Startsida AIK Läsvärt AIK-profilen Johan Mjällby

Foto: Magnus Neck

Johan Mjällby blickar tillbaka

Söndagen den 23 juli kommer en stor AIK-profil att bli avtackad inför ett kokande Råsunda. Johan Mjällby spelade 11 seniorsäsonger i AIK och har ett SM-guld och två cupguld i bagaget. Allt som allt blev det 186 matcher i den svartgula tröjan innan skadeproblem satte stopp för karriären. För aik.se berättar han om minnena och om framtiden.

Foto: Bildbyrån
Jag får tag på Johan per telefon när han är på semester. Efter 291 matcher i högsta serien måste man kalla det en synnerligen välförtjänt semester, inte minst med tanke på alla skadeproblem som har förföljt Johan under hans karriär. Men det är inte skadorna som Johan minns när han blickar tillbaka på de gångna åren, utan framgångarna.
– Spelar man på elitnivå handlar det om att vinna saker, berättar Johan. Därför är givetvis SM-guldet -98 det starkaste minnet. Jag hade varit fruktansvärt besviken om jag hade suttit här idag utan att ha vunnit ett SM-guld innan jag stack iväg till Celtic, så SM-guldet och cup-gulden är mina bästa minnen.

Men även innan de framgångsrika åren kring SM-guldet –98 finns det många AIK-minnen hos Johan. Han började själv spela i AIK som 13-åring, men hans tidigaste AIK-minnen kom långt tidigare.
– Det allra första minnet var nog klubbmärket som jag såg när jag var fyra år gammal - jag tyckte det var så himla snyggt! Ett annat tidigt minne är från min första AIK-match. Nu minns jag inte riktigt vilka vi mötte, men det var någon gång 1980 som jag var inne på Råsunda och kollade på en match med en kompis och hans farsa.

Foto: Bildbyrån

När Johan började i AIK som 13-åring var det efter en framgångsrik period i hans moderklubb IK Bele. Det var flera klubbar som hade fått upp ögonen för honom, däribland Djurgården och Hammarby, men från början var Johan inställd på att sluta spela fotboll. Ända tills AIK tog kontakt.
– Egentligen var det tänkt att jag skulle sluta spela fotboll och bara ägna mig åt tennis, men eftersom jag var AIK:are ville jag kunna säga att jag hade spelat i AIK när jag blev gammal, även om det bara var ett år. Berndt Rosqvist var då lagledare för AIK pojkar födda –71, så när han frågade mig om jag ville börja där var det bara att tacka ja. Och det blev ju bra eftersom vi vann S:t Erikscupen direkt!

Den första matchen i a-laget kom under den sista allsvenska matchen 1989. Det var en betydelselös match mot Örgryte, men givetvis var det ändå lite nervöst för en då 18-årig Johan Mjällby. Däremot infann sig inte den värsta nervositeten eftersom Johan inte hade räknat med att få speltid. Han blev minst sagt överrumplad när han fick reda att han skulle hoppa in.
– Jag hade inga preferenser att jag ens skulle vara med på bänken utan vi var ett par unga killar som blev ditkallade, så man förstod bara att några skulle få känna upplevelsen från bänken. Så jag satt där på bänken och blev klart förvånad när jag fick veta att jag skulle hoppa in sista 20 minuterna som yttermittfältare, så det var bara att göra det bästa och kämpa på. Det var ingen betydelsefull match i sig, men det var fantastiskt att ens dröm att få spela i a-laget slog in!

Foto: Magnus Neck

Genom åren har Johan haft flera olika tränare. När han talar om vilka som har betytt mest för honom genom åren nämner han tre: Tommy Söderberg, Erik Hamrén och Stuart Baxter.
– Tommy Söderberg var den som gav mig förtroende och som på allvar förde in mig i a-laget 1991. Erik Hamrén var den som gjorde genidraget att placera mig på mittfältet efter att jag hade stått stilla i min karriär som mittback, vilket ledde till att jag utvecklades som spelare och att jag började tycka att det var jäkligt skoj att spela igen. Och Stuart Baxter gav mig professionalismen. Så dem tre har gjort avgörande saker för mig.
– De är ganska olika tränartyper också. Tommy är den som är fantastisk på att få ihop en grupp. Han är en otrolig människa, en av de finaste människorna som finns! Erik är en rätt lättsam herre men han kunde bli rätt förbannad också, en mycket skicklig tränare. Och Stuart är den store taktikern – otroligt taktisk. Men du får räkna med att det är fotboll 24 timmar om dygnet med honom (skratt).

Johan Mjällby
Bor: Sollentuna
Född: 9 februari 1971 i Stockholm
AIK-karriär: Spelade i AIK mellan 1984-1998 samt 2006. Har vunnit ett SM-guld med AIK (1998) och två cupguld (1996 och 1997).
Aktuell: AIK-profil som avtackas inför hemmamatchen mot Halmstad den 23:e juli.
Svart eller gult
Stuart Baxter eller Martin O´neil?
- Oh… det kan jag inte svara på, det är två fantastiska tränare. Jag har haft väldigt kul med båda två, så du får nog kryssa för båda.
Att spela mittfältare eller att spela mittback?
- Det är en svår fråga, men jag säger mittfältare.
På söndag ska Johan Mjällby avtackas för sina insatser i AIK-tröjan. Han ses av många som en av de största AIK-legenderna, t-shirtar har tryckts upp i mängder och många kommer att komma till Råsunda endast för att hylla honom. Hans status som AIK-profil är något som han verkar trivas med.
– Det är bara roligt när folk kommer fram och tar en i handen och tackar för allt. I alla fall som det är nu och även som det var när jag fortfarande spelade i Celtic och var på semester. Då kom folk fram och undrade ”när kommer du tillbaka”, och sådant var bara kul att höra. Så jag har alltid känt att jag har varit uppskattad och jag antar att det hänger samman med att jag alltid har stått för de värderingar som AIK vill att en spelare ska stå för. Så det är bara positivt att folk kommer fram, och samtidigt vet de om att jag är lika mycket AIK:are som de är.

Framtiden för Johan är ännu ganska oviss. Han känner att han vill ta en paus från arbetet inom fotbollen ett tag för att istället få erfarenheter från andra håll. En sak han kan tänka sig att fortsätta med är dock att jobba som kommentator. Johan har redan provat på det och verkar klart intresserad av en fortsättning.
– Jag tycker att det är intressant med media, de har otroligt mycket makt och för mig som tar en paus från utövandet men som ändå vill ha kontakt med fotbollen så är det perfekt. Sedan är det sedan länge så att det inte är någon idé att ta med sig någon polare till Råsunda, för jag sitter bara för mig själv och tittar på killarna och på hur de rör sig med mera. Så jag tycker det är intressant och får jag fler chanser kommer jag nog att fortsätta med det. Sedan är det ganska öppet. Jag vill fortfarande vara bra på något, så jag provar mig fram och slänger bort sådant som jag är mindre bra på.

Att arbeta inom AIK är något som Johan vill, men först efter att han har tagit en paus. Han har trots allt spenderat i stort sett hela sitt liv med AIK och fotboll och det verkar som om han är nyfiken på vad allt annat har att erbjuda.
– Just nu tar jag ett litet break där jag kan komma bort lite och bara få vara supporter ett tag. Det är bättre att jag får lite kött via andra vägar i livet så att jag utvecklas som människa och om en fem år så har kanske AIK en passande tjänst åt mig. Men det ska inte vara något för lång och trogen tjänst. Det ska vara någonting som utvecklar klubben och som utvecklar mig, men när den dagen kommer finns det inget som jag hellre hoppar på!

Text: Karl Dalén Läs mer!
[060719]

 

 

Läs även

Övriga AIK-profiler
Om Johan

Avskiljare