Startsida Fotboll Fakta och historik Våra motståndare AIK mot Halmstads BK

Halmstads Rutger Backe gjorde 1-0-målet mot AIK i sista omgången 1979. HBK vann både match och SM-guld medan AIK degraderades. Foto: Bildbyrån

31-28-31

Det tog nio år innan AIK för första gången kunde besegra Halmstads BK. Men då blev det en desto större vinst, rekordvinst än i dag. Här lite kuriosa om tidernas möten mellan AIK och HBK.

AIK hade en storhetstid under 1930-talet medan Halmstads BK var allsvensk debutant som kämpade till sig tre säsonger i högsta serien innan det var dags att kliva ner i seriesystemet. Trots detta vann AIK inte någon av 30-talets sex möten.
  Det allra första av dessa var också HBK:s debutmatch i Allsvenskan, på Örjans Vall den 30 juli 1933. Matchen slutade 2-2 sedan Sture Gillström och Eric "Lillis" Persson nätat för de våra.

Första och största segern
Första AIK-segern kom i stället under HBK:s andra allsvenska sejour, som tog sin början 1942. Efter totalt sju raka utan vinst (inklusive en förlust i cupen) segrade AIK med hela 6-1 på Råsunda - den största segermarginal något av lagen noterat mot varandra. Axel Johansson gjorde två av målen, Lennart Carlsson-Askerlund, Börje Leander, Henry "Garvis" Carlsson och Åke Andersson övriga.
  HBK:s rekordvinst mot AIK är 4-0 på Örjans Vall i april 2000.

Säsongen 1947-48 var stjärnspäckade AIK länge med i guldsnacket och när det var vårpremiär i april kom 20.393 åskådare till Råsunda för att se Erik "Prosten" Karlsson, Sune "Mona-Lisa" Andersson, Gösta "Pröjsarn" Nilsson och Börje Leander näta för 4-2-vinst. Det är den högsta publik som sett en match mellan AIK och HBK.
  Publikrekordet på Örjans Vall är 14.011 från september 1954 då Kurt Hamrin svarade för matchens enda mål.

Guld och degradering
1979 års möte på Örjans Vall är ett stycke AIK-historia med tråkigt slut. Lagen möttes i den 26:e och sista omgången och båda var tvugna att vinna, AIK för att klara sig kvar i Allsvenskan och HBK för att vinna densamma. Det var hallänningarna som inför 11.846 åskådare drog längsta strået, två mål strax efter paus gav Halmstad guld och Gnaget en biljett till division två.

AIK har inför 2006 års möte fyra raka bortamatcher utan förlust mot HBK. Men det är långt ifrån någon rekordnotering. Mellan 1982 och 1994 radade de svartgula upp elva raka besök i Halmstad utan att någon gång förlora. Hemma på Råsunda har det som mest blivit sju raka.
  Annars har lagen delat jämnt på poängfördelningen. 90 matcher har resulterat i 31 AIK-vinster, 31 HBK-vinster och 28 oavgjorda. AIK har viss fördel hemma, 19 vinster mot 12, medan HBK har övertaget i Halmstad, 18 mot 12.

Sammanställt av: Tommy Bäckman Läs mer!
[060718]

 

 

Läs även

Tidigare matcher