Startsida Fotboll 500 AIK:are Claes-Göran Forsberg

CLAES-GÖRAN FORSBERG - FORWARDSTALANGEN FRÅN BANDHAGEN

Claes-Göran Forsberg ett par år efter den aktiva karriären

Claes-Göran Forsberg var forwardstalangen från Bandhagen som spelade två år i AIK, 1978-79. Han gjorde fyra allsvenska matcher men slog aldrig igenom på allvar. Claes-Göran Forsberg hade förutsättningar att bli en riktigt bra fotbollsspelare, men personliga problem satte stopp för hans karriär och liv.

Fullständigt namn: Arne Claes-Göran Bertil Forsberg.
Född: 4 juni 1953 i Stockholm.
Död: 2 augusti 1999 i Stockholm.
Begravd: Skogskyrkogården.
Bott: Stockholm (uppvuxen i Bandhagen), Tullinge, Hagsätra, Rågsved.
Arbete: Scan (charkuteri, senare driftenheten på dataavdelningen).
Familj: Före detta sambo Anja Hall, barnen Therese (född 1977) och Mikael (född 1986).
Favoritlag hela livet: Djurgårdens IF.
Matchdata: 185cm.
Bästa AIK-kamrater: Börje och Yngve Leback (de åkte för de mesta tillsammans till och från träningarna).
Bästa AIK-minne: AIK:s resa till New York och Västindien 1978.
Moderklubb: Högdalens AIS.
Allsvenska AIK-matcher: 4.
Allsvenska AIK-mål: 0.
Allsvensk AIK-debut: 11 maj 1978 (Djurgårdens IF-AIK, 0-0).
Utvisningar: Inga.
Position: Forward.

Spelarkarriär:
Högdalens AIS.
Högdalen/Stureby (-1977).
AIK (1978-79).
Högdalen/Stureby (1980-).

Matcher och mål i AIK
Säsong Allsvenskan
1978 2 -
1979 2 -
Totalt 4 0

Matchstatistik
Allsvenskan 4 1 3 0 2-1 5 1,20 p/match

CLAES-GÖRAN FORSBERG - "HAN HADE KUNNAT GÅTT HUR LÅNGT SOM HELST"

Claes-Göran Forsberg, uppvuxen i Bandhagen i södra Stockholm, var en stor bolltalang. Han var duktig i bandy, ishockey, handboll och fotboll. Han var djurgårdare hela livet men det var för AIK han spelade fyra allsvenska fotbollsmatcher.

Claes-Göran Forsberg, även här ett par år efter den aktiva karriären

Efter att ha gjort fina insatser med Högdalen/Stureby i Svenska Cupen 1977 kom Claes-Göran till AIK 1978. Han var en skicklig och målfarlig forward med bra teknik. Han skulle vässa AIK:s anfall som 1977 inte hade varit speciellt bra. Han slog dock aldrig riktigt igenom i AIK, det blev bara fyra allsvenska matcher. Den första var 1978 i derbyt mot Claes-Görans favoritlag Djurgården, ett derby som kom att kallas "nollornas derby" för att matchen inte bjöd på en enda riktig målchans. Claes-Göran fick spela från start men byttes ut i 65:e minuten. Han fick förnyat förtroende i matchen efter, ett nytt derby, denna gång mot Hammarby. Det blev inga fler allsvenska matcher 1978, däremot åkte Claes-Göran med AIK på en drömresa till New York och Västindien. Han hade sedan otaliga historier att berätta från denna resa. Och snacka, det var något som han var bra på.

Claes-Göran fick spela ytterligare två allsvenska matcher, denna gång 1979 och båda som inhoppare. Totalt spelade Claes-Göran 151 allsvenska minuter men inte i någon match gjorde han några avgörande insatser. Efter 1979 lämnade Claes-Göran AIK och återvände till Högdalen.

Claes-Göran Forsberg var en bra bollmottagare, han var snabb och hade fart i spelet. Bröderna Leback var de i AIK som kände Claes-Göran allra bäst eftersom de nästan alltid samåkte till och från träningarna (de bodde nära varandra i söderförorterna och Claes-Göran hade aldrig något körkort). Enligt Yngve Leback hade han en spelstil som liknade Niklas Skoog. Sven Dahlkvist menar att "han var duktig som inhoppare och gav injektion i spelet med sitt temperament, han hade bra offensiv och vinnarinstinkt".

Men det fanns även en annan sida hos Claes-Göran Forsberg. Hans före detta sambo Anja berättar att "han hade vuxit upp i ett trassligt hem och hans pappa dog tidigt. Idrotten blev hans flykt, det var den som gav livet innehåll. Men de tragiska uppväxtförhållandena präglade honom senare i livet."
Sven Dahlkvist igen: "Claes-Göran var en orolig kille. Han hade svårt att koncentrera sig på träningar. Saknade kontinuitet i sitt fotbolls-tänk."
Göran Göransson har en liknande uppfattning: "Vilket livsöde! En fantastisk forward, bra teknik, målfarlig. Han hade kunnat gått hur långt som helst, men hade tyvärr personliga problem som satte stopp för hans karriär och liv."

Den beskrivningen får vi av de flesta lagkamraterna i AIK. Claes-Göran Forsberg var en enastående talang men alkoholproblem gjorde att han aldrig kunde ta steget ut och bli en etablerad allsvensk fotbollsspelare. Claes-Göran Forsberg avled 1999, endast 46 år gammal.

Anders Johrén (2006)

Claes-Göran Forsbergs samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

1157 1978-05-11 Djurgårdens IF B Råsunda      0-0 (0-0) Vänstermittfä
1158 1978-05-23 Hammarby IF   H Råsunda      1-1 (0-1) Forward  
1181 1979-05-07 IFK Sundsvall  B Idrottsparken   1-0 (0-0) 12:e (inbytt)
1182 1979-05-14 Landskrona BoIS H Råsunda      0-0 (0-0) 13:e (inbytt)