Startsida Fotboll 500 AIK:are Sten Heldt

STEN HELDT - ENDE AIK:ARE SOM GJORT FLER MÅL ÄN MATCHER

Sten Heldt.

Sten Heldt är den ende som har gjort fler allsvenska AIK-mål (fem stycken) än allsvenska AIK-matcher (fyra stycken). I sina två första matcher blev han tvåmålsskytt (mot IK Sleipner och Sandvikens IF) och i nästa match enmålsskytt (mot Landskrona BoIS). Men eftersom han bodde i Enköping och på grund av sitt arbete hade svårt att komma loss till AIK:s träningar blev det bara fyra matcher för AIK innan han satte på sig sin Enköpingströja igen.

Fullständigt namn: Sten Knut Elov Konstantin Heldt.
Född: 3 juli 1913 i Bollnäs.
Död: 14 november 1969 i Stockholm.
Begravd: Skogskyrkogården i Enskede.
Bott: Bollnäs (1913-35), Enköping (1935-42), Stockholm (1942-69).
Arbete: Mälardalens Spis och Knäckebrödsfabrik (lagerchef), spårvagnskonduktör, lagerchef.
Familj: Fru Inga, barnen Sten-Olof (född 1936), Lars-Göran (född 1939), Ingveig (född 1943), sju barnbarn.
Idrottssläkt: Sonen Sten-Olof som varit ledamot i AIK:s huvudstyrelse.
Favoritlag som vuxen: AIK.
Moderklubb: Bollnäs GIF.
Allsvenska AIK-matcher: 4.
Allsvenska AIK-mål: 5.
Allsvensk AIK-debut: 4 augusti 1940 (AIK-IK Sleipner 4-0).
Första allsvenska AIK-mål: 4 augusti 1940 (AIK-IK Sleipner 4-0, Sten gjorde två mål i matchen).
Utvisningar: Inga.
Position: Center.
AIK:are som han minns speciellt: Axel "Acke" Nilsson (gick bra att spela med honom).

Spelarkarriär (några årtal osäkra):
Bollnäs GIF (1929-35).
Enköpings SK (1936-40).
AIK (1940).
Enköpings SK (1941-42).
Reymersholms IK (1942-43).

Matcher och mål i AIK
Säsong Allsvenskan
1940-41 4 5
Totalt 4 5

Matchstatistik
Allsvenskan 4 3 1 0 11-3 7 1,75 p/match

STEN HELDT - KNOCK-OUT MANNEN

En hårfager Sten Heldt i Enköpings SK i slutet av 1930-talet.

Sten Heldt växte upp i Bollnäs och visade stor talang i tre idrotter. Han var en duktig bandymålvakt, mellanviktare i boxning (han kallades för knock-out mannen) och målfarlig center i fotboll.

Ett tidstypiskt boxningsreferat från början av 1930-talet signerat "Spalla" såg ut så här:
"Knockoutmannen Heldt gjorde som vanligt slut på sin motståndare i första ronden. Heldt anföll energiskt, vilket gjorde att motståndaren Hellström alldeles tappade koncepterna. Slutet kom också snart. Heldt hade tvingat Hellström mot repen och använde honom resten av ronden som slagpåse tills domaren bröt matchen. Seger för Heldt på teknisk knock out."

Men det blev fotbollen som tog över. I mitten av 1930-talet flyttade Sten till Enköping och blev Enköpings SK:s store målskytt. AIK uppmärksammade honom då och försökte få över Sten under ett par års tid. Men Sten hade familj och arbete i Enköping och det var inte så enkelt att bara flytta till Stockholm.

1940 gick Sten till slut över till AIK. Men han fortsatte att bo kvar i Enköping. Han pendlade med tåg till Stockholm för träningar och matcher, vilket skulle försvåra hans möjligheter att bli ordinarie i AIK. Men det blev succé i debuten, 4-0 mot IK Sleipner och två mål av Heldt, och så här skrev Dagens Nyheter dagen efter:
"AIK presenterade en allsvensk centerdebutant som man har all anledning vänta sig ett och annat av i fortsättning, trots att han emanerar från den som fotbollsort tills vidare obetydliga pepparrotsstaden. Men Sten Heldt från Enköping besvärades inte av storstadskomplex i sin debut i storserien. Han arbetade framåt, rakt på mål, och förstod oftast att även placera sig väl. Han såg rätt tunn ut i kroppen, men det hindrade inte att han vann nästan alla närkamper. Pojken är lovande, årets bästa AIK-center (det har ju prövats en och annan!)."

Sten Heldt i sin allsvenska debutmatch mot IK Sleipner 1940 där Sleipnermålvakten Allan Johansson gör en djärv räddning.

Efter AIK:s seger mot Landskrona ledde AIK serien och Sten Heldt ledde den allsvenska skytteligan med fem mål på tre matcher. R:et Eklöw, den legendariske sportjournalisten, skrev så här efter den matchen:
"En forwardsspelare ska vara opportunistisk och chanstagare. Dessa bägge egenskaper har den nya centern Heldt i rikt mått, och det var han som räddade bägge poängen i går. Om den grabben hade blivit värvad av AIK (som det var på tal) genast han kom från Bollnäs för en 4-5 år sedan, skulle det ha blivit en verklig storspelare av honom. Under den mellanliggande sejouren i Enköping har han inte gått framåt, men kanske Vaclav Simon kan göra någonting av honom trots allt. Träningsintresset är inte att klaga på ty Heldt reser Enköping-Råsunda tur och retur två gånger i veckan bara för att träna."

AIK:s tränare Vaclav Simon åkte ibland till Enköping för att specialträna Heldt. Men i längden gick det inte. Lite senare på hösten, när Heldt blivit överställd i några matcher, kunde man i Dagens Nyheter läsa följande en höstdag 1940 när hela Europa stod i krig:
"Heldt är packmästare i ett bageri i Enköping, hamstringen före brödkorten och sedan själva brödkorten gav honom jobb natt och dag, och han hann inte fara till Stockholm och träna två gånger i veckan. Han tvingades vara borta några gånger och ställdes över. AIK:s spelstyrka - och spelstil - betydde mindre än tränarprestigen."

Så Sten Heldt gick tillbaka till Enköpings SK. Något år senare flyttade familjen trots allt till Stockholm med då valde Sten att spela för forna allsvenskarna Reymersholms IK (som just hade åkt ur Allsvenskan). Men en kort tid därefter skadades Sten svårt i en olycka. Han fastnade mellan en hisstrumma och vägg och hans ben förstördes så att han aldrig mer kunde spela fotboll på elitnivå.

AIK:s lag efter segern mot Landskrona BoIS 18 augusti 1940. Sten Heldt är fjärde man från vänster i den bakre raden. Stående från vänster: Sven Kindahl, Åke Andersson, Holger Belin, Sten Heldt, Svante Granlund, Axel Nilsson. Knästående från vänster: Erik Almgren, Valter Sköld, Gustav Sjöberg, Arthur Svensson, Börje Leander.

Civilt arbetade Sten först som lagerchef på Mälardalens Spis- och Knäckebrödsfabrik som gjorde stora affärer under kriget då man levererade enorma mängder till det svenska försvaret. Efter flytten till Stockholm fortsatte han så småningom på samma bana men i ett annat företag.

Stens stora fritidsintressen var idrott och schack (duktig om än på amatörnivå). Äldste sonen Sten-Olof blev med tiden en stor AIK-ledare och har bland annat varit ledamot i AIK:s huvudstyrelse.

Anders Johrén (2002)

Sten Heldts samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

351 1940-08-04 IK Sleipner   H Råsunda      4-0 (2-0) Center     2
352 1940-08-11 Sandvikens IF  B Jernvallen    4-1 (1-0) Center     2
353 1940-08-18 Landskrona BoIS H Råsunda      3-2 (1-1) Center     1
354 1940-08-25 Gårda BK    B Ullevi      0-0 (0-0) Center