

Matchstatistik
Allsvenskan 170 81 37 52 418-313 199 1,17 p/match

PER "PÄRA" KAUFELDT - FOTBOLLENS NAPOLEON

Pära Kaufeldt representerade i en person två skilda storheter, helt oförenliga i dagens fotboll! 1) Den ettrige chanssnapparen, ständigt på jakt för att utnyttja varje liten möjlighet framför motståndarmålet, 2) Den store strategen, som planlade och genomförde anfallen med en genialitet, som gjorde att han långt utanför Sveriges gränser blev känd som "Fotbollens Napoleon".

AIK-Örgryte 11 maj 1930. AIK kvitterar till 1-1 genom ett självmål av Örgryte. "Pära" Kaufeldt är närmaste AIK:are.

Det var en paradoxal hederstitel för en enkel arbetargrabb, som från unga år fått slita hårt både på och utanför planen. Per Kaufeldt tillhörde en fattig mångbarnsfamilj. Han föddes på Söder, men växte upp i Hagalund, blev i arbetslöshetens gråa tider hoppets symbol för hur man ur denna slumbetonade miljö kunde slå sig fram till internationell ära och berömmelse. Paradoxen nådde sin fulländning olympiaåret 1924. Pära var Paris-spelens främste center. Sven Rydell - Pära Kaufeldt - Putte Kock - Sigge Lindberg hade den största andelen i den svenska bronsmedaljen. Efter OS lockade ett halvproffskontrakt Pära till Montpellier i Frankrike. Amatörregeln kringgicks genom att Per Kaufeldt, Hagalund, Suède, skrevs in som student vid universitetet!

Pära - fotbollens Napoleon som Rit-Ola tecknade honom.

Efter ett par månader återvände han hem till Sverige, klubbkompisarna i AIK och arbetslösheten i Hagalund. Han fick så småningom ett tungt jobb som oljelagerarbetare hos Texaco i Värtahamnen innan han blev extraordinarie vaktmästare på Stadion. En av hans uppgifter var att ansa gräs, där han på söndagarna tog sig fram på dobbade sulor. Hans exakta kännedom om tuvorna bidrog kanske till de fortsatta framgångarna som gav honom 33 landskamper och två guldmedaljer. Därefter följde en karriär som fotbollstränare i AIK, där det nästan utbröt panik då han plötsligt skrev kontrakt med Hammarby.

Men Pära var en gång för alla AIK:are. I klubbkretsen lever alltjämt anekdoter om den torra humor, som tillhörde Päras särmärken. Som hösten 1930 då AIK spelade mot Sleipner på Stadion. Keller & Co tog ledningen med ett praktmål av centern "Rubba" Andersson. En minut före halvtid råkade hans bror, backen Folke Andersson, nicka bollen i eget mål. Innan Rubba gjorde kickoff efter det olyckliga självmålet sa Pära: "Tack för hjälpen. Nu har du och din brorsa spelat 1-1." (AIK vann med 3-2 tack vare självmålet.)

Pära Kaufeldt var ingen "född" fotbollsspelare. Kort till växten. Hade inget artisktiskt bollsinne, men en osviklig fotbollsintelligens, som gjorde att han alltid spelade bollen rätt. Han var en fighter. Envisheten retade ibland gallfeber på både motståndare och bortapublik. I synnerhet då han likt en terrier "nafsade" efter målvakten då denne skulle sparka ut bollen. Ville oroa burväktaren till ett misstag, som han snabbt kunde utnyttja.

26 maj 1929. AIK-IFK Malmö på Stadion och 1-1 med 5 minuter kvar att spela. Då gör Pära Kaufeldt, efter passning från "Jompa" Nilsson, en akrobatspark med ryggen mot mål som ger AIK 2-1 och säkrat allsvenskt kontrakt.

Pära var produkten av en enastående vilja att göra sitt bästa och att offra sig själv i varje situation. Därigenom fick han ta många hårda törnar. Även om han var robust och vältränad (bl a genom boxning i BK Örnen), gick detta hårdföra spelsätt honom inte spårlöst förbi. När Pära blev äldre, drabbades han av svår värk. Den lyckosamma fotbollskarriären fick ett tragiskt slut då han gick bort bara 54 år gammal.

Pära Kaufeldt, "fotbollens Napoleon", har för alltid en plats i den svenska fotbollens Pantheon.

Tore Nilsson (från AIK:s 100-årsbok 1991 och "Riddarna av den runda bollen")

PER "PÄRA" KAUFELDT - UR 1932 ÅRS PERSPEKTIV

Följande artikel är skriven av Rudolf R:et Eklöw, en av Sveriges främsta sportjournalister, 1932. 1932 var "Pära" Kaufeldt fortfarande en av Sveriges bästa centrar och artikeln var publicerad i Fotbollboken 1932 och i AIK:s 90-årsbok "Våra drömmars klubb".

"Pära" Kaufeldt är visserligen född på Söder, men han är dock uppfödd i Hagalund, som i alla tider varit ett brinnande eldorado, där den uppväxsande ungdomen ganska tidigt bibriingas den uppfattningen att fötterna äro till att sparka boll med. Lille Per började alltså ganska snart att umgås med läderkulan och allt eftersom skickligheten steg, så växte också förtroligheten i umgänget med bollen. Han startade sin vackra fotbollbana i en del smärre förstadsklubbar, som för länge sedan upphört att existera, men det är först sedan han enrollerades i AIK, som han blev ett nationellt namn och senare ett internationellt. Pära kom till AIK just när klubben stod i en brytningstid mellan gammalt och nytt. Den gamla generationen, Knutte Nilsson, Ivar Svensson, Helge Ekroth, Thodde Malm för att nämna några av förgrundsfigurerna, var på upphällningen, och de unga ersättarna kunde knappast axla de gamlas ärofulla mantlar.

AIK:s tre stora i början av 1930-talet. Från vänster Eric "Lillis" Persson, Per "Pära" Kaufeldt och Ernst "Sudden" Wahlberg.

Pära Kaufeldt var ingen "född" fotbollspelare. Han var liten till växten, och de knotiga benen kanske inte precis lämpade sig för fotboll. Men Pära förstod att övervinna alla svårigheter. Vad han brast i tekniskt avseende förstod han att ersätta med en aldrig sinande energi. Han hade bara kropp för en halv spelare, men han jobbade för två. Det var ej lätt för Pära Kaufeldt att smälta in i den gamla traditionella och salongsmässiga AIK-stilen, men det gick så småningom. Visserligen skrevs det till en början i pressen att han med sin aviga stil inte var värdig att spela i ett så gammalt fint kulturlag som AIK, men det bekom honom föga. Han bara trampade på i ullstrumporna, och hade så smånginom tillfredsställelsen att få spela för Sverige.

Ett internationellt känt namn blev han dock först vid olympiaden 1924, då han fick förtroendet att leda kedjan i svenska olympialaget. Med Sven Rydell vid sin sida blev han den svenska kedjans primus motor. Rydell dribblade, och Pära Kaufeldt skötte de strategiska ledtrådarna. Från den tiden härrör sig också det smeknamn, som gjort honom bekant även utom landets gränser, nämligen det något anspråksfulla "Fotbollens Napoleon".

"Pära" Kaufeldt kunde varje meter av den gräsplan han spelade på. Han var nämligen anställd som banskötare på Stockholms Stadion.

Pära Kaufeldt blev en del år framåt ett av den svenska fotbollens trumfess. Visserligen försvann en del av hans effektivitet med den nya offsideregeln 1925, som delvis kom att omskapa centerforwardens typ och arbetsfält, och visserligen råkade han slå sönder sina knän, men trots sina skavanker har han för sitt land och sin klubb varit en stöttepelare. När därför AIK säsongen 1931-32 lyckades erövra Allsvenska serien efter 21 års fåfäng möda fanns ingen mera värdig guldmedaljör i det svarta laget än Pära Kaufeldt. Trots sina skavanker och trots att pressen ej alltiv varit mild mot honom, utgjorde han en del av kärnan i det svarta laget.

Det uppgavs att AIK står och faller med Pära Kaufeldt. Vilket kanske är det vackraste betyg en spelare kan få. Till den grad har han i alla fall gjort sig oumbärlig i det svarta laget, att man med bävan väntar sig den dag, då han definitivt kommer att lägga fotbollskorna på hyllan.

Pära Kaufeldt är även internationell i bandy mot Finland, och har gjort sig känd som en icke oäven ishockeyspelare.

R:et Eklöw (1932)

Notiser om "Pära" Kaufeldt:

 • Pära Kafeldt blev, tillsammans med Ernst "Sudden" Wahlberg, diskad för professionalism 1928 och avstängd i tre månader på grund av att att de begärt och fått 50 kronor istället för maximalt tillåtna 30 kronor per match.
 • Pära var skådespelare i den första kompletta ljudfilmen - eller talfilm - som producerades i Sverige 1930. "För hennes skull", hette filmen där även Håkan Westergren, Gösta Ekman och Inga Tidblad var med. Pära spelade fotbollsspelare som värvade Håkan Westergren som högerytter.
 • Pära Kaufeldt är begraven ett par meter bakom AIK:s grundare Isidor Behrens på Norra skogskyrkogården i Solna.
 • Pära Kaufeldt hade många bröder. Tre av dem, Anders, Gunnar och Elis, spelade i AIK:s junior- och reservlag. Gunnar blev svensk juniormästare med AIK 1930.

Per "Pära" Kaufeldts samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

  1 1924-08-03 Västerås IK   H Stadion      5-1 (0-1) Center     1
  2 1924-08-10 Hammarby IF   B Stadion      7-1 (5-1) Center     1
  3 1924-08-17 IK Sleipner   H Råsunda IP    3-2 (2-0) Center     1
  4 1924-08-24 IFK Göteborg  B Ullevi      0-1 (0-1) Center     
  5 1924-08-31 Örgryte IS   B Ullevi      1-5 (1-4) Center     1
  6 1924-09-07 Västerås IK   B Arosvallen    3-1 (2-1) Center     3
  7 1924-09-14 IFK Malmö    H Stadion      6-3 (2-1) Center     3
  8 1924-09-28 Landskrona BoIS B Landskrona IP   0-3 (0-2) Center     
  9 1924-10-05 Hälsingborgs IF H Stadion      5-2 (2-2) Center     1
 10 1924-10-12 IFK Norrköping H Stadion      5-0 (2-0) Center     
 14 1925-04-13 IK Sleipner   B Idrottsparken   1-2 (0-1) Center     
 15 1925-04-19 IFK Eskilstuna H Stadion      6-1 (1-1) Center     3
 16 1925-04-26 IFK Malmö    B Malmö IP     1-0 (1-0) Center     
 17 1925-05-03 IFK Eskilstuna B Tunavallen    5-2 (2-1) Center     2
 19 1925-05-17 IFK Norrköping B Idrottsparken   0-1 (0-1) Center     
 25 1925-08-16 Hälsingborgs IF H Stadion      2-5 (2-3) Center     1
 26 1925-08-30 Örgryte IS   B Ullevi      0-3 (0-3) Center     
 27 1925-09-06 IFK Malmö    B Malmö IP     2-2 (2-0) Center     
 28 1925-09-13 IFK Eskilstuna H Stadion      1-0 (0-0) Center     1
 29 1925-09-27 GAIS      H Stadion      3-1 (2-0) Center     1
 30 1925-10-11 IFK Norrköping H Stadion      5-3 (1-3) Center     2
 31 1925-10-18 IFK Göteborg  B Ullevi      0-3 (0-0) Center     
 32 1925-10-25 IK City     H Stadion      4-3 (3-2) Center     1
 33 1925-11-01 IFK Norrköping B Idrottsparken   2-3 (0-3) Vänsterinner
 34 1926-04-11 IFK Uddevalla  B Rimnersvallen   1-2 (0-0) Center     1
 35 1926-04-18 Örgryte IS   H Stadion      3-3 (1-2) Center     2
 36 1926-04-25 Hälsingborgs IF B Olympia      2-3 (1-1) Center     
 37 1926-05-02 IFK Uddevalla  H Stadion      0-0 (0-0) Center     
 38 1926-05-09 Landskrona BoIS B Landskrona IP   2-2 (2-0) Center     1
 39 1926-05-13 IFK Göteborg  H Stadion      3-1 (1-1) Center     
 40 1926-05-16 IFK Eskilstuna B Tunavallen    1-1 (0-0) Center     
 41 1926-05-23 IK City     B Tunavallen    3-0 (2-0) Center     1
 42 1926-05-24 IFK Malmö    H Stadion      3-3 (0-3) Center     1
 43 1926-05-30 GAIS      B Slottsskogsvallen 0-6 (0-2) Center     
 44 1926-06-06 IK Sleipner   H Råsunda IP    2-3 (1-1) Center     
 45 1926-08-01 IK Sleipner   H Stadion      2-1 (1-1) Center     1
 46 1926-08-08 Örgryte IS   B Ullevi      1-2 (0-0) Center     1
 47 1926-08-15 IFK Eskilstuna H Stadion      2-1 (1-0) Center     
 48 1926-08-20 Westermalms IF B Stadion      0-1 (0-1) Center     
 49 1926-08-29 IFK Göteborg  H Stadion      2-3 (1-1) Center     1
 50 1926-09-05 Landskrona BoIS H Råsunda IP    4-0 (1-0) Center     1
 51 1926-09-12 IFK Norrköping B Idrottsparken   1-2 (0-1) Center     
 52 1926-09-19 IFK Uddevalla  B Rimnersvallen   2-2 (1-2) Center     1
 53 1926-09-26 Hälsingborgs IF H Stadion      1-3 (0-0) Center     
 54 1926-10-10 IFK Göteborg  B Ullevi      0-2 (0-0) Vänsterinner  
 55 1926-10-17 GAIS      H Stadion      1-4 (0-2) Center     
 56 1926-10-24 Landskrona BoIS B Landskrona IP   3-2 (1-0) Center     1
 57 1926-10-31 Hälsingborgs IF B Olympia      1-2 (0-1) Center     1
 58 1927-04-18 IFK Norrköping H Stadion      2-1 (2-0) Center     2
 59 1927-04-24 IF Elfsborg   H Stadion      2-3 (0-1) Center     2
 60 1927-05-01 IK Sleipner   B Idrottsparken   2-1 (2-0) Center     1
 61 1927-05-08 GAIS      B Ullevi      2-1 (0-0) Center     1
 62 1927-05-15 IFK Uddevalla  H Stadion      3-2 (2-2) Center     3
 63 1927-05-18 Westermalms IF H Stadion      1-1 (1-0) Center     
 64 1927-05-22 Örgryte IS   H Stadion      2-0 (1-0) Center     
 65 1927-05-26 IFK Eskilstuna B Tunavallen    3-1 (2-0) Center     
 66 1927-06-06 IF Elfsborg   B Ramnavallen    1-1 (1-0) Center     
 67 1927-07-31 IF Elfsborg   B Ramnavallen    1-2 (0-1) Center     
 68 1927-08-07 Örgryte IS   H Stadion      1-3 (1-0) Center     
 69 1927-08-10 Djurgårdens IF H Stadion      2-1 (1-1) Center     2
 70 1927-08-14 Hälsingborgs IF B Olympia      2-1 (1-1) Center     1
 71 1927-08-21 Stattena IF   H Råsunda IP    5-1 (2-0) Center     1
 72 1927-09-11 IF Elfsborg   H Råsunda IP    2-0 (1-0) Center     1
 73 1927-09-18 GAIS      B Slottsskogsvallen 3-3 (2-0) Center     1
 74 1927-09-25 IK Sleipner   H Stadion      2-0 (1-0) Center     
 75 1927-10-02 Örgryte IS   B Ullevi      1-4 (0-2) Center     1
 76 1927-10-09 IFK Göteborg  H Stadion      2-2 (1-0) Center     1
 77 1927-10-16 Landskrona BoIS B Landskrona IP   1-3 (1-3) Center     1
 78 1927-10-23 Stattena IF   B Olympia      6-3 (2-1) Center     2
 79 1927-10-30 IFK Eskilstuna H Stadion      8-4 (4-1) Center     1
 80 1928-04-15 IFK Norrköping B Idrottsparken   0-2 (0-0) Center     
 81 1928-04-22 Landskrona BoIS H Stadion      4-2 (1-0) Center     2
 82 1928-04-29 IFK Eskilstuna B Tunavallen    1-3 (0-2) Center     
 83 1928-05-06 IK Sleipner   B Idrottsparken   1-3 (1-2) Center     
 84 1928-05-09 Djurgårdens IF B Stadion      3-3 (2-2) Center     
 85 1928-05-13 GAIS      H Stadion      0-1 (0-0) Center     
 86 1928-05-17 Hälsingborgs IF H Stadion      1-2 (1-1) Center
 100 1928-10-28 GAIS      B Ullevi      2-3 (1-1) Center     1
 101 1928-11-04 Landskrona BoIS H Stadion      4-1 (4-0) Center     2
 102 1929-04-14 IK Sleipner   B Idrottsparken   0-4 (0-2) Vänsterinner
 103 1929-04-21 GAIS      H Stadion      3-4 (2-1) Center     2
 104 1929-04-28 IFK Eskilstuna H Stadion      6-2 (5-1) Center     2
 105 1929-05-05 IFK Norrköping B Idrottsparken   3-0 (1-0) Center     
 106 1929-05-09 IF Elfsborg   H Stadion      5-0 (2-0) Center     3
 107 1929-05-12 IFK Malmö    B Malmö IP     1-1 (1-1) Center     1
 108 1929-05-17 Westermalms IF H Stadion      3-1 (1-1) Center     2
 109 1929-05-26 IFK Malmö    H Stadion      2-1 (0-1) Center     1
 110 1929-06-02 Örgryte IS   B Slottsskogsvallen 1-4 (1-2) Center     
 111 1929-08-04 Stattena IF   H Stadion      6-0 (4-0) Center     
 112 1929-08-11 Stattena IF   B Olympia      5-0 (3-0) Center     
 113 1929-08-18 Hälsingborgs IF B Olympia      0-5 (0-2) Center     
 114 1929-08-25 Landskrona BoIS B Landskrona IP   3-1 (1-0) Center     
 115 1929-09-01 IK Sleipner   H Stadion      3-1 (0-0) Center     1
 120 1929-10-13 GAIS      H Stadion      1-1 (0-1) Center     
 121 1929-10-20 IF Elfsborg   B Idrottsplatsen  2-1 (2-0) Center     1
 122 1929-10-27 IF Elfsborg   H Stadion      3-3 (0-2) Center     1
 123 1929-11-03 Hälsingborgs IF H Stadion      5-1 (2-0) Center     
 124 1930-04-13 IFK Norrköping B Idrottsparken   4-1 (3-1) Center     
 125 1930-04-21 IFK Malmö    B Malmö IP     1-1 (0-0) Center     
 126 1930-04-27 Sandvikens IF  H Stadion      1-2 (1-0) Center     
 127 1930-05-04 Sandvikens IF  B Sandvikens IP   1-2 (1-1) Center     1
 128 1930-05-11 Örgryte IS   H Stadion      3-3 (2-2) Center     1
 129 1930-05-18 GAIS      B Ullevi      1-1 (0-1) Center     1
 130 1930-05-25 IFK Norrköping H Stadion      3-1 (2-0) Center     1
 131 1930-05-29 IFK Göteborg  B Ullevi      1-3 (1-1) Center
 132 1930-06-01 IFK Malmö    H Stadion      2-1 (0-0) Center     1
 133 1930-08-03 IF Elfsborg   B Idrottsplatsen  3-2 (0-1) Center     2
 134 1930-08-10 Redbergslids IK B Ullevi      3-0 (2-0) Center     1
 135 1930-08-17 Sandvikens IF  H Stadion      2-1 (2-0) Center     
 136 1930-08-24 IFK Eskilstuna B Tunavallen    2-4 (1-2) Center     1
 137 1930-08-31 GAIS      H Stadion      2-3 (0-2) Center     1
 138 1930-09-07 Sandvikens IF  B Sandvikens IP   4-3 (2-0) Center     1
 139 1930-09-14 IFK Malmö    B Malmö IP     1-1 (0-1) Center     1
 140 1930-09-21 Hälsingborgs IF B Olympia      2-3 (0-2) Center     1
 141 1930-10-05 Landskrona BoIS H Stadion      4-5 (0-0) Center     
 142 1930-10-12 IK Sleipner   H Stadion      3-2 (1-1) Center     
 143 1930-10-19 IFK Göteborg  H Stadion      3-1 (2-0) Center     
 144 1930-11-02 IFK Malmö    H Stadion      9-0 (5-0) Center     2
 145 1931-04-12 GAIS      B Slottsskogsvallen 4-4 (1-0) Center     
 146 1931-04-19 IF Elfsborg   H Stadion      4-1 (2-1) Center     
 147 1931-04-26 Örgryte IS   B Slottsskogsvallen 1-1 (1-1) Center     
 148 1931-05-03 IK Sleipner   B Idrottsparken   5-2 (2-1) Center     2
 149 1931-05-10 Hälsingborgs IF H Stadion      5-1 (4-0) Center     1
 150 1931-05-14 Redbergslids IK H Stadion      3-2 (2-1) Center     
 151 1931-05-17 Örgryte IS   H Stadion      1-1 (1-0) Center     
 152 1931-05-25 Landskrona BoIS B Landskrona IP   3-1 (0-0) Center     2
 153 1931-05-31 IFK Göteborg  B Slottsskogsvallen 2-2 (1-1) Center     1
 154 1931-06-07 IFK Eskilstuna H Stadion      1-1 (0-0) Center     
 155 1931-08-02 Hallstahammars B Trollebo IP    3-1 (1-1) Vänsterinner  3
 157 1931-08-14 IFK Eskilstuna H Stadion      2-1 (1-1) Vänsterinner  
 158 1931-08-23 IF Elfsborg   B Idrottsplatsen  2-1 (2-1) Center     
 159 1931-08-30 IFK Malmö    B Malmö IP     1-1 (0-1) Center     
 160 1931-09-06 Hallstahammars H Stadion      7-1 (3-1) Center     
 161 1931-09-13 GAIS      B Slottsskogsvallen 2-2 (0-1) Center     
 162 1931-09-20 IFK Eskilstuna B Tunavallen    3-3 (2-2) Center     
 163 1931-10-04 Örgryte IS   H Stadion      1-1 (0-0) Center     
 164 1931-10-11 IF Elfsborg   H Stadion      3-1 (1-0) Center     1
 165 1931-10-18 IFK Malmö    H Stadion      3-2 (2-1) Center     
 166 1931-10-25 IFK Göteborg  B Slottsskogsvallen 1-2 (0-1) Center     
 167 1931-11-01 IFK Göteborg  H Stadion      3-0 (2-0) Center     
 168 1932-04-17 Landskrona BoIS B Landskrona IP   5-3 (4-2) Center     1
 169 1932-04-24 Hälsingborgs IF H Stadion      2-0 (0-0) Center     1
 170 1932-05-01 Landskrona BoIS H Stadion      3-3 (3-1) Center     1
 171 1932-05-05 IK Sleipner   B Idrottsparken   3-1 (1-1) Center     1
 172 1932-05-08 Hälsingborgs IF B Olympia      1-1 (0-0) Center     1
 173 1932-05-13 IK Sleipner   H Stadion      2-0 (1-0) Center     1
 174 1932-05-22 Örgryte IS   B Ullevi      1-1 (0-1) Center     
 175 1932-05-29 Malmö FF    H Stadion      5-5 (2-1) Center     
 176 1932-06-05 GAIS      H Stadion      1-1 (0-0) Center     
 177 1932-07-31 IS Halmia    B Örjans Vall    7-3 (1-0) Center     4
 178 1932-08-07 Malmö FF    B Malmö IP     1-2 (0-1) Center     
 179 1932-08-14 IFK Eskilstuna H Stadion      2-3 (1-1) Center     
 180 1932-08-21 IF Elfsborg   H Stadion      4-0 (0-0) Center     1
 181 1932-08-28 Landskrona BoIS B Landskrona IP   2-4 (1-2) Center     2
 182 1932-09-04 IFK Eskilstuna B Tunavallen    3-5 (2-3) Center     
 183 1932-09-11 Sandvikens IF  B Sandvikens IP   2-0 (2-0) Center     1
 187 1932-10-16 Sandvikens IF  H Stadion      6-2 (3-1) Center     1
 188 1932-10-23 Örgryte IS   B Ullevi      1-0 (1-0) Center     1
 189 1932-10-30 GAIS      H Stadion      0-0 (0-0) Center     
 190 1933-04-17 IK Sleipner   B Idrottsparken   3-2 (2-0) Center     1
 194 1933-05-14 GAIS      B Ullevi      2-3 (1-2) Center     
 195 1933-05-21 Malmö FF    H Stadion      1-1 (1-0) Center     1
 198 1933-06-05 Hälsingborgs IF H Stadion      2-4 (0-2) Center     1
 205 1933-09-17 Hälsingborgs IF H Stadion      2-5 (1-2) Center     
 206 1933-10-08 IS Halmia    B Örjans Vall    0-0 (0-0) Center     
 210 1933-11-05 Halmstads BK  H Stadion      2-3 (1-1) Center     
 211 1933-11-12 IS Halmia    H Stadion      3-0 (2-0) Center     2
 213 1934-04-29 IF Elfsborg   B Idrottsplatsen  4-2 (1-1) Center
 214 1934-05-06 Hälsingborgs IF B Olympia      3-1 (2-0) Center     1
 215 1934-05-10 IF Elfsborg   H Stadion      1-1 (1-0) Center