Startsida Fotboll Historik Säsongen 1939-40 AIK-Hammarby IF

Onsdag 26 juli 1939, kl 19.00
AIK-Hammarby IF
2-1 (1-0)

Råsunda Fotbollsstadion

AIK:s serierutin räckte mot Hammarby

För första gången sedan säsongen 1924-25 spelade Hammarby i Allsvenskan. Då vann AIK med 7-1 och 1-0 och inte heller denna gång släppte AIK någon poäng till Hammarby. AIK kunde ganska enkelt vinna med 2-1, Hammarbys reduceringsmål kom först i slutminuterna.

Elon Carlsson i sin allsvenska debutmatch mot Hammarby IF.

Eric "Bassen" Sköld i Idrottsbladet:
"AIK spände sig onödigt hårt i början av dusten, tydligen fruktande för nykomlingarnas friska segervilja. När de upptäckte att det inte var så farligt med den saken, så blev matchen deras, och de kunde helt och hållet dirigera takten. Med en smula tur hade måsliffran sprungit i höjden - med otur hade orättvisa 2-2 blivit ett faktum.

Att AIK befinner sig i spelarnöd, liksom Hammarby, förrådes av en sådan sak som att man sätter Åke Andersson, svensk landslagsytter, som inner. Han förefaller att inte stå rycken inne i centrum, och som han för dagen fick ssig ett par smällar, bl a en i veka livet, så var det nog med visxs känsla av tillfredsställelse som han drog sig tillbaka ut på kan ten. Okänsliga Lill-Acke passar nog bättre som nöd-inner, och han kom riktigt i tragen som sådan i slutet av matc hen, då Hammarby forcerade för att försöka det omöjliga.

Nye centern Elon Carlsson, hör inte till de större ljusen, men om någon avsevärd försvagning kan man inte tala. Floyd Lagerkrantz hade inte så många flera strängar på sin båge. Halvbackskedjan tog musten ur motståndarna utan alltför stor besvär, medan backarna helt säkert tyckte sig ha allsvensk fridag. Det var nog längesedan de hade ett så lätt göra att stoppa flyers. Gurra Sjöberg slutligen räddade flera skott i bästa stil och överraskade med en hel del utrusningar med lyckat resultat."

Dagens Nyheter:
"Att föret är värst i portgången, den saken fick Hammarby erfara då laget i onsdagskvällens Råsundamatch skulle ta första steget på den allsvenska trapetsen. AIK satte som väntat krokben för Söderlagets ansatser, men på det hela taget gjorde Hammarby ett bättre motstånd än väntat. Första halvlek var i fråga om målchanser närmast jämn, debutanterna stodo märkligt nog för de finurligaste kombinationerna, men det fanns ingen som på rätt sätt förmådde avsluta anfallen. AIK:s 1-0-ledning i pausen kanske var en smula smickrande. Men efter vilan var det mest AIK, varför segern var fullt välförtjänt. Hammarbys reduceringsmål kom först i 88:e minuten och hade en resultatlös Söderpress som följd de två sista minuterna. I det ostadiga vädret hade över 15.000 åskådare infunnit sig, en siffra som kan betecknas som normal.

AIK:s mål:

  • 1-0: Axel Nilsson dribblade förbi Lundell och slog in en hård centring från linjen. Bergqvist hann aldrig bryta bollbanan – solens fel – och Josefsson nickade bollen i mål från nära håll.
  • 2-0: AIK fick en frispark utanför straffområdet. Eric Persson sköt en hög boll mot mål. Bergqvist sträckte upp händerna, men i stället för att täcka bollen med händerna skulle han elegant klistra lädret, med följd att den slant in i mål.

I AIK var Josefssons återvunna form och Axel Nilssons vitalitet mest glädjande. Elon Carlsson tappade inte huvudet i den allsvenska premiären, tvärtom höll han det kallare än man väntat. Han rev till sig bollar och fördelade spelet. Kanske AIK:s kommande storcenter. Åke Andersson var en ettrig inner och oöm, men hans rätta plats är på flygeln."

Sammanställning: Anders Johrén
[2006]

Fakta
Hörnor 4-1
Skott på mål13-3
Skott utanför mål7-7
Publik 15.348 (på Råsunda)
Domare Torsten Carlsson, Motala
MatchdräktAIK: Svarta tröjor, vita byxor.
Övrigt AIK började spela mot det södra målet.

Händelseförlopp
(36)1-0AIK: Gustaf Josefsson (Axel Nilsson)
(73)2-0AIK: Eric Persson (frispark)
(88)2-1HIF: Gunnar Bengtsson

Laguppställning
M+PAnm
Gustav Sjöberg 0+0
Valter Lundgren 0+0
Valter Sköld 0+0
Erik Almgren 0+0
Sven Andersson 0+0
Arthur Svensson 0+0
Gustaf Josefsson 1+0
Eric Persson 1+0
Elon Carlsson 0+0(1)
Åke Andersson 0+0(1)
Axel Nilsson 0+1
Teckenförklaring: M+P=Mål+målgivande passningar. Anm=Anmärkning (förklaring nedan)

Motståndaren
Hammarby IF:s laguppställning: Sven Bergqvist, Bertil Lundell, Åke Löfgren, John Karlsson, Oscar Schirmer, Henry Andersson, Stig Andersson, Folke Adamsson, Karl-Axel Hansson, Arne Rossander, Gunnar Bengtsson.

Anmärkningar
(1) Elon Carlsson och Åke "Carnera" Andersson gjorde allsvensk AIK-debut. Carnera hade dock tidigare spelat allsvensk fotboll i Gais.

 

 

Läs även
- Nästa match
- Om säsongen
- Övriga säsonger

Avskiljare

Vänskap
21/7 AIK-IS Halmia 3-1

Avskiljare

Allsvenskan
Onsdag 26 juli 1939
AIK-Hammarby 2-1
Gårda-Göteborg 1-2
Brage-Sandvikens IF 5-3
Elfsborg-Örgryte 3-1
Hälsingborg-Landskrona3-1
Sleipner-Malmö FF 3-2

Avskiljare

Tabell
IF Elfsborg 13-12
Hälsingborgs IF13-12
AIK 12-12
IFK Göteborg 12-12
IK Brage 15-32
IK Sleipner 13-22
Malmö FF 12-30
Sandvikens IF 13-50
Gårda BK 11-20
Hammarby IF 11-20
Landskrona BoIS11-30
Örgryte IS 11-30
Tabellen visar antal matcher, målskillnad och poäng. Vid samma poäng avgör målkvot.

Avskiljare

Spelarstatistik A B C
Gustaf Josefsson11+0 0
Eric Persson 11+0 0
Axel Nilsson 10+1 0
Gustav Sjöberg 10+0 0
Valter Lundgren 10+0 0
Valter Sköld 10+0 0
Erik Almgren 10+0 0
Sven Andersson 10+0 0
Arthur Svensson 10+0 0
Elon Carlsson 10+0 0
Åke Andersson 10+0 0
A=Matcher. B=Mål+målpass. C=Utvisningar.

Avskiljare