Startsida Fotboll 500 AIK:are Roland Hogart

ROLAND HOGART - DEBUTERADE SAMTIDIGT SOM RALF EDSTRÖM

Roland Hogart efter den aktiva karriären.

Roland Hogart spelade en allsvensk match, hemma mot Åtvidabergs FF 1971. Roland byttes in med dryga kvarten kvar i en match som slutade 0-0. Förutom Roland Hogart gjorde Åtvidabergs Ralf Edström allsvensk debut och i AIK debuterade bröderna Leback och Börje Marcus. Men till skillnad från sina mer berömda debutantkollegor var denna match Roland Hogarts höjdpunkt i fotbollskarriären.

Fullständigt namn: Roland Rikard Hogart.
Smeknamn: Rolle, Hogge.
Född: 14 september 1950 i Sollentuna.
Bott: Sollentuna (hela livet).
Arbete: IT-branschen (hela livet).
Familj: Fru Elisabeth, barnen Malin (född 1975) och Marie (född 1977), 3 barnbarn.
Favoritlag: AIK (hela livet).
Matchdata: 182cm, 72-73kg.
Moderklubb: Rotebro IS.
Allsvenska AIK-matcher: 1.
Allsvenska AIK-mål: 0.
Allsvensk AIK-debut: 14 april 1971 (AIK-Åtvidabergs FF, 0-0).
Bästa AIK-minne: Allsvenska inhoppet mot Åtvidaberg.
Sämsta AIK-minne: Att AIK gjorde Roland till 1-årsfall när han gick till IFK Sollentuna.
Utvisningar: Inga.
Position: Mittfältare.
Juniorlandskamper: 1.

Spelarkarriär:
Rotebro IS (ca 1963-65).
AIK (ca 1966-73).
IFK Sollentuna (ca 1975-79).

Ledarkarriär:
Kärrdals IF (ungdomsledare, mitten av 1980-talet).

Allsvenska matcher och mål
Säsong
1971 1 -
Totalt 1 0

Matchstatistik
Allsvenskan 1 0 1 0 0-0 1 1,0 p/match

ROLAND HOGART - ETT ALLSVENSKT INHOPP

Roland Hogart kom till AIK i junioråldern och han gick via junior- och reservlag upp till A-truppen. Våren 1971 fick han vara med i AIK:s allsvenska 13-mannatrupp vid tre tillfällen. I två matcher, borta mot IFK Luleå och hemma mot Örgyte, fick han aldrig komma in. Men i hemmamatchen mot Åtvidaberg blev Roland inbytt istället för Björn Lundberg på mittfältet med dryga kvarten kvar att spela.

- Jag sprang på en propp och tappade luften direkt, berättar Roland med 35 års distans till matchen. Det var en stor upplevelse och det gick mycket fortare än vad man var van vid i reservlaget.

Förutom Roland gjorde fyra andra spelare allsvensk debut; Ralf Edström i Åtvidaberg och i AIK bröderna Börje och Yngve Leback samt Börje Marcus. Alla de sistnämnda skulle låta tala om sig rejält på fotbollsplanerna under de kommande åren men för Roland Hogart var matchen mot Åtvidaberg höjdpunkten i fotbollskarriären.

Roland var fysiskt stark, hade ett bra skott, var taktisk och spelskicklig. Men han var lite för långsam för allsvenskt spel och hans civila arbete, han jobbade 3-skift som dataoperatör och hade svårt att komma loss till träningar, satte stopp för en full satsning på fotbollen.

Efter några år i AIK:s reservlag gick Roland över till IFK Sollentuna. Men klubbarna kom inte överens och AIK stängde Roland från allt fotbollsspel i ett år. Han blev ett så kallat 1-årsfall.

Trots det bittra slutet i AIK är Roland, och har alltid varit, AIK:are och följer laget, om än mest på avstånd. Och litet bittert kanske det också känns att AIK nobbade en blivande storspelare som Roland övertalade att komma till AIK. Under tiden i Juniorlandslaget blev Roland god kamrat med Björn Andersson, och han fick denne att bli intresserad av AIK. Men AIK, med tränaren Jens Lindblom i spetsen, var iskalla. Istället gick Björn Andersson till Öster och blev senare landslagsspelare och proffs i Bayern München.

Anders Johrén (2006)

Roland Hogarts samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

978 1971-04-14 Åtvidabergs FF   H Råsunda    0-0 (0-0) 13:e (inbytt)