Startsida Fotboll 500 AIK:are Mats Rohdin

MATS ROHDIN - AIK:AREN FRÅN ÖSTER

Mats Rohdin har, smålänning som han är, alltid varit AIK:are och efter några år i Östers A-lag kom han på eget initiativ till AIK 1985. Han fanns under senare delen av 1980-talet på AIK:s vänstersida, som back eller mittfältare, och blev 1989 den trygge innerbacken. Som lagkapten stod han upp för AIK och en fotboll utan rasism. Han var AIK:s egen filosof som efter fotbollskarriären har valt den konstnärliga och kulturella vägen på ett sätt som ingen annan allsvensk AIK:are har gjort.

Fullständigt namn: Mats Åke Rohdin.
Född: 19 januari 1959 i Växjö.
Bott: Växjö (1959-84), Solna (Ängkärrsgatan, 1985), Stockholm (Vasastaden, 1985-).
Yrke/arbete: Doktorerat i filmvetenskap, undervisar och forskar i filmvetenskap på Stockholms Universitet.
Familj: Fru Sofia, barnen Hannes (född 1998) och Tora (född 2001).
Idrottssläktingar: Pappa Tage, farbror Alf och storebror Björn (alla SM-medaljörer i brottning).
Matchdata: 180cm, 74kg.
Favoritlag hela livet: AIK.
Moderklubb: Östers IF.
Allsvenska AIK-matcher: 120 (+ 63 i Östers IF).
AIK-matcher i SM-slutspelet: 4.
Allsvenska AIK-mål: 2 (+ 1 i Östers IF).
Allsvensk AIK-debut: 20 april 1985 (AIK-Örgryte IS, 0-1).
Första allsvenska AIK-mål: 20 april 1986 (AIK-Malmö FF 2-5, Mats gjorde 1-0 i 13:e minuten).
Utvisningar: Inga.
Position: Back, vänstermittfältare.
Bästa AIK-minnen: Hela tiden i AIK, vardagslunken, mycket roliga år.
Bästa AIK-kamrater: Björn Kindlund, Thomas Lundmark, Mats Olausson.
Allsvensk straffstatistik: 1 slagen straff, 1 mål.
Svensk cupmästare: 1985.
Svensk lagmästare i brottning: 1973 (för BK Enig, Mats representerade laget i 48-kilosklassen).

Spelarkarriär:
Östers IF (1971-84).
AIK (1985-91).
Huvudsta IS (cirka 1994).

Matcher och mål i AIK
Säsong Allsvenskan SM-slutspel Mästerskaps- serie
1985 21 -
1986 20 1 4 -
1987 22 -
1988 20 -
1989 21 1
1990 13 -
1991 3 - - -
Totalt120 2 4 0 0 0

Matchstatistik Allsvenskan
Allsvenskan 120 43 41 36 133-128 127 1,06 p/match (2 p/seger)

MATS ROHDIN - AIK:s EGEN FILOSOF

Smålänningen Mats Rohdin blev AIK:are redan i 7-8 årsåldern då hans mamma sydde en helsvart ishockeymundering, som mest av allt liknade AIK:s dräkt. Det var dock varken ishockey eller fotboll som blev Mats första riktiga idrott, utan brottning. Som brottare blev han 14 år gammal svensk lagmästare för BK Enig när han försvarade klubbens färger i 48-kilosklassen. Då hade han vid sidan av brottningen spelat fotboll i två år men det var först som 15-åring Mats Rohdin valde fotbollen framför brottningen.

Mats Rohdin i en match mot Djurgårdens IF.

Östers IF var, och är, Växjös stolthet i fotboll och det var där som Mats Rohdin började sin fotbollskarriär relativt sent, som 12-åring. Han hade varit med i en julcup och några Österledare hade uppmärksammat honom. Sedan gick han från pojklag via juniorlag upp till Östers allsvenska lag. Han gjorde allsvensk debut 1977 men trots att Öster vann Allsvenskan både 1978, 1980 och 1981 blev Mats Rohdin aldrig svensk mästare. Han var inte ordinarie i laget och han spelade alltså för få matcher för att bli mästare. Öster hade de här åren ett mycket bra lag, en bra organisation och en ypperlig tränare i Lars "Laban" Arnesson (1977-78). "Den bästa jag har haft", menar Mats efter karriären.

Till AIK

1985 började Mats studera konstvetenskap på Stockholms Universitet och det var han själv som, med hjälp av gamle klubbkamraten Johnny Gustavsson, tog kontakt med AIK. Att det blev just AIK var ganska naturligt, det var ju Mats favoritklubb sedan barnsben.
- Det fanns många AIK:are i Småland, minns Mats. Stig Svensson, Östers störste ledare genom alla tider, höll till exempel på AIK innan han etablerade Öster i den svenska eliten.

AIK tackade och tog emot och Mats Rohdin gick direkt in i Rolf Zetterlunds allsvenska startelva. På de fem första säsongerna i AIK missade Mats bara fem allsvenska matcher.
- Det var mycket roligare i AIK, en tuffare jargong än i Öster, men med bra gemenskap och laganda. Det var mycket Björn Kindlunds förtjänst. Han bidrog starkt till den goda stämningen och han var den mest begåvade fotbollsspelare jag har spelat med. Han var värd fler än den enda A-landskamp han fick spela.

Mats Rohdins allsvenska debut i AIK spelades i en på förväg upphaussad match mot Örgryte, i det som var invigningen av "Nya Råsunda" med den nya västra läktaren. Biljettpriserna var på 1937 års nivå (1-3 kronor) och det kom 12.300 personer till Råsunda trots ösregn och direktsändning i TV. Men planen var knappt spelbar, den var som en stor leråker, och det blev stundtals ren parodi på fotboll i en match som Örgryte vann med 1-0. Mats Rohdin var dock en av de bättre i AIK och Expressen rankade honom som bäste AIK:are. Fyra dagar senare blev Mats AIK:s matchhjälte då han slog in den avgörande straffen i ett straffsparksdrama mot Kalmar AIK i svenska cupen.

Cupseger

I juni 1985 spelade AIK tre matcher mot Öster inom åtta dagar, dels finalen i Svenska cupen och dels två allsvenska matcher. AIK vann alla matcherna, 6-1 borta och 1-0 hemma i Allsvenskan och 4-3 efter förlängning och straffar i cupfinalen.
- Det är ett fint minne, funderar Mats mer än 21 år efter finalen. Vi kvitterade på övertid och sedan vann vi straffsparksläggningen. Jag blev tillfrågad om jag ville slå en straff men jag avstod. Men senare slog jag en del straffsparkar, även en i Allsvenskan mot Halmstad 1989.
- Vi var egentligen bättre 1985, när vi missade SM-slutspelet, än 1986 då vi gick till SM-final. I sista omgången 1985 var vi i slutspel när slutsignalen för vår match ljöd men i omklädningsrummet hörde vi på radio hur IFK Göteborg på övertid gjorde mål på straff och därmed tog vår slutspelsplats. Jag tror vi hade vunnit SM-guld om vi kommit till slutspel, så starka var vi i slutet av säsongen.

AIK:s lag som vann Svenska Cupen 1985. Mats Rohdin står fyra från vänster i den bakre raden.

Trots att Mats bara gjorde två allsvenska mål under sina sju år i AIK höll han på att bli Allsvenskans snabbaste målskytt 1986. Hans 1-0 efter dryga 12 minuter mot Malmö FF i premiären överträffades bara av Halmstads Per Olsson som gjorde mål efter fyra minuter mot Elfsborg. AIK:s premiärmatch mot Malmö var annars lik säsongens avslutande match, även den mot Malmö FF. Premiären vann MFF med 5-2 vilket också blev resultatet i den avslutande matchen, tillika avgörande SM-final. AIK hade gått till SM-final efter att ha besegrat IFK Göteborg i SM-semifinalen och vann också den första SM-finalen hemma på Stockholms Stadion (Råsundas gräsmatta höll på att läggas om). Men i returen var AIK chanslöst och vek ned sig omgående.
- Vi blev stressade när de fick ett tidigt mål samtidigt som flera spelare gjorde svaga insatser.

1989 fick Mats Rohdin domarnas eget pris som "årets spelare". Mats gjorde då sitt bästa år i AIK men han fick säkert priset också på grund av hans alltid korrekta och justa sätt mot domare och motspelare.

Efter två framgångsrika år med Rolf Zetterlund som tränare fick Mats Rohdin och AIK en ny tränare 1987, Nils Andersson. Det gick inte så bra, först i den sista omgången säkrade AIK sitt allsvenska kontrakt.
- Nisse var jättetrevlig som person men han kunde bli osäker och nervös och det smittade av sig på spelarna. Det var stor skillnad mellan stenansiktet och hårdingen Rolf Zetterlund och Nisse Andersson som var helt motsatsen till Roffe.

1988 blev det åter en ny tränare, Sanny Åslund, men även detta år räddades AIK:s allsvenska kontrakt först i sista omgången.
- Vi hade stora målvaktsproblem, de var ibland bra men också väldigt ojämna. Vi utespelare kunde inte riktigt lita på våra målvakter och då blev hela försvarsspelet lidande.

Innerback

1989 testade AIK att spela med en trebackslinje vid en turnering i Finland. Det blev Mats Rohdin som fick spela innerback, som en slags libero, något som han uppskattade mycket. Han fick vara kvar som innerback större delen av året och just det här året blev hans allra bästa i AIK. Han blev lagkapten i AIK, blev utsedd till "Årets spelare" av de allsvenska domarna, säkert också på grund av hans alltid korrekta bemötande av domare och motspelare, och han blev i många frågor spelarnas talesman. Hösten 1989 kom till exempel frågan om tränaren Sanny Åslunds fortsättning i AIK upp. Delar av fotbollsstyrelsen hade klargjort att man ville ha Lennart "Liston" Söderberg som ny tränare men Mats var tydlig både internt och utåt i media om att laget ville ha Sanny kvar. Så blev det också.

Försommaren 1988 blev Mats uppmärksammad på ett annat sätt. Flera spelare, både i AIK och i andra lag, hade häcklats av ett antal åskådare på grund av sin hudfärg. Mats skrev då ett öppet brev i Expressen med rubriken "Jag skäms oerhört när kamrater häcklas för sin hudfärgs skull" och med ett ps att "den som tiger, han samtycker". Mats, som beskrevs som Allsvenskans store filosof då han just hade skrivit en 40-poängsuppsats om Birger Sjöbergs liv och diktning, fick Ronny Landin-priset för sina insatser mot rasismen (Ronny Landin hade tidigare sparkats ihjäl när han försökte ingripa mot ett rasistbrott).

1989 blev toppen på Mats Rohdins fotbollskarriär men samtidigt början på slutet. I en cupmatch mot Väsby (2 juli, förlust 2-1) fick Mats ont i sina ljumskar men bet ihop och spelade färdigt matchen. Det skulle han inte ha gjort. Därefter kom hans fotbollsspelande ständigt att plågas av krånglande ljumskar. Han hade egentligen tänkt att sluta efter säsongen 1989 men AIK erbjöd ett så pass bra tvåårskontrakt att han fortsatte. 1990 fick han sedan problem med ena knäet, vilket ledde till operation 1991, och det påverkade också Mats fotbollsspelande och slutliga beslut att lägga fotbollssskorna på hyllan. 1991 blev det bara ett fåtal matcher. Mats hade aldrig den energi som krävdes för att komma tillbaka.

Mats Rohdin var en lojal lagspelare, snabb och med bra kondition, om än inte i klass med Lars Zetterlunds och Björn "Butta" Johanssons kondition. Han var kanske inte teknisk nog för att vara med och konkurrera om en landslagsplats. Det är möjligt att hans sena inträde i fotbollsvärlden (Mats började med fotboll när han var 12 år) gjorde att han inte blev tillräckligt tekniskt skolad.
- Kanske hade jag fått en möjlighet i landslaget om jag fortsatt som vänsterback. På vänstermittfältet hade landslaget många alternativ och där krävdes det en spelare med bättre teknik än den jag hade. Jag var med i diskussionen vid något tillfälle men kom aldrig med i något landslag, varken som senior eller ungdom, fortsätter Mats och vi kan nog skönja att det faktum att han aldrig fick spela en landskamp grämer honom lite grann.

Mats Rohdins och Maaret Koskinens bok "Fanny och Alexander" om Ingemar Bergmans film med samma namn.

Efter fotbollen

Mats Rohdin var inte bara Allsvenskans store filosof 1988. Han blev senare den allsvenske AIK:are genom tiderna som har kommit längst på den kulturella vägen. Han har uppemot 500 högskolepoäng i en rad universitetsämnen, han har doktorerat på filmvetenskap och 2006 undervisar han i det ämnet på Stockholms Universitet. Han har forskat i Ingemar Bergmans arkiv och tillsammans med Maaret Koskinen skrivit boken "Fanny och Alexander" om filmen med samma namn. Han har skrivit en lättläst bok som heter "Mellan stolparna" med en målvakt i huvudrollen (illustrerad av en Magnus Hedman som vid den tidpunkten inte hade slagit igenom som stormålvakt) och han har varit med i guldbaggejuryn som utser årets bästa filmer.

Mats Rohdin ser ett par AIK-matcher om året och det blir säkert fler när barnen blir större.
- Fotbollen har förändrats mycket sedan min tid. Det har blivit så stor spelaromsättning så det blir svårt att få någon större klubbkänsla. Mycket handlar om pengar, det har blivit ett nytt förhållande. Men AIK kommer att bestå, det är bara att se på det intresse som finns runt klubben. När supportrarna är som bäst är de fantastiska. Jag minns AIK-supportrar som följde med till obskura platser som till Ungern när vi spelade i Tipscupen. Men ibland går det över styr och då har AIK varit för flata. Som när tränare, spelare och ledare har trakasserats och förföljts av vissa så kallade supportrar. Det är en gåta för mig att klubbens ledning inte agerat mera resolut mot de löss som ständigt bitit sig fast i AIK-fanan, det må sedan handla om så kallade kvartssamtal med tränare, trakasserier mot spelare som lämnat AIK eller hotfullt uppträdande efter mindre goda AIK-insatser på fotbollsplanen (minns Arlandatumultet efter Slovenien-matchen 1997).

Anders Johrén (2006)

MATS ROHDINS ÖPPNA BREV TILL ALLA RASISTER

I juni 1988 hade flera färgade fotbollsspelare häcklats på arenor, både på AIK:s och andra lags matcher. Mats Rohdin skrev då ett "öppet brev till alla rasist-löss" som publicerades i Expressen. Mats belönades senare med "Ronny Landin-priset" för sina insatser mot rasism. Här följer det öppna brevet i sin helhet.

Mot dumheten kämpar själva gudarna förgäves. Så resignerat uttryckte sig den grekiske filosofen Zenon för nästan 2 500 år sedan, och så skulle han nog även ha sagt i dag, om han levt och hade kunnat bevittna vad som händer på vissa fotbollsläktare runt om i landet.

Det är nog ingen överdrift att påstå att klimatet hårdnat i Sverige på senare tid, när det gäller invandrarhat och rasistiska tendenser. Att även idrotten, som den samhällets spegel den är, förr eller senare skulle drabbas av dessa idioter är väl rätt så logiskt, om man följt utvecklingen från den riksbekante bonden i Sjöbo till Sverigepartisternas demonstrationer på Sergels torg i deras strävan att förvärva anständighetsstämpel.

Som aktiv spelare skäms man oerhört när lagkamrater och motståndare häcklas för sin hudfärgs skull. Spelare, som kan vara ens bäste vän, som tränar kopiöst hårt dagligen och som vigt sitt liv åt fotbollen för att de älskar den, för att de får förmånen att glädja andra, det vill säga publik och supporters - dessa spelare hånas nu och bespottas inför öppen ridå av vissa publikdelar på våra största idrottsarenor runt om i landet. DET ÄR SKAMLIGT!

En del av dessa skriande rötägg menar, att de bara vill psyka en duktig motståndare, få honom ur balans. Att det hela inte alls handlar om rasism. Men vad som i går var en psykning på Råsunda eller Ullevi blir lätt i morgon ett glåpord på Drottninggatan eller Avenyn. Klotet sätts så lätt i rullning...

Det vore att göra det enkelt för sig att säga att rasisterna borde bort från idrottsarenorna, men i så fall dyker de bara upp någon annanstans i samhället, med sitt dravel.

Den enda lösningen på problemet, som jag ser det, är att vi alla fortsätter att reagera, fortsätter att säga ifrån när vi stöter på rasismen i alla dess former både på och utanför idrottsarenorna. Vad det hela handlar om är ju den grymma sanningen att en människa gör en annan människa illa enbart på grund av att denne fötts med en annan hudfärg. Så enkelt och så hemskt är det.

PS. Glöm ej det gamla ordspråket: "Den som tiger, han samtycker." DS.

Mats Rohdin (1988)

Mats Rohdins samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

1296 1985-04-20 Örgryte IS   H Råsunda      0-1 (0-1) Vänsterback
1297 1985-04-28 Malmö FF    B Malmö Stadion   1-0 (0-0) Vänsterback
1298 1985-05-05 Kalmar FF    H Råsunda      1-1 (0-1) Vänsterback
1299 1985-05-08 IFK Norrköping B Idrottsparken   0-1 (0-0) Vänsterback
1300 1985-05-12 Halmstads BK  H Råsunda      0-1 (0-0) Vänsterback
1301 1985-05-19 Trelleborgs FF B Trelleborgs IP  1-0 (1-0) Vänstermittf
1302 1985-05-27 IK Brage    B Domnarvsvallen  1-1 (1-1) Vänstermittf
1303 1985-05-30 Hammarby IF   H Råsunda      0-0 (0-0) Vänstermittf
1304 1985-06-09 Mjällby AIF   B Strandvallen   2-0 (2-0) Vänstermittf
1305 1985-06-13 IFK Göteborg  H Råsunda      1-1 (1-0) Vänstermittf
1306 1985-06-23 Östers IF    B Värendsvallen   6-1 (2-0) Vänstermittf
1307 1985-06-27 Östers IF    H Råsunda      1-0 (1-0) Vänstermittf
1308 1985-07-03 Halmstads BK  B Örjans Vall    1-1 (0-0) Vänstermittf
1309 1985-07-31 Trelleborgs FF H Råsunda      3-1 (2-0) Vänstermittf
1310 1985-08-11 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    0-4 (0-2) Vänstermittf
1311 1985-08-15 Mjällby AIF   H Råsunda      1-2 (0-1) Vänstermittf
1312 1985-08-25 IK Brage    H Råsunda      1-0 (1-0) Vänstermittf
1314 1985-09-07 Kalmar FF    B Fredriksskans   5-0 (2-0) Vänstermittf
1315 1985-09-14 Malmö FF    H Råsunda      0-0 (0-0) Vänstermittf
1316 1985-09-29 Örgryte IS   B Nya Ullevi    2-1 (0-1) Vänstermittf
1317 1985-10-06 IFK Norrköping H Råsunda      1-0 (0-0) Vänstermittf
1318 1986-04-20 Malmö FF    H Råsunda      2-5 (1-2) Vänstermittf 1
1319 1986-04-27 IK Brage    B Domnarvsvallen  0-0 (0-0) Vänstermittf
1320 1986-05-04 Kalmar FF    H Råsunda      0-0 (0-0) Vänstermittf
1321 1986-05-11 IFK Norrköping B Idrottsparken   0-0 (0-0) Vänstermittf
1323 1986-05-22 Djurgårdens IF H Råsunda      3-2 (0-1) 13:e (inbytt)
1325 1986-05-29 Hammarby IF   B Söderstadion   4-0 (0-0) Vänstermittf
1326 1986-06-04 Östers IF    H Råsunda      0-0 (0-0) Vänstermittf
1327 1986-06-11 Halmstads BK  B Örjans Vall    2-0 (1-0) Högermittfält
1328 1986-06-18 IFK Göteborg  H Råsunda      2-1 (0-1) Vänsterback 
1329 1986-07-16 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    0-2 (0-2) Vänsterback 
1330 1986-07-20 Östers IF    B Värendsvallen   0-1 (0-0) Vänsterback 
1331 1986-07-30 Halmstads BK  H Råsunda      1-1 (1-1) Vänstermittf
1332 1986-08-11 Djurgårdens IF B Stadion      2-0 (1-0) Vänstermittf
1333 1986-08-24 Örgryte IS   B Nya Ullevi    1-1 (1-1) Vänstermittf
1334 1986-09-01 Hammarby IF   H Råsunda      0-1 (0-1) Vänstermittf
1335 1986-09-07 Kalmar FF    B Fredriksskans   5-1 (2-1) Vänstermittf
1336 1986-09-15 IFK Norrköping H Råsunda      1-1 (0-0) Vänstermittf
1337 1986-09-18 IF Elfsborg   H Råsunda      2-0 (1-0) Vänstermittf
1338 1986-09-27 Malmö FF    B Malmö Stadion   0-3 (0-1) Vänstermittf 
1339 1986-10-05 IK Brage    H Råsunda      3-0 (0-0) Vänstermittf
1340 1987-04-12 Halmstads BK  H Råsunda      3-0 (1-0) Vänstermittf
1341 1987-04-21 IFK Norrköping B Idrottsparken   0-2 (0-1) Vänstermittf
1342 1987-04-25 Malmö FF    B Malmö Stadion   1-0 (1-0) Vänstermittf
1343 1987-05-01 GIF Sundsvall  H Råsunda      0-0 (0-0) Vänstermittf
1344 1987-05-10 Örgryte IS   B Nya Ullevi    0-0 (0-0) 12:e (inbytt)
1345 1987-05-14 IFK Göteborg  H Råsunda      1-2 (0-1) Vänsterback 
1346 1987-05-17 Östers IF    H Råsunda      0-1 (0-1) Vänsterback 
1347 1987-05-28 IK Brage    B Domnarvsvallen  0-0 (0-0) Vänstermittf
1348 1987-06-08 IF Elfsborg   B Ryavallen     0-1 (0-0) Vänstermittf
1349 1987-06-11 Hammarby IF   H Råsunda      1-1 (1-0) Vänstermittf
1350 1987-06-24 V Frölunda IF  B Ruddalen     0-1 (0-1) Vänstermittf
1351 1987-07-15 V Frölunda IF  H Råsunda      2-3 (1-1) Vänstermittf
1352 1987-07-22 Halmstads BK  B Örjans Vall    0-0 (0-0) Vänsterback 
1353 1987-07-29 IFK Norrköping H Råsunda      0-0 (0-0) Vänstermittf
1354 1987-08-09 Örgryte IS   H Råsunda      1-0 (0-0) Högermittfält
1355 1987-08-16 Östers IF    B Värendsvallen   0-3 (0-2) Mittfältare 
1356 1987-08-30 IF Elfsborg   H Råsunda      2-0 (2-0) Mittfältare 
1357 1987-09-02 Hammarby IF   B Söderstadion   1-1 (0-0) Vänstermittf
1358 1987-09-05 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    1-1 (1-0) Vänstermittf
1359 1987-09-12 IK Brage    H Råsunda      0-0 (0-0) Vänstermittf
1360 1987-09-26 Malmö FF    H Råsunda      1-1 (1-0) Vänstermittf
1361 1987-10-04 GIF Sundsvall  B Sundsvalls Idrott 1-0 (0-0) Vänstermittf
1364 1988-04-24 V Frölunda IF  B Ruddalen     0-3 (0-1) Vänsterback 
1365 1988-05-02 IFK Göteborg  H Råsunda      1-2 (0-0) Vänsterback 
1366 1988-05-09 Östers IF    H Råsunda      0-0 (0-0) Vänsterback 
1367 1988-05-16 Hammarby IF   B Söderstadion   2-1 (1-0) Vänsterback
1368 1988-05-19 GIF Sundsvall  B Sundsvalls Idrott 0-2 (0-0) Vänsterback 
1369 1988-05-29 Gais      H Råsunda      0-0 (0-0) Vänsterback 
1370 1988-06-06 Djurgårdens IF H Råsunda      0-0 (0-0) Vänsterback 
1371 1988-06-13 Örgryte IS   B Nya Ullevi    1-0 (1-0) Vänsterback 
1372 1988-06-16 Malmö FF    H Råsunda      1-5 (1-3) Vänsterback 
1373 1988-06-19 Malmö FF    B Malmö Stadion   0-2 (0-1) Vänsterback 
1374 1988-07-20 IFK Norrköping B Idrottsparken   1-0 (0-0) Vänsterback 
1375 1988-07-26 IK Brage    H Råsunda      2-2 (1-0) Högermittfält
1376 1988-08-04 V Frölunda IF  H Råsunda      4-2 (3-1) Mittfältare 
1377 1988-08-08 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    1-3 (0-1) Mittfältare 
1378 1988-08-14 Djurgårdens IF B Råsunda      0-0 (0-0) Högerback  
1379 1988-08-22 Örgryte IS   H Råsunda      2-0 (2-0) Mittfältare 
1380 1988-08-25 Hammarby IF   H Råsunda      0-0 (0-0) Mittfältare 
1381 1988-08-28 Östers IF    B Värendsvallen   0-3 (0-3) Vänstermittf
1382 1988-10-08 Gais      B Nya Ullevi    0-1 (0-1) Mittfältare 
1383 1988-10-22 GIF Sundsvall  H Råsunda      1-2 (0-2) Mittfältare 
1384 1989-04-09 Gais      H Råsunda      1-1 (0-0) Innerback  
1385 1989-04-16 GIF Sundsvall  B Sundsvalls Idrott 1-0 (0-0) Innerback  
1387 1989-04-30 IFK Norrköping B Idrottsparken   2-2 (1-1) Innerback  
1388 1989-05-11 Djurgårdens IF B Råsunda      0-0 (0-0) Innerback  
1389 1989-05-15 IFK Göteborg  H Råsunda      0-0 (0-0) Innerback  
1390 1989-05-20 V Frölunda IF  B Ruddalen     5-0 (3-0) Innerback  
1391 1989-05-28 Halmstads BK  H Råsunda      2-3 (0-1) Innerback  1
1392 1989-06-04 Malmö FF    H Råsunda      0-3 (0-1) Innerback  
1393 1989-06-10 Örgryte IS   B Nya Ullevi    1-1 (1-0) Innerback  
1394 1989-06-25 IK Brage    B Domnarvsvallen  0-2 (0-0) Innerback  
1395 1989-06-29 Örebro SK    B Eyravallen    0-0 (0-0) Innerback  
1396 1989-07-09 IK Brage    H Råsunda      0-0 (0-0) Innerback
1397 1989-07-23 IFK Norrköping H Råsunda      0-3 (0-1) Innerback  
1398 1989-08-13 Gais      B Nya Ullevi    0-2 (0-1) Innerback  
1399 1989-08-20 GIF Sundsvall  H Råsunda      4-2 (3-0) Högerback  
1400 1989-08-27 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    1-4 (0-1) Högerback  
1401 1989-08-31 Djurgårdens IF H Råsunda      1-1 (1-0) Vänsterback 
1402 1989-09-10 Halmstads BK  B Örjans Vall    2-1 (2-1) Innerback  
1403 1989-09-17 V Frölunda IF  H Råsunda      5-3 (0-3) Vänsterback 
1404 1989-09-24 Malmö FF    B Malmö Stadion   1-1 (0-1) Vänsterback 
1405 1989-10-01 Örgryte IS   H Råsunda      0-0 (0-0) Vänsterback 
1406 1990-04-04 IK Brage    H Råsunda      1-0 (1-0) Vänsterback 
1407 1990-04-16 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    0-5 (0-1) Vänsterback 
1408 1990-04-19 Halmstads BK  H Råsunda      2-1 (0-1) Högerback  
1409 1990-04-29 IFK Norrköping B Idrottsparken   1-4 (0-2) Högerback  
1410 1990-05-03 Örgryte IS   H Råsunda      1-0 (0-0) Högerback  
1411 1990-05-13 Malmö FF    B Malmö Stadion   3-2 (1-2) Innerback  
1412 1990-05-16 Djurgårdens IF H Råsunda      1-0 (1-0) Vänsterback 
1413 1990-05-20 Örebro SK    B Eyravallen    0-3 (0-1) Innerback  
1416 1990-08-01 Hammarby IF   H Råsunda      2-0 (1-0) Innerback  
1417 1990-08-06 Gais      B Nya Ullevi    0-1 (0-0) Innerback  
1418 1990-08-12 Örgryte IS   B Nya Ullevi    1-0 (1-0) Innerback  
1419 1990-08-15 Malmö FF    H Råsunda      1-1 (1-1) Vänstermittf
1420 1990-08-19 Örebro SK    H Råsunda      1-0 (0-0) Vänsterback 
1442 1991-07-21 Örebro SK    H Råsunda      0-0 (0-0) 12:e (inbytt)
1444 1991-08-04 Malmö FF    B Malmö Stadion   4-1 (1-0) Vänsterback 
1445 1991-08-11 Halmstads BK  H Råsunda      2-1 (0-1) 12:e (inbytt)

Mats Rohdins samtliga AIK-matcher i SM-slutspelet:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

 7 1986-10-15 IFK Göteborg  H Stadion      0-0 (0-0) Vänstermittf
 8 1986-10-18 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    1-1 (1-1) Vänstermittf
 9 1986-10-26 Malmö FF    H Stadion      1-0 (1-0) Vänstermittf
10 1986-11-01 Malmö FF    B Malmö Stadion   2-5 (0-2) Vänstermittf