Startsida Fotboll 500 AIK:are Ingemar Ingevik

INGEMAR INGEVIK - SPELAREN, TRÄNAREN, ORDFÖRANDEN

Ingemar Ingevik 1962.

Ingemar Ingevik är en av bara ett fåtal som i AIK har verkat som allsvensk spelare, tränare och ordförande. Ingemar spelade 51 allsvenska AIK-matcher, de flesta som högerback, 1957-61 och han gjorde avgörande insatser i samband med AIK:s avancemang till Allsvenskan 1962. 1967-68 var han tränare för AIK och 2000 blev han ordförande i AIK:s huvudstyrelse. Däremellan var han på 1950- och 60-talet idrottslärare och sedan anställd av Svenska Fotbollförbundet där han tillsammans med förbundskaptenen Lennart Nyman ansvarade för Sveriges landslag. Och från 1985 var han heltidspolitiker, varav åtta år, 1991-98, ordförande i Stockholms kommunfullmäktige.

Fullständigt namn: John Ingemar Ingevik.
Född: 26 juni 1931 i Borlänge.
Bott: Borlänge (1931-44), Stockholm (1944-, Enebyberg, Årsta, sedan mitten av 1960-talet i Gamla Stan).
Yrke/arbete: utbildning på GCI (senare GIH, 1952-54), idrottslärare (Östra real 1954-57, Statens Normalskola 1958-59, Norra Latin 1959-64), Svenska Fotbollförbundet (sekreterare i landslaget och utbildningskommittén 1963-66), lärare Idrottshögskolan (1966-85), heltidspolitiker i Stockholms Stad (1985-98, Biträdande socialborgarråd 1985-91, ordförande i kommunfullmäktige 1991-98).
Familj: Fru Barbro, barnen Håkan (född 1958), Karin (född 1960), tre barnbarn.
Favoritlag som liten: IK Brage.
Favoritlag som vuxen: AIK.
Moderklubb: Enebybergs IF.
Allsvenska AIK-matcher: 51.
Allsvenska AIK-mål: 0.
Allsvensk AIK-debut: 26 maj 1957 (Halmstads BK-AIK, 1-1).
Utvisningar: Inga.
Position: Högerback, högerhalv.
Bästa AIK-minnen: Hemmadebuten i Allsvenskan (30 maj 1957, AIK-IFK Norrköping 0-1), AIK-Malmö FF 7-1 (31 augusti 1960), AIK:s utlandsturnéer.
AIK:are som han minns speciellt: Hela Fotbollsstyrelsen på 1970-talet med Bruno Nyberg, Lennart Johansson, Lasse Rundqvist, Lennart Hemming, Sture Martinsson, Börje Fridlund, Stig Bjerkesjö. Spelare från den aktiva tiden: Bruno Nyberg, Arne Lundqvist, Kurt Liander, Tord Grip.
Representerat AIK: Fotboll, bandy, ishockey.

Spelarkarriär:
Enebybergs IF (1947-48).
Årsta AIK (1949-52).
AIK (1952-62).

Ledarkarriär:
Svenska Fotbollförbundets tekniska kommittée (1963-66).
AIK (biträdande tränare, 1966).
AIK (huvudtränare, 1967-68).
IK Sirius (tränare, 1969-70).
AIK (Fotbollsstyrelsen och speaker på AIK:s hemmamatcher, 1970-talet).
Svenska Fotbollförbundet (utbildningskommittén, 1971-76).
AIK (ledamot i huvudstyrelsen 1999-, ordförande i huvudstyrelsen 2000-).

Matcher och mål i AIK
Säsong Allsvenskan
1956-57 3 -
1957-58 - -
1959 10 -
1960 17 -
1961 21 -
Totalt 51 0

Matchstatistik
Allsvenskan 51 16 13 22 81-97 45 0,82 p/match

INGEMAR INGEVIK - FILANTROPISK IDROTTSAMBASSADÖR

Alfa-bildernas Ingemar Ingevik 1957 med texten:
"Har slitit länge i B-laget innan man plötsligt upptäckte att han gott och väl håller i allsvenska sammanhang. Snabb, välbalanserad och med sinne för spelet. Bemödar sig om att spela bollen till en medspelare. Gymnastikdirektör."

AIK:s ordförande Ingemar Ingevik har få om ens någon motsvarighet bland sina föregångare. Bland meriterna märks en lång spelarkarriär i Allsvenskan, en gedigen idrottsledarutbildning, tränaruppdrag i AIK, förbundsuppdrag, styrelseposter i AIK och dessutom en period i riksidrottsstyrelsen. Lägg därtill en lång karriär som kommunalpolitiker, bland annat som Stockholms ”borgmästare”. En gedigen meritlista, minst sagt.

Den första klubb som fick Ingemars hjärta att klappa var IK Brage, bygdens stolthet där han växte upp i Stora Tuna i Borlänge. På fritiden var han en bland många idrottstokiga grabbar. Idrotten var inte bara något kul utan kom tidigt att spela en viktig roll i Ingemars liv.
- Jag kom till Stockholm som tolvåring och det var en ganska tuff miljö i Årsta, där jag växte upp. Det var nog räddningen för en lantis som jag att jag var bra i idrott så jag kunde hävda mig.

Ingemar spelade bandy och fotboll i Årsta AIK och sedermera i skollaget i Enskede läroverk. Det var inte som fotbollsspelare han värvades till AIK, Ingemar spelade ju bara i division VI då. Det var AIK:s bandyledare Torsten Tegbäck som hade fått ögonen på den unge Ingevik och värvade över honom till bandylaget.
- Senare började jag även spela fotboll med reservlaget, men det tog väl tre år innan jag fick chansen i A-laget. Pära Kaufeldt, ”fotbollens napoleon”, var tränare och jag kan lova att vi hade respekt för honom. I reservlaget hade jag Lillis Persson som tränare och Gurra Sjöberg som lagledare. Som spelare var jag inte särskilt teknisk men stark och snabb.

AIK:s reservlag kring 1955. Ingemar Ingevik är knästående tvåa från höger. Övriga spelare är stående från vänster lagledare Tor "Gaisarn" Davidsson, Rolf Baum, Roland Eriksson, Sven-Erik Westerberg, Björne Lundström, Åke Karlsson och Eric "Lillis" Persson. Sittande från vänster är Leo Samuelsson, Gösta "Pröjsarn" Nilsson, Lasse Falkmer, Björn Bolling, Ingemar Ingevik och Göran Åslin.

- En höjdpunkt i mitt idrottsliv var den första utlandsresan med AIK som gick till Barcelona 1955, en stor upplevelse för en arbetargrabb på den tiden. Jag fick också åka med till Sydamerika några år senare.

Ingemar är renlevnadsman. Redan i unga år beslöt han sig för att avstå från alkohol. Han hade sett tillräckligt av elände med familjefäder som söp och spelade bort löningen. Jobbarna som idrottade och levde ett någorlunda hyggligt liv stod i stark kontrast till denna misär. Som renlevnadsman var Ingemar extra populär vid middagarna efter matcherna. Det var nämligen kutym i många klubbar att bjuda på två snapsar till maten efter matchen.

Insats för nykterheten

- I början skänkte jag bort min ranson, så det var många som ville sitta intill mig. Senare lyckades jag tillsammans med några andra spelare driva igenom att snapsarna ersattes med pengar - en så kallad spritfemma. Det var min första insats för nykterheten i landet. Spelarlönerna i övrigt var minst sagt blygsamma. Vi fick femtio kr för oavgjort och hundra för vinst plus två och femtio till spårvagnen.

Ingemar Ingevik 2000.
- De spelare jag minns bäst är bröderna Anlert, ”Tjotta” Olsson, Kurt Liander och så givetvis Kurre Hamrin, men han försvann ju tyvärr för oss andra snart till Italien.
- Putte Kock, som var ordförande i AIK i början av femtiotalet, förde kartotek över spelarna. När Putte gick bort 1979 hittade hans måg kartoteket och han hade vänligheten att skicka ”mitt kort” till mig. Där stod: ”Snabb, effektiv, talar flera språk. Kan även användas som assisterande tränare”.
Så sant, så sant. Efter den aktiva karriären började Ingemar 1967-1968 sin tränarbana i AIK. Året därpå gick han till hårdsatsande IK Sirius (1969-1970). Om man pressar Ingemar att beskriva sina bästa sidor som tränare svarar han:
- Själva fysträningen och så var jag nog ganska bra på att variera träningen. Detta hade jag ju lärt mig på Idrottshögskolan. Det var nog inte så många tränare som kunde så’nt på den tiden.

Därefter följde ett tiotal år i AIK:s fotbollsstyrelse.
- Vi hade ett kul gäng i fotbollssektionen. Det var Lennart Johansson, som var ordförande, Bruno Nyberg, som senare tog över ordföranderollen, jag, Lennart Hemming, Börje Fridlund, Sture Martinsson och Lasse Rundqvist. Det var ganska charmigt, på den tiden kunde vi fortfarande prata idrott och inte bara ekonomi.
Dessutom hade Ingemar många uppdrag i Svenska Fotbollförbundet, bland annat som utbildningssekreterare. Senare fick han en förfrågan om att bli förbundskapten men avböjde för att istället assistera Orvar Bergmark i den rollen. Nästa fas i karriären kom 1966, då Ingemar blev lärare på Idrottshögskolan, där han själv tagit sin examen som gymnastikdirektör. Pampig titel på en gympalärare.

Regeringens representant i riksidrottsstyrelsen

Även i den politiska karriären finns uppdrag inom idrotten. Ett par valperioder var Ingemar regeringens representant i riksidrottsstyrelsen.
- Det var ett stimulerande uppdrag. Många stora frågor avhandlades där under Kalle Frithiofsons ledning. Fördelningen av idrottens statsanslag, Bosöns utveckling och negativa saker som för tidig specialisering, doping är några exempel. Jag minns särskilt Lasse Liljegren, Stockholms Idrottsförbunds ordförande, som en drivande kraft i många av dessa frågor.

- För några år sedan var jag på Riksidrottsmuseet och där fann jag en gammal ”alfabild” (femtiotalets samlarbilder inom idrott) på mig själv. Då kände jag att tiden hade gått.
- Idrotten har tagit stor del av mitt liv men den har också givit väldigt mycket av kamratskap och förmodligen bidragit till god hälsa. Numera håller jag igång genom att cykla mycket. Som när jag ska på möten ute på Råsunda. Min fru, Barbro, och jag är utpräglade friluftsmänniskor, vi åker ofta ut och vandrar i Nacka-reservatet på helgerna. På somrarna, som vi brukar tillbringa på torpet i Bergslagen, tar jag gärna långa simturer.

Har gjort klassresan

Ingemars far var järnverksarbetare och chaufför, så man kan gott säga att han har gjort klassresan. Men till skillnad från många andra har han blivit trogen sina ideal och hela sitt vuxna liv kämpat för värden som solidaritet och rättvisa. För Ingemar var det aldrig någon tvekan om det politiska ställningstagandet, något som sedermera ledde till 25 år som politiker, varav 14 på heltid. Ingemar har varit hårt engagerad i såväl arbetarrörelsen som nykterhetsrörelsen och idrottsrörelsen. Och framhåller ofta deras betydelse för samhällsutvecklingen.
- Jag är uppväxt i ett arbetarhem i Borlänge, så socialdemokratin kom så att säga med modersmjölken. Men ingen i min familj var politiskt aktiv; mitt eget politiska engagemang förstärktes i samband med 68-vågen.

Ingemar Ingevik i praktfull borgmästardräkt.

De första politiska uppdragen fick Ingemar 1973 i fritidsnämnden och skolstyrelsen och i Stockholms kommunfullmäktige. 1985 värvade den tidens starke man i Stockholms socialdemokrater, John Olle Persson, Ingemar till socialnämnden, där han verkade i sju år som socialborgarråd. Den politiska karriären kröntes med ordförandeskapet i Stockholms kommunfullmäktige åren 1991-98. Som kommunfullmäktiges ordförande, vår tids borgmästare, följde också många representativa uppdrag - en roll som Ingemar klarat med glans. Ingemar Ingevik har haft förtroendet att representera staden i både nationella som internationella sammanhang. Så vi medlemmar behöver nog inte skruva på oss av oro inför hans tal vid medlemsmöten.

Vid sidan av idrott och politik är Ingemar mycket intresserad av skönlitteratur. Bland favoriterna finns arbetarförfattare som Ivar Lo Johansson, Jan Fridegård och framför allt Dan Andersson. Den mångsidige poeten från finnskogarna har haft en särskild inverkan på Ingemar som är vice ordförande i Dan Anderssonsällskapet.
- Hans lyriska skildringar av naturen och udda personligheter och människoöden tilltalar mig. Jag har vistats mycket i skog och mark, inte minst som orienterare och sätter därför särskilt stort värde på Dan Anderssons naturskildringar. Dessutom fascineras jag av att en människa som kom från så fattiga förhållanden kunde utvecklas till en så stark poet och författare.
Säkert har dessa författare medverkat till att Ingemar utvecklat en så stark empati för utslagna missbrukare och vinddrivna människor. Just denna filantropiska sida återkommer på flera ställen i gamla presslägg om herr Ingevik.

Idrottsambassadör

Ingemar Ingevik är en verklig idrottsambassadör. Som politiker har han ofta pekat på idrottens stora värde för en god samhällsutveckling.
- Jag har många gånger inom politiken sagt att det borde vara obligatoriskt för ungdomar att någon gång under sin uppväxt få tillhöra ett lag. Det finns ett så starkt positiv värde i att få vara en lagspelare, att känna att man betyder något för andra. Att man har en gemenskap och värden att dela med andra. Och inte minst att lära sig respektera en motståndare.
- Själv är jag en lagspelare; hela mitt liv, både som politiker och som spelare och ledare inom idrotten har präglats av detta. Och jag tror att det är en viktig egenskap för att lyckas som ordförande i AIK. Dessutom måste man ha ett mycket stort hjärta för AIK och det har jag.

Det finns mycket att säga och tycka om AIK:s nye ordförande. Bäst kanske han ändå beskrivs på baksidan av alfabilden. Den legendariske idrottsledaren och skribenten Wolf Lybergs kärnfulla, korta karaktäristik lyder:
”...bemödar sig som få om att alltid spela bollen till en medspelare.”

Urban Dahlberg (2000)

Ingemar Ingevik 2002 om

- övergången till AIK 1953:
"Jag kände mig oerhört hedrad. Det var bandyledaren Torsten Tegbäck och fotbollsledaren Erik Almgren som kontaktade mig."

- om AIK:s ledarstab i mitten av 1950-talet:
"Det var en mycket stark klubbkänsla i AIK. A-laget hade Pära Kaufeldt som tränare och Putte Kock som lagledare. Reservlaget hade Lillis Persson som tränare och Gurra Sjöberg som lagledare. Senare kom Garvis Carlsson som tränare och "Massa" Alfredsson som lagledare. Alla hade ett framgångsrikt förflutet som spelare och alla hade en stark känsla för AIK.

- AIK:s Amerikaturné vintern 1957:
"Jag fick åka med AIK till Brasilien, fyra veckor, och sedan Californien i två veckor. Det var något helt fantastiskt för en ung kille som jag. Första matchen spelades mot Flamenco inför cirka 40.000 åskådare på Maracanastadion som tar 200.000. Sedan mötte vi Santos och jag minns att de hade en ung kille som var helt fantastisk med bollen. Jag fick hoppa in i matchen och var alltså med i Pelés första seniormatch, Pelé som bara året efter skulle göra fantastiska saker i Sverige-VM."

- sin allsvenska hemmadebut mot IFK Norrköping 1957:
"Matchen slutade 0-1 efter att IFK avgjort på straff. Det var jag som gjorde hands på mållinjen, i en desperat målsituation. Inte så mycket att säga, idag hade en sådan hands inneburit straff och utvisning, då blev det bara straff."

- AIK:s degradering ur Allsvenskan 1961:
"AIK var nog inte så mycket sämre än övriga lag men konkurrensen hade hårdnat. Men vi var inte tillräckligt bra, eventuellt hade vi för många välspelare, inga riktiga genombrottsmän. Men det var små marginaler och vi hade lite otur."

- AIK:s avancemang till Allsvenskan 1962:
"AIK gjorde en rejäl satsning och marginalerna var med AIK denna gång. I sista matchen mot Halmia hade en berusad åskådare rusat in på planen och orsakat ett flera minuter långt spelavbrott. Så i slutminuten, när Landskronas match var slut, var vi på det klara med att de 1-0 som vi hade inte skulle räcka. Jag slog en långboll, eller tjongboll, från högerkanten och i situationen som uppstod kunde Benny Söderling göra det helt avgörande 2-0 målet. Det var min sista match och det var oerhört viktigt att AIK kunde gå upp direkt efter bara ett år i division 2."

AIK:s lag som gick upp i Allsvenskan 1962. Ingemar Ingevik är knästående till vänster om målvakten Arne Lundqvist. Övriga spelare är stående från vänster Lennart Hemming, Benny Söderling, Bengt Westerberg, Björn "Lill-Garvis" Carlsson, Lennart Backman, Inge Bengtssons, lagledaren Bruno Nyberg. Knästående från vänster: Tränaren "Moggli" Gustafsson, Kjell Pettersson, Ingemar Ingevik, Arne Lundqvist, Tommy Stenborg, Göran Johansson.

- sina tränarår i AIK 1967-68:
"Vi hade ett bra lag med en fantastisk kedja, hyggligt mittfält och backlinje men dåliga målvakter. Med en bra målvakt hade vi kommit högre upp i tabellen."

- Gustav Sjöberg, AIK:s meste spelare genom tiderna med 321 allsvenska matcher:
"Gurra Sjöberg var en av mina favoriter. Jag vill speciellt lyfta fram Gurra. Han stod alltid rätt, kunde läsa spelet och var en av AIK:s viktigaste spelare under en lång tid."

- om motionslöpning:
"Jag har sprungit sju eller åtta Lidingölopp, bland annat det allra första. Och tre gånger Stockholm Marathon i början av 1980-talet med 3.20 som bäst."

Ingemar Ingeviks samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

 699 1957-05-26 Halmstads BK  B Örjans Vall    1-1 (0-0) Högerback    
 700 1957-05-30 IFK Norrköping H Råsunda      0-1 (0-1) Högerback    
 701 1957-06-02 Hälsingborgs IF B Olympia      2-5 (1-2) Högerback    
 736 1959-04-22 Hammarby IF   B Råsunda      2-3 (1-1) Högerback    
 737 1959-04-26 IFK Norrköping H Råsunda      0-0 (0-0) Högerhalv    
 740 1959-05-12 Halmstads BK  H Råsunda      3-1 (2-1) Högerhalv    
 741 1959-05-24 Malmö FF    H Råsunda      1-3 (0-1) Högerhalv    
 742 1959-05-31 GAIS      B Nya Ullevi    2-1 (0-0) Högerhalv    
 743 1959-06-04 Hälsingborgs IF B Olympia      3-2 (1-1) Högerhalv    
 744 1959-06-10 Djurgårdens IF H Råsunda      1-1 (0-0) Högerhalv    
 745 1959-06-14 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    0-4 (0-3) Vänsterback   
 749 1959-08-19 Hälsingborgs IF H Råsunda      1-2 (1-2) Högerhalv    
 750 1959-08-26 Djurgårdens IF B Råsunda      2-4 (2-2) Högerhalv    
 762 1960-05-15 Jönköping södra B Stadsparksvallen 0-1 (0-1) Högerback    
 763 1960-05-19 Hammarby IF   H Råsunda      2-1 (0-1) Högerback    
 764 1960-05-26 Örgryte IS   B Nya Ullevi    1-7 (0-2) Högerback
 765 1960-06-09 IFK Malmö    H Råsunda      0-1 (0-1) Högerback
 766 1960-06-12 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    1-1 (0-1) Högerback
 767 1960-06-15 Sandvikens IF  H Råsunda      1-1 (1-0) Högerback    
 768 1960-06-19 Hälsingborgs IF H Råsunda      2-1 (1-0) Högerback    
 770 1960-08-14 IFK Norrköping B Idrottsparken   2-4 (0-1) Högerback    
 771 1960-08-17 Degerfors IF  H Råsunda      2-0 (1-0) Högerback    
 772 1960-08-24 Djurgårdens IF B Råsunda      0-2 (0-2) Högerback    
 773 1960-08-31 Malmö FF    H Råsunda      7-1 (2-1) Högerback    
 774 1960-09-04 IFK Göteborg  H Råsunda      1-1 (0-0) Högerback    
 775 1960-09-11 IFK Malmö    B Malmö Stadion   1-1 (1-1) Högerback    
 776 1960-09-25 Jönköping södra H Råsunda      7-1 (2-1) Högerback    
 777 1960-10-02 Hammarby IF   B Råsunda      3-2 (2-0) Högerback    
 778 1960-10-09 Hälsingborgs IF B Olympia      2-2 (1-1) Högerback    
 779 1960-10-16 Örgryte IS   H Råsunda      3-1 (0-0) Högerback    
 781 1961-04-23 Sandvikens IF  B Jernvallen    1-0 (1-0) Högerhalv    
 782 1961-04-27 Örgryte IS   H Råsunda      1-2 (1-0) Högerhalv    
 783 1961-05-07 IFK Malmö    B Malmö Stadion   0-0 (0-0) Högerback    
 784 1961-05-11 Malmö FF    H Råsunda      0-1 (0-0) Högerback    
 785 1961-05-14 Hälsingborgs IF B Olympia      1-1 (1-1) Högerback    
 786 1961-05-22 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    1-4 (0-1) Högerback    
 787 1961-06-01 IFK Norrköping H Råsunda      1-1 (0-0) Högerback    
 788 1961-06-07 Hammarby IF   H Råsunda      3-1 (3-0) Högerback    
 789 1961-06-11 Örebro SK    B Eyravallen    0-2 (0-2) Högerback    
 790 1961-08-03 IF Elfsborg   H Råsunda      1-4 (1-3) Högerback    
 791 1961-08-13 IF Elfsborg   B Ryavallen     1-2 (1-1) Högerback    
 792 1961-08-17 IFK Norrköping B Idrottsparken   0-6 (0-3) Högerback    
 793 1961-08-20 IFK Göteborg  H Råsunda      2-4 (2-2) Högerhalv    
 794 1961-08-30 Hammarby IF   B Råsunda      2-1 (0-1) Högerhalv    
 795 1961-09-03 Örebro SK    H Råsunda      5-1 (2-0) Högerhalv    
 796 1961-09-06 IFK Malmö    H Råsunda      3-1 (1-0) Högerhalv    
 797 1961-09-17 Örgryte IS   B Nya Ullevi    0-0 (0-0) Högerhalv    
 798 1961-09-24 Hälsingborgs IF H Råsunda      2-2 (2-1) Högerhalv    
 799 1961-10-01 Malmö FF    B Malmö Stadion   2-6 (0-3) Högerhalv    
 800 1961-10-08 Sandvikens IF  H Råsunda      2-0 (0-0) Högerback    
 801 1961-10-15 Degerfors IF  B Stora Valla    0-2 (0-0) Högerback