Startsida Fotboll 500 AIK:are Erik Almgren

ERIK ALMGREN - GENTLEMANNEN I 1937 ÅRS GULDLAG

Erik Almgren.

Erik Almgren var med om några av AIK:s mest guldkantade år och var en av 1937 års guldlags allra mest framstående spelare. Det är inte ofta man kan säga att en bollspelare är perfekt för sin uppgift, men om Erik Almgren kan man påstå att han var den perfekte halvbacken. Effektiv i brytningarna, klok och omsorgsfull i matningen, teknisk i behandlingen av bollen. Därtill en planens verkliga gentleman, som aldrig förgick sig utan alltid höll huvudet kallt och behöll sin förnämliga personliga stil. Han fortsatte sedan som ledare i AIK, först som lagledare och sedan som ledamot i AIK:s huvudstyrelse.

Fullständigt namn: Karl Erik Algot Almgren.
Smeknamn: Jerker (framför allt i vänskapskretsen).
Född: 28 januari 1908 i Stockholm.
Död: 23 augusti 1989 i Stockholm.
Begravd: Skogskyrkogården i Stockholm.
Familj: Fru Margareta, sonen Olle (född 1934), 4 barnbarn, 1 barnbarnsbarn (2002).
Bott: Stockholm (Vasastan 1908-82, Årsta 1982-89).
Arbete: Chaufför (BP), bensinstationsföreståndare (Sveavägen), vaktmästare (byggbolag).
Bästa AIK-kamrater: Per "Pära" Kaufeldt, Sven Andersson.
Matchdata: 178cm.
Moderklubb: Essinge IK.
Allsvenska AIK-matcher: 197.
Allsvenska AIK-matcher non-stop: 142 (1935-41).
Allsvenska AIK-mål: 4.
Allsvensk AIK-debut: 29 juli 1934 (Landskrona BoIS-AIK, 0-4).
Första allsvenska AIK-mål: 1 juni 1936 (AIK-IF Elfsborg 2-3, Erik reducerade till 1-3 i den andra halvleken).
Utvisningar: Inga.
Position: Centerhalv, högerhalv, vänsterhalv.
Lagkapten i AIK.
Svensk mästare: 1937.
A-landskamper: 13.
Stor Grabb.
Ledamot i AIK:s huvudstyrelse: 1952-64.
Utsedd till hedersledamot i AIK: 1981.

Spelarkarriär:
Essinge IK (-1933).
AIK (1934-43).

Ledarkarriär:
AIK (tränare, 1944).
IFK Helsingfors (tränare, 1945).
Åtvidabergs FF (tränare, 1948).
AIK (lagledare 1951-54, ledamot i Huvudstyrelsen 1952-64).

Matcher och mål i AIK
Säsong Allsvenskan
1934-35 21 -
1935-36 22 1
1936-37 22 -
1937-38 22 -
1938-39 22 1
1939-40 22 1
1940-41 22 1
1941-42 21 -
1942-43 22 -
1943-44 1 -
Totalt 197 4

Matchstatistik
Allsvenskan 197 97 41 59 436-302 235 1,19 p/match

ERIK ALMGREN - EN FOTBOLLENS GENTLEMAN

Erik Almgren 1940.

Erik Almgren var den perfekte halvbacken på den tiden då det begreppet ännu existerade och representerade en kategori spelare med fulländad teknik och intelligent taktikhuvud. Alltså innan man hade uppfunnit mittfältarna med deras mera opreciserade uppgifter och kvalifikationer. Han var effektiv i brytningarna och omsorgsfull i matningen till forwardskedjan. En ovärderlig länk i AIK:s mästarelva från 1937.

Erik Almgren var därtill en ledarebegåvning av stora mått. Självklart lagkapten under flera år, ledamot av klubbens huvudstyrelse i 12 år. Lagledare och tränare för AIK:s allsvenska lag. Han hade bestämda åsikter, som ibland inte alltid var så lätta att acceptera för spelare och ledare, men som i det långa loppet visade sig ha stor bärighet. Erik kom till AIK från Essingen så sent som 1934, men blev en helhjärtad AIK-are i alla lägen.
Erik Almgren vann stor popularitet och respekt i hela den svenska fotbollen genom att både på och utanför planen uppträda på ett sätt som blev till heder för AIK. Han förgick sig aldrig. Hur hårt tacklad han än blev, behöll han sitt lugn och sin personliga stil. Han var en verkligt stor AIK-are. En fotbollens gentleman.

Tore Nilsson (1990)

Erik Almgren skriver själv om 1930-talets guldlag i samband med 40-årsminnet av AIK:s guldmedaljer från 1937.

ERIK ALMGREN OM 1930-TALETS GULDLAG

Erik Almgren 1977, 69 år gammal, när han skrev denna artikel i samband med 40-årsjubileumet av AIK:s guld 1937.

Otroligt men sant, det är denna vår hela 40 år sedan vi en junidag kunde kliva fram på det tämligen nyinvigda Råsundastadion och ur Elof Ericsons hand hämta den von Rosenska SM-pokalen och de allsvenska guldmedaljerna. Förbundet hade haft god tid på sig att gravera dem. Vi vann serien med nio poäng efter att av vårsäsongens elva matcher ha vunnit tio och spelat en oavgjord. En enda tappad poäng av 22. Rätt skaplig spurt. Den berodde mycket på att Pära aldrig tillät oss att tappa poäng i onödan. Seriesegern förpliktade även sedan den väl var vunnen. Sådan var andan i AIK:s fotbollslag på 1930-talet.

Själv hade jag egentligen kommit till AIK alldeles för gammal för att få vara med om sådana enastående framgångar. Jag var 26 år då jag 1934 gick över från Essinge IK. Det skedde inte utan visst besvär.
Som så många andra hade jag drömt om att få spela i AIK, men trodde aldrig det skulle bli verklighet. Det kom en vink om intresse från AIK. Jag provspelade några matcher och fick eldprovet mot det tyska laget Tennis Borussia på Stockholms Stadion. Bara att komma från sandplanerna till det berömda gräset var ju en sensation. 12.000 personer på läktarna. Vi förlorade med 3-2.
Jag tyckte jag klarade mig ganska hyggligt, men en av mina lagkamrater i halvbackskedjan tyckte inte som jag. Han gnällde och skällde på det mesta jag gjorde. Istället för att gå på matchbanketten tog jag mina bollskor och gick hem för att återvända till Essinge IK.
Nästa dag ringde AIK och undrade vad som hänt. Jag förklarade att jag förstod att jag inte skulle platsa i A-laget, eftersom jag fått så hård kritik på planen. Några dagar efter var jag uppe på Birger Nilssons kontor och vi gjorde den överenskommelsen, att jag skulle spela fem vänskapsmatcher och därefter få besked om jag kunde hoppas på A-lagsplats eller återvända til Essinge IK. Vi var båda nöjda med den överenskommelsen, som slutade med att jag blev bofast i AIK:s A-lag och bara missade två matcher på tio år - det vill säga tills jag var 36 år.
De två missade matcherna är en historia för sig. Vi spelade mot Hälsingborgs IF. Deras store centerhalv Nisse Rosén hoppade på samma luftboll som jag, och råkade landa så illa att jag knäckte nyckelbenet. Efter att ha fått detta besked av massören, envisades jag med att gå in på planen igen med armen i band för att stå på vänsterkanten och slå in förlupna bollar.
Jag hade bara kommin in på planen och ställt mig helt stilla, så gjorde Lillis Persson ett kanonmål - som domaren underkände för offside, därför att jag ute på kanten bokstavligt talat stod offside! Matchen slutade 1-1.
Ibland straffas dumheten omedelbart, men den kan också förklaras med "Pära-andan": aldrig ge sig, bara kämpa, en för alla och alla för en.

Ett lag som skall vinna guld, får inte råka ut för många skador. Guldåret 1936-37 spelade jag alla matcherna och AIK använde totalt bara 14 spelare för de 22 seriematcherna! Däri låg en del av vår styrka. Laget behövde sällan ändras. Varje spelare var av Pära, Birger Nilsson och Thodde Malm handplockad för sin plats i elvan - och bakom dem fanns en nästan jämbördig reserv. Det gällde att aldrig släppa in honom, ty då visste man ju inte om man någonsin kunde få tillbaka sin plats.
I vårt guldlag 1937 hade vi hårda men absolut justa försvarsspelare som Valter Lundgren, Valter Sköld och Sven Andersson. Att Svenne skulle ha varit ett råskinn är bara en myt. Han var stor, kraftig, resolut och viljestark, men under alla de år jag spelade med honom såg jag honom aldrig göra en eftersläng eller en medveten ojusthet.
Vi kunde spela en resolut fotboll i försvaret, men vi spelade aldrig "tät" fotboll. Många av oss skulle aldrig ha fortsatt då. Pära, Thodde och Birger skulle inte ha tillåtit det. Deras råd var alltid: "Spela spelet, spela till varann, spela för laget, men spela så att du själv har roligt."

Tidernas bästa AIK-lag, guldlaget 1937. Stående från vänster: Gustaf "Niggern" Josefsson, Eric "Lillis" Persson, Olle Zetherlund, Sven "Tomten" Söderström, Erik Almgren, Axel Nilsson. Knästående från vänster: Isidor Eriksson, Valter Lundgren, Gustav Sjöberg, Valter Sköld, Sven Andersson.
Vi hade ett underbart lag 1937: Gurra Sjöberg, Valter Lundgren, Valter Sköld, jag själv, Svenne, Isse Eriksson, Niggern Josefsson, Lillis Persson, Olle Zetherlund, Tomten Söderström, Lill-Acke Nilsson. Vi passade faktiskt ihop perfekt både som spelare och människor. Det gav guld.
Vi var aldrig så järnhårt bundna till något system, som man är i dagens fotboll. Ingen behövde gå in för att "döda" en viss motspelare. Inte ens om motspelaren hette Gunnar Gren, som jag själv hade på min lott litet då och då. Päras order var alltid: "Försök inte ta bollen ifrån honom, det kan du inte, ty han är alldeles för teknisk. Försök bara driva honom utåt kanterna, så att han inte blir farlig i mitten". Och det var vad jag försökte göra för att neutralisera denna Sveriges tillsammans med Lillis Persson främste fotbollsspelare genom tiderna.
Det enda system vi hade var att anfallen skulle byggas upp på yttrarna, men inte för att som numera försvarsspelare skall springa med bollen framför sig 70-80 meter, utan genom att spela fram bollar till Niggern och Lill-Acke. De kunde sedan själva välja mellan att slå in eller skjuta mot mål. I mitten fanns alltid kanonen laddad: antingen Olle Zetherlund eller Lillis. Däremot fick Tomten gärna vara litet långsam och trolla med bollen innan han fick fram en välgräddad macka till yttern eller centern. Vi använde hela planen för vårt spel och det gav inte bara mål utan också nöje både åt oss själva och åskådarna.

Men fotboll vinns inte bara på planen. Segrarna grundläggs utanför denna och inte sällan av dem som aldrig någonsin är med på gräset. Vi i guldlaget 1937 hade lyckan att ha en makalös ledare i Birger Nilsson. Han var en av oss, men samtidigt var han mer än en far för oss. Vi bar med oss hans kloka ord och stimulerande tro på oss varje gång vi gick in på planen.
I vår första seriematch våren 1937 mötte vi Kamraterna i Norrköping en söndagsmiddag i april. Norrköping kämpade för livet (ramlade också ur denna serie) och pressade oss stenhårt. De hade stolpskott och situationer i massor. Vi kämpade tillbaka så gott vi kunde och lyckades högst orättvist vinna med 1-0.
Det var en betydelsefull match för oss. Den hade satt oss på ett hårt prov redan från början. Vi var litet betänksamma, tyckte att vi spelat dåligt och satt tysta i omklädningsrummet efteråt, väntande på Päras, Thoddes och Birgers kommentarer. "Vi reser direkt tillbaka till Stockholm och äter en enkel middag tillsammans innan vi skiljs. Då kan vi tala om matchen, inte nu." Pära nickade instämmande.
Vi tänkte att de var lika missnöjda och besvikna som vi, och att vi skulle få hård kritik innan vi gick hem och lät nattsömnen dra en slöja över spelet på Idrottsparken i Norrköping.
Vi kom till restaurang Tattersall. "Det är svårt att få bord idag", sa Birger. "Men en trappa upp, ordnar man visst någonting åt oss." Dörrarna slogs upp till festvåningen. Där satt alla våra fruar och fästmör och väntade på oss.
Om den där matchen i Norrköping talades aldrig ett ord. När vi kom ut på planen följande söndag gällde det invigning av nya Råsundastadion. Motståndare var Malmö FF. Lill-Acke Nilsson gjorde första målet. Vi vann med 4-0. Sedan var det raka spåret till guldet.

Erik Almgren (1977)

Erik Almgrens samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

 219 1934-07-29 Landskrona BoIS B Landskrona IP   4-0 (2-0) Centerhalv   
 220 1934-08-05 Gefle IF    H Stadion      2-2 (0-2) Centerhalv   
 221 1934-08-12 IK Sleipner   H Stadion      6-1 (4-0) Centerhalv   
 222 1934-08-19 IK Sleipner   B Idrottsparken   1-1 (1-0) Centerhalv   
 223 1934-08-26 GAIS      H Stadion      4-1 (2-1) Centerhalv   
 224 1934-09-02 IFK Eskilstuna B Tunavallen    2-3 (2-0) Centerhalv   
 225 1934-09-09 Halmstad BK   H Stadion      0-3 (0-1) Centerhalv   
 226 1934-09-30 Gefle IF    B Strömvallen    4-1 (3-1) Centerhalv   
 227 1934-10-07 IF Elfsborg   H Stadion      7-2 (4-2) Centerhalv   
 228 1934-10-14 GAIS      B Ullevi      1-1 (1-0) Centerhalv   
 229 1934-10-21 IFK Göteborg  B Ullevi      0-1 (0-0) Centerhalv   
 230 1934-10-28 IFK Göteborg  H Stadion      3-0 (2-0) Centerhalv   
 231 1934-11-04 Sandvikens IF  H Stadion      7-1 (2-0) Centerhalv   
 232 1935-04-14 Halmstad BK   B Örjans Vall    0-0 (0-0) Centerhalv   
 233 1935-04-22 Örgryte IS   B Ullevi      3-1 (3-0) Centerhalv   
 234 1935-04-28 Örgryte IS   H Stadion      3-0 (3-0) Centerhalv   
 235 1935-05-05 Sandvikens IF  B Sandvikens IP   3-1 (2-0) Centerhalv   
 236 1935-05-12 IFK Eskilstuna H Stadion      4-1 (3-0) Centerhalv   
 237 1935-05-19 Hälsingborgs IF H Stadion      3-3 (1-0) Centerhalv   
 238 1935-05-26 IF Elfsborg   B Idrottsplatsen  1-2 (1-1) Centerhalv   
 239 1935-05-30 Hälsingborgs IF B Olympia      1-1 (1-0) Centerhalv   
 241 1935-07-28 Gårda BK    B Ullevi      3-1 (1-1) Centerhalv   
 242 1935-08-04 Landskrona BoIS H Stadion      4-2 (2-1) Centerhalv   
 243 1935-08-11 Sandvikens IF  B Sandvikens IP   3-3 (1-1) Centerhalv   
 244 1935-08-18 IFK Norrköping H Stadion      5-2 (4-1) Centerhalv   
 245 1935-08-25 Landskrona BoIS B Landskrona IP   2-3 (0-1) Centerhalv   
 246 1935-09-08 IFK Eskilstuna B Tunavallen    3-1 (2-1) Centerhalv   
 247 1935-09-15 IFK Eskilstuna H Stadion      3-2 (0-0) Centerhalv   
 248 1935-09-29 Halmstad BK   B Örjans Vall    1-2 (1-1) Centerhalv   
 249 1935-10-06 Sandvikens IF  H Stadion      4-4 (1-2) Centerhalv   
 250 1935-10-13 IFK Göteborg  B Ullevi      0-1 (0-0) Centerhalv   
 251 1935-10-20 Örgryte IS   B Ullevi      2-1 (1-0) Högerhalv   
 252 1935-10-27 Örgryte IS   H Stadion      4-1 (2-0) Högerhalv   
 253 1935-11-03 Halmstad BK   H Stadion      3-3 (1-2) Högerhalv   
 254 1936-04-19 IFK Norrköping B Idrottsparken   2-0 (1-0) Högerhalv   
 255 1936-04-26 GAIS      H Stadion      2-0 (1-0) Högerhalv   
 256 1936-05-03 Gårda BK    H Stadion      2-1 (0-0) Högerhalv   
 257 1936-05-10 GAIS      B Ullevi      2-0 (1-0) Högerhalv   
 258 1936-05-17 IK Sleipner   H Stadion      3-2 (1-1) Högerhalv   
 259 1936-05-21 IK Sleipner   B Idrottsparken   3-3 (2-2) Högerhalv   
 260 1936-05-24 IFK Göteborg  H Stadion      4-0 (4-0) Högerhalv   
 261 1936-06-01 IF Elfsborg   H Stadion      2-3 (0-3) Högerhalv   1
 262 1936-06-07 IF Elfsborg   B Idrottsplatsen  1-4 (0-1) Högerhalv   
 263 1936-08-14 Djurgårdens IF H Stadion      4-1 (2-1) Högerhalv   
 264 1936-08-16 Sandvikens IF  B Sandvikens IP   5-2 (2-1) Centerhalv   
 265 1936-08-23 Landskrona BoIS B Landskrona IP   5-1 (2-1) Centerhalv   
 266 1936-08-30 Gårda BK    B Ullevi      1-3 (0-1) Centerhalv   
 267 1936-09-06 IFK Norrköping H Stadion      3-0 (2-0) Centerhalv
 268 1936-09-13 Örgryte IS   B Ullevi      2-2 (1-1) Högerhalv   
 269 1936-09-20 Malmö FF    B Malmö IP     0-3 (0-2) Centerhalv
 270 1936-10-04 IFK Göteborg  H Stadion      3-4 (1-2) Högerhalv   
 271 1936-10-18 GAIS      H Stadion      4-0 (1-0) Högerhalv   
 272 1936-10-25 GAIS      B Ullevi      3-1 (2-0) Högerhalv   
 273 1936-11-01 IK Sleipner   H Stadion      4-1 (3-1) Högerhalv   
 274 1937-04-11 IFK Norrköping B Idrottsparken   1-0 (1-0) Högerhalv   
 275 1937-04-18 Malmö FF    H Råsunda      4-0 (2-0) Högerhalv   
 276 1937-04-25 IFK Göteborg  B Ullevi      1-0 (0-0) Högerhalv   
 277 1937-05-02 Landskrona BoIS H Råsunda      3-1 (2-1) Högerhalv   
 278 1937-05-06 IF Elfsborg   B Idrottsplatsen  1-1 (0-0) Högerhalv   
 279 1937-05-09 IF Elfsborg   H Råsunda      5-1 (4-0) Högerhalv   
 280 1937-05-14 Djurgårdens IF B Stadion      2-1 (0-1) Högerhalv   
 281 1937-05-23 Sandvikens IF  H Råsunda      2-0 (2-0) Högerhalv   
 282 1937-05-28 IK Sleipner   B Idrottsparken   3-1 (2-0) Högerhalv   
 283 1937-05-30 Gårda BK    H Råsunda      2-1 (1-0) Högerhalv   
 284 1937-06-13 Örgryte IS   H Råsunda      1-0 (0-0) Högerhalv   
 285 1937-08-01 GAIS      H Råsunda      3-1 (2-0) Högerhalv   
 286 1937-08-08 Gårda BK    B Ullevi      1-3 (0-0) Högerhalv   
 287 1937-08-15 Sandvikens IF  B Sandvikens IP   3-3 (0-2) Vänsterhalv  
 288 1937-08-22 IFK Göteborg  H Råsunda      1-1 (0-0) Högerhalv   
 289 1937-08-29 Malmö FF    H Råsunda      4-0 (2-0) Högerhalv   
 290 1937-09-05 IFK Göteborg  B Ullevi      2-1 (1-0) Högerhalv   
 291 1937-09-12 Hälsingborgs IF H Råsunda      1-1 (1-1) Högerhalv   
 292 1937-09-26 Landskrona BoIS H Råsunda      1-1 (1-1) Högerhalv   
 293 1937-10-10 GAIS      B Ullevi      2-0 (2-0) Högerhalv   
 294 1937-10-17 IK Brage    H Råsunda      2-2 (1-2) Högerhalv   
 295 1937-10-24 Hälsingborgs IF B Olympia      3-0 (2-0) Högerhalv   
 296 1937-10-31 IF Elfsborg   H Råsunda      4-1 (1-1) Högerhalv   
 297 1937-11-07 Malmö FF    B Malmö IP     0-2 (0-0) Högerhalv   
 298 1938-04-18 IF Elfsborg   B Idrottsplatsen  0-2 (0-1) Högerhalv   
 299 1938-04-24 Gårda BK    H Råsunda      1-2 (0-1) Högerhalv   
 300 1938-05-01 IK Brage    B Domnarvsvallen  4-5 (2-2) Högerhalv   
 301 1938-05-06 IK Sleipner   B Idrottsparken   0-3 (0-1) Högerhalv   
 302 1938-05-08 Landskrona BoIS B Landskrona IP   2-2 (1-1) Högerhalv   
 303 1938-05-15 Örgryte IS   H Råsunda      1-3 (1-0) Högerhalv   
 304 1938-05-22 Örgryte IS   B Ullevi      3-1 (1-0) Högerhalv   
 305 1938-05-26 Sandvikens IF  H Råsunda      3-2 (0-0) Högerhalv   
 306 1938-05-29 IK Sleipner   H Råsunda      3-1 (2-0) Högerhalv   
 307 1938-07-31 Gårda BK    H Råsunda      3-2 (3-0) Högerhalv   
 308 1938-08-14 Malmö FF    B Malmö IP     3-2 (0-1) Högerhalv   
 309 1938-08-21 IF Elfsborg   H Råsunda      4-3 (2-1) Högerhalv   
 310 1938-08-28 Hallstahammars B Trollebo IP    1-3 (1-3) Högerhalv   
 311 1938-09-11 IK Sleipner   H Råsunda      2-0 (1-0) Högerhalv   
 312 1938-09-18 Hälsingborgs IF B Olympia      1-1 (1-0) Högerhalv   
 313 1938-09-25 Hälsingborgs IF H Råsunda      2-3 (2-0) Högerhalv   
 314 1938-10-09 Örgryte IS   B Ullevi      1-3 (1-1) Högerhalv   
 315 1938-10-16 Degerfors IF  H Råsunda      2-3 (0-1) Högerhalv  1
 316 1938-10-23 IF Elfsborg   B Idrottsplatsen  1-2 (0-1) Högerhalv   
 317 1938-10-30 Landskrona BoIS H Råsunda      7-0 (3-0) Högerhalv   
 318 1938-11-06 Landskrona BoIS B Landskrona IP   4-0 (1-0) Högerhalv   
 319 1938-11-13 Gårda BK    B Ullevi      1-0 (1-0) Högerhalv   
 320 1939-04-16 Örgryte IS   H Råsunda      4-3 (2-2) Högerhalv   
 321 1939-04-23 Sandvikens IF  B Sandvikens IP   0-2 (0-0) Högerhalv   
 322 1939-04-30 IK Brage    H Råsunda      0-0 (0-0) Högerhalv   
 323 1939-05-07 IK Sleipner   B Idrottsparken   1-2 (0-0) Högerhalv   
 324 1939-05-14 Malmö FF    H Råsunda      2-0 (1-0) Högerhalv   
 325 1939-05-18 Degerfors IF  B Stora Valla    4-0 (1-0) Centerhalv   
 326 1939-05-21 Hallstahammars H Råsunda      2-2 (1-2) Högerhalv   
 327 1939-05-29 IK Brage    B Domnarvsvallen  1-3 (1-0) Högerhalv   
 328 1939-06-04 Sandvikens IF  H Råsunda      3-0 (1-0) Högerhalv   
 329 1939-07-26 Hammarby IF   H Råsunda      2-1 (1-0) Högerhalv   
 330 1939-07-30 Malmö FF    B Malmö IP     0-0 (0-0) Högerhalv   
 331 1939-08-06 Gårda BK    H Råsunda      2-2 (2-0) Högerhalv   
 332 1939-08-13 Landskrona BoIS B Landskrona IP   2-3 (0-0) Högerhalv   
 333 1939-08-20 IFK Göteborg  B Ullevi      2-3 (1-2) Högerhalv   1
 334 1939-09-03 Sandvikens IF  H Råsunda      3-2 (3-2) Högerhalv   
 335 1939-09-10 Hälsingborgs IF H Råsunda      0-4 (0-2) Högerhalv   
 336 1939-09-24 Hälsingborgs IF B Olympia      1-4 (1-2) Högerhalv   
 337 1939-10-08 IF Elfsborg   H Råsunda      2-3 (2-2) Högerhalv   
 338 1939-10-15 Gårda BK    B Ullevi      0-1 (0-1) Högerhalv   
 339 1939-10-22 IK Sleipner   H Råsunda      2-0 (1-0) Högerhalv   
 340 1939-10-29 Örgryte IS   B Ullevi      1-2 (1-1) Högerhalv   
 341 1939-11-05 IFK Göteborg  H Råsunda      2-2 (1-1) Högerhalv   
 342 1940-04-21 IK Sleipner   B Idrottsparken   3-4 (1-2) Vänsterinner  
 343 1940-04-28 Örgryte IS   H Råsunda      4-2 (1-0) Vänsterhalv  
 344 1940-05-02 Sandvikens IF  B Sandvikens IP   1-0 (1-0) Vänsterhalv  
 345 1940-05-05 Landskrona BoIS H Råsunda      4-1 (2-0) Vänsterhalv  
 346 1940-05-10 Hammarby IF   B Stadion      3-0 (1-0) Vänsterhalv  
 347 1940-05-13 IK Brage    B Domnarvsvallen  1-2 (0-1) Vänsterhalv  
 348 1940-05-19 IK Brage    H Råsunda      1-0 (0-0) Högerhalv   
 349 1940-05-26 Malmö FF    H Råsunda      0-0 (0-0) Högerhalv   
 350 1940-06-02 IF Elfsborg   B Idrottsplatsen  2-2 (0-2) Högerhalv   
 351 1940-08-04 IK Sleipner   H Råsunda      4-0 (2-0) Vänsterhalv  
 352 1940-08-11 Sandvikens IF  B Jernvallen    4-1 (1-0) Vänsterhalv  
 353 1940-08-18 Landskrona BoIS H Råsunda      3-2 (1-1) Vänsterhalv  
 354 1940-08-25 Gårda BK    B Ullevi      0-0 (0-0) Centerhalv   
 355 1940-09-01 Malmö FF    B Malmö IP     1-3 (1-1) Vänsterhalv  
 356 1940-09-08 IFK Norrköping B Idrottsparken   3-3 (2-2) Vänsterhalv  
 357 1940-09-15 IFK Göteborg  H Råsunda      3-0 (1-0) Vänsterhalv  
 358 1940-09-22 Degerfors IF  B Stora Valla    4-1 (2-0) Vänsterhalv  
 359 1940-09-29 Degerfors IF  H Råsunda      1-2 (1-0) Vänsterhalv  
 360 1940-10-13 Hälsingborgs IF B Olympia      2-3 (1-1) Vänsterhalv  
 361 1940-10-27 IK Brage    B Domnarvsvallen  2-3 (1-2) Vänsterhalv  
 362 1940-11-03 IK Brage    H Råsunda      3-1 (1-1) Vänsterhalv  
 363 1940-11-10 IF Elfsborg   H Råsunda      3-1 (1-0) Vänsterhalv  
 364 1941-04-14 IFK Göteborg  B Ullevi      0-2 (0-1) Vänsterhalv  
 365 1941-04-20 IFK Norrköping H Råsunda      0-0 (0-0) Vänsterhalv  
 366 1941-04-27 IK Sleipner   B Idrottsparken   3-2 (1-2) Vänsterhalv  
 367 1941-05-04 Sandvikens IF  H Råsunda      2-1 (0-1) Vänsterhalv  
 368 1941-05-11 Landskrona BoIS B Landskrona IP   1-1 (0-0) Högerhalv   
 369 1941-05-18 Gårda BK    H Råsunda      2-1 (1-0) Vänsterhalv  
 370 1941-05-22 Hälsingborgs IF H Råsunda      1-3 (0-2) Vänsterhalv  
 371 1941-05-25 IF Elfsborg   B Idrottsplatsen  0-5 (0-3) Högerhalv   
 372 1941-06-02 Malmö FF    H Råsunda      3-1 (2-0) Center    1
 373 1941-07-20 Sandvikens IF  B Jernvallen    1-3 (1-3) Högerinner   
 374 1941-08-03 Landskrona BoIS H Råsunda      1-2 (1-2) Högerhalv   
 375 1941-08-10 IFK Göteborg  B Ullevi      2-3 (2-0) Högerhalv   
 376 1941-08-24 Reymersholms IK H Råsunda      4-1 (3-1) Vänsterhalv  
 377 1941-08-31 IF Elfsborg   B Ryavallen     0-1 (0-0) Vänsterhalv  
 378 1941-09-07 Gårda BK    H Råsunda      4-2 (2-0) Vänsterhalv  
 379 1941-09-21 Degerfors IF  B Stora Valla    2-2 (1-1) Vänsterhalv  
 380 1941-09-28 IFK Göteborg  H Råsunda      2-3 (1-2) Vänsterhalv  
 381 1941-10-12 Malmö FF    B Malmö IP     3-0 (1-0) Vänsterhalv  
 382 1941-11-09 GAIS      H Råsunda      2-2 (0-1) Vänsterhalv  
 384 1942-04-26 Gårda BK    B Ullevi      1-2 (1-2) Högerhalv   
 385 1942-05-03 Sandvikens IF  H Råsunda      2-1 (2-1) Högerhalv   
 386 1942-05-07 IFK Norrköping H Råsunda      1-0 (1-0) Vänsterhalv  
 387 1942-05-10 Landskrona BoIS B Landskrona IP   1-1 (0-1) Vänsterhalv  
 388 1942-05-14 IF Elfsborg   H Råsunda      0-0 (0-0) Högerhalv  
 389 1942-05-17 Malmö FF    H Råsunda      1-1 (0-1) Vänsterhalv  
 390 1942-05-22 Reymersholms IK B Råsunda      3-1 (0-1) Vänsterhalv  
 391 1942-05-25 Hälsingborgs IF B Olympia      1-1 (0-1) Högerhalv   
 392 1942-05-31 Hälsingborgs IF H Råsunda      3-1 (1-1) Vänsterhalv  
 393 1942-06-07 Degerfors IF  H Råsunda      0-1 (0-1) Vänsterhalv  
 394 1942-06-14 GAIS      B Ullevi      2-2 (0-2) Vänsterhalv  
 395 1942-07-26 IFK Norrköping H Råsunda      1-3 (1-2) Vänsterhalv  
 396 1942-08-02 Sandvikens IF  B Jernvallen    1-2 (1-1) Vänsterhalv  
 397 1942-08-09 Halmstad BK   H Råsunda      6-1 (2-1) Högerhalv   
 398 1942-08-16 Degerfors IF  B Stora Valla    1-4 (1-3) Högerhalv   
 399 1942-08-30 IF Elfsborg   B Ryavallen     2-5 (2-4) Vänsterhalv  
 400 1942-09-06 Malmö FF    H Råsunda      1-2 (1-1) Vänsterhalv  
 401 1942-09-13 IFK Göteborg  B Ullevi      1-1 (1-1) Vänsterhalv  
 402 1942-09-27 IFK Eskilstuna H Råsunda      5-2 (1-2) Vänsterhalv  
 403 1942-10-11 GAIS      H Råsunda      5-3 (3-1) Vänsterhalv  
 404 1942-10-18 Gårda BK    B Ullevi      4-0 (3-0) Vänsterhalv  
 405 1942-10-25 Hälsingborgs IF H Råsunda      1-0 (0-0) Vänsterhalv  
 406 1942-11-01 IFK Norrköping B Idrottsparken   4-2 (1-0) Högerhalv
 407 1943-04-11 GAIS      B Ullevi      1-0 (0-0) Högerhalv   
 408 1943-04-18 IFK Göteborg  H Råsunda      2-2 (0-1) Högerhalv   
 409 1943-04-26 Gårda BK    H Råsunda      7-1 (3-1) Högerhalv   
 410 1943-05-02 Malmö FF    B Malmö IP     0-2 (0-1) Högerhalv   
 411 1943-05-09 Halmstad BK   B Örjans Vall    0-0 (0-0) Högerhalv   
 412 1943-05-16 IF Elfsborg   H Råsunda      2-3 (0-1) Högerhalv   
 413 1943-05-23 Sandvikens IF  H Råsunda      2-1 (1-1) Högerhalv   
 414 1943-05-30 Hälsingborgs IF B Olympia      0-2 (0-1) Högerhalv   
 415 1943-06-03 IFK Eskilstuna B Tunavallen    1-1 (1-0) Högerhalv   
 416 1943-06-06 Degerfors IF  H Råsunda      1-0 (1-0) Högerhalv   
 425 1943-10-10 IFK Norrköping H Råsunda      0-1 (0-0) Vänsterhalv