Startsida Fotboll 500 AIK:are Gunnar Galin

GUNNAR GALIN - "SVERIGES STÖRSTA BOLLBEGÅVNING GENOM TIDERNA"

Gunnar Galin efter den aktiva karriären.

Gunnar Galin har kallats "Sveriges största bollbegåvning genom tiderna". För honom var alla bollspel någonting mer än bara en lek. De var en lidelse och en vetenskap. Trots sina många år och stora framgångar i AIK vann han kanske sina kanske allra största triumfer som "Bandy-keruben" i Stockholms-Göta under en period, då detta lag var det starkaste som någonsin funnits i svensk bandy. Gunnar var den store strategen, ofta hörbart missbelåten både med sig själv och sina medspelare, då han tyckte att han inte fick ut tillräckligt av all den fantasi och möjlighet, som ryms i konsten att rätt behandla bollen. I AIK tillhörde han en av de allra förnämsta fotbollsårgångarna. Som teoretiker och analytiker inom bollsporterna tillhörde han de yppersta i landet.

Gunnar Galin blev, efter Lennart Johansson, en av AIK:s mest aktiva idrottsledare genom tiderna med uppdrag inom bandy (Svenska och internationella bandyförbundet), tennis (Svenska tennisförbundet), Riksidrottsföbundet och naturligtvis AIK där han varit ordförande både för huvudstyrelsen och fotbollsstyrelsen.

1950 valdes Gunnar Galin till ordförande i Svenska bandyförbundet. Här mottar han klubban av avgående ordföranden Sune Almqvist.
Fullständigt namn: Gunnar Alvar Galin.
Smeknamn: Keruben.
Född: 4 april 1902.
Död: 21 januari 1997.
Bott: Nockebybacke i Bromma (senare delen av livet).
Familj: Fru Rut.
Skola: Norra Latin.
Arbete: Idrottsbladet (distributionschef 1924-33, ekonomichef 1933-55), Aftontidningen (sportchef 1956-57), Stockholmstidningen-Aftonbladet (kassadirektör 1957-59, ekonomichef från 1959).
Moderklubb: AIK.
Allsvenska AIK-matcher: 7 (+13 i Djurgårdens IF).
Allsvenska AIK-mål: 1 (+5 i Djurgårdens IF).
Allsvensk AIK-debut: 5 augusti 1928 (Landskrona BoIS-AIK 2-1).
Första allsvenska AIK-mål: 12 augusti 1928 (AIK-Sleipner 2-5, Gunnar gav AIK ledningen med 1-0 i den 28:e minuten).
Utvisningar: Inga.
Position: Vänsterinner.
Allsvenska säsonger i AIK: 1.
Landskamper i bandy: 9.
Landskamper i ishockey: 6.
Svensk mästare i ishockey: 4 gånger (1927, 1928, 1929, 1930, samtliga gånger för IK Göta).
Svensk mästare i bandy: 4 gånger (1925, 1927, 1928, 1929, samtliga gånger för IK Göta).
Europamästare i ishockey: 1921.
Stor Grabb i bandy.
Representerat AIK i: Fotboll, bandy, ishockey, bordtennis, tennis, curling.
Utsedd till hedersledamot i AIK: 1972.
Ordförande i AIK:s fotbollsstyrelse: 1955-57.
Ordförande i AIK:s huvudstyrelse: 1954-58.
Ordförande i Stockholms bandyförbund: 1938-41.
Ordförande i Svenska bandyförbundet: 1950-61.
Ordförande i Internationella bandyförbundet: 1955-63.
UK-chef och lagledare för Svenska bandylandslaget: 1959-61.
Skattmästare i Svenska tennisförbundet: 1946-55.
UK-chef och Davis Cup kapten för Sverige i tennis: 1946-55.
Ledamot i Riksidrottsförbundet: 1950-59.
Hedersledamot i Svenska bandyförbundet.
Hedersledamot i Svenska tennisförbundet.

Spelarkarriär (fotboll):
AIK (1917-21).
SC Corso i Strelitz (Mecklenburg, 1921-22, troligen i samband med studier).
AIK (1922-26).
Djurgårdens IF (1927).
AIK (1928-29).
Djurgårdens IF (1929-31).
AIK (1931-).

Matcher och mål i AIK
Säsong Allsvenskan
1928-29 7 1
Totalt 7 1

Matchstatistik
Allsvenskan 7 1 1 5 11-21 3 0,43 p/match

GUNNAR GALIN - KERUB MED BOLLSINNE

Gunnar Galin i en landskamp mot Finland på Stadion 1925.

Gunnar Galin gick bort en kort tid innan han skulle fylla 95 år. Han var då AIK:s äldste medlem. Redan som 15-åring kom han med i klubben, där han gjorde stora insatser, först som aktiv och sedan som ledare. I 80 år tillhörde han AIK och är en av de största AIK:arna genom tiderna.

Redan som tonåring fick han epitetet "Sveriges största bollbegåvning", och det har stått sig genom åren. För Gunnar Galin var alla bollspel någonting mera än bara en lek eller ett yrke. Det gav visserligen nöje och tillfredsställelse, men det var också en lidelse och vetenskap. I benådade ögonblick en konstart med artisteri och virtuositet.
Gunnar Galin blev medlem i AIK redan 1917, bara 15 år gammal, och blev snabbt A-lagsman i bandy. Två år senare, sedan AIK besegrat Järva i en DM-final, skrev Dagens Nyheter: "Det är synd att skämma bort, men faktum kan ej fördöljas: Gunnar Galin är Stockholms centerforward".

Gunnar Galin till höger, tillsammans med "Hyttan" Karlsson efter en landskamp. Notera pressvecken på byxorna samt kravatten under tröjan på elegante Galin.

Gunnar Galins idrottsliv löpte länge parallellt med Putte Kocks. Båda var produkter av flitigt bollspelande under rasterna på Norra Latins skolgård och de tog studenten åren efter varandra. De kom till AIK som juniorer och debuterade i A-lagssammanhang redan som 17-åringar. Den största skillnaden var att Putte Kock i första hand blev fotbollsspelare, i andra hand bandy- och ishockeyspelare. För Galin var det tvärtom. Han blev framförallt en av våra största bandyspelare genom tiderna och en av förgrundsfigurerna då bandy utvecklades från att bara utövas i två länder (Sverige och Finland) till att bli stor nog för ett VM. Kanske hade han blivit en av våra största fotbollsspelare om han specialiserat sig på detta. Han gjorde - precis som Putte Kock - en utflykt till Djurgården då han inte platsade i AIK:s fotboll. 1927 och 1929-31 var han blårand, men återvände till fadershuset.

Han själv tyckte aldrig om att bli kallad "Bandykeruben", men det var inte tillkommet som ett öknamn utan som ett smeknamn. (Kerub=övernaturligt bevingat väsen. I kristen föreställning hör keruben till änglarna och framställs i konsten ofta i barngestalt.)
Gunnar Galin vann SM i bandy 1925 och 1927-29, men inte i AIK:s färger utan i IK Götas under en period då AIK:s bandy var en skugga av sin forna storhet. Han spelade nio landskamper. Utan nämnvärd specialträning blev han också en av våra första stora ishockeyspelare, Europamästare 1921. Spelade sex landskamper. Under lång tid var han senare ordförande i Svenska och Internationella Bandyförbundet, UK-chef och lagledare för landslaget.
Gunnar Galin var den stora bollartisten och strategen, ofta hörbart missbelåten både med sig själv och sina medspelare, då han tyckte att de inte fick ut tillräckligt av den fantasi och de möjligheter, som han ansåg fanns i konsten att rätt behandla bollen.
1938 blev Gunnar Galin A-klassare i tennis, som det hette på den tiden om man tillhörde eliten. Han vann stora framgångar, men blev i denna gren "historisk" som ledare för det svenska Davis Cup-laget under 1950-talet. Han matchade fram AIK-lirarna Lennart Bergelin och Sven Davidsson och andra storspelare till flera interzonfinaler. Det var det längsta Sverige hade nått i denna tävling. Gunnar Galin var en av våra framgångsrikaste Davis Cup-kaptener.

1954 valdes Gunnar Galin till AIK:s ordförande. Han efterträdde - naturligtvis! - parallellkamraten Putte Kock. Inre strider skuggade helhetsbilden av AIK just då. Det stod klart att det behövdes en man med stora ledaregenskaper för att klara den pågående generationskrisen. Gunnar Galin lyckades och gjorde därmed ytterligare en betydande insats för den klubb han tillhörde hela sitt liv.

Gunnar Galin var under många år ledare för Davis Cup-laget. Här tillsammans med AIK-spelaren Lennart Bergelin efter segern mot Frankrike 1955.

Även om Gunnar Galin ständigt följdes av epitetet "Sveriges största bollbegåvning", hade han också många andra kvaliteter, som ger honom en plats bland århundradets största svenska idrottsprofiler. Därom vittnar också den samling av priser och minnen, som finns deponerade i Stockholms Stadsarkiv och i framtiden bör ingå i AIK:s planerade museum.

Gunnar Galin hade stora krav på sig själv och sina medspelare och medarbetare, men talade aldrig med stora bokstäver. Han var en försynt och vänlig person, som inte ens i de stora triumfernas ögonblick uppträdde som diva eller stjärna. Han hade en ödmjuk tacksamhet över att ha begåvats med ett bollsinne långt utöver det vanliga och att under så stor del av sitt liv ha fått befinna sig inom dess fascinerande trollkrets.
Gunnar Galin var från 1924 distributionschef och 1933-55 ekonomichef på Idrottsbladet, vars ägare och chefredaktör var AIK-aren Torsten Tegnér. 1956 engagerades Galin som sportchef på AT (Aftontidningen). 1957 blev han kassadirektör på Stockholmstidningen-Aftonbladet, där han 1959 utsågs till ekonomichef.

Gunnar Galin var en stor idrottsman. En stor ledare. En stor AIK:are. Så vill vi minnas Gunnar Galin.

Tore Nilsson (1997)

Inga dyra middagar längre ...

1954 valdes Gunnar Galin till ordförande i AIK:s huvudstyrelse. Ekonomin i klubben var väl inte den bästa och det ryktades om olika indragningar för att spara på slantarna.

Av en journalist blev Galin tillfrågad vad han planerade i den vägen. Det kom ett raskt svar:
- Det första jag gör är att ta bort middagarna efter styrelsemötena. Där finns stora pengar att spara!

Den förre ordföranden Putte Kock hade tydligen varit ganska frikostig med penningpungen i det avseendet.

Gunnar Galin och hans närmaste styrelsemedlemmar Henry Nord (sekreterare) och Charles "Chala" Reuterwald (kassör) fick nöja sig med smörgåsar efter mötena. Likaså Torsten Tegbäck, som året efter skötte sekreterarsysslan efter Henry Nord i tre år (1955, 56, 57). Henry Nord gick för övrigt 1958 över till Djurgårdens IF. Kanske var det bättre styrelsemåltider som lockade ...

Herman Mirlas

Gunnar Galins samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

 89 1928-08-05 Landskrona BoIS B Landskrona IP   1-2 (1-0) Vänsterinner  
 90 1928-08-10 Westermalms IF B Stadion      2-4 (0-2) Vänsterinner  
 91 1928-08-12 IK Sleipner   H Stadion      2-5 (1-2) Vänsterinner 1
 92 1928-08-19 Hälsingborgs IF H Stadion      2-3 (1-2) Vänsterinner  
 93 1928-08-26 Hälsingborgs IF B Olympia      2-2 (0-2) Vänsterinner  
 94 1928-09-02 IFK Eskilstuna B Tunavallen    1-5 (1-3) Vänsterinner  
 95 1928-09-09 IFK Norrköping H Råsunda IP    1-0 (1-0) Vänsterinner