Startsida Fotboll 500 AIK:are Jyrki Nieminen

JYRKI NIEMINEN - FINLÄNDAREN SOM BLEV KULTSPELARE I AIK

Jyrki Nieminen började träna fotboll på allvar först vid 24 års ålder. 27 år gammal, 1979, kom han till AIK men även om han tog en plats i startelvan var det först 1983 som Jyrkis insatser lyfte laget på allvar. Han plockades då upp som forward, hans gamla plats, efter att ha spelat vänsterback i flera år och med Jyrki på topp förvandlades AIK från ett allsvenskt bottenlag till Sveriges bästa fotbollslag. Jyrki var en av de mest talangfulla som någonsin har spelat i AIK och han blev mot slutet av sin AIK-tid lite av en kultfigur för supportrarna. Efter AIK-tiden återvände han till Finland där han bland annat vunnit två finska mästerskap och varit förbundskapten för damlandslaget.

Fullständigt namn: Jyrki Tapio Nieminen.
Född: 30 mars 1951 i Salo (fem mil öster om Åbo).
Bott: Finland (Salo, Åbo, Helsingfors, 1951-77), Eskilstuna (1978), Stockholm (1979-83, 1984), Helsingfors (1984-).
Arbete: Lantmäteritekniker, stadsplaneringsingenjör (Vanda stad).
Familj: Sonen Juri (född 1979).
Matchdata: 180cm, 80kg.
Favoritlag: Vilpasalo (i 1:a hand), AIK (i 2:a hand) men även Tottenham Hotspurs.
Favoritspelare: Johan Cruyff.
Bästa AIK-kamrater: Alla, men mest Sven Dahlkvist, Sanny Åslund och Rolf Zetterlund.
Bästa AIK-minne: Hösten 1983.
Moderklubb: Vilpasalo.
Allsvenska AIK-matcher: 95.
AIK-matcher i SM-slutspelet: 6.
Allsvenska AIK-mål: 18.
AIK-mål i SM-slutspelet: 1.
Allsvensk AIK-debut: 16 april 1979 (AIK-IF Elfsborg, 0-1).
Första allsvenska AIK-mål: 12 juni 1979 (AIK-IFK Göteborg 1-3, Jyrki gav AIK ledningen efter 44 minuter).
Utvisningar: Inga.
Position: Forward, vänsterback.
Finsk mästare: 2 gånger (1985 och 1987).
A-landskamper för Finland: 45.
U23-landskamper för Finland: 7.

Spelarkarriär:
Vilpasalo (1961-69).
TPS Åbo (1970-71).
Vilpasalo (1972-75).
HJK (Helsingfors, 1976-77).
IFK Eskilstuna (1978).
AIK (1979-83).
Vantaan Pallo (1984).
AIK (1984).
HJK (Helsingfors, 1985-87).

Tränarkarriär:
Finska damlandslaget (förbundskapten, 1989-92).
Finlands U21-landslag (herrar, 1990-97).
HJK (Helsingfors, 1991).

Matcher och mål i AIK
Säsong Allsvenskan SM-slutspel Division 2 Kvalspel Totalt
1979 25 7 25 7
1980 254 25 4
1981 26 2 26 2
1982 20 2 2 - 22 2
1983 21 7 4 1 25 8
1984 3 - 2 - 50
Totalt9518 6125 42012823

Matchstatistik (3 p/seger)
Allsvenskan 95 31 32 32 117-110 94 0,99 p/match

JYRKI NIEMINEN - MED JYRKI PÅ TOPP BLEV AIK SVERIGES BÄSTA LAG

Jyrki Nieminen är uppvuxen i finska Salo, cirka 50 kilometer öster om Åbo. I ungdomsåren spelade han, förutom fotboll, basketboll och han menar själv att han hade kunnat bli landslagsspelare i den sporten. Han spelade länge i finska division 2 och slutade helt med basketen först när han gick över till HJK i fotboll. Det var där i HJK från Helsingfors som Jyrki, 24 år gammal, började med rationell fotbollsträning. Via HJK kom han till Sverige och IFK Eskilstuna innan han 1979 återfanns i AIK.

Jyrki hade valt ett års division 2-spel i Eskilstuna därför att man på den här tiden, som utländsk medborgare, var tvungen att ha bott ett år i Sverige innan man fick spela allsvenskt. Men övergången till AIK var inte okomplicerad. Det blev segslitna förhandlingar mellan AIK och IFK Eskilstuna innan Jyrki blev spelklar.

I hans första match i AIK-tröjan, en träningsmatch mot Vasalund, gjorde Jyrki tre mål på den halvlek han fick spela, och under AIK:s segertåg i försäsongsmatcherna 1979 gjorde han hela tio mål. "Hur bra hade han inte blivit om han vuxit upp i ett klimatvänligare fotbollsland än Finland?" undrade Dagens Nyheter inför den allsvenska premiären 1979.
- Omöjligt att svara på, menade Jyrki i samma tidning. Hemma i Salo kunde vi inte börja träna på gräs förrän i juni. Så det blev så att jag spelade basket på vintrarna och fotboll på somrarna. Tror jag fått mycket av min spänst och snabbhet genom basketen.

Jyrki Nieminen var alltså den mest uppmärksammade spelaren i det AIK som inför den allsvenska premiären räknades till guldfavoriterna. Men varken Jyrki eller AIK levde upp till förväntningarna det året. AIK åkte ur Allsvenskan och Jyrki gjorde inte den succé som så många hade hoppats.
- Det var små marginaler som gjorde att vi åkte ur, menar Jyrki mer än 27 år efter degraderingen. Vi borde ha kommit någonstans i mitten men vi hade otur som åkte ur.

1980, året när AIK vände tillbaka till Allsvenskan, plockade tränaren Bosse Petersson ned Jyrki på vänsterbacksplatsen.
- Jag fick en offensiv roll. Det var rätt så fint, jag fick mycket bollar.

Jyrki fick stanna som vänsterback ända till 1983. Då, i bortamatchen mot Mjällby, plockade tränare Rolf Zetterlund upp Jyrki i sin gamla forwardsposition. Och nu kom succén, fyra år försenad. Med Jyrki som toppforward förvandlades bottenlaget AIK till Sveriges bästa lag som 1983 vann Allsvenskan.
- Vändningen kom mot Mjällby. Sedan fick vi flyt och vann det mesta. Vi var överlägsna i SM-slutspelet mot Hammarby men förlorade den moraliska finalen mot Göteborg. Jag gjorde inte så mycket mål men jag spelade fram till många.

16 juni 1983. Mjällby-AIK 0-6. Här är Jyrki Nieminen i matchen som förvandlade AIK från ett allsvenskt bottenlag till Sveriges bästa lag. Jyrki hade flyttats upp från sin vänsterbacksplats till sin gamla forwardsposition och gjorde succé direkt med bland annat två mål .

Efter 1983 återvände Jyrki till Finland och ett jobb i Vanda stad. Han hade tänkt sluta med fotbollen, åtminstone på elitnivå, men när Roffe Zetterlund ringde på sommaren 1984 lockades Jyrki tillbaka till AIK ytterligare en gång. Sedan blev det Finland för gott. Tre år i HJK gav två finska mästerskap innan han defintivt lade fotbollsskorna på hyllan. Men bara något år senare återfanns Jyrki som förbundskapten för finska damlandslaget och något år senare även för herrarnas U21-landslag och HJK. Samtidigt jobbade Jyrki hela tiden som stadsplaneringsingenjör.

Jyrki Nieminen hade en utsökt speluppfattning, var snabb och hade en bra vänsterfot. Högerfoten kunde han, som han själv säger, "gå och springa med, men inte spela". Många lagkamrater till Jyrki beskriver hans enastående fotbollstalanger men också att han hade en liten annorlunda stil både på och utanför planen.
- Min stil var sådan. Jag sade inte så mycket, jag koncentrerade mig på matcherna. Och visst rökte jag på den tiden, men aldrig i halvtidspausen. Bara före och efter matcherna. Nu har jag slutat att röka.

Att Jyrki fortfarande brinner för fotboll förstår man när han berättar att han åker till England en gång i månaden för att se Tottenham Hotspurs på White Hart Lane. Och han följer fortfarande AIK, ibland på riktigt nära håll.
- Det var bra år i AIK, jag lärde mig svenska och blev alltid väl mottagen. Jag försöker se åtminstone en match om året på Råsunda. Då går jag alltid på den norra läktaren. På min tid var det ganska nytt med hejaklack på matcherna och jag har goda minnen av våra supportrar.

AIK:s allsvenska guldlag 1983. Stående från vänster: Tränaren Rolf Zetterlund, Göran Göransson, Ove Rübsamen, Göran Karlsson, Sven Dahlkvist, Thomas Johansson, Jyrki Nieminen, Björn "Lill-Garvis" Carlsson (lagledare). Knästående från vänster: Ulf Sundlöf (naprapat), Thomas Bergman, Björn Kindlund, Bernt Ljung, Kari Virtanen, Lars Zetterlund.

Det finns många anekdoter om Jyrki från hans tid i AIK. Här är några av dessa anekdoter, berättade av hans lagkamrater.

Göran Göransson, som var lagkamrat med Jyrki under alla hans år i AIK:
"Jyrki, ja det finns många historier om honom! Han var en fantastisk fotbollspelare. Oerhört konstruktiv med boll. Han sprang inte i onödan! Han kunde läsa av om det var någon idé att löpa efter bollen eller inte. Ett år blev han rejält besviken över det nya matchstället. Vi andra tyckte det var kanonsnyggt, det kanske Jyrki också tyckte, men det var enligt Jyrki helt enkelt inte funktionellt. Hans uttryck blev: "katastrof", kortbyxorna hade nämligen ingen ficka!? Det visade sig att Jyrki ville ha full koll på de övriga matcherna som spelades, så han rev ut från programmet den sidan som visade vilka bokstäver på anslagstavlan som stod för de olika matcherna, och nu hade han ju ingen ficka att stoppa sidan i!"

Sanny Åslund beskriver Jyrki så här:
"En stark och snabb spelare. Och många historier finns det om Jyrki. Den här är från sommaren 1980 när AIK var på träningsläger i Dalarna. Jag, Björn Lundberg och Jyrki delade stuga och mitt i natten hörde jag att någon var uppe. Jag gick upp och fick se Jyrki sitta i soffan med benen korslagda på bordet och jag undrade vad han höll på med. "Rökpaus", sade Jyrki mitt i natten."

Thomas Bergman:
"Om Jyrki hade varit lite mer seriös kunde han ha blivit hur bra som helst. Nu rökte han, han kunde ibland vara lite bekväm och tog inte i för allt vad han kunde. Hade han försökt lite mer hade han ha kunnat bli otroligt stor. En gång hade vi löpträning runt Råstasjön/Lötsjön. Vi skulle vila när vi kom i mål och sedan köra fler varv. Jyrki var 200m efter alla andra men när vi gick i mål stannade Jyrki och gick sista biten in. "Jag måste ju få vila lika länge som ni andra", sade Jyrki."

Per Wiklundh berättar följande solskenshistoria:
"AIK var på ett vinterläger under Jyrkis andra år i klubben. "Ungdomarna", inklusive Per Wiklundh, fördrev tiden innan träningen med att lira basket i en närliggande sporthall. Jyrki kom dit och tittade på. Han var ju ingen "idrottstyp" direkt så övriga hade ingen tanke på att fråga om han ville vara med. Hur som helst fick han tag i bollen studsade ett par gånger och satte ett "3 poäng kast"! - Ja ja, tur, sade Wiklundh med flera. Jyrki tog då bollen igen och satte fem bollar till! De andra såg ut som fågelholkar i ansiktet. Därefter gick Jyrki ut och tog en cigarett. Det visade sig att Jyrki hade spelat basket många år och hade räknats som en jättetalang."

Jyrki Nieminen blev så småningom en riktig kultspelare i AIK. Och hade han börjat träna rationellt lite tidigare än vid de 24 år han var när han kom till HJK hade han förmodligen blivit kultspelare i större klubbar än AIK.

Anders Johrén (2006)
Bilder: Bildbyrån

Jyrki Nieminens samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

1178 1979-04-16 IF Elfsborg   H Råsunda      0-1 (0-1) Forward
1179 1979-04-22 IFK Norrköping B Idrottsparken   0-3 (0-1) Forward  
1180 1979-05-03 Halmstads BK  H Råsunda      0-3 (0-2) Forward  
1181 1979-05-07 IFK Sundsvall  B Idrottsparken   1-0 (0-0) Forward  
1182 1979-05-14 Landskrona BoIS H Råsunda      0-0 (0-0) Forward  
1183 1979-05-17 Djurgårdens IF B Råsunda      0-0 (0-0) Forward  
1184 1979-05-21 Kalmar FF    H Råsunda      2-2 (1-2) Forward  
1185 1979-05-28 Hammarby IF   B Råsunda      1-2 (0-1) Forward  
1186 1979-05-31 Åtvidabergs FF B Kopparvallen   1-1 (0-1) Forward  
1187 1979-06-12 IFK Göteborg  H Råsunda      1-3 (1-0) Forward   1
1188 1979-06-18 IS Halmia    H Råsunda      2-0 (2-0) Forward   1
1189 1979-06-25 Malmö FF    B Malmö Stadion   0-0 (0-0) Forward  
1191 1979-07-18 Östers IF    H Råsunda      1-1 (1-0) Forward  
1192 1979-08-01 Malmö FF    H Råsunda      1-1 (1-1) Forward
1193 1979-08-12 IS Halmia    B Örjans Vall    1-0 (0-0) Forward  
1194 1979-08-20 Landskrona BoIS B Landskrona IP   0-1 (0-0) Forward  
1195 1979-08-23 Djurgårdens IF H Råsunda      1-1 (1-1) Forward  
1196 1979-08-30 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    1-3 (0-2) Forward  
1197 1979-09-09 Åtvidabergs FF H Råsunda      4-0 (2-0) Forward   2
1198 1979-09-13 Hammarby IF   H Råsunda      1-1 (0-1) Forward  
1199 1979-09-23 Kalmar FF    B Fredriksskans   3-4 (1-2) Forward   1
1200 1979-09-30 IFK Norrköping H Råsunda      2-2 (2-2) Forward   1
1201 1979-10-14 IF Elfsborg   B Ryavallen     1-0 (1-0) Forward   1
1202 1979-10-20 IFK Sundsvall  H Råsunda      0-2 (0-0) Vänstermittf
1203 1979-10-28 Halmstads BK  B Örjans Vall    0-2 (0-0) Forward  
1204 1981-04-20 Halmstads BK  B Örjans Vall    0-1 (0-0) Vänsterback 
1205 1981-04-25 IFK Norrköping H Råsunda      1-1 (0-0) Vänsterback 
1206 1981-05-04 Kalmar FF    H Råsunda      3-1 (1-0) Forward  
1207 1981-05-10 Åtvidabergs FF B Kopparvallen   1-1 (0-1) Forward  
1208 1981-05-17 Östers IF    B Värendsvallen   0-5 (0-2) Forward  
1209 1981-05-20 IF Elfsborg   H Råsunda      2-0 (1-0) Forward  
1210 1981-05-24 IK Brage    H Råsunda      1-0 (0-0) Vänsterback 
1211 1981-05-31 Örgryte IS   B Nya Ullevi    1-3 (0-0) Vänsterback 
1212 1981-06-08 IFK Göteborg  H Råsunda      1-1 (0-0) Vänsterback 
1213 1981-06-11 Hammarby IF   B Råsunda      1-2 (0-2) Vänsterback 
1214 1981-06-14 Malmö FF    B Malmö Stadion   0-3 (0-1) Vänsterback 
1215 1981-06-17 Djurgårdens IF H Råsunda      3-0 (0-0) Vänsterback 1
1216 1981-06-28 IFK Sundsvall  B Idrottsparken   3-1 (1-1) Vänstermitt 1
1217 1981-07-05 IFK Sundsvall  H Råsunda      5-1 (0-0) Vänsterback 
1218 1981-07-19 Kalmar FF    B Fredriksskans   0-1 (0-1) Vänsterback 
1219 1981-08-01 Åtvidabergs FF H Råsunda      2-1 (0-0) Vänsterback 
1220 1981-08-09 IK Brage    B Domnarvsvallen  0-0 (0-0) Forward  
1221 1981-08-17 Örgryte IS   H Råsunda      2-3 (1-2) Vänsterback 
1222 1981-08-23 Östers IF    H Råsunda      0-2 (0-1) Vänsterback 
1223 1981-08-27 IF Elfsborg   B Ryavallen     2-2 (1-1) Innerback  
1224 1981-09-03 Hammarby IF   H Råsunda      0-1 (0-1) Innerback  
1225 1981-09-13 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    2-2 (0-1) Vänsterback 
1226 1981-09-16 Djurgårdens IF B Råsunda      0-0 (0-0) Vänsterback 
1227 1981-09-27 Malmö FF    H Råsunda      4-0 (3-0) Vänsterback 
1228 1981-10-04 IFK Norrköping B Idrottsparken   1-1 (0-0) Vänsterback 
1229 1981-10-07 Halmstads BK  H Råsunda      0-1 (0-0) Vänsterback 
1230 1982-04-24 Östers IF    H Råsunda      1-0 (1-0) Forward   1
1231 1982-05-02 Malmö FF    B Malmö Stadion   0-2 (0-2) Forward   
1232 1982-05-09 IFK Norrköping H Råsunda      1-1 (0-0) Forward   
1233 1982-05-14 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    0-1 (0-0) Vänsterback 
1234 1982-05-27 Hammarby IF   B Råsunda      0-3 (0-1) Forward   
1235 1982-05-31 IF Elfsborg   H Råsunda      3-2 (1-0) Forward   
1237 1982-06-13 Kalmar FF    H Råsunda      0-2 (0-0) Forward   
1238 1982-06-27 Åtvidabergs FF B Kopparvallen   2-3 (0-1) Vänsterback 
1239 1982-07-04 Halmstads BK  H Råsunda      1-1 (1-1) Vänsterback 
1240 1982-07-07 IK Brage    H Råsunda      1-1 (0-1) Vänstermitt 
1242 1982-07-28 Östers IF    B Värendsvallen   2-2 (0-1) Vänsterback 
1243 1982-08-08 Malmö FF    H Råsunda      0-0 (0-0) Vänsterback 
1244 1982-08-15 IFK Norrköping B Idrottsparken   3-2 (1-2) Vänsterback 
1245 1982-08-22 IFK Göteborg  H Råsunda      0-0 (0-0) Vänstermitt 
1246 1982-08-26 Hammarby IF   H Råsunda      0-3 (0-1) Vänsterback 
1247 1982-08-29 IF Elfsborg   B Ryavallen     2-1 (1-0) Vänsterback 
1248 1982-09-02 Örgryte IS   H Råsunda      0-0 (0-0) Högermittf 
1249 1982-09-12 Kalmar FF    B Fredriksskans   0-1 (0-1) Vänsterback 
1250 1982-09-22 Åtvidabergs FF H Råsunda      2-3 (1-1) Vänsterback 1
1251 1982-09-25 Halmstads BK  B Örjans Vall    2-2 (1-1) Vänsterback 
1252 1983-04-17 IK Brage    B Domnarvsvallen  0-0 (0-0) Vänsterback 
1253 1983-04-24 Östers IF    H Råsunda      1-0 (0-0) Vänsterback 
1254 1983-05-01 Gefle IF    B Strömvallen    0-3 (0-1) Vänsterback 
1255 1983-05-08 Örgryte IS   H Råsunda      0-0 (0-0) Vänsterback 
1256 1983-05-18 Hammarby IF   H Råsunda      2-2 (1-1) Vänsterback 1
1257 1983-05-23 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    2-3 (1-2) Vänsterback 
1258 1983-06-02 IF Elfsborg   B Ryavallen     0-0 (0-0) Vänsterback 
1259 1983-06-12 BK Häcken    H Råsunda      1-0 (0-0) Vänsterback 1
1260 1983-06-16 Mjällby AIF   B Strandvallen   6-0 (2-0) Forward   2
1261 1983-06-26 Halmstads BK  H Råsunda      2-0 (1-0) Forward   
1262 1983-07-06 Malmö FF    B Malmö Stadion   2-0 (1-0) Forward 
1263 1983-07-27 Malmö FF    H Råsunda      2-0 (0-0) Forward   
1264 1983-08-01 Örgryte IS   B Nya Ullevi    0-1 (0-1) Forward   
1265 1983-08-07 Gefle IF    H Råsunda      5-0 (1-0) Forward   
1267 1983-08-21 Mjällby AIF   H Råsunda      4-1 (3-1) Forward   2
1268 1983-08-28 IFK Göteborg  H Råsunda      1-0 (0-0) Forward   
1269 1983-08-31 Hammarby IF   B Råsunda      2-1 (0-1) Forward   
1270 1983-09-04 BK Häcken    B Rambergsvallen  2-0 (0-0) Forward   
1271 1983-09-10 IF Elfsborg   H Råsunda      1-1 (1-0) Forward   
1272 1983-09-24 Östers IF    B Värendsvallen   1-0 (1-0) Forward   
1273 1983-10-02 IK Brage    H Råsunda      3-0 (1-0) Forward   1
1293 1984-09-15 IK Brage    H Råsunda      1-0 (0-0) 12:e (inbytt)
1294 1984-09-22 Gefle IF    B Strömvallen    0-0 (0-0) Mittfältare
1295 1984-09-29 Malmö FF    H Råsunda      0-1 (0-0) Mittfältare

Jyrki Nieminens samtliga AIK-matcher i SM-slutspelet:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

  1 1983-10-05 Hammarby IF   B Råsunda      5-2 (3-1) Forward
  2 1983-10-09 Hammarby IF   H Råsunda      1-1 (0-0) Forward   1
  3 1983-10-23 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    0-3 (0-2) Forward
  4 1983-10-26 IFK Göteborg  H Råsunda      2-0 (0-0) Forward
  5 1984-10-07 IFK Norrköping B Idrottsparken   0-1 (0-0) Vänsterback
  6 1984-10-10 IFK Norrköping H Råsunda      2-1 (1-0) 12:e (inbytt)