Startsida Fotboll 500 AIK:are Leo Samuelsson

LEO SAMUELSSON - TILL BRASILIEN MOT PELÉ

Leo Samuelsson gjorde fyra allsvenska matcher för AIK och stod under större delen av sin aktiva karriär i skuggan av 1950-talets AIK-klippa på centerhalvplatsen, Lennart Carlsson. Men Leo var med på ett par av AIK:s mest minnesvärda utlandsturnéer, bland annat till Amerika 1957 då det ingick en match mot Santos. Santos vann matchen med 1-0 i en av Pelés första matcher som senior. Pelé som bara året efter skulle få det stora genombrottet i VM i Sverige, då med Leo Samuelsson på läktarna.

Leo Samuelsson i mitten av 1950-talet.
Fullständigt namn: Karl Evert Leo Samuelsson.
Född: 11 september 1930 i Huvudsta.
Hemort: Huvudsta (uppväxt på Landsvägen 14, nära nuvarande Klippgatan), Råsunda (några år på 1950-talet), Huvudsta.
Idoler som liten: Sune "Mona" Lisa Andersson, Grenoli (Gunnar Gren, Gunnar Nordahl, Nils Liedholm).
Favoritlag som liten och stor: AIK.
Arbete: SARA (dataavdelningen) i 30 år.
Familj: Fru Åsa, barnen Kenneth, Monica, Fam, Ted, Tim, katten Mio.
Moderklubb: Huvudsta IS.
Matchdata: 186cm, 83kg.
Allsvenska AIK-matcher: 4.
Allsvenska AIK-mål: 0.
Allsvensk AIK-debut: 12 augusti 1953 (AIK-Sandvikens IF 1-3).
Utvisningar: Inga.
Position: Centerhalv.

Spelarkarriär:
Huvudsta IS (1942-53).
AIK (1953-60).


Matcher och mål i AIK
Säsong Allsvenskan
1953-54 1 -
1954-55 - -
1955-56 3 -
Totalt 4 0

Matchstatistik
Allsvenskan 4 0 1 3 3-7 1 0,25 p/match

LEO SAMUELSSON - I LENNART CARLSSONS SKUGGA

Leo Samuelsson har varit Solna trogen hela livet. Uppväxt i Huvudsta, och med Huvudsta IS som moderklubb, kom Leo så småningom till AIK 1953 där han omgående fick göra allsvensk debut. Men trots fina insatser i träningsmatcherna (där en tidning efter en match hade rubriken "Leo enda ljuset i AIK-mörkret") skulle Leo bara spela en allsvensk match på två säsonger. En allvarlig vristskada kom i vägen med påföljande operation och därmed var Leo borta ett år från fotbollen. Det skulle ta ytterligare tid innan han var tillbaka i Allsvenskan, dels beroende på att det tog tid att komma tillbaka till storformen men också beroende på att det på Leos position, centerhalvens, fanns en mycket god konkurrent i Lennart Carlsson. Därmed blev det mest vänskapsmatcher och B-lagsmatcher men Leo följde ändå med på de utlandsturnéer som AIK gjorde.

Träning mellan AIK A och AIK B i början av mars 1956. Leo Samuelsson, till höger, försöker täcka framför Kurt Liander.

Drömresan gick till Brasilien 1957 (avresa kl 6 på nyårsdagens morgon!). AIK spelade bland annat mot Santos (12 januari), med Pelé i laget, en match som Santos vann med 1-0. Leo och AIK stannade i Brasilien i fyra veckor med utflykter till bland annat Florianopolis och Sao Paolo men mesta tiden spenderades på Copacabana. Resan avslutades med två veckor i Californien då AIK spelade mot flera lokala lag i San Francisco och Los Angeles.

En annan underbar upplevelse var när AIK besegrade FC Barcelona, i Barcelona, med 5-2 1955 inför närmare 50.000 åskådare. Då var Kurt Hamrin i toppform och gjorde som han ville med Barcaförsvaret. Leffe Sköld och Tjotta Olsson hade bara att slå bollarna i mål. Andra resor som Leo minns speciellt gick till Tunisien, Kanarieöarna och Italien.

AIK:s reservlag kring 1955. Leo Samuelsson är knästående längst till vänster. Övriga spelare är stående från vänster lagledare Davidsson, Rolf Baum, Roland Eriksson, Sven-Erik Westerberg, Björne Lundström, Åke Karlsson och Eric "Lillis" Persson. Sittande från vänster är Leo Samuelsson, Gösta "Pröjsarn" Nilsson, Lasse Falkmer, Björn Bolling, Ingemar Ingevik och Göran Åslin.

Leo var en duktig huvudspelare (hans bästa egenskap), han nådde högre än de flesta i nickduellerna. Han var snabb, hård och en ovanligt juste spelare. Som centerhalv (Leo spelade alltid centerhalv) gjorde man inte så många mål på den tiden, Leo gjorde till exempel inga mål i Allsvenskan, men det blev ett och annat efter hörnor, ofta på nick, i B-lagsmatcher. Leo var också bra på frisparkar, han hade en bra "bössa" och fick bra träff på läderbollarna speciellt i blött väder då hans projektiler blev extra svåra att klara.

Leo Samuelsson efter den aktiva karriären.

Förutom fotboll spelade Leo också handboll (i Solna i division 3). Leo har också, under cirka 15 år, verkat både som fotbolls- och handbollsdomare.

På äldre dagar har Leo jobbat som ungdomsledare i AIK (6 år i början av 1990-talet), han motionerar flitigt (springer, kör på gym med mera) och han är också kassör i AIK-ringen, den sammanslutning av gamla AIK:are som träffas en gång i månaden och diskuterar AIK och allt annat viktigt i livet. Han går ofta och tittar på AIK (som liten gick han alltid på Råsunda) men ibland måste familjen (Leo har tre barn födda på 1980-talet) prioriteras.

Anders Johrén (2001)

Leo Samuelssons samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

617 1953-08-12 Sandvikens IF  H Råsunda      1-3 (0-1) Centerhalv   
698 1957-05-22 Västerås SK   H Råsunda      1-2 (1-0) Centerhalv   
699 1957-05-26 Halmstad BK   B Örjans Vall    1-1 (0-0) Centerhalv   
700 1957-05-30 IFK Norrköping H Råsunda      0-1 (0-1) Centerhalv