Startsida Fotboll 500 AIK:are Gustav Sjöberg

GUSTAV SJÖBERG - AIK:s MESTE SPELARE

Gustav "Gurra" Sjöberg spelade 321 allsvenska matcher i AIK under tre decennier. Ingen annan spelare har gjort så många allsvenska AIK-matcher, och förmodligen kommer ingen annan att göra det i framtiden heller. Olika tidsepoker har sina värderingar och ibland kan värderingar ändras. Men inget kan ändra på Gurra Sjöbergs insatser. Han kommer för alltid att tillhöra AIK:s största legender. Gurra Sjöberg - den meste AIK:aren!

Fakta om Gustav Sjöberg
Gustav Sjöberg - AIK:s meste spelare
AIK:s före detta ordförande (Stig R Humlin) om Gustav "Gurra" Sjöberg
Gustav Sjöbergs samtliga allsvenska AIK-matcher

En ung Gustav Sjöberg, 1932-33.
Fullständigt namn: Ivar Gustav Sjöberg.
Smeknamn: Gurra.
Född: 23 mars 1913 i Stockholm.
Död: 3 oktober 2003 på Lidingö.
Begravd: Norra Begravningsplatsens minneslund.
Familj: Pappa Albert (jobbade på Gasverket), mamma Agnes, tre syskon (1 syster och 2 bröder), hustru Anna Maria.
Bott: Birger Jarlsgatan 107 (hela uppväxten). Därefter på Värmdö, bakom Stadion (nuvarande GIH), Skytteholmsvägen, Holmsund, Skytteholmsvägen och senare på Lidingö.
Skola: Johannes folkskola.
Arbete: Konsum, ICL (många år som chaufför).
Moderklubb: AIK.
Allsvenska AIK-matcher: 321.
Allsvenska AIK-mål: 0.
Allsvensk AIK-debut: 31 juli 1932 (IS Halmia-AIK 3-7).

Gustav Sjöberg i början av 1970-talet.
Utvisningar: Inga.
Position: Målvakt.
Svensk mästare: 1937.
Svensk cupmästare: 1949.
A-landskamper: 21 (1937-46).
B-landskamper: 1.
Stor Grabb.
Hedersledamot i AIK: 1981.

Spelarkarriär:
AIK (1929-50).

Ledarkarriär:
AIK (materialförvaltare i A-laget och lagledare för B-laget, 1950-51).
Tränare IFK Holmsund i division 2 (1951-52).
AIK (lagledare B-laget samt målvaktstränare, 1952-63).

En äldre Gustav Sjöberg, år 2000.
Matcher och mål i AIK
Säsong Allsvenskan
1932-33 5 -
1933-34 7 -
1934-35 - -
1935-36 14 -
1936-37 22 -
1937-38 22 -
1938-39 22 -
1939-40 22 -
1940-41 22 -
1941-42 22 -
1942-43 22 -
1943-44 21 -
1944-45 22 -
1945-46 20 -
1946-47 22 -
1947-48 22 -
1948-49 19 -
1949-50 15 -
Totalt 321 0

Matchstatistik
Allsvenskan 321 151 63 107 674-519 365 1,14 p/match

GUSTAV SJÖBERG - AIK:s MESTE SPELARE

Gustav Sjöberg växte upp på Birger Jarlsgatan 107. I 105:an och 107:an bodde närmare 30 grabbar och det blev mycket fotboll. Framför allt på sandplanen vid Bellevue, det var där spelare som "Lillis", "Plockis", "Niggern" med flera var uppväxta. Gurra började stå i mål som 13-14 åring och kom till AIK:s juniorlag 1929, AIK:s första riktiga juniorlag sedan början av 1920-talet. I laget fanns bland andra Gunnar Kaufeldt (bror till Pära), Henry Nordh (som senare gick till Djurgården) och så småningom "Tomten" Söderström. 1929 blev laget juniormästare. Man slog Kungsholms Sport i finalen.

AIK:s juniormästare 1929. Stående från vänster: Folke Wilsson, Gunnar Kaufeldt (bror till Per), Gunnar Blomström, Lundqvist, Kurt "Ryssen" Eriksson. Knästående från vänster: Berggren, Levin, Erik Almgren (ej den senare allsvenske Erik Almgren). Sittande från vänster: Hans Jansson, Gustav Sjöberg, Mattias Svärd.
Ibland tränade laget på gamla Råsunda (de som hade cyklar cyklade dit, annars gick man eller åkte spårvagn nr 15). Gurra spelade tre år i juniorlaget men spelade också i C-laget och så småningom i B-laget. Bertil Linde stod i B-laget till en början men efter något år tog Gurra över. Men Eivar Widlund var den bäste målvakten och stod i A-laget. I B-laget var det spel i allsvenska reservlagsserien med resor till metropoler som Norrköping och Sandviken. Det blev tåg för det mesta.
Gurra debuterade i Allsvenskan borta mot Halmia 1932. Det var spänt i början men AIK var rätt överlägsna så det gick bra. Med "Massa", "Vrålis" och "Mulle" framför sig var Gurra trygg. Därefter spelade Gurra bara 16 allsvenska matcher på drygt tre år, Eivar Widlund var den bättre målvakten under denna tid.
AIK tränade normalt två gånger i veckan, tisdag och torsdag. På Stadion klädde man om, men fick för det mesta bara vara på löparbanorna, gräsplanen fick man inte beträda. Istället fick man träna på Östermalms IP. På sommaren fick man hålla till på Råsunda IP, mest bakom plan där det fanns en gräsplätt. Liksom på Stadion fick man oftast inte vara på själva fotbollsplanen, där sade vaktmästarna ifrån.
Tidernas bästa AIK-lag, svenska mästarna 1936-37. Gustav Sjöberg på knä i mitten.

Det var svårt med jobb i början av 1930-talet. Så Gurra var på Bellevue-planen mest hela dagarna. Det blev träning egentligen varje dag även om det inte var någon organiserad träning. Och konditionsträning var inget för Gurra som menar att det var en orsak till att han stod i mål. En gång när han skulle begära ledigt från yrkesskolan för att spela fotboll sade läraren: "Du som är så lat, klart du står i mål".

Förutom fotbollen var Gurra med i en del andra sporter, alla i AIK. Det blev handboll en kort tid i Eriksdalshallen i mitten av 1940-talet. Så här berättar Gurra själv om sin handbollstid, och sin tid med övriga idrotter:
"Det var inte så kul med handbollen, man hann inte med som målvakt, de kom så nära. Jag var egentligen inte så intresserad, blev övertalad att vara med. Samma i bandy, jag stod i mål i B-laget. Var med ett tag, det blev inte något riktigt. Men det var kul. Ishockey spelade jag i juniorlaget, jag blev juniormästare i fotboll, ishockey, bandy samma år, och var med och spelade i Lindarängens ispalats. Jag spelade vänsterforward i kedjan med Pära Kaufeldt. Det blev sena träningar, alla skulle träna och spela på Lindarängen som var den enda konstfrusna rinken i stan."

Gurra minns 1937 av flera skäl. Dels blev AIK svenska mästare med det kanske bästa AIK-laget genom tiderna. Dels gjorde han sin landslagsdebut mot England och framför allt gifte han sig med sin Anna Maria.

Under kriget gjorde Gurra militärtjänst ute vid Sandhamn. "Det var inte så jobbigt. Jag kunde åka in till varje allsvensk match och det blev både en och två extra dagar ledigt i samband med varje tillfälle."

Så här beskriver Gurra sin "bästa räddning":
"Det var i Haifa på turné, bollen kom i klykan och jag hade känslan av att jag låg under ribban och tog en omöjlig boll. När jag landade släppte jag bollen och den låg fri ett ögonblick innan jag tog den. Då kom Börje Leander fram och skrek,
-Kan du inte ens hålla i bollen.
Sån var Börje."

Något som kanske förvånar är att Gurra rökte. Han tog alltid ett sista bloss innan han gick ut på plan och det första han gjorde när han kom in i paus eller efter match var att tända en cigarrett. I landslaget var det hårdare men Gurra rökte i alla fall. "Det var en hel del som rökte, inte så mycket som jag, men ändå."

På Gurras tid var det stenhårda amatörregler. Malmö FF blev degraderade från Allsvenskan för att ha betalat för mycket till spelarna. I AIK fick man 50 kronor i traktamente vid en bortamatch (man åkte normalt nattåget på lördagkvällen, spelade match på söndagen och tog nattåget hem) och därutöver all mat. Vid hemmamatcherna blev det 20 kronor. Det kanske inte låter så mycket men betänk att Gurras veckolön på Konsum var 72 kronor. Nästan varje höst åkte AIK på någon turné i Europa och då kläddes spelarna upp med byxor, kostym eller liknande.

Gurra slutade i tid. Han gjorde sina sista matcher våren 1950. Ett år senare åkte AIK ur Allsvenskan för första gången. Men då var Gurra materialförvaltare och hade redan börjat som lagledare för B-laget. En av hans första uppgifter som lagledare var att åka till Ljusdal för att hämta ner "Snobben" Ahlström som hade skrivit på för AIK.
Gurra gjorde sedan ett år som tränare i IFK Holmsund. Det blev bara ett år, sedan flyttade Gurra och hans fru tillbaka till Solna (de bodde då på Skytteholmsvägen). Gurra fortsatte som lagledare för B-laget, en syssla han behöll fram till början av 1960-talet. Därefter har han inte haft några officiella funktioner i AIK men han är fortfarande, våren 2001 och inne på sitt 89:e levnadsår, en ofta sedd, och mycket välkommen gäst på Råsunda när AIK spelar.
Ett bevis för att Gurras storhet också uppmärksammas av nya generationers AIK-supportrar visades när Gurra avtäcktes som "Södras Profil" hösten 1998. Det har varit många profiler som har presenterats men ingen av de andra har mötts med sådan vördnad och respekt som Gurra Sjöberg. Han är den meste AIK:aren - flest matcher, längst karriär och numera, våren 2001, också den ende som är i livet från guldlaget 1937, AIK:s bästa lag genom tiderna.

Anders Johrén (2001)


AIK:s FÖRE DETTA ORDFÖRANDE (STIG R HUMLIN) OM GUSTAV "GURRA" SJÖBERG - AIK:s MESTE SPELARE

Det är en vacker vårvinterdag i slutet av mars, närmare bestämt 23 mars 1988. Några AIK:are samlas på parkeringsplatsen vid SPP:s pensionärshem Björnbo på Lidingö. Förutom jag själv ingår i kretsen Bruno Nyberg från huvudstyrelsen, Lasse Rundqvist och Kurre Svanberg från AIK-ringen samt naturligtvis klubbmästaren Hilding Albrektson. Med blommor och presenter i nävarna letar vi reda på namnet Sjöberg på skylten i porten och traskar upp till en av de riktigt stora AIK-arna. Jo, det är naturligtivis "Gurra" Sjöberg. Han fyller 75 år denna dag. Han och hans hustru tar emot i den trevliga lägenheten, full av minnen från Gurras långa idrottsliv.

För den som upplevt Gurra från mitten av 40-talet under hans aktiva tid är det bara att konstatera att han är sig otroligt lik från den tiden - ja, några gråa stänk i håret förstås men rak, smärt och spänstig som förr. Jag kan inte låta bli att säga till Gurra i samband med uppvaktningen att man frestas ta med honom till Råsunda, in i omklädningsrummet och be honom byta om till den gamla kära gröna tröjan med nummer 1 på ryggen och springa ut på plan.

Det blir en trevlig pratstund vid smörgåstårtan och kaffet med massvis av idrottsminnen.
Mina första minnen av Gurra daterar sig från 1944-45 ungefär. Som tioåring fick jag lov att cykla från Äppelviken till Råsunda för att se på allsvensk fotboll - idag får väl inga tioåringar överhuvudtaget ge sig iväg ensamma till en match, vare sig på cykel eller på annat sätt.
Jag brukar i olika sammanhang påstå att jag tillbringade en stor del av min barn- och ungdom bakom Gurra på södra ståplats. Man började längst ner - i höjd med målet och hojtade ååååheeejj när Gurra sparkade ut bollen och flyttade så småningom upp lite högre på läktaren för att få bättre överblick över planen.

Det kändes alltid tryggt med Gurra i målet. Han gjorde inget överilat, han stod för det mesta på benen och hade en sådan säker placeringsförmåga att han aldrig eller nästan aldrig behövde slänga sig i luften som en del andra målvakter. Nervös blev man bara när Gurras klubbkamrat, centerhalven Börje Leander, slog en särskilt "giftig" bakåtpassning.
När vi smågrabbar cyklat hem efter söndagsmatchen var det dags för uppställning på Solviksängen i Äppelviken. Efter en lyckad mach med vinst och en som vanligt bra insats av Gurra tävlade vi om att få vara Gurra. Vi lyckades väl aldrig riktigt efterlikna honom men gjorde ideliga försök att på Gurras oefterhärmliga sätt tippa en höjdboll med ovansidan av handen till hörna. När Gurra gjorde det såg det enkelt ut. Det var den fulländade och erfarne fotbollsartisten som hade agerat.

Allround-målvakt
Gurras karriär såg ut så här.
Han blev som 16-åring medlem i klubben 1929 och var som de flesta i sin generation en mångsysslare. Innan han koncentrerade sig på fotbollen höll han på med bandy och ishockey. På äldre dagar hjälpte han ibland den nystartade handbollen genom att ställa sig mellan stolparna. Men det var fotbollen som engagerade Gurra. Han debuterade i A-laget hösten 1932 och fick följande omdöme enligt en notis i AIK:s 50-årsskrift: "Sjöberg i målet ersatte Widlund på ett ypperligt sätt och visade sin överlägsenhet i skickliga utboxningar". Gurra blev skicklig på det mesta när det gällde målvaktsarbete.
Han blev permanent i A-laget och svensk mästare 1937. Han blev uttagen till landslaget och just från 1937 bär han med sig titeln "Hjälten från Bukarest" efter en heroisk insats i en landskamp mot Rumänien. En del av Gurras storhetstid inföll under andra världskriget, varför antalet landskamper inte blev så stort men ändå 21 stycken, vilket är en prestation för denna tid. En anmärkningsvärd situation uppstod då Hammarbys målvakt Sven Bergquist, "Svenne Berka", värvades till AIK men inte platsade. Gurra stod i vägen. Berka fick spela i B-laget. Däremot platsade Svenne Berka det året i landslaget före Gurra.

När det gäller antalet landskamper ligger Gurra fortfarande på AIK:s tio i topplista, åtminstone om man räknar med dem som gjorde alla sina landskamper som AIK:are. Han leder fortfarande AIK:s interna liga när det gäller antalet allsvenska matcher, nämligen 321. Under sin långa karriär var han praktiskt taget aldrig skadad. Gurra var A-lagsmålvakt från 1933 fram till 1950 då han som 37-åring lade bollskorna på hyllan. Han var den idealiske målvakten, den främste burväktare AIK någonsin haft i fotboll och en av de bästa som någonsin funnits i Sverige. Han förföll aldrig någonsin till effektsökeri av det slag som många andra målvakter ägnat sig åt. Han stod alltid rätt genom en intuitiv känsla för var bollen skulle komma och han visade i avgörande ögonblick en spänst och ett artisteri av allra högsta klass.

Sedan han lämnat sin aktiva karriär var han under några år lagledare, först för B-laget och senare även för A-laget i fotboll och avslutade med ett gästspel som ledare inom bandyn.
Fortfarande är Gurra en kär och flitig gäst på AIK-ringens möten.

Stig R Humlin (1991)

Gustav Sjöbergs samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position.

 177 1932-07-31 IS Halmia    B Örjans Vall    7-3 (1-0) Målvakt     
 195 1933-05-21 Malmö FF    H Stadion      1-1 (1-0) Målvakt     
 196 1933-05-25 IFK Göteborg  B Ullevi      0-3 (0-2) Målvakt     
 197 1933-05-28 IS Halmia    H Stadion      2-3 (0-1) Målvakt     
 198 1933-06-05 Hälsingborgs IF H Stadion      2-4 (0-2) Målvakt     
 205 1933-09-17 Hälsingborgs IF H Stadion      2-5 (1-2) Målvakt     
 206 1933-10-08 IS Halmia    B Örjans Vall    0-0 (0-0) Målvakt     
 207 1933-10-15 GAIS      B Ullevi      3-2 (1-2) Målvakt     
 208 1933-10-22 Örgryte IS   H Stadion      2-2 (1-2) Målvakt     
 209 1933-10-29 Örgryte IS   B Ullevi      0-1 (0-0) Målvakt     
 210 1933-11-05 Halmstads BK  H Stadion      2-3 (1-1) Målvakt     
 211 1933-11-12 IS Halmia    H Stadion      3-0 (2-0) Målvakt     
 243 1935-08-11 Sandvikens IF  B Sandvikens IP   3-3 (1-1) Målvakt     
 250 1935-10-13 IFK Göteborg  B Ullevi      0-1 (0-0) Målvakt     
 251 1935-10-20 Örgryte IS   B Ullevi      2-1 (1-0) Målvakt     
 252 1935-10-27 Örgryte IS   H Stadion      4-1 (2-0) Målvakt     
 253 1935-11-03 Halmstads BK  H Stadion      3-3 (1-2) Målvakt     
 254 1936-04-19 IFK Norrköping B Idrottsparken   2-0 (1-0) Målvakt     
 255 1936-04-26 GAIS      H Stadion      2-0 (1-0) Målvakt     
 256 1936-05-03 Gårda BK    H Stadion      2-1 (0-0) Målvakt     
 257 1936-05-10 GAIS      B Ullevi      2-0 (1-0) Målvakt     
 258 1936-05-17 IK Sleipner   H Stadion      3-2 (1-1) Målvakt     
 259 1936-05-21 IK Sleipner   B Idrottsparken   3-3 (2-2) Målvakt     
 260 1936-05-24 IFK Göteborg  H Stadion      4-0 (4-0) Målvakt     
 261 1936-06-01 IF Elfsborg   H Stadion      2-3 (0-3) Målvakt     
 262 1936-06-07 IF Elfsborg   B Idrottsplatsen  1-4 (0-1) Målvakt     
 263 1936-08-14 Djurgårdens IF H Stadion      4-1 (2-1) Målvakt     
 264 1936-08-16 Sandvikens IF  B Sandvikens IP   5-2 (2-1) Målvakt     
 265 1936-08-23 Landskrona BoIS B Landskrona IP   5-1 (2-1) Målvakt     
 266 1936-08-30 Gårda BK    B Ullevi      1-3 (0-1) Målvakt     
 267 1936-09-06 IFK Norrköping H Stadion      3-0 (2-0) Målvakt     
 268 1936-09-13 Örgryte IS   B Ullevi      2-2 (1-1) Målvakt     
 269 1936-09-20 Malmö FF    B Malmö IP     0-3 (0-2) Målvakt     
 270 1936-10-04 IFK Göteborg  H Stadion      3-4 (1-2) Målvakt     
 271 1936-10-18 GAIS      H Stadion      4-0 (1-0) Målvakt     
 272 1936-10-25 GAIS      B Ullevi      3-1 (2-0) Målvakt     
 273 1936-11-01 IK Sleipner   H Stadion      4-1 (3-1) Målvakt     
 274 1937-04-11 IFK Norrköping B Idrottsparken   1-0 (1-0) Målvakt     
 275 1937-04-18 Malmö FF    H Råsunda      4-0 (2-0) Målvakt     
 276 1937-04-25 IFK Göteborg  B Ullevi      1-0 (0-0) Målvakt     
 277 1937-05-02 Landskrona BoIS H Råsunda      3-1 (2-1) Målvakt     
 278 1937-05-06 IF Elfsborg   B Idrottsplatsen  1-1 (0-0) Målvakt     
 279 1937-05-09 IF Elfsborg   H Råsunda      5-1 (4-0) Målvakt     
 280 1937-05-14 Djurgårdens IF B Stadion      2-1 (0-1) Målvakt     
 281 1937-05-23 Sandvikens IF  H Råsunda      2-0 (2-0) Målvakt     
 282 1937-05-28 IK Sleipner   B Idrottsparken   3-1 (2-0) Målvakt     
 283 1937-05-30 Gårda BK    H Råsunda      2-1 (1-0) Målvakt     
 284 1937-06-13 Örgryte IS   H Råsunda      1-0 (0-0) Målvakt     
 285 1937-08-01 GAIS      H Råsunda      3-1 (2-0) Målvakt     
 286 1937-08-08 Gårda BK    B Ullevi      1-3 (0-0) Målvakt     
 287 1937-08-15 Sandvikens IF  B Sandvikens IP   3-3 (0-2) Målvakt     
 288 1937-08-22 IFK Göteborg  H Råsunda      1-1 (0-0) Målvakt     
 289 1937-08-29 Malmö FF    H Råsunda      4-0 (2-0) Målvakt     
 290 1937-09-05 IFK Göteborg  B Ullevi      2-1 (1-0) Målvakt     
 291 1937-09-12 Hälsingborgs IF H Råsunda      1-1 (1-1) Målvakt     
 292 1937-09-26 Landskrona BoIS H Råsunda      1-1 (1-1) Målvakt     
 293 1937-10-10 GAIS      B Ullevi      2-0 (2-0) Målvakt     
 294 1937-10-17 IK Brage    H Råsunda      2-2 (1-2) Målvakt     
 295 1937-10-24 Hälsingborgs IF B Olympia      3-0 (2-0) Målvakt     
 296 1937-10-31 IF Elfsborg   H Råsunda      4-1 (1-1) Målvakt     
 297 1937-11-07 Malmö FF    B Malmö IP     0-2 (0-0) Målvakt     
 298 1938-04-18 IF Elfsborg   B Idrottsplatsen  0-2 (0-1) Målvakt     
 299 1938-04-24 Gårda BK    H Råsunda      1-2 (0-1) Målvakt     
 300 1938-05-01 IK Brage    B Domnarvsvallen  4-5 (2-2) Målvakt     
 301 1938-05-06 IK Sleipner   B Idrottsparken   0-3 (0-1) Målvakt     
 302 1938-05-08 Landskrona BoIS B Landskrona IP   2-2 (1-1) Målvakt     
 303 1938-05-15 Örgryte IS   H Råsunda      1-3 (1-0) Målvakt     
 304 1938-05-22 Örgryte IS   B Ullevi      3-1 (1-0) Målvakt     
 305 1938-05-26 Sandvikens IF  H Råsunda      3-2 (0-0) Målvakt     
 306 1938-05-29 IK Sleipner   H Råsunda      3-1 (2-0) Målvakt     
 307 1938-07-31 Gårda BK    H Råsunda      3-2 (3-0) Målvakt     
 308 1938-08-14 Malmö FF    B Malmö IP     3-2 (0-1) Målvakt     
 309 1938-08-21 IF Elfsborg   H Råsunda      4-3 (2-1) Målvakt     
 310 1938-08-28 Hallstahammars B Trollebo IP    1-3 (1-3) Målvakt     
 311 1938-09-11 IK Sleipner   H Råsunda      2-0 (1-0) Målvakt     
 312 1938-09-18 Hälsingborgs IF B Olympia      1-1 (1-0) Målvakt     
 313 1938-09-25 Hälsingborgs IF H Råsunda      2-3 (2-0) Målvakt     
 314 1938-10-09 Örgryte IS   B Ullevi      1-3 (1-1) Målvakt     
 315 1938-10-16 Degerfors IF  H Råsunda      2-3 (0-1) Målvakt     
 316 1938-10-23 IF Elfsborg   B Idrottsplatsen  1-2 (0-1) Målvakt     
 317 1938-10-30 Landskrona BoIS H Råsunda      7-0 (3-0) Målvakt     
 318 1938-11-06 Landskrona BoIS B Landskrona IP   4-0 (1-0) Målvakt     
 319 1938-11-13 Gårda BK    B Ullevi      1-0 (1-0) Målvakt     
 320 1939-04-16 Örgryte IS   H Råsunda      4-3 (2-2) Målvakt     
 321 1939-04-23 Sandvikens IF  B Sandvikens IP   0-2 (0-0) Målvakt     
 322 1939-04-30 IK Brage    H Råsunda      0-0 (0-0) Målvakt     
 323 1939-05-07 IK Sleipner   B Idrottsparken   1-2 (0-0) Målvakt     
 324 1939-05-14 Malmö FF    H Råsunda      2-0 (1-0) Målvakt     
 325 1939-05-18 Degerfors IF  B Stora Valla    4-0 (1-0) Målvakt     
 326 1939-05-21 Hallstahammars H Råsunda      2-2 (1-2) Målvakt     
 327 1939-05-29 IK Brage    B Domnarvsvallen  1-3 (1-0) Målvakt     
 328 1939-06-04 Sandvikens IF  H Råsunda      3-0 (1-0) Målvakt     
 329 1939-07-26 Hammarby IF   H Råsunda      2-1 (1-0) Målvakt     
 330 1939-07-30 Malmö FF    B Malmö IP     0-0 (0-0) Målvakt     
 331 1939-08-06 Gårda BK    H Råsunda      2-2 (2-0) Målvakt     
 332 1939-08-13 Landskrona BoIS B Landskrona IP   2-3 (0-0) Målvakt     
 333 1939-08-20 IFK Göteborg  B Ullevi      2-3 (1-2) Målvakt     
 334 1939-09-03 Sandvikens IF  H Råsunda      3-2 (3-2) Målvakt     
 335 1939-09-10 Hälsingborgs IF H Råsunda      0-4 (0-2) Målvakt     
 336 1939-09-24 Hälsingborgs IF B Olympia      1-4 (1-2) Målvakt     
 337 1939-10-08 IF Elfsborg   H Råsunda      2-3 (2-2) Målvakt     
 338 1939-10-15 Gårda BK    B Ullevi      0-1 (0-1) Målvakt     
 339 1939-10-22 IK Sleipner   H Råsunda      2-0 (1-0) Målvakt     
 340 1939-10-29 Örgryte IS   B Ullevi      1-2 (1-1) Målvakt     
 341 1939-11-05 IFK Göteborg  H Råsunda      2-2 (1-1) Målvakt     
 342 1940-04-21 IK Sleipner   B Idrottsparken   3-4 (1-2) Målvakt     
 343 1940-04-28 Örgryte IS   H Råsunda      4-2 (1-0) Målvakt     
 344 1940-05-02 Sandvikens IF  B Sandvikens IP   1-0 (1-0) Målvakt     
 345 1940-05-05 Landskrona BoIS H Råsunda      4-1 (2-0) Målvakt     
 346 1940-05-10 Hammarby IF   B Stadion      3-0 (1-0) Målvakt     
 347 1940-05-13 IK Brage    B Domnarvsvallen  1-2 (0-1) Målvakt     
 348 1940-05-19 IK Brage    H Råsunda      1-0 (0-0) Målvakt     
 349 1940-05-26 Malmö FF    H Råsunda      0-0 (0-0) Målvakt     
 350 1940-06-02 IF Elfsborg   B Idrottsplatsen  2-2 (0-2) Målvakt     
 351 1940-08-04 IK Sleipner   H Råsunda      4-0 (2-0) Målvakt     
 352 1940-08-11 Sandvikens IF  B Jernvallen    4-1 (1-0) Målvakt     
 353 1940-08-18 Landskrona BoIS H Råsunda      3-2 (1-1) Målvakt     
 354 1940-08-25 Gårda BK    B Ullevi      0-0 (0-0) Målvakt     
 355 1940-09-01 Malmö FF    B Malmö IP     1-3 (1-1) Målvakt     
 356 1940-09-08 IFK Norrköping B Idrottsparken   3-3 (2-2) Målvakt     
 357 1940-09-15 IFK Göteborg  H Råsunda      3-0 (1-0) Målvakt     
 358 1940-09-22 Degerfors IF  B Stora Valla    4-1 (2-0) Målvakt     
 359 1940-09-29 Degerfors IF  H Råsunda      1-2 (1-0) Målvakt     
 360 1940-10-13 Hälsingborgs IF B Olympia      2-3 (1-1) Målvakt     
 361 1940-10-27 IK Brage    B Domnarvsvallen  2-3 (1-2) Målvakt     
 362 1940-11-03 IK Brage    H Råsunda      3-1 (1-1) Målvakt     
 363 1940-11-10 IF Elfsborg   H Råsunda      3-1 (1-0) Målvakt     
 364 1941-04-14 IFK Göteborg  B Ullevi      0-2 (0-1) Målvakt     
 365 1941-04-20 IFK Norrköping H Råsunda      0-0 (0-0) Målvakt     
 366 1941-04-27 IK Sleipner   B Idrottsparken   3-2 (1-2) Målvakt     
 367 1941-05-04 Sandvikens IF  H Råsunda      2-1 (0-1) Målvakt     
 368 1941-05-11 Landskrona BoIS B Landskrona IP   1-1 (0-0) Målvakt     
 369 1941-05-18 Gårda BK    H Råsunda      2-1 (1-0) Målvakt     
 370 1941-05-22 Hälsingborgs IF H Råsunda      1-3 (0-2) Målvakt     
 371 1941-05-25 IF Elfsborg   B Idrottsplatsen  0-5 (0-3) Målvakt     
 372 1941-06-02 Malmö FF    H Råsunda      3-1 (2-0) Målvakt     
 373 1941-07-20 Sandvikens IF  B Jernvallen    1-3 (1-3) Målvakt     
 374 1941-08-03 Landskrona BoIS H Råsunda      1-2 (1-2) Målvakt     
 375 1941-08-10 IFK Göteborg  B Ullevi      2-3 (2-0) Målvakt     
 376 1941-08-24 Reymersholms IK H Råsunda      4-1 (3-1) Målvakt     
 377 1941-08-31 IF Elfsborg   B Ryavallen     0-1 (0-0) Målvakt     
 378 1941-09-07 Gårda BK    H Råsunda      4-2 (2-0) Målvakt     
 379 1941-09-21 Degerfors IF  B Stora Valla    2-2 (1-1) Målvakt     
 380 1941-09-28 IFK Göteborg  H Råsunda      2-3 (1-2) Målvakt     
 381 1941-10-12 Malmö FF    B Malmö IP     3-0 (1-0) Målvakt     
 382 1941-11-09 GAIS      H Råsunda      2-2 (0-1) Målvakt     
 383 1942-04-19 IFK Norrköping B Idrottsparken   1-4 (1-3) Målvakt     
 384 1942-04-26 Gårda BK    B Ullevi      1-2 (1-2) Målvakt     
 385 1942-05-03 Sandvikens IF  H Råsunda      2-1 (2-1) Målvakt     
 386 1942-05-07 IFK Norrköping H Råsunda      1-0 (1-0) Målvakt     
 387 1942-05-10 Landskrona BoIS B Landskrona IP   1-1 (0-1) Målvakt     
 388 1942-05-14 IF Elfsborg   H Råsunda      0-0 (0-0) Målvakt     
 389 1942-05-17 Malmö FF    H Råsunda      1-1 (0-1) Målvakt     
 390 1942-05-22 Reymersholms IK B Råsunda      3-1 (0-1) Målvakt     
 391 1942-05-25 Hälsingborgs IF B Olympia      1-1 (0-1) Målvakt     
 392 1942-05-31 Hälsingborgs IF H Råsunda      3-1 (1-1) Målvakt     
 393 1942-06-07 Degerfors IF  H Råsunda      0-1 (0-1) Målvakt     
 394 1942-06-14 GAIS      B Ullevi      2-2 (0-2) Målvakt     
 395 1942-07-26 IFK Norrköping H Råsunda      1-3 (1-2) Målvakt     
 396 1942-08-02 Sandvikens IF  B Jernvallen    1-2 (1-1) Målvakt     
 397 1942-08-09 Halmstads BK  H Råsunda      6-1 (2-1) Målvakt     
 398 1942-08-16 Degerfors IF  B Stora Valla    1-4 (1-3) Målvakt     
 399 1942-08-30 IF Elfsborg   B Ryavallen     2-5 (2-4) Målvakt     
 400 1942-09-06 Malmö FF    H Råsunda      1-2 (1-1) Målvakt     
 401 1942-09-13 IFK Göteborg  B Ullevi      1-1 (1-1) Målvakt     
 402 1942-09-27 IFK Eskilstuna H Råsunda      5-2 (1-2) Målvakt     
 403 1942-10-11 GAIS      H Råsunda      5-3 (3-1) Målvakt     
 404 1942-10-18 Gårda BK    B Ullevi      4-0 (3-0) Målvakt     
 405 1942-10-25 Hälsingborgs IF H Råsunda      1-0 (0-0) Målvakt     
 406 1942-11-01 IFK Norrköping B Idrottsparken   4-2 (1-0) Målvakt     
 407 1943-04-11 GAIS      B Ullevi      1-0 (0-0) Målvakt     
 408 1943-04-18 IFK Göteborg  H Råsunda      2-2 (0-1) Målvakt     
 409 1943-04-26 Gårda BK    H Råsunda      7-1 (3-1) Målvakt     
 410 1943-05-02 Malmö FF    B Malmö IP     0-2 (0-1) Målvakt     
 411 1943-05-09 Halmstads BK  B Örjans Vall    0-0 (0-0) Målvakt     
 412 1943-05-16 IF Elfsborg   H Råsunda      2-3 (0-1) Målvakt     
 413 1943-05-23 Sandvikens IF  H Råsunda      2-1 (1-1) Målvakt     
 414 1943-05-30 Hälsingborgs IF B Olympia      0-2 (0-1) Målvakt     
 415 1943-06-03 IFK Eskilstuna B Tunavallen    1-1 (1-0) Målvakt     
 416 1943-06-06 Degerfors IF  H Råsunda      1-0 (1-0) Målvakt     
 417 1943-08-01 IK Brage    H Råsunda      5-0 (4-0) Målvakt     
 418 1943-08-08 GAIS      B Ullevi      2-0 (2-0) Målvakt     
 419 1943-08-15 Malmö FF    B Malmö IP     2-3 (2-1) Målvakt     
 420 1943-08-22 Degerfors IF  H Råsunda      3-2 (1-2) Målvakt     
 422 1943-09-05 Halmstads BK  B Örjans Vall    4-1 (3-0) Målvakt     
 423 1943-09-19 IFK Göteborg  H Råsunda      4-2 (0-1) Målvakt     
 424 1943-09-26 IF Elfsborg   B Ryavallen     1-4 (0-3) Målvakt     
 425 1943-10-10 IFK Norrköping H Råsunda      0-1 (0-0) Målvakt     
 426 1943-10-17 Hälsingborgs IF B Olympia      1-0 (0-0) Målvakt     
 427 1943-10-24 IS Halmia    H Råsunda      3-2 (1-1) Målvakt     
 428 1943-10-31 IS Halmia    B Örjans Vall    5-1 (1-0) Målvakt     
 429 1944-04-23 IFK Göteborg  B Ullevi      3-1 (3-0) Målvakt     
 430 1944-04-30 IF Elfsborg   H Råsunda      3-4 (2-2) Målvakt     
 431 1944-05-07 GAIS      H Råsunda      2-0 (2-0) Målvakt     
 432 1944-05-14 IK Brage    B Domnarvsvallen  2-1 (1-0) Målvakt     
 433 1944-05-18 Sandvikens IF  B Jernvallen    4-0 (1-0) Målvakt     
 434 1944-05-21 Halmstads BK  H Råsunda      1-0 (1-0) Målvakt     
 435 1944-05-26 IFK Norrköping B Idrottsparken   2-1 (2-0) Målvakt     
 436 1944-05-29 Malmö FF    H Råsunda      1-2 (0-1) Målvakt     
 437 1944-06-04 Hälsingborgs IF H Råsunda      2-0 (2-0) Målvakt     
 438 1944-06-11 Degerfors IF  B Stora Valla  (AIK diskv.) Målvakt     
 439 1944-07-30 Ludvika FFI   B Hillängen     2-1 (2-1) Målvakt     
 440 1944-08-06 GAIS      H Råsunda      4-2 (2-1) Målvakt     
 441 1944-08-13 IFK Norrköping H Råsunda      4-1 (1-0) Målvakt     
 442 1944-08-20 Halmstads BK  B Örjans Vall    1-2 (0-0) Målvakt     
 443 1944-09-03 Degerfors IF  H Råsunda      0-2 (0-2) Målvakt     
 444 1944-09-10 IS Halmia    B Örjans Vall    0-1 (0-0) Målvakt     
 445 1944-09-17 Hälsingborgs IF B Olympia      0-1 (0-0) Målvakt     
 446 1944-09-24 Malmö FF    H Råsunda      1-2 (0-1) Målvakt     
 447 1944-10-01 IFK Göteborg  B Ullevi      0-2 (0-1) Målvakt     
 448 1944-10-08 Landskrona BoIS H Råsunda      2-2 (2-0) Målvakt     
 449 1944-10-15 IF Elfsborg   B Ryavallen     2-3 (0-1) Målvakt     
 450 1944-10-22 Hälsingborgs IF H Råsunda      6-1 (4-1) Målvakt     
 451 1944-10-29 Malmö FF    B Malmö IP     3-2 (2-1) Målvakt     
 452 1945-04-15 Landskrona BoIS B Landskrona IP   1-1 (0-0) Målvakt     
 453 1945-04-22 IFK Göteborg  H Råsunda      2-7 (0-3) Målvakt     
 454 1945-04-29 Degerfors IF  B Stora Valla    0-0 (0-0) Målvakt     
 455 1945-05-06 IS Halmia    H Råsunda      1-1 (1-0) Målvakt     
 456 1945-05-10 IF Elfsborg   H Råsunda      1-3 (0-0) Målvakt     
 457 1945-05-13 IFK Norrköping B Idrottsparken   0-0 (0-0) Målvakt     
 458 1945-05-21 Halmstads BK  H Råsunda      4-0 (3-0) Målvakt     
 459 1945-05-27 GAIS      B Ullevi      1-3 (1-2) Målvakt     
 460 1945-06-03 Ludvika FFI   H Råsunda      3-1 (1-0) Målvakt     
 461 1945-07-29 Halmstads BK  B Örjans Vall    2-0 (1-0) Målvakt     
 462 1945-08-05 Jönköping södra H Råsunda      1-2 (0-2) Målvakt     
 464 1945-08-19 IF Elfsborg   H Råsunda      4-2 (3-1) Målvakt     
 466 1945-09-09 Degerfors IF  H Råsunda      0-2 (0-1) Målvakt     
 467 1945-09-16 GAIS      B Ullevi      2-2 (0-2) Målvakt     
 468 1945-09-23 Hälsingborgs IF H Råsunda      3-4 (1-3) Målvakt     
 469 1945-10-07 IS Halmia    B Örjans Vall    3-3 (2-1) Målvakt     
 470 1945-10-14 IFK Göteborg  H Råsunda      3-1 (1-0) Målvakt     
 471 1945-10-28 Malmö FF    H Råsunda      1-4 (0-4) Målvakt     
 472 1945-11-04 Hälsingborgs IF B Olympia      3-3 (2-2) Målvakt     
 473 1945-11-11 Malmö FF    B Malmö IP     3-1 (1-0) Målvakt     
 474 1946-04-14 GAIS      H Råsunda      1-1 (0-1) Målvakt     
 475 1946-04-22 IFK Göteborg  B Ullevi      1-1 (0-1) Målvakt     
 476 1946-04-28 IS Halmia    H Råsunda      6-3 (3-3) Målvakt     
 477 1946-05-05 IF Elfsborg   B Ryavallen     1-0 (0-0) Målvakt     
 478 1946-05-10 Djurgårdens IF H Råsunda      3-1 (0-0) Målvakt     
 479 1946-05-19 Degerfors IF  B Stora Valla    0-0 (0-0) Målvakt     
 480 1946-05-24 IFK Norrköping H Råsunda      1-4 (0-4) Målvakt     
 481 1946-05-30 Jönköping södra B Stadsparksvallen 2-5 (0-4) Målvakt     
 482 1946-06-02 Halmstads BK  H Stadion      0-2 (0-1) Målvakt     
 483 1946-07-28 IFK Göteborg  H Råsunda      4-4 (2-1) Målvakt     
 484 1946-08-04 Örebro SK    B Eyravallen    5-2 (2-1) Målvakt     
 485 1946-08-11 Hälsingborgs IF H Råsunda      2-0 (1-0) Målvakt     
 486 1946-08-16 Djurgårdens IF B Stadion      2-0 (1-0) Målvakt     
 487 1946-08-25 GAIS      B Ullevi      3-0 (0-0) Målvakt     
 488 1946-09-01 IS Halmia    B Örjans Vall    0-0 (0-0) Målvakt     
 489 1946-09-08 Degerfors IF  H Råsunda      2-1 (1-0) Målvakt     
 490 1946-09-22 Billingsfors IK H Råsunda      6-2 (4-1) Målvakt     
 491 1946-09-29 Malmö FF    B Malmö IP     0-4 (0-1) Målvakt     
 492 1946-10-20 IFK Norrköping H Råsunda      3-3 (3-1) Målvakt     
 493 1946-10-27 IF Elfsborg   B Ryavallen     2-0 (2-0) Målvakt     
 494 1946-11-03 IF Elfsborg   H Råsunda      4-2 (2-0) Målvakt     
 495 1947-04-20 Degerfors IF  B Örnsro IP, Örebro 1-2 (1-0) Målvakt     
 496 1947-04-27 IS Halmia    H Råsunda      6-1 (2-0) Målvakt     
 497 1947-05-01 IFK Norrköping B Idrottsparken   3-4 (1-2) Målvakt     
 498 1947-05-04 Malmö FF    H Råsunda      2-0 (1-0) Målvakt     
 499 1947-05-11 Billingsfors IK B Lövåsvallen    3-1 (2-1) Målvakt     
 500 1947-05-15 Örebro SK    H Råsunda      3-1 (2-1) Målvakt     
 501 1947-05-18 IFK Göteborg  B Ullevi      0-1 (0-0) Målvakt     
 502 1947-05-23 Djurgårdens IF H Råsunda      5-0 (3-0) Målvakt     
 503 1947-05-26 GAIS      H Råsunda      0-0 (0-0) Målvakt     
 504 1947-06-01 Hälsingborgs IF B Olympia      3-4 (2-2) Målvakt     
 505 1947-07-27 Halmstads BK  B Örjans Vall    0-1 (0-0) Målvakt     
 506 1947-08-03 Jönköping södra H Råsunda      2-2 (2-2) Målvakt     
 507 1947-08-13 Djurgårdens IF H Råsunda      1-1 (1-0) Målvakt     
 508 1947-08-17 Hälsingborgs IF B Olympia      1-2 (1-2) Målvakt     
 509 1947-08-31 IS Halmia    H Råsunda      2-0 (0-0) Målvakt     
 510 1947-09-07 GAIS      B Ullevi      2-1 (0-1) Målvakt     
 511 1947-09-21 IFK Norrköping H Råsunda      2-5 (2-1) Målvakt     
 512 1947-09-28 Degerfors IF  B Stora Valla    1-0 (1-0) Målvakt     
 513 1947-10-12 IFK Göteborg  B Ullevi      0-1 (0-0) Målvakt     
 514 1947-10-19 Malmö FF    H Råsunda      3-2 (3-0) Målvakt     
 515 1947-10-26 IS Halmia    B Örjans Vall    1-1 (1-1) Målvakt     
 516 1947-11-02 GAIS      H Råsunda      4-1 (0-0) Målvakt     
 517 1947-11-09 IF Elfsborg   B Ryavallen     3-0 (0-0) Målvakt     
 518 1948-04-18 Halmstads BK  H Råsunda      4-2 (1-1) Målvakt     
 519 1948-04-25 Jönköping södra B Stadsparksvallen 4-0 (3-0) Målvakt     
 520 1948-05-02 IF Elfsborg   H Råsunda      2-1 (0-1) Målvakt     
 521 1948-05-06 IFK Norrköping B Idrottsparken   1-3 (1-2) Målvakt     
 522 1948-05-09 Degerfors IF  H Råsunda      4-1 (2-0) Målvakt     
 523 1948-05-14 Djurgårdens IF B Råsunda      3-1 (1-0) Målvakt     
 524 1948-05-23 Hälsingborgs IF H Råsunda      7-1 (3-1) Målvakt     
 525 1948-05-30 Malmö FF    B Malmö IP     3-4 (0-2) Målvakt     
 526 1948-06-06 IFK Göteborg  H Råsunda      1-4 (1-2) Målvakt     
 527 1948-08-22 IS Halmia    H Råsunda      3-1 (3-0) Målvakt     
 528 1948-08-29 Hälsingborgs IF H Råsunda      3-2 (0-2) Målvakt     
 530 1948-09-12 IFK Göteborg  H Råsunda      0-3 (0-1) Målvakt     
 531 1948-09-26 Jönköping södra H Råsunda      5-1 (2-0) Målvakt     
 532 1948-10-03 IF Elfsborg   B Ryavallen     2-4 (1-2) Målvakt     
 533 1948-10-17 Landskrona BoIS H Råsunda      0-1 (0-0) Målvakt     
 534 1948-10-24 Degerfors IF  B Stora Valla    1-0 (0-0) Målvakt     
 535 1948-10-31 GAIS      H Råsunda      0-2 (0-2) Målvakt     
 537 1949-03-27 IFK Göteborg  B Ullevi      2-3 (1-0) Målvakt     
 538 1949-04-03 IFK Norrköping B Idrottsparken   4-1 (2-0) Målvakt     
 539 1949-04-10 GAIS      B Ullevi      1-1 (0-0) Målvakt     
 540 1949-04-18 Örebro SK    H Råsunda      2-0 (1-0) Målvakt     
 541 1949-04-24 Hälsingborgs IF B Olympia      1-1 (0-0) Målvakt     
 542 1949-05-01 Malmö FF    H Råsunda      3-0 (2-0) Målvakt     
 543 1949-05-08 Jönköping södra B Stadsparksvallen 2-3 (1-1) Målvakt     
 544 1949-05-15 IF Elfsborg   H Råsunda      2-1 (2-1) Målvakt     
 545 1949-05-22 IS Halmia    B Örjans Vall    2-2 (1-2) Målvakt     
 546 1949-05-26 IFK Norrköping H Råsunda      0-3 (0-3) Målvakt     
 548 1949-06-06 Degerfors IF  H Råsunda      4-2 (2-1) Målvakt     
 549 1949-07-31 Hälsingborgs IF H Råsunda      2-1 (0-1) Målvakt     
 550 1949-08-07 IS Halmia    B Örjans Vall    2-0 (0-0) Målvakt     
 551 1949-08-12 Djurgårdens IF B Råsunda      1-1 (0-1) Målvakt     
 552 1949-08-21 Kalmar FF    H Råsunda      2-3 (0-1) Målvakt     
 554 1949-09-04 IF Elfsborg   B Ryavallen     0-0 (0-0) Målvakt     
 555 1949-09-11 Jönköping södra H Råsunda      2-3 (2-1) Målvakt     
 556 1949-09-18 Malmö FF    B Malmö IP     1-3 (1-1) Målvakt     
 557 1949-09-25 IFK Göteborg  H Råsunda      2-1 (2-1) Målvakt     
 559 1949-10-16 IFK Norrköping B Idrottsparken   1-3 (1-1) Målvakt     
 560 1949-10-30 Hälsingborgs IF B Olympia      1-1 (1-0) Målvakt     
 561 1949-11-06 IS Halmia    H Råsunda      3-1 (1-0) Målvakt     
 562 1950-04-10 Kalmar FF    B Fredriksskans   1-1 (1-0) Målvakt     
 566 1950-05-07 IF Elfsborg   H Råsunda      1-4 (1-1) Målvakt     
 567 1950-05-14 Malmö FF    H Råsunda      3-3 (3-1) Målvakt     
 568 1950-05-21 IFK Göteborg  B Ullevi      0-4 (0-2) Målvakt