Startsida Fotboll 500 AIK:are Ernst "Sudden" Wahlberg

ERNST "SUDDEN" WAHLBERG - EN AV FOTBOLLENS STÖRSTA HUMORISTER

Ernst "Sudden" Wahlberg var den store charmören och bohemen både på och utanför planen. Med sin gängliga figur, sina slängiga ben och sin bländande bollteknik gav han alltid åskådarna full valuta. Därtill kom en osedvanligt stor portion humor, som tog sig sitt mest drastiska uttryck i den berömda matchen mot Espanol på Stadion 1929, då han helt sonika släpade ut en "skendöd" spanjor från planen till kolstybben. Varpå spanjorerna släpade in honom igen och hotade den ständigt leende Sudden till både liv och lem. I hastigheten var det en av dem som bet massören "Lankan" i armen! Det var en match och en sketch som gamla AIK:are aldrig glömmer.

Fakta om Ernst "Sudden" Wahlberg
Ernst "Sudden" Wahlberg - en av fotbollens största humorister
Rit-Olas odödliga Sudden-sketch
Ernst "Sudden" Wahlbergs samtliga allsvenska AIK-matcher

Ernst "Sudden" Wahlberg efter den aktiva karriären.
Fullständigt namn: Ernst Leonard Wahlberg.
Född: 15 oktober 1904 i Stockholm.
Död: 1 maj 1977 i Stockholm.
Smeknamn: Sudden, Ärtan.
Bott: Stockholm (bl a Hästholmsvägen och Assessorsgatan).
Arbete: Köpman.
Moderklubb: Djurgårdens IF.
Allsvenska AIK-matcher: 151.
Allsvenska AIK-mål: 93.
Allsvensk AIK-debut: 31 augusti 1924 (Örgryte-AIK 5-1).
Första allsvenska AIK-mål: 5 oktober 1924 (AIK-Hälsingborg 5-2, Ernst gjorde 3-2 i 59:e minuten).
Utvisningar: Inga.
Avstängd: Han blev, tillsammans med Per "Pära" Kaufeldt, diskvalificerad för professionalism 1928 och avstängd i tre månader för att de hade begärt och fått 50 kronor istället för maximalt tillåtna 30 kronor per match.
Position: Vänsterinner.
Svensk mästare: 1932 (I skrifter från 1932 redovisas Ernst Wahlberg som svensk mästare. Men det var bara elva stycken som blev mästare på den tiden, normalt de som spelade flest matcher. Dock fanns det 1931-32 elva spelare som gjorde fler allsvenska AIK-matcher än Ernst Wahlberg. Av dessa har Åke Sigrell, med tolv matcher, inte tilldelats någon guldmedalj. Något officiellt beslut om att ge Wahlberg guldmedaljen istället för Sigrell har inte fattats, åtminstone finns inget styrelsebeslut på det i AIK. Den rättmätige ägaren till guldmedaljen, om man strikt går efter spelade matcher, borde därför vara Åke Sigrell.)
A-landskamper: 1.

Spelarkarriär:
Djurgårdens IF (-1922).
AIK (1923-34).

Matcher och mål i AIK
Säsong Allsvenskan
1924-25 15 12
1925-26 14 5
1926-27 19 7
1927-28 22 17
1928-29 10 5
1929-30 15 8
1930-31 18 15
1931-32 11 8
1932-33 15 11
1933-34 12 5
Totalt 151 93

Matchstatistik
Allsvenskan 151 68 32 51 371-281 168 1,11 p/match

AIK:s första allsvenska guldlag 1932. Ernst "Sudden" Wahlberg är näst längst till höger i den bakre raden. Stående från vänster: Nils "Gävle" Nilsson, Erik Ekblad, Wilhelm "Mulle" Petersén, Eric "Lillis" Persson, lagledaren Birger Nilsson, Hugo Sjögren, Ernst "Sudden" Wahlberg, John "Jompa" Nilsson. Knästående från vänster: Knut Johansson, Axel "Massa" Alfredsson, Eivar Widlund, Sven Andersson, "Pära" Kaufeldt.

ERNST "SUDDEN" WAHLBERG - EN AV FOTBOLLENS STÖRSTA HUMORISTER

Ernst "Sudden" Wahlberg (i mitten) i duell på Stockholms Stadion kring 1930.

Ernst "Sudden" Wahlberg tillhörde det glada trettiotalet. Att man från den tiden inte bara minns de stora segrarna och de oförglömliga matcherna, utan också med ett leende erinrar sig dråpliga episoder på planen och festliga anekdoter utanför, är mycket Suddens förtjänst. Han var en särpräglad bollartist, en folkkär charmör och en oberäknelig bohem. Dessa egenskaper gav hans gängliga lekamen och glada nuna en utstrålning, som förde honom in bland de fotbollsspelare man minns.

Som fotbollsspelare var Sudden i hög grad beroende av sin omgivning. Det krävdes att han i forwardskedjan hade spelare, som förstod sig på hans inte alltid lättolkade intentioner och smågalna infall. Det krävdes också att de accepterade att han rörde sig och behandlade bollen i ett tempo som stundom kom nära slow motion och att han då och då fick lust att ha roligt med bollen på bekostnad av effektiviteten. Med sina slängiga ben och sin ibland outgrundliga bollteknik, kunde han lyfta en match från grå tristess till en glad skrattfest.

Så kunde Ernst "Sudden" Wahlberg se ut efter en match kring 1930.
En liten, Pära
På trettiotalet fick han den omgivning som förstod honom. Nämligen AIK:s guldkedja 1932 med Jompa Nilsson, Lillis Persson och Pära Kaufeldt. Framför allt kom Pära och Jompa att ta ut det bästa ur "Ärtan", som han kallades i den inre kretsen. När han ropade: "En liten, Pära!", så kom precis den korta boll han behövde för att göra en dribbling och skapa öppning framåt. Lyckades han få ut bollen till Jompa, så kom det ett hårt inlägg i perfekt höjd för att Sudden skulle kunna sätta skallen till.
Huvudspelet var Suddens egentliga slagnummer. Han var lång och kom upp i luften med en spänst, som inte riktigt stämde med hans i övrigt lite långsamma och jordbundna bollteknik. Han mötte bollen på det engelska sättet: precis med pannan. På det sättet gjorde han många mål - framför allt på hörnor - som förlät hans krusiduller ute på planen.

Sudden var något av en "lyxlirare". Det behövdes andra typer av spelare för att komplettera honom. Därför var han inte särskilt aktuell för landslaget, men kom med i blågult då AIK-spelet klaffade som bäst, och UK valde hela AIK-kedjan mot Österrike i Wien 1930. Sverige ställdes mot Europas då starkaste landslag, det berömda "Wunderteam". Det blev stryk med 4-1 och kunde ha blivit ännu mer om inte Hälsingborgs målvaktslejon Sigge Lindberg i sin femtionde och sista landskamp haft en av sina stora dagar.
Även i detta nederlagets stund hade Sudden kvar sitt sinne för humor. Hans första kommentar i omklädningsrummet på Hohe Warte efter matchen har lagts i munnnen på spelare i senare generationer. "Jaha, idag har jag spelat två landskamper. Den första och den sista." Han fick rätt.

Det spanska dramat
Framför allt har Sudden gått till den svenska fotbollens historia genom den berömda spanska sketchen på Stadion 1929 som visas i Rit-Olas teckning nedan. AIK spelade mot spanska mästarna Espanol med den helgonförklarade Ricardo Zamora i målet. En spanjor "filmade" skadad och gjorde det så genomskinligt, att Sudden helt sonika tog honom i foten och släpade ut honom från planen till kolstybben. Andra spanjorer rusade till och drog in klubbkamraten igen och hotade samtidigt den leende Sudden till liv och lem. I hastigheten var det förresten en av dem som bet AIK-massören "Lankan" i armen! Efter tumultet kom spelet igång igen men skrattsalvorna ekade mellan stadionmurarna hela matchen ut.

Skynda dig så vi hinner

Ernst "Sudden" Wahlberg i häftigt samtal med Españols spelare efter att Sudden dragit ut en Español-spelare på planen.

En klassisk Sudden-historia utanför planen daterar sig från hans tid som malaj i Kungliga Svea Livgarde.
Svea Livgarde och Det Kongelige Danske Livcorps utkämpade på sin tid små "landskamper" mot varandra i fotboll. Uppgörelserna förlades omväxlande till Stockholm och Köpenhamn.
Efter en match i Kongens By hade danskarna ordnat en mycket trevlig bankett. I Sveas lag medverkade det året värnpliktige Wahlberg. Efter den goda maten blev det dans. "Sudden" var en stor charmör och danskonstnär och skyndade sig att bjuda upp en ung söt dam som han fått korn på under måltiden. När dansen var över och "Sudden" med en stilig bugning avlämnat sin dam, stötte han ihop med löjtnant Nordenskjöld, Djurgårdens bekante "Nocke", som frågade honom vad han tyckte om sin partner och vad de språkat så livligt om under dansen.
- Ärtig brud, menade "Sudden". Hon dansade bra och snackade riktigt skapligt, vettja, inte bara "jä-jä" och sånt där danskt kackel. Synd att hon inte hade tid att kila med på något livat efter den här skivan, hon var upptagen, sa hon. Tira förresten Nocke, va dom danska djupingarna fjäskar förna, de måste vara en skarp böna.
- Tja, upplyste Nocke, hon heter prinsessan Margareta och är dotter till vår prins Carl!

Skynda dig så vi hinner

AIK:s tre stora i början av 1930-talet. Från vänster Eric "Lillis" Persson, Per "Pära" Kaufeldt och Ernst "Sudden" Wahlberg.
"Sudden" Wahlberg hade mycket underliga saker för sig ibland. Vid en bortamatch som AIK skulle spela i Göteborg hade lirarna order att infinna sig på Stockholms Central senast en kvart innan tåget gick.
Alla killarna kom i tid. Utom Sudden. Som vanligt. Dåvarande lagledaren Thodde Malm fick uppgiften att stanna kvar på perrongen in i det sista för att passa Sudden, som sedan drygt en kvart stått gömd bakom en pelare.
Thodde höll på att hoppa ur kläderna av glädje när han fick se Sudden, vilken kryddade det hela med denna replik:
- Skynda dig på nu, Thodde, så vi hinner med tåget.
Sudden tyckte det hela var mycket roligt, medan överledare Birger Nilsson och biträdande hövdingen Malm lär ha hyst diamentralt motsatt åsikt, allra helst som någon reserv inte var kallad.

"Jag heter Ernst"
Som hos alla stora humorister fanns det också hos Sudden en underton av allvar mitt i allt skämtet och glammet. Man visste inte alltid om han menade skoj eller allvar. Som exempelvis efter en match, då en ung journalistvolontär med blocket och pennan i högsta hugg skulle göra en intervju i omklädningsrummet och nalkade sig honom med en något snorkig och självsäker attityd.
- "Nå, Sudden ..."
- "Jag heter Ernst och det betyder allvarlig på tyska" fick han till svar.

Inte ens under de år Sudden var bunden vid sjuksäng och rullstol kunde någonting knäcka hans goda humör och glada uppsyn. De AIK-kamrater som hälsade på honom, minns honom som den glade garconen - en mask som in i det sista dolde plågan och allvaret.
Alla kommer att minnas honom som Ärtan och Sudden mera än som Ernst, och vi kan vara säkra på att det är så han helst vill bli ihågkommen.

Tore Nilsson (1977)

"Suddens" tupp

Vid en bortamatch mot IFK Malmö 26 april 1925 hade AIK nya, vita byxor, gjorda av ett tyg av det kända märket "Tuppen". På ett par av byxorna fanns fabriksmärket - en ståtlig tupp - kvar. Det blev diskussion om vem som skulle ha de byxorna under matchen. "Pära" Kaufeldt tyckte att "Sudden" skulle ha ett par av byxorna.
- Ta dem du, sade Pära, så ska'ru se att du har tupp (=tur) och gör ett mål!

Sudden tog dem - och hade tupp (tur). Han gjorde matchens enda mål, AIK vann med 1-0.

Ernst "Sudden" Wahlbergs samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

  5 1924-08-31 Örgryte IS   B Ullevi      1-5 (1-4) Vänsterinner
  9 1924-10-05 Hälsingborgs IF H Stadion      5-2 (2-2) Vänsterinner 2
 10 1924-10-12 IFK Norrköping H Stadion      5-0 (2-0) Vänsterinner 3
 11 1924-10-19 Hälsingborgs IF B Olympia      0-1 (0-1) Center    
 12 1924-10-26 IFK Göteborg  H Stadion      3-4 (3-3) Vänsterinner 2
 13 1924-11-02 Gais      B Ullevi      1-2 (0-0) Vänsterinner 
 14 1925-04-13 IK Sleipner   B Idrottsparken   1-2 (0-1) Vänsterinner 1
 15 1925-04-19 IFK Eskilstuna H Stadion      6-1 (1-1) Vänsterinner 1
 16 1925-04-26 IFK Malmö    B Malmö IP     1-0 (1-0) Vänsterinner 1
 17 1925-05-03 IFK Eskilstuna B Tunavallen    5-2 (2-1) Vänsterinner 1
 18 1925-05-10 Gais      H Stadion      0-2 (0-1) Vänsterinner 
 19 1925-05-17 IFK Norrköping B Idrottsparken   0-1 (0-1) Vänsterinner 
 20 1925-06-01 Landskrona BoIS H Stadion      3-1 (3-0) Vänsterinner 1
 21 1925-06-05 Hammarby IF   H Stadion      1-0 (0-0) Vänsterinner 
 22 1925-06-07 Örgryte IS   H Stadion      1-3 (0-2) Vänsterinner 
 31 1925-10-18 IFK Göteborg  B Ullevi      0-3 (0-0) Vänsterinner
 32 1925-10-25 IK City     H Stadion      4-3 (3-2) Vänsterinner 2
 33 1925-11-01 IFK Norrköping B Idrottsparken   2-3 (0-3) Vänsterinner 
 34 1926-04-11 IFK Uddevalla  B Rimnersvallen   1-2 (0-0) Vänsterinner 
 35 1926-04-18 Örgryte IS   H Stadion      3-3 (1-2) Vänsterinner 
 36 1926-04-25 Hälsingborgs IF B Olympia      2-3 (1-1) Vänsterinner 
 37 1926-05-02 IFK Uddevalla  H Stadion      0-0 (0-0) Vänsterinner 
 38 1926-05-09 Landskrona BoIS B Landskrona IP   2-2 (2-0) Vänsterinner 
 39 1926-05-13 IFK Göteborg  H Stadion      3-1 (1-1) Vänsterinner 
 40 1926-05-16 IFK Eskilstuna B Tunavallen    1-1 (0-0) Vänsterinner 
 41 1926-05-23 IK City     B Tunavallen    3-0 (2-0) Vänsterinner 1
 42 1926-05-24 IFK Malmö    H Stadion      3-3 (0-3) Vänsterinner 1
 43 1926-05-30 Gais      B Slottsskogsvallen 0-6 (0-2) Vänsterinner 
 44 1926-06-06 IK Sleipner   H Råsunda IP    2-3 (1-1) Vänsterinner 1
 48 1926-08-20 Westermalms IF B Stadion      0-1 (0-1) Vänsterinner  
 49 1926-08-29 IFK Göteborg  H Stadion      2-3 (1-1) Högerinner  
 50 1926-09-05 Landskrona BoIS H Råsunda IP    4-0 (1-0) Högerinner  1
 51 1926-09-12 IFK Norrköping B Idrottsparken   1-2 (0-1) Vänsterinner 
 52 1926-09-19 IFK Uddevalla  B Rimnersvallen   2-2 (1-2) Vänsterinner 
 53 1926-09-26 Hälsingborgs IF H Stadion      1-3 (0-0) Vänsterinner 
 54 1926-10-10 IFK Göteborg  B Ullevi      0-2 (0-0) Center    
 55 1926-10-17 Gais      H Stadion      1-4 (0-2) Vänsterinner 1
 56 1926-10-24 Landskrona BoIS B Landskrona IP   3-2 (1-0) Vänsterinner 2
 57 1926-10-31 Hälsingborgs IF B Olympia      1-2 (0-1) Vänsterinner 
 58 1927-04-18 IFK Norrköping H Stadion      2-1 (2-0) Vänsterinner 
 59 1927-04-24 IF Elfsborg   H Stadion      2-3 (0-1) Vänsterinner 
 60 1927-05-01 IK Sleipner   B Idrottsparken   2-1 (2-0) Vänsterinner 
 61 1927-05-08 Gais      B Ullevi      2-1 (0-0) Vänsterinner
 62 1927-05-15 IFK Uddevalla  H Stadion      3-2 (2-2) Vänsterinner 
 63 1927-05-18 Westermalms IF H Stadion      1-1 (1-0) Vänsterinner 1
 64 1927-05-22 Örgryte IS   H Stadion      2-0 (1-0) Vänsterinner 
 65 1927-05-26 IFK Eskilstuna B Tunavallen    3-1 (2-0) Vänsterinner 2
 66 1927-06-06 IF Elfsborg   B Ramnavallen    1-1 (1-0) Vänsterinner 
 67 1927-07-31 IF Elfsborg   B Ramnavallen    1-2 (0-1) Högerinner  
 68 1927-08-07 Örgryte IS   H Stadion      1-3 (1-0) Högerinner  
 69 1927-08-10 Djurgårdens IF H Stadion      2-1 (1-1) Högerinner  
 70 1927-08-14 Hälsingborgs IF B Olympia      2-1 (1-1) Högerinner  
 71 1927-08-21 Stattena IF   H Råsunda IP    5-1 (2-0) Högerinner  2
 72 1927-09-11 IF Elfsborg   H Råsunda IP    2-0 (1-0) Högerinner  1
 73 1927-09-18 Gais      B Slottsskogsvallen 3-3 (2-0) Högerinner  2
 74 1927-09-25 IK Sleipner   H Stadion      2-0 (1-0) Högerinner 
 75 1927-10-02 Örgryte IS   B Ullevi      1-4 (0-2) Högerinner  
 76 1927-10-09 IFK Göteborg  H Stadion      2-2 (1-0) Högerinner  1
 77 1927-10-16 Landskrona BoIS B Landskrona IP   1-3 (1-3) Högerinner  
 78 1927-10-23 Stattena IF   B Olympia      6-3 (2-1) Högerinner  2
 79 1927-10-30 IFK Eskilstuna H Stadion      8-4 (4-1) Högerinner  3
 80 1928-04-15 IFK Norrköping B Idrottsparken   0-2 (0-0) Högerinner  
 81 1928-04-22 Landskrona BoIS H Stadion      4-2 (1-0) Högerinner  1
 82 1928-04-29 IFK Eskilstuna B Tunavallen    1-3 (0-2) Högerinner  1
 83 1928-05-06 IK Sleipner   B Idrottsparken   1-3 (1-2) Högerinner  1
 84 1928-05-09 Djurgårdens IF B Stadion      3-3 (2-2) Högerinner  2
 85 1928-05-13 Gais      H Stadion      0-1 (0-0) Högerinner  
 86 1928-05-17 Hälsingborgs IF H Stadion      1-2 (1-1) Högerinner  
 87 1928-05-28 IFK Norrköping H Stadion      2-3 (2-3) Center    1
 88 1928-06-03 IFK Göteborg  B Slottsskogsvallen 1-1 (0-0) Högerinner  
 100 1928-10-28 Gais      B Ullevi      2-3 (1-1) Högerinner  1
 101 1928-11-04 Landskrona BoIS H Stadion      4-1 (4-0) Högerinner  1
 103 1929-04-21 Gais      H Stadion      3-4 (2-1) Högerinner  
 104 1929-04-28 IFK Eskilstuna H Stadion      6-2 (5-1) Högerinner  1
 105 1929-05-05 IFK Norrköping B Idrottsparken   3-0 (1-0) Högerinner  
 106 1929-05-09 IF Elfsborg   H Stadion      5-0 (2-0) Högerinner  
 107 1929-05-12 IFK Malmö    B Malmö IP     1-1 (1-1) Högerinner  
 108 1929-05-17 Westermalms IF H Stadion      3-1 (1-1) Högerinner  1
 109 1929-05-26 IFK Malmö    H Stadion      2-1 (0-1) Högerinner  
 110 1929-06-02 Örgryte IS   B Slottsskogsvallen 1-4 (1-2) Högerinner  1
 111 1929-08-04 Stattena IF   H Stadion      6-0 (4-0) Högerinner  1
 112 1929-08-11 Stattena IF   B Olympia      5-0 (3-0) Högerinner  2
 113 1929-08-18 Hälsingborgs IF B Olympia      0-5 (0-2) Högerinner  
 114 1929-08-25 Landskrona BoIS B Landskrona IP   3-1 (1-0) Högerinner  1
 115 1929-09-01 IK Sleipner   H Stadion      3-1 (0-0) Högerinner  
 116 1929-09-08 Örgryte IS   B Ullevi      1-2 (1-2) Högerinner
 120 1929-10-13 Gais      H Stadion      1-1 (0-1) Vänsterinner 
 121 1929-10-20 IF Elfsborg   B Idrottsplatsen  2-1 (2-0) Vänsterinner 1
 122 1929-10-27 IF Elfsborg   H Stadion      3-3 (0-2) Vänsterinner 1
 123 1929-11-03 Hälsingborgs IF H Stadion      5-1 (2-0) Vänsterinner 2
 124 1930-04-13 IFK Norrköping B Idrottsparken   4-1 (3-1) Vänsterinner
 125 1930-04-21 IFK Malmö    B Malmö IP     1-1 (0-0) Vänsterinner 
 127 1930-05-04 Sandvikens IF  B Sandvikens IP   1-2 (1-1) Vänsterinner 
 128 1930-05-11 Örgryte IS   H Stadion      3-3 (2-2) Vänsterinner 
 129 1930-05-18 Gais      B Ullevi      1-1 (0-1) Vänsterinner 
 133 1930-08-03 IF Elfsborg   B Idrottsplatsen  3-2 (0-1) Vänsterinner 
 134 1930-08-10 Redbergslids IK B Ullevi      3-0 (2-0) Vänsterinner 2
 135 1930-08-17 Sandvikens IF  H Stadion      2-1 (2-0) Vänsterinner 1
 136 1930-08-24 IFK Eskilstuna B Tunavallen    2-4 (1-2) Vänsterinner 
 138 1930-09-07 Sandvikens IF  B Sandvikens IP   4-3 (2-0) Vänsterinner 1
 139 1930-09-14 IFK Malmö    B Malmö IP     1-1 (0-1) Vänsterinner 
 140 1930-09-21 Hälsingborgs IF B Olympia      2-3 (0-2) Vänsterinner 1
 141 1930-10-05 Landskrona BoIS H Stadion      4-5 (0-0) Vänsterinner 1
 142 1930-10-12 IK Sleipner   H Stadion      3-2 (1-1) Vänsterinner 
 143 1930-10-19 IFK Göteborg  H Stadion      3-1 (2-0) Vänsterinner 1
 144 1930-11-02 IFK Malmö    H Stadion      9-0 (5-0) Vänsterinner 3
 145 1931-04-12 Gais      B Slottsskogsvallen 4-4 (1-0) Vänsterinner
 146 1931-04-19 IF Elfsborg   H Stadion      4-1 (2-1) Vänsterinner 1
 147 1931-04-26 Örgryte IS   B Slottsskogsvallen 1-1 (1-1) Vänsterinner
 148 1931-05-03 IK Sleipner   B Idrottsparken   5-2 (2-1) Vänsterinner 2
 149 1931-05-10 Hälsingborgs IF H Stadion      5-1 (4-0) Vänsterinner 1
 150 1931-05-14 Redbergslids IK H Stadion      3-2 (2-1) Vänsterinner 1
 154 1931-06-07 IFK Eskilstuna H Stadion      1-1 (0-0) Vänsterinner 
 160 1931-09-06 Hallstahammars H Stadion      7-1 (3-1) Högerinner  2
 161 1931-09-13 Gais      B Slottsskogsvallen 2-2 (0-1) Högerinner
 162 1931-09-20 IFK Eskilstuna B Tunavallen    3-3 (2-2) Vänsterinner 2
 167 1931-11-01 IFK Göteborg  H Stadion      3-0 (2-0) Vänsterinner 2
 168 1932-04-17 Landskrona BoIS B Landskrona IP   5-3 (4-2) Vänsterinner 1
 169 1932-04-24 Hälsingborgs IF H Stadion      2-0 (0-0) Vänsterinner 
 170 1932-05-01 Landskrona BoIS H Stadion      3-3 (3-1) Vänsterinner 
 173 1932-05-13 IK Sleipner   H Stadion      2-0 (1-0) Vänsterinner 
 174 1932-05-22 Örgryte IS   B Ullevi      1-1 (0-1) Vänsterinner 1
 175 1932-05-29 Malmö FF    H Stadion      5-5 (2-1) Vänsterinner 
 176 1932-06-05 Gais      H Stadion      1-1 (0-0) Vänsterinner 
 177 1932-07-31 IS Halmia    B Örjans Vall    7-3 (1-0) Vänsterinner 
 178 1932-08-07 Malmö FF    B Malmö IP     1-2 (0-1) Vänsterinner 
 183 1932-09-11 Sandvikens IF  B Sandvikens IP   2-0 (2-0) Vänsterinner 
 184 1932-09-18 IFK Göteborg  H Stadion      6-1 (3-0) Vänsterinner 3
 185 1932-10-02 IF Elfsborg   B Idrottsplatsen  1-0 (0-0) Vänsterinner
 186 1932-10-09 IK Sleipner   H Stadion      6-1 (3-1) Vänsterinner 2
 187 1932-10-16 Sandvikens IF  H Stadion      6-2 (3-1) Vänsterinner 3
 188 1932-10-23 Örgryte IS   B Ullevi      1-0 (1-0) Vänsterinner 
 189 1932-10-30 Gais      H Stadion      0-0 (0-0) Vänsterinner 
 190 1933-04-17 IK Sleipner   B Idrottsparken   3-2 (2-0) Vänsterinner 
 191 1933-04-23 Landskrona BoIS H Stadion      6-1 (4-1) Center    2
 192 1933-04-30 Hälsingborgs IF B Olympia      1-2 (0-2) Center    
 196 1933-05-25 IFK Göteborg  B Ullevi      0-3 (0-2) Center    
 197 1933-05-28 IS Halmia    H Stadion      2-3 (0-1) Högerinner  1
 198 1933-06-05 Hälsingborgs IF H Stadion      2-4 (0-2) Vänsterinner 
 203 1933-08-27 Gefle IF    B Strömvallen    1-2 (0-1) Vänsterinner 
 204 1933-09-03 IFK Eskilstuna B Tunavallen    2-4 (2-3) Vänsterinner 
 205 1933-09-17 Hälsingborgs IF H Stadion      2-5 (1-2) Vänsterinner 
 207 1933-10-15 Gais      B Ullevi      3-2 (1-2) Vänsterinner 1
 208 1933-10-22 Örgryte IS   H Stadion      2-2 (1-2) Högerinner  1
 209 1933-10-29 Örgryte IS   B Ullevi      0-1 (0-0) Högerinner  
 211 1933-11-12 IS Halmia    H Stadion      3-0 (2-0) Vänsterinner 
 212 1934-04-22 Gais      H Stadion      0-3 (0-1) Vänsterinner 
 213 1934-04-29 IF Elfsborg   B Idrottsplatsen  4-2 (1-1) Vänsterinner 2
 214 1934-05-06 Hälsingborgs IF B Olympia      3-1 (2-0) Vänsterinner 
 215 1934-05-10 IF Elfsborg   H Stadion      1-1 (1-0) Vänsterinner 
 216 1934-05-13 IFK Göteborg  B Ullevi      3-3 (1-2) Vänsterinner 1