Startsida Fotboll 1962 Landskrona BoIS-AIK

Söndag 21 oktober 1962
Landskrona BoIS-AIK 3-1 (2-0)
Landskrona Idrottsplats

Allsvensk plats långt borta efter 1-3 mot Landskrona

Efter 1-3 borta mot Landskrona BoIS är AIK riktigt illa ute i den allsvenska kvalserien. Idrottsbladet bedömer att sannolikheten för att AIK ska klara en allsvensk plats bara är 17%.

AIK kom snabbt i underläge i den oerhört viktiga matchen mot Landskrona. Laget gjorde förmodligen sin sämsta match för året, möjligen med undantag av hemmamatchen mot IFK Eskilstuna, och Bengt Olsson i hemmalaget kunde springa igenom och näta tre gånger.

Idrottsbladets referat från matchen löd:
"Tempot, viljan och de raka målöppnande skären knäckte ganska snart AIK och man frågade sig nästan om svartingarnas försvar ens var i division 3-klass. I stället för ch Hemming gapade ett stort hål i mitten där den olycklige AIK-stoppern mest ägnade sig åt fåfänga försök att med armbågstacklingar stoppa den lyckosamt framforsande centertanken Bengt Olsson, i dag en fruktansvärd murbräcka mot ett AIK-försvar som öppnades hur smärtfritt som helst.

AIK idkade ett prydligt och nätt lir i kedjan som om sanningen skall fram såg ut att ge ett visst grepp om spelet. Men laget saknade totalt udd i anfallen och Benny Söderlings tre fria lägen var i grund och botten rätt ofarliga därför att Bengt Larsson i god tid var på språng och med verklig pondus mötte den tame AIK-innern i det psykologiska ögonblicket.

I AIK:s centrum fanns nästan ingenting. Lill-Garvis försökte nog en del stickare men hittade bara landskronabackar och halvor och tröttnade så småningom, drog sig ut åt planen och blev mer och mer isolerad i den självtagna positionen. AIK:s vänsterving var med i programmet men i stort inte mer. En enda bra centring var vad Inge Bengtsson orkade med på 90 minuter och Lennart Backman stoppade upp mer än han gjorde verklig nytta med sina ensidiga dribblingar. Det ser inte alltför ljust ut för AIK."

I kampen om den livsviktiga andraplatsen har AIK nu samma poäng och ett måls bättre målskillnad än Landskrona BoIS. Men Landskrona ska i sista matchen möta i praktiken avsågade IFK Holmsund i Örebro medan AIK ska möta obesegrade IS Halmia i Malmö. AIK måste vinna med minst lika många mål mot Halmia som Landskrona vinner med mot Holmsund. Alternativt, om Landskrona målkalasar på Holmsund går AIK också upp om man vinner med minst tre mål mot Halmia. Idrottsbladet gjorde en seriös bedömning av lagens chanser att gå upp. Halmia bedömdes ha 98% chans, Landskrona 84%, AIK 17% och Holmsund 1%. Inte många verkade tro på AIK...

I den sista omgången möts alltså AIK och Halmia i Malmö och Landskrona och Holmsund i Örebro. AIK:arna hade mycket synpunkter på Svenska Fotbollförbundets val av så kallade neutrala spelplatser. AIK:s lagledare Bruno Nyberg sade:
- Förstår inte riktigt vad förbundet tänkt på. Malmö är ogynnnsamt för vår del med tanke på avstånden. Det blir 14 mil för Halmia och 60 mil för AIK. Naturligtivs kommer mängder av halländska supporters att sluta upp där för att heja fram sitt lag. Liksom väl större delen av Landskronas gynnare - de som inte åker till Örebro. Men vi gör inte två dåliga matcher i rad. Lagändring? Thore Persson och Sören Häggström är alltid aktuella reserver.

Text: Anders Johrén
[2005]

Händelseförlopp
(11) 1-0BoISBengt Olsson
(28) 2-0BoISBengt Olsson
(55) 2-1AIKBengt Westerberg
(72) 3-1BoISBengt Olsson

Fakta
Publik16.010 på Landskrona IP
DomareBertil Lööw, Jönköping

AIK:s laguppställning M+P Anm
  1Arne Lundqvist 0+0
  2Ingemar Ingevik 0+0
  3Tommy Stenborg 0+0
  4Kjell Pettersson 0+0
  5Lennart Hemming 0+0
  6Göran Johansson 0+0
  7Bengt Westerberg 1+0
  8Benny Söderling 0+0
  9Björn Carlsson 0+0
10Lennart Backman 0+0
11Inge Bengtsson 0+0
Teckenförklaring: M+P=Mål+målgivande passningar. Anm=Anmärkning.

Motståndaren
Landskrona BoIS laguppställning: Bengt Larsson - Sven Malmborg, Kjell Lindstrand - Stig Wikström, Sven Åke Månsson, Bengt Danland - Stig Olsson, Leif Johansson, Bengt Olsson, Jan Lindberg, Stig Persson.

Anmärkningar
Tröjnumren var inte personliga utan motsvarade den plats spelaren spelade på.

 

Läs även

Föregående match
Nästa match
1962
Alla år

Resultat
Söndag 21 oktober 1962
Landskrona-AIK 3-1
Holmsund-Halmia 0-3

Tabellen A B C
IS Halmia 26-04
AIK 24-42
Landskrona BoIS23-42
IFK Holmsund 21-60
Tabellen visar antal matcher, målskillnad och poäng. De två bästa går till Allsvenskan.

Spelarstatistik A B C
Bengt Westerberg 2 2+0 0
Björn Carlsson 2 1+1 0
Lennart Backman 2 1+0 0
Kjell Pettersson 2 0+1 0
Lennart Hemming 2 0+0 0
Arne Lundqvist 2 0+0 0
Tommy Stenborg 2 0+0 0
Inge Bengtsson 2 0+0 0
Ingemar Ingevik 2 0+0 0
Benny Söderling 2 0+0 0
Göran Johansson2 0+0 0
A=Matcher. B=Mål+målpass. C=Utvisningar.