Lars-Oskar Nilsson var ny som tränare och förväntningarna på 1976 års AIK var försiktigt optimistiska. Och säsongen började med att AIK slog ut de senaste årens allsvenska suveräner Malmö FF i cupsemifinalen med 2-1 (men trots två Malmöutvisningar pressade MFF rejält för en kvittering under slutminuterna). Och i cupfinalen, som spelades i bäst av två matcher, fick en av AIK:s största genom alla tider sitt definitiva genombrott: Sven Dahlkvist var den store hjälten när AIK vann hemmamatchen mot Landskrona med 3-0 (bortamatchen hade slutat 1-1). Efter matchen höll Torsten Tegnér, en av AIK:s stora ledare och vid tillfället 87 år gammal, ett tal inför publiken där han hyllade, som han sade, "en av AIK:s största spelare genom tiderna, Sven Dahlkvist". Det var nog inte så många fler än Torsten Tegnér som då insåg att Dala faktiskt skulle bli det.
I Allsvenskan gick det sämre. Nio insläppta mål på de tre första matcherna ledde till målvaktsbyte (Ronny Gustavsson ut och Leif Karlsson in). Mittfältsstrategen Börje Leback bröt benet i matchen mot Örgryte i maj. Och först i den åttonde omgången vann AIK sin första seger efter Sven Dahlkvists första allsvenska mål. Men med augusti och Sanny Åslunds återkomst (efter två års utländskt spel i Español och Werder Bremen) kom den injektion som laget behövde. 3-1 mot blivande mästarna Halmstad och framför allt 5-0 mot Djurgården var höstens höjdpunkter. Efter en stark slutspurt (ingen förlust på de åtta sista matcherna) slutade AIK som bästa storstockholmslag, något som efter vårsäsongen inte verkade särskilt sannolikt (bland annat var AIK sju poäng efter ett imponerande Hammarby).
Men publiken fortsätter att minska. AIK:s hemmasnitt 8.204 var AIK:s lägsta i Allsvenskan sedan krigsåret 1941-42. Derbypubliken kommer fortfarande (över 20.000 i samtliga derbyn) men i de vanliga matcherna, speciellt sena höstmatcher, har publiksiffrorna rasat markant på bara några år.
Publiken kom inte heller till AIK:s match i Cupvinnarcupen. Åtminstone inte AIK:s publik. För av de 2.330 som såg AIK mot turkiska Galatasaray var säkert hälften turkar. Förlust med 1-2 på Råsunda gjorde att 45.000 turkar i Istanbul lätt kunde följa sitt lag vidare mot nästa omgång. AIK:s äventyr i dess första cupvinnarcup blev kortvarigt.
AIK:s damer höll sig kvar med nöd och näppe i Elitserien, som nästa år skulle döpas om till division två.
AIK:s allsvenska skytteliga:
8 mål: Sven Dahlkvist.
7 mål: Rolf Zetterlund.
6 mål: Yngve Leback.
4 mål: Sanny Åslund.
3 mål: Börje Leback, Stefan Lundin.
2 mål: Björn Lundberg, Göran Göransson.
1 mål: Göran Åberg, Stefan Wallén,
Jan Olof Wallgren.
Totalt 11 målskyttar.
Antal allsvenska matcher:
26 matcher: Göran Göransson.
25 matcher: Rolf Zetterlund, Jan Olof Wallgren,
Yngve Leback.
23 matcher: Claes Marklund.
21 matcher: Sven Dahlkvist.
20 matcher: Björn Lundberg.
17 matcher: Leif Karlsson.
14 matcher: Lars Carlsson.
13 matcher: Göran Åberg, Kjell Granqvist.
10 matcher: Stefan Lundin.
9 matcher: Ronny Gustavsson, Sanny Åslund, Tom
Källström, Tommy Lundh.
8 matcher: Crister Andersson, Bo Sjögren.
7 matcher: Stefan Wallén.
6 matcher: Manni Thofte, Per Arne Wahlstedt.
5 matcher: Bo Lennart Jeppson.
4 matcher: Börje Leback.
1 match: Leif Grahn.
Totalt 24 spelare. 6 allsvenska AIK-debutanter.
Hämta ner alla matcher från 1976 till ditt kalenderprogram. Obs! För att detta ska fungera i Microsoft Outlook måste du välja att spara filen och sedan innifrån Outlook välja "Arkiv"-->"Importera och exportera"-->"Importera en iCalendar-fil eller en vCalendar-fil (.vcs)".