Startsida Fotboll 500 AIK:are Ove Rübsamen

OVE RÜBSAMEN - MED AIK MOT DEN ABSOLUTA TOPPEN

Ove Rübsamen.

Ove Rübsamen spelade i AIK 1977-84. Han var från 1980 en av AIK:s viktigaste spelare när klubben gick från att vara ett medelmåttigt allsvenskt lag (och 1980 ett division 2-lag) till ett av Sveriges absolut bästa lag 1983-84. 1980 gjorde han det avgörande målet mot Örebro SK när AIK gick upp i Allsvenskan men 1983 var hans allra bästa år. Det var då han sänkte Hammarby IF, ett Hammarby som AIK inte hade besegrat på sju år, med en solouppvisning där han från eget straffområde drev bollen förbi hela Hammarby-försvaret innan han blev fälld med en avgörande straff som följd.

Fullständigt namn: Kjell Ove Rübsamen.
Smeknamn: Ryssen (av lagkamrater, supportrar och media), Ruben (efter den aktiva karriären).
Född: 23 oktober 1956 i Solna (Karolinska sjukhuset).
Bott: Helenelund (hela uppväxten), Lilla Essingen, Helenelund, Hagalund.
Skola: Helenelundsskolan.
Arbete: Målare (-1984), säljare i byggbranschen (Nordiska Trähus, 1984-93), försäljningschef (SIKA, 1993-).
Familj: Sonen Ludde (född 1983 och hängiven AIK-supporter).
Idrottssläktingar: Pappa Gunnar, bröderna Kent och Dick (framgångsrika fotbolls- och bandyspelare i Helenelunds IK).
Favoritlag som liten: Helenelunds IK och Djurgårdens IF (pappa och storebröder "tvingade" Ove att bli djurgårdare).
Favoritlag från 1977: Helenelunds IK och AIK.
Matchdata: 189cm, 82kg.
Moderklubb: Helenelunds IK.
Allsvenska AIK-matcher: 148 (+13 i Djurgårdens IF).
Slutspelsmatcher: 6.
Allsvenska AIK-mål: 21 (+2 i Djurgårdens IF).
Slutspelsmål: 2.
Allsvensk AIK-debut: 1 maj 1977 (AIK-Malmö FF, 1-1).
Första allsvenska AIK-mål: 7 augusti 1978 (AIK-Kalmar FF 4-2, Ove gjorde 4-2 i 82:a minuten).
Det viktigaste målet: AIK-Örebro SK 1-0 (4 oktober 1980, AIK säkrade i praktiken avancemanget till Allsvenskan).
Utvisningar: 2 i Allsvenskan (AIK-Östers IF 1979 och Kalmar FF-AIK 1979).
Position: Forward, mittfältare.
Bäste AIK-kamrater: Sven Dahlkvist, bröderna Leback, Göran Göransson, Sanny Åslund, Björn "Butta" Johansson, Björn Kindlund, bröderna Åslund med flera.
Juniorlandskamper: 1.

Spelarkarriär fotboll:
Helenelunds IK (1964-73).
Djurgårdens IF (1974-75).
Helenelunds IK (1976).
AIK (1977-84).
Helenelunds IK (1985-90).

Ledarkarriär:
Rotebro IS (tränare, 1994-95).
IK Bele (tränare, 1996).
Helenelunds IK (tränare, 1997-98).
Helenelunds IK (styrelseledamot och ordförande i fotbollssektionen under många år).

Matcher och mål för AIK:
(allsvenska och slutspelsmatcher)
Säsong
   Allsvenskan Slutspel
1977  18  -
1978  21  6
1979  21  2
1981  22  5
1982  22  3
1983  22  4   4  1
1984  22  1   2  1
---------------------------
Totalt 148  21   6  2

Matchstatistik
Allsvenskan: 148 51 54 43 185-167 156 (1,05 poäng/match, 2p för seger)
Slutspel:   6  3  1  2  10- 8  7 (1,17 poäng/match, 2p för seger)

OVE RÜBSAMEN - DEN DEFENSIVE MITTFÄLTSKUNGEN

En 12 år gammal Ove Rübsamen i Helenelunds IK 1968.

Ove Rübsamen, med farfarsfar från Tyskland, växte upp i Helenelund och med inflytande från pappa och storebröder var det Helenelunds IK och Djurgårdens IF som blev Oves favoritlag som ung. Det var i Helenelund som idrottskarriären startade med fotboll, bandy och ishockey. Som tonåring vann han S:t Erikscupen i ishockey med Brommapojkarna och TV-pucken låg inte så långt borta. Men ishockeyn lades åt sidan till förmån för bandy och fotboll. I bandy skulle han med Helenelund vara med och kvala till Allsvenskan men det var i fotboll han främst skulle utmärka sig.

1974 kom Ove som junior till Djurgården där han året efter debuterade i Allsvenskan. Bland annat spelade han mot AIK i vårderbyt 1975 när AIK satte sitt publikrekord på 40.669 åskådare. Men Ove lämnade Djurgården och gick tillbaka till Helenelund.
- Jag kom från juniorlaget upp till A-laget och då blev man inte lika bra omhändertagen som om man hade kommit som ett nyförvärv direkt till A-laget. Och jag fick knappt något betalt i Djurgården, berättar Ove 27 år efter sin allsvenska säsong i Djurgården.

Efter ett år i Helenelund hörde AIK av sig. Med Bruno Nyberg i spetsen övertalades Ove att komma till AIK.
- AIK gjorde ett bra jobb när jag kom till klubben. Och Gunnar Nordahl var tränare, en skön lirare. Snällare tränare finns inte. Och det var tur att jag var anfallsspelare för det var mest anfallsspel han brydde sig om.

Ove Rübsamen jublar framför Råsundas norra läktare efter ett fenomenalt mål i 4-0 matchen mot IF Brommapojkarna 1980.

Ove, eller "Ryssen" som han kallades av de flesta, blev efter några matcher 1977 ordinarie i AIK, en ordinarie plats som han kom att hålla i åtta år. Men i början var det mest negativa händelser som Ryssen blev uppmärksammad för. Efter ett derby mot Djurgården 1977 täcktes Expressens framsida dagen efter av en bild på Rübsamen och Djurgårdens Vito Knezevic med rubriken "Råkurr på Råsunda efter derbyt". Så här sade Ryssen själv direkt efter händelsen:
- En rejäl fight mellan goda vänner. Knezevic stämplade mig, jag gav honom en knuff och så satt hans knytnäve i mitt öga med en blåtira som följd.

1977 fick Ove också göra debut som målvakt! I bortamatchen mot IFK Norrköping skadade sig den ordinarie målvakten Leif Karlsson när han försökte rädda frisparken som ledde till 0-2. Med 27 minuter kvar av matchen ställde sig Ove i målet - och han släppte in tre mål till, 5-0 blev det till slut. Med ett insläppt mål var nionde minut torde Ove Rübsamen vara AIK:s statistiskt sett sämste målvakt genom tiderna.

Första åren i AIK var Ove lite opolerad och 1979 blev han utvisad två gånger. Mot Öster 18 juli blev han i andra halvleken fälld av Håkan Arvidsson utan åtgärd från domaren. Ryssen gav igen och klippte Håkan över högerbenet med domaren fem meter från situationen. Rött kort direkt och Ove kommenterade så här efter matchen:
- Det såg illa ut men jag försökte slå bort bollen men lyckades inte. Jag var beredd på varning men inte utvisning.

AIK klarade ändå 1-1 mot Öster men nästa utvisning, mot Kalmar FF borta i september, blev mer ödesdiger. AIK hade 3-3 med ett par minuter kvar då Ove fick sin andra varning. Med en man mindre, och med den ordinarie målvakten Ulf Jakobsson skadad (utespelaren Ola Rydstrand fick ställa sig i målet) kunde Kalmar forcera in segermålet i den sista övertidsminuten.

1979 var ett dystert år för AIK som åkte ur Allsvenskan för tredje gången. Men de sista matcherna spelade AIK utan Ove. Han blev knäskadad och var borta från spel under de sista ödesmatcherna.
- Vi fick en del skador och hade en tunn trupp. Samtidigt var det rörigt på tränarsidan med Jens Lindblom som någon slags manager och Bosse Pettersson som tränare. Det passade inte oss, vi fick aldrig riktigt klart vilka roller de hade.

Men 1980 vände det och Ove Rübsamen växte ut till en av AIK:s viktigaste spelare. Han var, tillsammans med Sven Dahlkvist, Göran Göransson och bröderna Åslund, den viktigaste orsaken till att AIK:s vistelse i division 2 bara blev ettårig. I den avgörande matchen mot Örebro SK var det Ryssen som nickade in det avgörande målet.
- Mitt viktigaste mål, det mest historiska, anser Ove även 22 år senare.

Ove Rübsamen nickar in 1-0 för AIK i seriefinalen i division 2 mot Örebro SK 4 oktober 1980. Målet innebar i praktiken att AIK blev klart för allsvenskt spel.

1-0 målet mot Örebro ur en annan vinkel.

Ove gjorde 11 mål detta år och utöver 1-0 målet mot Örebro minns vi också en hörna direkt i mål borta mot BK Forward.

1981 kom Rolf Zetterlund som tränare till AIK. En smärre revolution enligt Rübsamen.
- Då började vi träna något hiskeligt. Det var en revolution, Roffe höjde kraven och förändrade mycket. Det var träning i stort sett varje dag plus att vi skulle köra individuella löp- och styrkepass. Själv blev jag mycket starkare och fick större självförtroende. Samtidigt körde Roffe så hårt att vi ofta var nedtränade. 1982 kom vi näst sist i Allsvenskan och fick kvala oss kvar mot Djurgården. Då var vi ofta tunga och sega.

1982 fick AIK alltså kvala sig kvar i Allsvenskan. Med bara något undantag var det samma spelare som 1983 ledde AIK till allsvensk serieseger. Ove Rübsamen gjorde sin allra bästa säsong och allra bäst var hans insats i höstderbyt mot Hammarby. Några oförglömliga sekvenser beskrev Expressens Göran Söderlund så här:

"Klockan var 20.31 och himlen var svart över Råsunda. 1-0 till Hammarby när 14 minuter var kvar. Men någonstans innanför de svarta molnen - ogenomträngliga som Bajens försvarsmur - hittade AIK ljuset och kraften. Himmel och pannkaka vilket slut!

2-1 till AIK med målarmästare Ove Rübsamen, 27 år, som överste färgsättare.
76:e minuten. Thomas Bergman har lurat Hammarbyförsvaret och målvakten Anders Forsberg greppar tag om Bergman så att skosnöret går sönder. Straff.
Det är då Ryssen tar över huvudrollen. Den släpper han inte. Mål-Forsberg kastar sig till höger. Ove smeker in bollen i huvudhöjd till vänster med vänsterfoten. Det var första ljusstrålen i AIK-mörkret.
- Det gällde att få ner pulsen, säger han. Den var uppe i 180. Bajenklacken tjöt (straffen sköts mot Bajenklacken på den södra läktaren) men jag tänkte, riktigt kände ... jag slår in den!

Det är bara början på Rysskvarten. Matchklockan tickar mot 86 spelade minuter när Ove snor åt sig bollen ungefär tio meter utanför eget straffområde. Framför honom finns en förfärlig massa motståndare och till Hammarby-målvakten Anders Forsbergs mållinje är det över 80 meter. Vad ska Ove hitta på?
Han som spelat i AIK sen 1977, men aldrig varit med om att vinna mot Hammarby, skjuter som en himlakula rakt över hela planen. Det ena sjumilaklivet - det är så han springer - efter det andra. Bakom sig har han till slut nästan hela Bajen jagande. Inne i straffområdet, efter en språngmarsch på cirka 70 meter, hinner Klasse Johansson få in en fot mellan Ryssens ben. Ny straff som Thomas Bergman lägger i nät.

Det som sitter på näthinnan efteråt är Ove Rübsamens långfärd. Det såg enkelt ut men alla som försökt springa 70 meter med en boll i högsta fart vet hur det tar på krafterna."

AIK:s allsvenska guldlag 1983. Ove Rübsamen är trea från vänster i den bakre raden. Stående från vänster: Tränaren Rolf Zetterlund, Göran Göransson, Ove Rübsamen, Göran Karlsson, Sven Dahlkvist, Thomas Johansson, Jyrki Nieminen, Björn "Lill-Garvis" Carlsson (lagledare). Knästående från vänster: Ulf Sundlöf (naprapat), Thomas Bergman, Björn Kindlund, Bernt Ljung, Kari Virtanen, Lars Zetterlund.

Så långt Göran Söderlund i Expressen. 2-1 segern mot Hammarby innebar att AIK tog tillbaka initiativet i Stockholmsfotbollen (som Hammarby hade lånat under något år). I slutspelet samma år krossade AIK Hammarby med 5-2 (returen var en ren formsak, 1-1) innan AIK i SM-semifinalen mot IFK Göteborg gjorde årets enda plattmatch. 0-3 borta mot IFK Göteborg gick inte att reparera på hemmaplan (2-0 till AIK) och det var IFK Göteborg, och inte AIK, som blev svenska mästare 1983.

AIK fortsatte att dominera 1984, ofta med Ove Rübsamen som den härskande defensive mittfältaren. AIK ledde Allsvenskan överlägset efter halva serien (AIK spelade över ett år utan att förlora en allsvensk match) men framåt september började det gå trögt. Sorti ur UEFA-cupen mot Dundee United efter 0-3 på bortaplan i en match som Ryssen minns så här:
- Det var helt makalöst. På Råsunda hade vi haft ett bra grepp men i Dundee var det något helt annat. Det verkligen syntes i deras ögon, den värsta förändringen jag varit med om.

Ove Rübsamen mot Gefle IF 1983 (5-0 till AIK).

AIK åkte sedan ut ur SM-slutspelet direkt i kvartsfinalen mot IFK Norrköping. IFK vann hemmamatchen med 1-0 och AIK vann på Råsunda med 2-1. Ryssen gjorde sin sista match i AIK-tröjan, han dominerade mittfältet men slog också en straff i stolpen.

Efter 1984 lämnade Ove Rübsamen AIK trots att han bara var 28 år gammal.
- Jag hade svårt med motivationen, med Roffe Zetterlund som tränare var det en makalös träning, ingen lekstuga under de månader då det inte var matcher.

Ove Rübsamen vände tillbaka till Helenelund där han senare också blev ordförande i fotbollssektionen. Men han har fortfarande starka band med AIK. Hans son Ludde är en hängiven AIK:are som går på Råsundas norra läktare varje match. Även Ryssen brukar se AIK:s matcher från den norra läktaren, om än inte mitt i klacken. Han går dessutom på AIK-ringens möten (en församling med tidigare AIK-spelare) och han har fortfarande regelbunden kontakt med spelare som Göran Karlsson, Göran Göransson med flera. Ryssen var djurgårdare under uppväxten men idag...
- Det var pappa och storebröder som fick mig att bli djurgårdare när jag var liten. Nu har jag konverterat helt. Jag gillar AIK som förening och det sätt man har drivit fram klubben. Jag har inga dåliga minnen från AIK. Tvärtom, stämningen på matcherna, och den norra läktaren, är underbar. Och TIFO-arrangemangen är otroliga. Jag brukar skänka pengar till TIFO-gruppen, de gör ett fantastiskt jobb.

Ove Rübsamen efter den aktiva karriären.

Till slut några iaktagelser från alla åren i AIK:
- Att AIK:s tränare 1977-78, Gunnar Nordahl, var stor som fotbollsspelare visste jag. Men hur stor han egentligen var fick jag klart för mig när AIK, på väg till ett träningsläger i Västindien, mellanlandade i New York och gjorde ett besök i Little Italy. När Gunnar kom dit blev italienarna helt tokiga och omsvärmade Gunnar. Så stor bland italienare i USA, då kunde man tänka sig hur det var i Italien.

Och så en solskenshistoria om den samtide Jyrki Nieminen.
- De första åren Jyrki var i AIK pratade han nästan ingenting. Efter ett tag upptäckte vi att han hade matchprogrammet med sig i bakfickan när vi spelade. Mitt i matcherna kunde han ta upp programmet och kolla resultattavlan för att se hur hans tips gick. Roffe Zetterlund upptäckte detta i en match i Halmstad och då blev det inte så kul.

Ove Rübsamen har bättre koll på AIK än de flesta tidigare AIK-spelare. Från den norra läktaren men också från sammankomsterna med AIK-ringen och AIK:s veteranlag. Och åtta framgångsrika år i AIK gör Ove Rübsamen till en av klubbens stora spelare.

Anders Johrén (2002)

Ove Rübsamens samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

1129 1977-05-01 Malmö FF    H Råsunda      1-1 (1-1) 12:e (inbytt)  
1130 1977-05-07 BK Derby    B Folkungavallen  0-1 (0-1) Vänstermittfä  
1131 1977-05-12 Hammarby IF   H Råsunda      0-3 (0-0) Vänstermittfä  
1132 1977-05-22 Landskrona BoIS B Landskrona IP   2-0 (1-0) Vänstermittfä  
1133 1977-05-30 IFK Sundsvall  H Råsunda      2-2 (1-1) Vänstermittfä  
1134 1977-06-02 Djurgårdens IF B Råsunda      1-1 (0-1) Vänstermittfä  
1135 1977-06-13 IFK Norrköping H Råsunda      1-2 (0-2) Vänstermittfä  
1139 1977-07-31 Örebro SK    B Eyravallen    0-1 (0-0) 12:e (inbytt)  
1140 1977-08-07 Östers IF    B Värendsvallen   0-0 (0-0) 12:e (inbytt)  
1141 1977-08-11 IFK Göteborg  H Råsunda      3-6 (1-3) 12:e (inbytt)  
1142 1977-08-14 IFK Norrköping B Idrottsparken   0-5 (0-0) Vänstermittfä  
1143 1977-08-23 Djurgårdens IF H Råsunda      2-0 (0-0) 12:e (inbytt)  
1144 1977-08-28 BK Derby    H Råsunda      0-0 (0-0) Vänstermittfä  
1146 1977-09-11 IF Elfsborg   B Ryavallen     0-1 (0-1) 12:e (inbytt)  
1147 1977-09-18 Kalmar FF    H Råsunda      1-1 (0-1) 12:e (inbytt)  
1149 1977-10-02 IFK Sundsvall  B Idrottsparken   1-1 (1-0) Forward     
1150 1977-10-09 Malmö FF    B Malmö Stadion   3-1 (2-1) Forward     
1151 1977-10-16 Halmstads BK  H Råsunda      2-2 (1-2) Forward     
1152 1978-04-09 Malmö FF    B Malmö Stadion   1-3 (1-2) Forward     
1153 1978-04-15 IFK Göteborg  H Råsunda      0-2 (0-1) Forward     
1157 1978-05-11 Djurgårdens IF B Råsunda      0-0 (0-0) 12:e (inbytt)  
1159 1978-07-09 Halmstads BK  H Råsunda      0-0 (0-0) Forward     
1160 1978-07-12 IFK Norrköping B Idrottsparken   1-0 (1-0) Forward     
1161 1978-07-26 Östers IF    H Råsunda      0-0 (0-0) Forward     
1162 1978-07-30 Örebro SK    B Eyravallen    1-2 (1-1) Forward     
1163 1978-08-07 Kalmar FF    H Råsunda      4-2 (2-1) Forward    1
1164 1978-08-13 Åtvidabergs FF B Kopparvallen   3-0 (2-0) Forward    2
1165 1978-08-20 Åtvidabergs FF H Råsunda      2-1 (1-0) Forward    1
1167 1978-08-28 Örebro SK    H Råsunda      3-2 (1-0) Forward     
1168 1978-09-07 Hammarby IF   B Råsunda      1-1 (1-0) Forward     
1169 1978-09-10 Västerås SK   H Råsunda      2-0 (0-0) Forward    1
1170 1978-09-17 Halmstads BK  B Örjans Vall    2-1 (2-0) Forward     
1171 1978-09-21 Djurgårdens IF H Råsunda      0-4 (0-2) Forward     
1172 1978-09-24 IFK Norrköping H Råsunda      2-1 (1-0) Forward     
1173 1978-10-07 Östers IF    B Värendsvallen   0-5 (0-2) Forward     
1174 1978-10-11 Malmö FF    H Råsunda      1-1 (1-1) Forward     
1175 1978-10-14 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    1-2 (1-0) Forward     
1176 1978-10-21 IF Elfsborg   H Råsunda      2-1 (1-1) Forward     
1177 1978-10-29 Landskrona BoIS B Landskrona IP   1-1 (1-0) Forward    1
1178 1979-04-16 IF Elfsborg   H Råsunda      0-1 (0-1) Vänstermittfä  
1179 1979-04-22 IFK Norrköping B Idrottsparken   0-3 (0-1) Vänstermittfä  
1180 1979-05-03 Halmstads BK  H Råsunda      0-3 (0-2) Forward     
1181 1979-05-07 IFK Sundsvall  B Idrottsparken   1-0 (0-0) Forward    1
1182 1979-05-14 Landskrona BoIS H Råsunda      0-0 (0-0) Vänstermittfä  
1183 1979-05-17 Djurgårdens IF B Råsunda      0-0 (0-0) Mittfältare   
1184 1979-05-21 Kalmar FF    H Råsunda      2-2 (1-2) Mittfältare   
1185 1979-05-28 Hammarby IF   B Råsunda      1-2 (0-1) Forward     
1186 1979-05-31 Åtvidabergs FF B Kopparvallen   1-1 (0-1) Vänstermittfä  
1187 1979-06-12 IFK Göteborg  H Råsunda      1-3 (1-0) Innerback    
1188 1979-06-18 IS Halmia    H Råsunda      2-0 (2-0) Innerback    
1189 1979-06-25 Malmö FF    B Malmö Stadion   0-0 (0-0) Forward     
1190 1979-07-04 Östers IF    B Värendsvallen   0-2 (0-1) Vänstermittfä  
1191 1979-07-18 Östers IF    H Råsunda      1-1 (1-0) Vänstermittfä 1
1192 1979-08-01 Malmö FF    H Råsunda      1-1 (1-1) Forward     
1193 1979-08-12 IS Halmia    B Örjans Vall    1-0 (0-0) Forward     
1196 1979-08-30 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    1-3 (0-2) Vänstermittfä  
1197 1979-09-09 Åtvidabergs FF H Råsunda      4-0 (2-0) Forward     
1198 1979-09-13 Hammarby IF   H Råsunda      1-1 (0-1) Forward     
1199 1979-09-23 Kalmar FF    B Fredriksskans   3-4 (1-2) Vänstermittfä  
1200 1979-09-30 IFK Norrköping H Råsunda      2-2 (2-2) Forward     
1204 1981-04-20 Halmstads BK  B Örjans Vall    0-1 (0-0) Forward     
1205 1981-04-25 IFK Norrköping H Råsunda      1-1 (0-0) Forward    1
1206 1981-05-04 Kalmar FF    H Råsunda      3-1 (1-0) Forward    1
1207 1981-05-10 Åtvidabergs FF B Kopparvallen   1-1 (0-1) Forward    1
1212 1981-06-08 IFK Göteborg  H Råsunda      1-1 (0-0) Forward     
1213 1981-06-11 Hammarby IF   B Råsunda      1-2 (0-2) Forward     
1214 1981-06-14 Malmö FF    B Malmö Stadion   0-3 (0-1) Forward     
1215 1981-06-17 Djurgårdens IF H Råsunda      3-0 (0-0) Forward    1
1216 1981-06-28 IFK Sundsvall  B Idrottsparken   3-1 (1-1) Forward     
1217 1981-07-05 IFK Sundsvall  H Råsunda      5-1 (0-0) Forward     
1218 1981-07-19 Kalmar FF    B Fredriksskans   0-1 (0-1) Forward     
1219 1981-08-01 Åtvidabergs FF H Råsunda      2-1 (0-0) Forward     
1220 1981-08-09 IK Brage    B Domnarvsvallen  0-0 (0-0) Forward     
1221 1981-08-17 Örgryte IS   H Råsunda      2-3 (1-2) Forward     
1222 1981-08-23 Östers IF    H Råsunda      0-2 (0-1) Forward     
1223 1981-08-27 IF Elfsborg   B Ryavallen     2-2 (1-1) Forward     
1224 1981-09-03 Hammarby IF   H Råsunda      0-1 (0-1) Forward     
1225 1981-09-13 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    2-2 (0-1) Forward     
1226 1981-09-16 Djurgårdens IF B Råsunda      0-0 (0-0) Forward     
1227 1981-09-27 Malmö FF    H Råsunda      4-0 (3-0) Forward    1
1228 1981-10-04 IFK Norrköping B Idrottsparken   1-1 (0-0) Forward     
1229 1981-10-07 Halmstads BK  H Råsunda      0-1 (0-0) Forward     
1230 1982-04-24 Östers IF    H Råsunda      1-0 (1-0) Forward     
1231 1982-05-02 Malmö FF    B Malmö Stadion   0-2 (0-2) Forward     
1232 1982-05-09 IFK Norrköping H Råsunda      1-1 (0-0) Forward    1
1233 1982-05-14 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    0-1 (0-0) Forward     
1234 1982-05-27 Hammarby IF   B Råsunda      0-3 (0-1) Forward     
1235 1982-05-31 IF Elfsborg   H Råsunda      3-2 (1-0) Forward    1
1236 1982-06-06 Örgryte IS   B Nya Ullevi    0-0 (0-0) Forward     
1237 1982-06-13 Kalmar FF    H Råsunda      0-2 (0-0) Forward     
1238 1982-06-27 Åtvidabergs FF B Kopparvallen   2-3 (0-1) Forward     
1239 1982-07-04 Halmstads BK  H Råsunda      1-1 (1-1) Forward     
1240 1982-07-07 IK Brage    H Råsunda      1-1 (0-1) Forward    1
1241 1982-07-14 IK Brage    B Domnarvsvallen  1-1 (0-1) Forward     
1242 1982-07-28 Östers IF    B Värendsvallen   2-2 (0-1) Forward     
1243 1982-08-08 Malmö FF    H Råsunda      0-0 (0-0) Forward     
1244 1982-08-15 IFK Norrköping B Idrottsparken   3-2 (1-2) Forward     
1245 1982-08-22 IFK Göteborg  H Råsunda      0-0 (0-0) Vänstermittfä  
1246 1982-08-26 Hammarby IF   H Råsunda      0-3 (0-1) Forward     
1247 1982-08-29 IF Elfsborg   B Ryavallen     2-1 (1-0) Forward     
1248 1982-09-02 Örgryte IS   H Råsunda      0-0 (0-0) Forward     
1249 1982-09-12 Kalmar FF    B Fredriksskans   0-1 (0-1) Vänstermittfä  
1250 1982-09-22 Åtvidabergs FF H Råsunda      2-3 (1-1) Forward     
1251 1982-09-25 Halmstads BK  B Örjans Vall    2-2 (1-1) Mittfältare   
1252 1983-04-17 IK Brage    B Domnarvsvallen  0-0 (0-0) Mittfältare   
1253 1983-04-24 Östers IF    H Råsunda      1-0 (0-0) Mittfältare   
1254 1983-05-01 Gefle IF    B Strömvallen    0-3 (0-1) Mittfältare   
1255 1983-05-08 Örgryte IS   H Råsunda      0-0 (0-0) Mittfältare   
1256 1983-05-18 Hammarby IF   H Råsunda      2-2 (1-1) Mittfältare   
1257 1983-05-23 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    2-3 (1-2) Mittfältare   
1258 1983-06-02 IF Elfsborg   B Ryavallen     0-0 (0-0) Mittfältare   
1259 1983-06-12 BK Häcken    H Råsunda      1-0 (0-0) Vänstermittfä  
1260 1983-06-16 Mjällby AIF   B Strandvallen   6-0 (2-0) Mittfältare  1
1261 1983-06-26 Halmstads BK  H Råsunda      2-0 (1-0) Mittfältare   
1262 1983-07-06 Malmö FF    B Malmö Stadion   2-0 (1-0) Mittfältare  1
1263 1983-07-27 Malmö FF    H Råsunda      2-0 (0-0) Mittfältare   
1264 1983-08-01 Örgryte IS   B Nya Ullevi    0-1 (0-1) Mittfältare   
1265 1983-08-07 Gefle IF    H Råsunda      5-0 (1-0) Mittfältare  1
1266 1983-08-14 Halmstads BK  B Örjans Vall    0-0 (0-0) Mittfältare   
1267 1983-08-21 Mjällby AIF   H Råsunda      4-1 (3-1) Mittfältare   
1268 1983-08-28 IFK Göteborg  H Råsunda      1-0 (0-0) Mittfältare   
1269 1983-08-31 Hammarby IF   B Råsunda      2-1 (0-1) Mittfältare  1
1270 1983-09-04 BK Häcken    B Rambergsvallen  2-0 (0-0) Mittfältare   
1271 1983-09-10 IF Elfsborg   H Råsunda      1-1 (1-0) Mittfältare   
1272 1983-09-24 Östers IF    B Värendsvallen   1-0 (1-0) Mittfältare   
1273 1983-10-02 IK Brage    H Råsunda      3-0 (1-0) Mittfältare   
1274 1984-04-15 Halmstads BK  H Råsunda      1-0 (0-0) Mittfältare   
1275 1984-04-23 Örgryte IS   B Nya Ullevi    1-0 (0-0) Mittfältare   
1276 1984-04-28 IFK Göteborg  H Råsunda      0-0 (0-0) Mittfältare   
1277 1984-05-06 IF Elfsborg   B Ryavallen     3-1 (1-1) Mittfältare   
1278 1984-05-13 IFK Norrköping H Råsunda      3-1 (1-1) Mittfältare   
1279 1984-05-17 Kalmar FF    B Fredriksskans   4-1 (4-1) Mittfältare   
1280 1984-05-26 Gefle IF    H Råsunda      2-0 (1-0) Mittfältare   
1281 1984-06-03 Malmö FF    B Malmö Stadion   2-2 (2-1) Mittfältare   
1282 1984-06-14 Hammarby IF   H Råsunda      1-0 (0-0) Mittfältare   
1283 1984-06-17 IK Brage    B Domnarvsvallen  2-1 (1-1) Mittfältare  1
1284 1984-06-26 Östers IF    B Värendsvallen   0-0 (0-0) Mittfältare   
1285 1984-07-04 Östers IF    H Råsunda      1-1 (0-0) Mittfältare   
1286 1984-07-25 Halmstads BK  B Örjans Vall    1-0 (1-0) Mittfältare   
1287 1984-08-01 Örgryte IS   H Råsunda      2-1 (2-0) Mittfältare   
1288 1984-08-12 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    0-1 (0-1) Mittfältare   
1289 1984-08-19 IF Elfsborg   H Råsunda      0-1 (0-1) Mittfältare   
1290 1984-08-26 IFK Norrköping B Idrottsparken   1-1 (0-1) Mittfältare   
1291 1984-09-02 Kalmar FF    H Råsunda      0-0 (0-0) Mittfältare   
1292 1984-09-06 Hammarby IF   B Råsunda      3-0 (1-0) Mittfältare   
1293 1984-09-15 IK Brage    H Råsunda      1-0 (0-0) Mittfältare   
1294 1984-09-22 Gefle IF    B Strömvallen    0-0 (0-0) Mittfältare   
1295 1984-09-29 Malmö FF    H Råsunda      0-1 (0-0) Mittfältare

Ove Rübsamens samtliga slutspelsmatcher:

  1 1983-10-05 Hammarby IF   B Råsunda      5-2 (3-1) Mittfältare  1
  2 1983-10-09 Hammarby IF   H Råsunda      1-1 (0-0) Mittfältare   
  3 1983-10-23 IFK Göteborg  B Nya Ullevi    0-3 (0-2) Mittfältare   
  4 1983-10-26 IFK Göteborg  H Råsunda      2-0 (0-0) Mittfältare  1
  5 1984-10-07 IFK Norrköping B Idrottsparken   0-1 (0-0) Mittfältare   
  6 1984-10-10 IFK Norrköping H Råsunda      2-1 (1-0) Mittfältare